PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔唔肯食其他草 [打印本頁]

作者: Pamela_peony    時間: 2010-10-20 12:14:24 PM     標題: 兔兔唔肯食其他草

之前因為豆豆O的屎屎黑同細,
佢又唔係腸停,又唔係因為係ALFAFA,
就算屎係金黃,但都有O的臭,
聽好多兔友意見,前兩日加左JOJO T草俾佢,
點知佢直情連混左既OXBOW都唔食,
只係食我直接餵既OXBOW,
咁我又乜方法?
作者: katy))    時間: 2010-10-20 02:43:29 PM

噢… 我覺得不用撈,分開擺睇下佢食邊兜多會好D.
你試下咁,等佢食完OXBOW之後唔好立刻加,睇下佢係咪寧願餓都唔食...
同埋你試下親手簡JOJO D幼葉餵佢,得唔得?

點都唔肯食GE話,再嘗試其他品牌的草啦…
作者: heidiho925    時間: 2010-10-20 03:26:18 PM

你過2日,睇下佢係唔係真係唔食....
我第一次買T草比兔兔係JOJO'S.....
我都係撈埋比佢....
頭1,2日佢都唔肯食....佢專食A草....=.=
之後我冇理佢...可能佢餓...就食T草啦...
之後就日日都肯食T草.....XDDD
JOJO'S D 枝都唔係好粗...餓下佢....我諗佢過1,2 日會食.....:073:
作者: Pamela_peony    時間: 2010-10-22 10:44:49 AM

兩種俾佢佢只垓去OXBOW果邊,
佢情願餓7個鍾....
作者: wmkcnw    時間: 2010-11-23 08:31:18 PM

因為ALFAFA襟飽D, 所以食完ALFAFA可以飽半日. 你要狠心餓佢一至兩日, 只俾T草佢. 其實如果免仔健康, 只是飲水都可以挨餓.
佢餓就會死死地氣食T草.
我初頭就係MIX A 草同 T 草, 但佢食完A草就成日都唔食T草. 最後我狠心完全唔俾A草, 佢1ST DAY食好少, 慢慢咁愈來愈食得多.
要忍心D, 因ALFAFA會成免生腎石, 到時愛佢反變害佢.
作者: 光之天使))    時間: 2010-12-7 07:15:40 PM

其實真係唔好太寵佢地~
草呢樣野...既然你溝左既草入面,
有佢一向食開既oxbow,
咁溝左既就放低等佢食,佢唔食一陣...肚餓,就一定要食架喇~

但當然,如果已經開始影響到佢唔肯飲水,
咁就要就一就佢la~

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2