PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 去兔協美容後受傷(相) [打印本頁]

作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 10:58:09 AM     標題: 去兔協美容後受傷(相)

琴日帶栗子去兔協剪甲+梳毛..今日發現栗子背隻有傷口已結焦(約手指公咁大)
日日我都會檢查佢身體..帶去之前都冇事..
對兔協有信心先會帶兔兔去..估唔到栗子會受傷..好心痛=[

作者: katy))    時間: 2010-9-17 11:11:22 AM

放底左栗子比佢地??

雖然我未帶佢去過兔協,去附近的兔兔店我次次都會望住,始於唔放心MA…
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 11:17:40 AM

原帖由 katy 於 2010-9-17 11:11 AM 發表
放底左栗子比佢地??

雖然我未帶佢去過兔協,去附近的兔兔店我次次都會望住,始於唔放心MA…

我有睇住過程..但不時望我後面隻兔..因為佢跳緊兔仔舞....................
對兔協有信心先放心.....
作者: tracy))    時間: 2010-9-17 12:04:17 PM

會唔會係返到屋企之後粟子自己整親呀?正常嚟講梳毛唔會整損兔兔架wor
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 12:20:27 PM

原帖由 tracy 於 2010-9-17 12:04 PM 發表
會唔會係返到屋企之後粟子自己整親呀?正常嚟講梳毛唔會整損兔兔架wor

返左屋企..栗子只係食同訓..栗子未試過係家自己整親
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 12:22:04 PM

而家洗傷口..生理鹽水
作者: 栗子囡囡    時間: 2010-9-17 12:50:40 PM

我都有帶栗子去兔協梳理,因為我栗子都唔比身反轉的
但點都估唔到會受傷....傷口似點做成?
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 01:46:20 PM

相.......一路洗1路心痛=[

附件: [未洗傷口] P170910_10.35.jpg (2010-9-17 01:46:20 PM, 101.27 KB) / 下載次數 36
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjExNjJ8YmU1OTNmNWJ8MTcxODQwNzc3OHwwfDA%3D

附件: P170910_12.49.jpg (2010-9-17 01:47:32 PM, 169.78 KB) / 下載次數 33
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjExNjN8NDlmZmYyMjl8MTcxODQwNzc3OHwwfDA%3D

附件: 123.jpg (2010-9-17 01:51:24 PM, 101.66 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjExNjR8ZWZhOWViMjZ8MTcxODQwNzc3OHwwfDA%3D
作者: 津津豬    時間: 2010-9-17 02:00:34 PM

嘩!好似真係幾嚴重Wo,所以我都係同兔爸一齊替隻仔梳毛及剪甲架!:043:
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 02:04:55 PM

一路洗傷口1路有血出..我真係好心痛..喊到收唔到聲=[
作者: katy))    時間: 2010-9-17 02:07:29 PM

可憐呀栗子… 梳毛都唔洗咁大力吧....
栗子媽會否將呢件事告知兔協,等佢地可以注意一下?
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 02:37:04 PM

原帖由 katy 於 2010-9-17 02:07 PM 發表
可憐呀栗子… 梳毛都唔洗咁大力吧....
栗子媽會否將呢件事告知兔協,等佢地可以注意一下?

佢地知道..聽日帶栗子上兔協..嚴重就要睇醫生......
作者: 喵喵    時間: 2010-9-17 02:54:54 PM

嘩.... 似係點樣正到呢個傷口..???
用梳定係...??
作者: choi_ching    時間: 2010-9-17 03:13:43 PM

我唔係好明梳毛點會整到咁囉....我覺得唔似係梳傷囉:057:
我見過梳傷既傷口都唔係咁既:051:
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 03:24:49 PM

原帖由 choi_ching 於 2010-9-17 03:13 PM 發表
我唔係好明梳毛點會整到咁囉....我覺得唔似係梳傷囉:057:
我見過梳傷既傷口都唔係咁既:051:

兔協有聯絡我.佢話可能梳毛大力.聽日會帶栗子上去.
我手機像數差..請見諒!

