PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: JANJAN 上天堂了 [打印本頁]

作者: otola    時間: 2010-9-7 12:53:50 PM     標題: JANJAN 上天堂了

9月5日下午6:45 左右,
janjan 離開了,
他很乖, 等見到我才捨得離開,
他流淚, 他累透了, 等了我半天,
他不是放棄, 只係吾捨得讓我辛苦,
他抽搐了幾下, 痛苦地叫了一聲,
就走了 .......

但是, 我一直無放棄, 我告訴過你, 是我需要你, 多於你需要我,
有誰再要我們按摩, 跟著我們走來走去,
看見你為食的樣子, 0 嘴看著我們要吃菜菜
總總都過去了,
你現在沒有痛苦了, 但我很痛,
你不用等我們回家了, 但我等你回來看我

很掛很掛念你
作者: WAI))    時間: 2010-9-7 12:57:26 PM

dont be so sad
jan jan will rest in peace...
作者: 津津豬    時間: 2010-9-7 01:03:27 PM

JANJAN媽不要太難過,JANJAN會係另一個世界開心地生活的,我已前的寶貝們會照顧牠的.
作者: 小賢    時間: 2010-9-7 01:07:53 PM

聽到真的很難過,也不禁掉下眼淚,
我知道你現在一定很痛,但就讓自己痛一會吧,
盡快忘記傷痛,我相信jan也不想看見你傷心流淚...
:054:
作者: Pamela_peony    時間: 2010-9-7 01:07:53 PM

JANJAN會係彩虹橋開心生活ga...
佢唔想你難過的
作者: katy))    時間: 2010-9-7 01:35:38 PM

好突然... JANJAN再見了. 希望你喺彩虹橋開開心心
作者: otola    時間: 2010-9-7 01:39:02 PM

多謝各位,
昨日火化, 我和爸爸哭得死去活來,
回到家巳沒眼淚了,
到今天中午, 又哭了,
janjan 真係好乖, 好可愛,
照計應該好長壽, 點解 得 5 歲就要走
我就快生日, 佢都未陪我過, 又未渡過中秋和 x'mas, 我又未同佢慶生日,
總總都沒有給我回憶, 就走了
真的很心痛, 還好, 他不用受苦, 由我來代他受苦吧 ....

作者: chercher422    時間: 2010-9-7 01:48:48 PM

唔好唔開心啦....janjan見到你咁佢都會唔開心架...#^56^#
作者: siuhiuhiuhiu    時間: 2010-9-7 01:52:28 PM

真係好突然/.\ 頭先仲睇緊jan媽 講janjan d得意野...
點知一kick 入蒞就見到d o甘唔開心既事發生o左...
+油呀jan 媽...>"<
支持下去!!!
作者: 芝士媽    時間: 2010-9-7 01:54:13 PM

傷心難過好難免, 但janjan e+應該响彩虹橋開始無痛無淚既生活, 你同兔爸都要快快恢復, 咁janjan見到你地開心, 佢都會開心架~
作者: katkat    時間: 2010-9-7 02:18:37 PM

JANJAN, rest in peace. #^56^#
作者: mandycpi    時間: 2010-9-7 02:27:54 PM

JAN媽, 振作,別太傷心呀...
作者: elvisli    時間: 2010-9-7 03:06:25 PM

記得當時我都問過mocha一句,點解你只得3歲就要走..老豆想知你係唔係活得好唔開心..

到而家我心情好番小小..但依然好掛住mocha...不過我覺得唔緊要...我相信janjan都會一直記住你,至少janjan在你身上得到幸福...你給了他一個滿足的家...

