PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我隻兔兔好似食錯草... [打印本頁]

作者: ca_stupid    時間: 2010-5-3 11:01:48 PM     標題: 我隻兔兔好似食錯草...

我隻兔兔(2個零月大)係食O字頭既草
當我買兔兔返黎既時候
個寵物店店員同我講紅色果包(TIMOTHY)就無限量咁比而藍色(ALFAFA)就每日比一小撮佢食
我一直跟佢咁講去做,冇乜為意
但今日睇完本書先知原來個份量係掉返轉:067:
TOUCHWOOD兔兔又冇事..
我想問咁我而家係咪將ALFAFA慢慢加量好定即刻更正返個份量好呀?????
作者: wesky    時間: 2010-5-3 11:13:40 PM

食多d Timonthy 無壞既, 只係 alfafa 既蛋白質及鈣含量比 timonthy 高, 幫助身體發育及骨骼既成長
寵物店餵開timonthy, 你慢慢加返多d alfafa 俾佢
如果有軟便代表粗纖唔夠, 再調節 timonthy 同 alfafa 既比例就okay ~
作者: 慧威喂    時間: 2010-5-4 12:24:13 AM

我個隻都係多t草少a草, 如果太多a草,會吸收唔晒而有軟便
作者: Vinkivan    時間: 2010-5-4 02:11:49 AM

原帖由 慧威喂 於 2010-5-4 00:24 發表
我個隻都係多t草少a草, 如果太多a草,會吸收唔晒而有軟便

並唔係每隻兔兔都一樣, 如果兔兔食A草冇疴軟便, 喺幼兔期間係可以無限量A草, 因為A草會俾倒多啲營養俾兔兔, 所以, 如果兔兔係食倒A草嘅話, 最好喺幼兔期間多餵A草為佳。

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2