PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 好開心呀xdd [打印本頁]

作者: crystal_xd))    時間: 2010-2-21 08:47:40 PM     標題: 好開心呀xdd

飛飛大個左之後未比過我剪指甲嫁!

一直都係帶佢去q兔剪!

琴晚成大班人黎我屋企打麻雀食飯,

我同我3隻鼠同飛飛一齊[刪]左門係房度,

我上網上到冇野睇,

之後我就抱起左飛飛,

我見佢d指甲勁長,

好似係d冇血管既地方長8mm-1cm咁長,

我又冇野做咁就試下同飛飛剪指甲,

我估唔到飛飛竟然好乖咁比我剪!

我剪完仲可以幫佢梳腳板後面濕左小小既毛,

因為佢踩左尿尿,所以濕左!!

佢不嬲對果個位好敏感,

一掂就出飛毛腿,

估唔到佢竟然比我又剪又梳!

好開心!

希望唔洗再帶佢去q兔剪啦!

因為佢次次去q兔啦暈車浪!:044:

另外我想問呢,

大家用邊隻牌子既麵粉幫兔兔止血?

點保存d止血麵粉嫁?

同埋係唔係任何小動物都可以用麵粉止血?=]

因為我想買黎以防飛飛佢地整親都冇野止血,

唔該晒大家:051:

作者: wesky    時間: 2010-2-21 08:53:59 PM

好乖啊~~ 以後就可以憸返唔少囉~~
如果只係好少傷口, 應該好快就會自然止血
作者: crystal_xd))    時間: 2010-2-21 08:57:42 PM

原帖由 wesky 於 2010-2-21 08:53 PM 發表
好乖啊~~ 以後就可以憸返唔少囉~~
如果只係好少傷口, 應該好快就會自然止血

係呀,每剪一次35蚊,
真係慳返唔小呀!
哦~我見好似兔友都有用麵粉幫兔兔止血,
所以搜集下呢方面既資料!=]

作者: hh0    時間: 2010-2-21 10:30:14 PM

飛飛真係乖,抵錫啦

wesky講得岩,小小傷口自己會止血
麵粉都係一般屋企有
萬一剪甲剪深左流血就用小小灑落去止血
剪甲以外既流血就要睇醫生
麵粉只係看門口唔係萬能
作者: lingyan    時間: 2010-2-21 10:48:38 PM

見到有傷口,應該第一時間用生理盬水幫兔兔洗一洗,
通常細傷口,洗完盬水都已經止血。
麵粉只係應急ga咋~~~有乜唔妥就要帶去睇醫生ga la~

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2