附件: 111.JPG (2010-9-17 03:24:49 PM, 110.07 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjExNjV8Mzk5NmVlMTB8MTcxODQwNzc3OHwwfDA%3D
作者: Maggie))    時間: 2010-9-17 04:05:22 PM

梳到流血:050: 痛心:050:
作者: hkrchei2    時間: 2010-9-17 04:37:43 PM

哎呀~~ 栗子有冇攪個傷口???
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 04:40:43 PM

原帖由 Maggie 於 2010-9-17 04:05 PM 發表
梳到流血:050: 痛心:050:

一路洗傷口1路有血出....我仲心痛.....
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 04:50:44 PM

原帖由 hkrchei2 於 2010-9-17 04:37 PM 發表
哎呀~~ 栗子有冇攪個傷口???

琴日有..但我唔知件事..以為佢'r'痕....
作者: 喵喵    時間: 2010-9-17 05:08:31 PM

我都好心痛呀.... 栗子你要乖乖 快好返 唔好要媽咪擔心呀~~~
作者: 光之天使))    時間: 2010-9-17 07:02:44 PM

好紅wor~
不過如果只係皮外傷,應該好快就好返
栗子要乖呀~唔好整個傷口呀~

上到兔協或者真係要反映一下,(不過唔好太激動la)
令兔協義工多返少少警覺
作者: 栗子))    時間: 2010-9-17 11:54:53 PM

原帖由 喵喵 於 2010-9-17 05:08 PM 發表
我都好心痛呀.... 栗子你要乖乖 快好返 唔好要媽咪擔心呀~~~

栗子好乖..佢而家食緊草..希望明天冇事=[
作者: 栗子))    時間: 2010-9-18 12:05:43 AM

原帖由 光之天使 於 2010-9-17 07:02 PM 發表
好紅wor~
不過如果只係皮外傷,應該好快就好返
栗子要乖呀~唔好整個傷口呀~

上到兔協或者真係要反映一下,(不過唔好太激動la)
令兔協義工多返少少警覺

1路洗傷口1路有血出=[
栗子好乖女..冇攪傷口,
兔協職員主動搵我..
作者: 喵喵    時間: 2010-9-18 12:17:17 AM

原帖由 栗子 於 2010-9-18 12:05 AM 發表

1路洗傷口1路有血出=[
栗子好乖女..冇攪傷口,
兔協職員主動搵我..

有血出牙 屋企有無紅藥膏呀 洗完傷口消炎果隻...
作者: 栗子))    時間: 2010-9-18 12:37:46 AM

原帖由 喵喵 於 2010-9-18 12:17 AM 發表

有血出牙 屋企有無紅藥膏呀 洗完傷口消炎果隻...

紅藥膏@@?
我只有生理鹽水+煩是林..係咪仲要有d藥物傍下身??
作者: 喵喵    時間: 2010-9-18 01:24:26 AM

原帖由 栗子 於 2010-9-18 12:37 AM 發表

紅藥膏@@?
我只有生理鹽水+煩是林..係咪仲要有d藥物傍下身??

紅藥膏唔係姐色 唔洗擔心 E生開黎搽傷口既...
喂 用生理鹽水好喇 千其唔好用煩是林...
煩是林會令傷口結唔到蕉架 咁油 油住佢仲難好
作者: lotenten    時間: 2010-9-18 03:31:43 AM

真係好紅下喎...
你會唔會先帶栗子去睇咗醫生先呀...
不如唔好唗時間上兔協喇...
依家應該發緊炎架喇...
同時可以比醫生睇下會有咩可能性造成咁既傷心啦!
作者: 傘仔))    時間: 2010-9-18 09:00:27 AM