r.i.p
作者: 光之天使))    時間: 2010-9-7 05:09:01 PM

mocha爸就講得岩~
janjan呢一次旅程遇到你地,佢呢趟玩得好開心~圓滿
依家只係去左另一個目的地je~
果度有更多兔兔陪佢,佢一定會過得好好~

janjan一定知道你地錫佢,
同樣地,佢都好錫你地,
所以你地要陣作~
作者: twpig    時間: 2010-9-7 05:10:32 PM

你不要太難過...我小波仔活得九個月就拋下我去左彩虹橋同其牠兔兔玩了...
看見你對janjan所寫下的說話,也不自覺地又眼紅流淚了.
一個多月前我都好像你一樣的諗法,問個天為何那麼早就帶走我的小波,為何不可以給牠享受多些溫暖及愛就要帶走這年幼的小朋友(因小波是領養回來的,只和我相處了一個月的時間)...但後來睇書及朋友同我講牠們是會知道的,知道我們為牠難過傷心.這會影響牠們,令牠們因掛念及擔心我們而不能好好在彩虹橋上生活及修行.
雖然janjan末能來得及與你渡過你的生日及其他的節日,但其實每日你同牠生活時牠都留了好多片段及回憶給你,每當你不開心的時候試想一下牠平時的傻樣同可愛樣.
祝願janjan在彩虹橋上永遠開心快樂!
你亦能堅強重新振作!

作者: katy-3-    時間: 2010-9-7 05:51:48 PM

janjan今生有你那麼愛它媽媽~~
它會好感謝你~!#^56^#
唔好比佢見到你5開心牙
janjan在彩虹橋會很快樂!!
震作~加油~~
作者: sammy))    時間: 2010-9-7 06:08:40 PM

祝願janjan在彩虹橋上永遠開心快樂!
作者: 傘仔))    時間: 2010-9-7 06:38:17 PM

JANJAN,  RIP.
作者: hamster1013    時間: 2010-9-7 07:20:08 PM

聽到哩個不幸嘅消息真係好突然~
JanJan能夠遇到你,
而你亦遇到佢,
係你哋兩個嘅福氣!!

JanJan依家一定喺彩虹橋到開心咁繼續生活緊,
JanJan媽你要振作呀!!
作者: smallsuishan    時間: 2010-9-7 09:16:56 PM

JanJan R.I.P
JanJan mama and baba  no worries..
Jan Jan just went to another place which have lots of rabbits and fun !~
take care
作者: lwk123    時間: 2010-9-7 09:51:26 PM

唔好唔開心/________\
作者: Jessie))    時間: 2010-9-7 09:51:29 PM

有兔兔過左身我都覺得好傷心,
但係JAN JAN 已經俾其他兔仔/小動物幸福, 起碼佢有爸爸媽媽,
有個家, 佢走可以脫離病痛既節磨,
而家佢只不過係去左彩虹橋, 你唔洗怕佢人生路不熟wor
果度有好多兔仔陪佢嫁嘛, 但係如果佢落到來睇你地,
見到你地為左佢哭得肝腸寸斷的話, 佢個心一定係好痛喇!!
所以唔好再傷心喇, 應該祝福佢^^
作者: connie0909    時間: 2010-9-7 10:46:09 PM

R.I.P...
唔好咁難過~! JANJAN去到天堂會好開心~
作者: 喵喵    時間: 2010-9-7 11:50:40 PM

otola唔好太傷心啦
JANJAN會一路好走架喇 去到彩虹橋有好多兔兔朋友陪佢
你放心啦 佢唔會悶亦唔會怕架 知嘛..???
作者: tiny_rabbit    時間: 2010-9-8 09:00:53 AM

JanJan 媽要加油呀,JanJan爸都要加油
佢有你地兩個咁錫佢既爸媽好幸福
而家佢唔會再痛苦,o係彩虹橋上同其他朋友一齊
你心裡面掛念佢,佢都會掛念你地既
加油呀
作者: otola    時間: 2010-9-8 10:45:42 AM

時間可以淡化傷痛,
但不可以帶走我的回憶, 對愛兒的思念和愛惜 ,

我可以做的, 就只有懷念和流淚
他愛我, 但我更他,
他很愛吃, 但卻要餓著上路,
他很會造 cc 和 vivi, 但卻沒有,
他愛跟著我們走來走去, 現在只有我一個影子,
他愛遠遠看著我, 但我現在看不到他,
他很愛按摩, 我的手現在沒用了
仔, 爸爸媽媽永遠愛你, 常常想著你, 哭著想你,
這是我們唯一 和最后可以做的事了
作者: katkat    時間: 2010-9-8 11:00:05 AM

