PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 羅馬生菜 [打印本頁]

作者: guggg    時間: 2010-2-20 10:40:28 AM     標題: 羅馬生菜

City Super會有羅馬生菜嗎??
如果無咁邊到會有架??
我想買俾兔兔食~
同埋羅馬生菜既英文名係...?
#^72^#
作者: sheena    時間: 2010-2-20 10:48:17 AM

羅馬生菜=romaine lettuce
city super有, 但記住唔係隻隻lettuce都食得,
譬如iceberg lettuce就唔可以俾兔兔食啦
作者: 津津豬    時間: 2010-2-20 12:40:12 PM

我是在中環買的, 12 元一磅, 但唔知有分某種羅馬生菜不可以比兔兔食噃? :017:
作者: lung_1209    時間: 2010-3-3 01:26:05 PM

呀咩有分別呀, 點分呀, 我都想知呀#^62^#
作者: cordero    時間: 2010-3-3 03:53:48 PM

除左iceberg lettuce,其他既生菜都無問題,不過注意份量,因為生菜水分一般都較高
其實生菜一D都唔難分,記住唔好俾iceberg lettuce,亦即係最常見既西生菜就OK
作者: seefun    時間: 2010-3-3 05:45:51 PM

羅馬生菜在City Super/百佳/吉之島等大Supermarket都有得買.
係幾棵包好放係入口菜的雪櫃賣,菜檔冇賣的.
另外仲可以係有機菜檔買到羅馬生菜.
作者: sheena    時間: 2010-3-4 10:30:40 AM     標題: 回復 4# 的帖子

最近買左romaine lettuce俾rabbit仔食,
影左張相俾你睇=)
其實都好易認架咋

附件: IMG_2506a.jpg (2010-3-4 10:30:40 AM, 162.43 KB) / 下載次數 23
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyNDh8NmM3NmM3YTN8MTcyMDE0OTM0NHwwfDA%3D

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2