祝栗子早日康復。:038:
作者: 栗子))    時間: 2010-9-18 10:42:31 AM

原帖由 喵喵 於 2010-9-18 01:24 AM 發表

紅藥膏唔係姐色 唔洗擔心 E生開黎搽傷口既...
喂 用生理鹽水好喇 千其唔好用煩是林...
煩是林會令傷口結唔到蕉架 咁油 油住佢仲難好

我聽兔協職員說話做的:046:
作者: 栗子))    時間: 2010-9-18 10:48:54 AM

原帖由 lotenten 於 2010-9-18 03:31 AM 發表
真係好紅下喎...
你會唔會先帶栗子去睇咗醫生先呀...
不如唔好唗時間上兔協喇...
依家應該發緊炎架喇...
同時可以比醫生睇下會有咩可能性造成咁既傷心啦!

職員叫我上兔協俾佢地睇個傷口..如果嚴重先去睇醫生
兔協幫我約定今日..
作者: 栗子))    時間: 2010-9-18 10:49:22 AM

原帖由 傘仔 於 2010-9-18 09:00 AM 發表
祝栗子早日康復。:038:

謝謝你=]
作者: 天才文仔    時間: 2010-9-18 10:56:33 AM

啊,點解梳毛都梳到流血咁唔小心啊,痛死劣子妹妹咯.:063:
不過唔講真係唔知原來梳毛都有d潛在危險,又學到d嘢喇.
作者: PhoenixY))    時間: 2010-9-18 11:47:10 AM

真係冇諗過梳毛都要搞到咁傷, 照計佢咁大力梳, 粟子痛就會縮架喎(我個隻係會縮架). 不過真係睇到佢仲有血流, 睇到都覺得痛.
作者: Jessie))    時間: 2010-9-18 10:04:55 PM

如果傷成咁, 係唔係因為梳得唔夠密d毛打結so一梳就成汁掉出來?
長毛兔兔都係小心d好@@祝兔兔快d好返>_<
作者: 栗子))    時間: 2010-9-20 12:45:29 AM

原帖由 天才文仔 於 2010-9-18 10:56 AM 發表
啊,點解梳毛都梳到流血咁唔小心啊,痛死劣子妹妹咯.:063:
不過唔講真係唔知原來梳毛都有d潛在危險,又學到d嘢喇.

栗子依然劣子..洗傷口時包住左都彈黎彈去(可能痛=[)
食抗生素時..佢個樣..真係...-->:029:
作者: 栗子))    時間: 2010-9-20 12:58:25 AM

原帖由 PhoenixY 於 2010-9-18 11:47 AM 發表
真係冇諗過梳毛都要搞到咁傷, 照計佢咁大力梳, 粟子痛就會縮架喎(我個隻係會縮架). 不過真係睇到佢仲有血流, 睇到都覺得痛.

因為栗子d皮氣真係....所以以為痛的縮=發皮氣
作者: 栗子))    時間: 2010-9-20 01:03:11 AM

原帖由 Jessie 於 2010-9-18 10:04 PM 發表
如果傷成咁, 係唔係因為梳得唔夠密d毛打結so一梳就成汁掉出來?
長毛兔兔都係小心d好@@祝兔兔快d好返>_

我幫栗子剪完毛後..佢d毛生到1忽忽
平時都有梳.1星期2-3次.可能真係梳得唔夠密
作者: PhoenixY))    時間: 2010-9-20 08:50:44 AM

原帖由 栗子 於 2010-9-20 01:03 AM 發表

我幫栗子剪完毛後..佢d毛生到1忽忽
平時都有梳.1星期2-3次.可能真係梳得唔夠密

咁你幾耐梳一次毛, 粟子都唔係長毛, 我同皮蛋一至兩日梳一次, 不過都好似唔係好夠咁.
作者: ssc314    時間: 2010-10-20 11:04:03 PM

好心痛:-(希望佢快d無事:(((

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2