若可以的話,請把你對JANJAN的愛用於其他被遺棄的兔兔身上,我相信這是懷念JANJAN的最好方法。
作者: guggg    時間: 2010-9-8 12:48:13 PM

睇到呢個消息好唔開心 鼻子都酸了
願JANJAN在天國平安快樂
JANJAN媽要重新振作呀!
作者: jovannichoi    時間: 2010-9-8 01:42:18 PM

JANJAN離開了你 我們都很難過 回到家看到自己的兔兔 也會給它更多的關心
希望你要堅強亞
作者: 尤尤    時間: 2010-9-8 06:59:09 PM

好突然牙~
不過janjan唔洗再病病咁辛苦...
對佢黎講係一件好事....
所以otola唔好開心...都唔好自責...
janjan唔想見到你咁架...
佢會係遠處永遠守護你同兔ba....
作者: wesky    時間: 2010-9-8 07:43:49 PM

REST IN PEACE , JANJAN
作者: Vinkivan    時間: 2010-9-9 01:08:22 AM

Jan Jan.. R.I.P.

Jan Jan爸媽... 傷心一下便好了, Jan Jan喺彩虹橋會一直睇住你哋, 你哋唔開心佢係會知道咖~ 我相信佢希望帶俾你哋係無限嘅快樂回憶, 並唔會希望當中加入淚水, 你哋曾經俾佢一個咁幸福温暖快樂同充滿愛嘅家, Jan Jan此生無憾咖喇~ 你哋要振作呀~!!
作者: happygirl2009    時間: 2010-9-9 01:51:05 AM

Jan Jan媽
Jan Jan和所有人也知道你有多疼愛Jan Jan
你已盡了自己最大的努力了
Jan Jan亦很感激一直以來你對牠所付出的愛
森美媽自己聽到這個消息也很難過
請你振作!!
作者: long~spirit    時間: 2010-9-9 07:06:56 AM

他生前得到主人的疼愛已經活得好開心,日後懷念在心中,加油呀
作者: chocolate301    時間: 2010-9-9 11:46:42 AM

JAN JAN R.I.P. ~~
JAN JAN 爸媽要振作呀!!!
作者: penny922    時間: 2010-9-9 11:51:42 AM

不是經常上FORUM,現在才知JANJAN已離開...
他的離開只是肉體,靈魂還在JANJAN爸媽處,放心吧,他依然和你俩同在!!!
明白妳對他的愛,之前我的嘟嘟仔只與我共處個多星期,我也哭得死去活來,
JANJAN爸媽不要哭太久了,你們還要照顧DAVID仔的,加油!!!
作者: otola    時間: 2010-9-9 12:56:41 PM

彩虹橋 ... !!
我只想將來可以再見返 janjan , 抱佢入懷,

你帶著淚係診所等我,
你寧願痛都要見到我,
你的心意, 對我的愛, 我完全明白,
我寧願你舒服離開,
由我來傷心 掛念就可以了

今天媽媽生日, 你可以回來看我嗎 ?
昨晚 david 看著書房很害怕,
是你回來了嗎 ?
你不要蝦david

附件: [沉睡的janjan, 還是很可愛] 1.JPG (2010-9-9 01:09:11 PM, 57.08 KB) / 下載次數 68
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEwOTh8NzFiNTVlMzF8MTcxOTcwMzAyMHwwfDA%3D
作者: 津津豬    時間: 2010-9-9 02:05:22 PM

JANJAN媽不要太難過喇,其實點解佢走得咁突然嘅?之前好似無聽見佢話有病痛呢?:077:
作者: Cody))    時間: 2010-9-9 02:26:34 PM

JANJAN R.I.P. JANJAN爸媽要振作同好好保重, 希望時間可以忘記傷痛~
作者: elvisli    時間: 2010-9-9 08:01:20 PM

JANJAN係一隻好特別既兔兔...我相信媽媽爸爸都會記住你的可愛...去到彩虹橋要搵mocha玩呢...
作者: samsamyan    時間: 2010-9-9 10:00:24 PM     標題: Jan Jan 好special

