PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 何Hill腸停....... [打印本頁]

作者: smallsuishan    時間: 2010-10-8 05:59:19 PM     標題: 何Hill腸停.......

尋日早上10點幾餵何Hill吃草 佢仲好開心咁吃
1個小時後....... 何Hill連自己最愛吃既木瓜丸 同糧都冇反應
成隻好似好累咁 又冇便便 又唔肯吃野

好彩book 到Dr Ma 睇
Dr Ma話Hill仔胃有氣 大腸旭得好慢 小腸唔旭咁濟...
好危險 要吊鹽水 要留醫
[attach]12808[/attach]
[attach]12809[/attach]
我地由3點幾陪佢 陪到6點幾~
拎埋D藥 Hill仔要打皮下水

跟住回家... 每小時餵1次草粉
[attach]12810[/attach]
[attach]12811[/attach]
到尋日晚上十點幾 Hill仔先開始有大便 不過仲係好細粒

今朝帶左佢番去覆診 Betty話個肚鬆左好多~~
Hill仔就唔駛再吊鹽水 隻手仔都可以除左個管

** 其實 係想提醒大家多d留意自己既兔兔
1個鐘 兔兔既情況可以變得好快好快!~
見到兔兔唔舒服 我個人覺得花少少錢帶佢睇vet係值得
如果今次唔係發現得早.....Hill仔可能已經同大家講byebye了
各位....... 加油

附件: 39539_438419921215_659091215_5867997_108509_n.jpg (2010-10-8 05:59:19 PM, 119.08 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNjZ8MzJjZmU2NTR8MTcxNzcxNTk1MnwwfDA%3D

附件: 47028_438418941215_659091215_5867986_4742800_n.jpg (2010-10-8 05:59:19 PM, 126.06 KB) / 下載次數 46
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNjd8MzhmODU0YmN8MTcxNzcxNTk1MnwwfDA%3D

附件: 63222_438420746215_659091215_5868006_548166_n.jpg (2010-10-8 05:59:19 PM, 124.34 KB) / 下載次數 48
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNjh8ZTZiNjM2MDd8MTcxNzcxNTk1MnwwfDA%3D

附件: 64371_438421621215_659091215_5868017_3417768_n.jpg (2010-10-8 05:59:19 PM, 177.89 KB) / 下載次數 51
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNjl8MzU0MTIxZDV8MTcxNzcxNTk1MnwwfDA%3D

附件: 66712_438421576215_659091215_5868015_6357170_n.jpg (2010-10-8 05:59:19 PM, 125.93 KB) / 下載次數 48
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNzB8YzYzYzdkOGV8MTcxNzcxNTk1MnwwfDA%3D
作者: long~spirit    時間: 2010-10-8 06:22:25 PM

對,有懷疑就速睇醫生
作者: 耶律    時間: 2010-10-8 06:42:40 PM

好彩大步檻過:001:
作者: small_tra    時間: 2010-10-8 08:10:10 PM

睇見佢隻手仔~覺得慘慘地~!

乖乖啦~~唔好唔食野啦~知唔知丫~!?何hill仔
作者: sammy))    時間: 2010-10-8 08:29:47 PM

願天下所有嘅兔兔都健健康康!!:002: :002:
作者: wesky    時間: 2010-10-8 10:33:42 PM

hill 仔你要快d 好返啊
作者: Jessie))    時間: 2010-10-9 12:15:26 AM

hill仔唔好有事呀加油>_<點解冇啦啦會有胃氣, hill媽好西利一小時就察覺到
作者: raywong521    時間: 2010-10-9 12:29:21 AM

無事就好了~要健健康康喔:033:

我未見過兔仔吊"炎"水,佢包住隻手仔,係咪用來插管?

同埋胃氣呢樣野,好似黎得咁急,有無得預防架?:067:
作者: super4))    時間: 2010-10-9 12:34:34 AM

因嘜嘢好地地腸會停, 怎能避免:017:  亞Hill's 手仔包住好慘呀~ 祝早日康復
作者: 小賢    時間: 2010-10-9 12:36:29 AM

我好明白hill媽的緊張,也覺得hill媽很厲害,
因為兔兔一唔食野,真係可以好大件事....#^3_002^#
作者: otistou    時間: 2010-10-9 12:37:08 AM

睇左幾$。$$ 呀??
作者: Pamela_peony    時間: 2010-10-9 01:17:01 AM

腸停呢樣野真係好突然,仲要廿四小時內會有危險,
DR BETTY話好多時腸停係因為佢地攝取過量糖份或食錯野,
而且好多時兔兔嚇親都會有.
希望小HILL早日好返啦
作者: Vinkivan    時間: 2010-10-9 02:04:51 AM

兔兔腸停真係可大可小, 所以, 作為主人... 真係要經常留意兔兔嘅狀況, 有時有事發生, 差一分一秒都可以好大變化, 發現唔妥要立即睇VET。

Hill Hill... 你要努力同腸停博鬥, 一定要打嬴呀~ 契媽會為你打氣, 為你祝福~ 快啲好返俾我抱抱同錫錫呀~!!
作者: 光之天使))    時間: 2010-10-9 09:05:06 AM

hill仔要乖呀~快D食返多D野,養返好個身子呀~
作者: 津津豬    時間: 2010-10-9 09:52:29 AM

Hill 仔宜家點呀,有無精神返呀,我津仔前十天都試過好似腸停,有天我放工回家見佢不吃不喝,無屎屎,即刻 Book 定医生諗住明天去睇,當晚就不停餵草粉及按摩肚仔,第二天佢竟然精神返晒,變返一個為食仔喇,真好彩,希望Hill仔早日康復,唔好要媽咪担心呀!:002:
作者: samsamyan    時間: 2010-10-9 10:27:41 AM

Hill仔真是好彩有個咁細心的主人
作者: ernie168    時間: 2010-10-9 10:38:59 AM

HILL仔,加油丫~
作者: smallsuishan    時間: 2010-10-9 12:45:27 PM

多謝大家既關心
何Hill 今日已經回復8成既頑皮~~
仲催我快D整好d藥俾佢食 :068:

Dr Ma話 有D菌會係兔兔既胃度整d氣出黎
而兔兔同人既分別係 人個胃有氣 會識得係個口度「hu」出黎
而兔兔只能夠透過條腸走番出黎..
咁當兔兔腸唔旭既時候 個d氣就會搞到個胃好脹!~

其實 我都係想用個人分享提下大家要多d留意自己既兔兔
兔兔唔同人 人唔舒服可以講 兔兔只識得忍..同自己lee埋一邊~~

另外 吊鹽水應該係可以係耳仔同手度吊
不過 Hill仔當日血壓太低...耳仔吊唔到...
所以係手仔吊~ 點解會包住呢 係因為類似人入醫院種豆(即係放個野係隻手度 有咩針都係打落個野度 唔駛下下再插過隻手) 因為Hill仔情況唔太穩定 所以唔remove 到第2日番去覆診 佢冇事先remove左佢~~

希望大家既兔兔都健健康康
作者: 光之天使))    時間: 2010-10-9 12:47:39 PM

hill仔好返d就好啦~

多謝hill媽既分享~

hill仔keep住呀~繼續乖乖食草食藥呀~
作者: brendang    時間: 2010-10-10 12:25:09 AM

加油呀!Hill 仔:020:
作者: guggg    時間: 2010-10-10 01:04:09 PM

何hill好快會好番哂^^加油^^

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2