PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 便便SIZE細左 [打印本頁]

作者: 耶律    時間: 2010-4-25 11:43:40 PM     標題: 便便SIZE細左

我家布布今年5歲...呢2日發現D便便細左...但食得走得...每日一匙糧...早午晚加草...但佢好精神..走來走去..會唔會睇胃又開始有事..佢12月先病過....:046:
作者: connie0909    時間: 2010-4-26 12:24:14 AM

有冇轉過草同埋食小左草呀??
作者: hamster1013    時間: 2010-4-26 12:27:01 AM

除咗便便細粒咗, 數量有無少到?
仲有無其他改變呀?
作者: 耶律    時間: 2010-4-26 09:29:07 AM

草食緊kaytee..有時食apd...除左d屎細左之外...冇其他轉變呀...一見人就企起身拎野食...
作者: lenmui))    時間: 2010-4-26 03:34:45 PM

可能因為呢排係兔兔換毛時期,
佢地食多左毛落肚, 食少左草, 便便就會細粒左
我屋企果兩隻都係咁
多D幫佢地梳毛, 等佢唔好食咁多毛落肚啦
仲有就係,兔兔5歲, 其實都可以唔洗日日俾一匙糧佢食,
食得太多, 對肝腎都唔好,
加上呢排D便便唔好, 就減D糧,
等佢食多D草, 容易排返D毛出黎
Dr. Betty 話, 成年兔係可以完全唔俾糧佢地食,
俾佢地食多D草同埋俾D菜, 就好ok了.
糧只係當零食or獎勵用而已
作者: 耶律    時間: 2010-4-27 12:54:37 AM

好丫~謝謝你~我會再減d糧架喇....不過衰野佢好慘咁企係度問我地拎野食..:059:
作者: choi_ching    時間: 2010-4-27 02:16:42 AM

我而家都好少俾糧佢地食  只要食多d草吸收多d纖維 便便就會又靚又大粒

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2