PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 菜心花~ [打印本頁]

作者: 陳皮妹    時間: 2010-2-8 08:09:25 PM     標題: 菜心花~

各位兔友,想問一問菜心既花可唔可以俾兔兔食既呢??唔該各位~
作者: wesky    時間: 2010-2-8 08:49:56 PM

菜心花是否不可以吃?我们吃新鲜菜心时候吃它的叶和茎,很少吃花,原因是菜心花吸收农药的程度比叶和茎多,所以洗菜心的时候最好把花摘掉,为了健康还是少吃菜心花为妙.
作者: 陳皮妹    時間: 2010-2-8 09:01:28 PM

原帖由 wesky 於 2010-2-8 08:49 PM 發表
菜心花是否不可以吃?我们吃新鲜菜心时候吃它的叶和茎,很少吃花,原因是菜心花吸收农药的程度比叶和茎多,所以洗菜心的时候最好把花摘掉,为了健康& ...

唔該你呀^^
作者: uumeme    時間: 2010-2-9 10:20:58 AM

有人話虫egg多在花中,  我自己不吃花部分, 也不會給愛兔吃
作者: 陳皮妹    時間: 2010-2-9 09:11:00 PM

原帖由 uumeme 於 2010-2-9 10:20 AM 發表
有人話虫egg多在花中,  我自己不吃花部分, 也不會給愛兔吃

嘩,原來咁危險,因為我見野外既兔兔都食花,所以有咁既諗法,
好彩問一問啫~:050:
作者: cordero    時間: 2010-2-11 04:52:59 PM

仲有補充一點係菜花makes gas...
所以椰菜花,西蘭花等等都5好俾兔兔食
作者: ★`啤啤°×    時間: 2010-3-2 11:28:01 PM

哎呀..我仲最鍾意食花#^5_002^#
作者: williamchw    時間: 2010-3-3 01:29:42 AM

咁都係唔好比佢食了  :026: :026:

我自己煮菜心都唔會食架~~ :031: :031: :031:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2