Jan Jan會在彩虹橋玩得好開心,Jan Jan的dad 同mum 都唔好唔開心,Jan Jan是好愛你地價
要加油呀
作者: 光之天使))    時間: 2010-9-9 10:59:59 PM

janjan,
你依家去左彩虹橋,記得要盡情玩~
記得要常常想念媽媽爸爸還有david~
因為他們一定一定也很想你~

janjan~祝玩得愉快~
你真的很可愛~

total媽字
作者: sammy))    時間: 2010-9-10 12:32:54 AM

JanJan 爸媽加油呀!佢有你地兩個咁錫佢。

JanJan :038:  好幸福!佢唔會再痛苦,係彩虹橋上同其他朋友一齊開心玩樂。

你地心裡面掛念佢,佢會知道既!
一定不要再傷心,否則JanJan會唔開心呀!

:012: 加油呀!
作者: 小賢    時間: 2010-9-10 01:14:25 AM

真係忍唔到,我見到jan jan的遺體,
又一次掉下淚來,看到牠,讓我們更加要珍惜眼前兔....
作者: otola    時間: 2010-9-10 09:17:40 AM

我檢討過, 的確有d 細微但很緊要的事, 我沒有留意到,
用了他寶貴的生命, 去換取教訓,
醒覺得太遲,

即使媽媽愛你,但說到底 , 我有很大過錯,
我同betty 講, 你可以老死, 但吾可以病死,
betty 很好, 他安慰我, 你其實2樣都係,
但我心中, 就是很年青, 你會陪我直到 8 - 10 歲
誰都可以鬧我話我,
我知現在可以做的, 只係檢討, 修正和緊記, 吾好再犯了  ... 我還有另一愛兒 david
作者: penny922    時間: 2010-9-10 12:55:40 PM     標題: 回復 45# 的帖子

janjan媽,妳係一個好有愛心又好識照顧兔兔的主人,事後還肯去檢討有沒有過失,雖然我不知妳有什麼過失,但我本人覺得妳已做得很好很好,覺得妳內心充滿愛,不要給自己太大壓力,有誰不想全天候24小時陪著心肝寶貝呢~?
作者: sheena    時間: 2010-9-10 01:21:00 PM

janjan媽, 唔好太傷心啦, janjan響彩虹橋會好開心, 有好多兔兔陪佢玩, 又可以食好多好多糧
快D振作, 將對janjan既愛放埋落david身上=)
加油呀!
作者: yy0808    時間: 2010-9-10 08:33:34 PM

janjan媽:睇完你所講既野,令我喊左出黎...
因為我都諗返起以前個仔(小飯)...
我同小飯一齊既日子都好短...
由於佢係領養返黎既,所以當初好唔信任我,
但到左後期,佢開始慢慢信我,
開始比我抱(雖然好短),
但一有危險就跑過來我到.
佢開始認我呢個主人...
我真係好開心!

我都係冇做好主人既責任,
令小飯離開左我...
所以你既心情我好明白...
我都有諗過小飯佢有冇黎過搵我,佢有冇掛住我..?
佢有冇黎睇下我生活成點?

人既記憶會淡忘,
傷心既感覺的確會減少.
但小飯存在過係事實,佢點樣離開都係一個事實..
就算幾唔開心都要去面對!
有时都諗過係唔係應該放手?
禁樣可以大家都會開心d?!
作者: otola    時間: 2010-9-11 12:45:12 PM

我吾要忘記JANJAN , 要每天日想記佢,
佢係診所等我來,等見我最后一面,
他確實哭著等我, 我還為他抺淚,
這樣的乖孩子, 怎能淡忘
作者: 光之天使))    時間: 2010-9-11 12:55:47 PM

janjan會永遠活係你回憶中,
佢永遠活潑可愛,
呢一點係唔會變架~

但係你要快d重新振作,
因為janjan都一定會擔心你,
唔好令janjan在彩虹橋玩還帶著心事~

振作點,david也看著你嘛~
大家都堅強點!加油!

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2