PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 請問大家的乾草是怎樣儲存的? [打印本頁]

作者: nooo    時間: 2010-3-25 11:53:21 PM     標題: 請問大家的乾草是怎樣儲存的?

通常乾草都要放係屋企一段時間,但係乾草好易變黃#^80^#
大家有咩儲存方法呢?
作者: happygirl2009    時間: 2010-3-26 12:31:11 AM

我放左d乾燥劑係袋草入面,之後用密實夾夾住個袋口,再包多層膠袋+紙皮盒
作者: 小糖^^    時間: 2010-3-26 12:41:20 AM

作者: lingyan    時間: 2010-3-26 02:44:51 AM

我乜都無做....
只係用張膠枱布蓋係箱面就算 =3=||||
作者: katy))    時間: 2010-3-26 10:30:03 AM

跟原本包裝一樣... 沒特別處理呀!
但一定要通風 (膠袋整少少洞),
因為我驚會有蟲蟲, 以前A草試過成包勁多蟲...
作者: 珊迪小姐    時間: 2010-3-26 10:55:51 AM

MOMI原裝的是用密實ZipZip袋的
所以都Keep得幾好 只要每次加草都記得Zip番 都吾會話好走氣
食完成包個袋我又會用來入Oxbow
於是一個個Zip住甘放膠箱
乾燥劑<<我無用呀 吾敢試^^"
作者: 小糖^^    時間: 2010-3-26 11:00:18 AM

作者: 芝士媽    時間: 2010-3-26 01:46:24 PM

連透明膠袋放入大密實膠箱, 都ok的.

katy:
'A草成包勁多蟲' 咁驚 #^20^#
作者: katy))    時間: 2010-3-26 05:08:02 PM

芝士媽:
係丫! 一打開  好多隻似甲蟲的東東行來行去… 好似望住d蟻窩咁,毛管都戙埋:065:
包A草仲要食過1,2餐ja… 激死
作者: iris    時間: 2010-3-26 06:11:02 PM

你地都好嚴緊WOR~
相比起我呢個兔媽就好懶喇....
因為我係MOMI 1ST溝APD 2ND~所以我會用個大膠箱MIX埋D草先....食完一個膠箱先再MIX咁囉~
未MIX既就放番係個原裝箱入面~
可能係我隻兔兔大食啦...D草食得好快~都唔覺有黃WOR#^4_002^#

作者: nooo    時間: 2010-3-27 11:39:36 AM

多謝大家既解答 #^49^#
作者: 高妹    時間: 2010-3-29 01:19:15 PM

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2