PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 挪亞百免迎福喜洋洋 [打印本頁]

作者: sammy))    時間: 2011-1-22 09:06:26 PM     標題: 挪亞百免迎福喜洋洋

今日看到雜誌宣傳,簡述如下:
福臨方舟,  百免迎福喜洋洋!
挪亞方舟匯聚超過一百隻多種免免同遊客拜年!
詳情參閱: www.noahsarkexpo.com
作者: bbandwingki    時間: 2011-1-22 10:28:22 PM

唔知可唔可以bring自己隻兔兔去呢.....#^66^#
作者: berki    時間: 2011-1-22 11:46:16 PM

佢個RULE話唔得
但都見過有兔友帶兔仔去呀^^
不過果陣未係有百兔...
作者: twpig    時間: 2011-1-23 09:10:40 AM

其實有無諗過把一百隻兔兔放在一起的危險性呢?何況可能係末經絕育!
傳染病呢?兔仔打交呢?個推廣活動做完之後d兔兔的命運呢?
雖然話比人領養.但當中又有幾多個真的是有心去養不是三分鐘熱度呢?
佢地咁樣搞法只會助長棄兔的數目
我唔見得是一好事來羅:059:

作者: berki    時間: 2011-1-23 11:29:38 AM

原帖由 twpig 於 2011-1-23 09:10 AM 發表
其實有無諗過把一百隻兔兔放在一起的危險性呢?何況可能係末經絕育!
傳染病呢?兔仔打交呢?個推廣活動做完之後d兔兔的命運呢?
雖然話比人領養.但當中又有幾多個真的是有心去養不是三分鐘熱度呢?
佢地咁樣搞法只會助 ...

我仲以為會長期有百兔-_-
原來只係一個promotion
點解你會知係比人領養既?
我禁個百兔知識同百兔對話都click唔到冇得睇-_-
兔年搞d咁既野真係害左d兔仔...#^73^#
作者: hkrchei2    時間: 2011-1-23 02:42:24 PM

我睇刑個POST 都係諗... 佢會長期有百隻兔兔??? 咁多兔兔一齊會點...??
好擔心....
作者: 寶寶龍    時間: 2011-1-23 03:00:53 PM

我都有諗過呢個問題...
究竟D兔仔佢地係邊度搵返呢?
完左個活動D兔仔會點?
唔擔保有人會帶D唔知咩食物俾兔兔食...食壞佢地個肚咁點算???
真係想像唔到會發生咩事...#^71^#
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-1-23 03:29:10 PM

D人為左做生意, 就買一批兔返嚟扮比人領養, 只係為左吸引D人比錢入場.
兔仔會長大的, 咁到時D兔可以生育. 放埋一齊咪愈來愈多???
冇人領養果D兔咁點呀?? 又要變棄兔??
一次過咁多棄兔, 兔協, 愛協, 漁護處都收唔哂, 咁咪要人道??

好似上次TVB買兔拍戲, 最終咪又係要搞到有人投訴先肯交兔比愛協.

而家已經多人棄兔嫁啦, 仲搞埋D咁既活動, 我一定唔會去!!

作者: [小懶]    時間: 2011-1-23 06:28:11 PM

不知所謂的基督教團體為了賺錢及籍這次活動吸納大批信徒就罔顧生命,今次仲成一百隻咁多!!
基督教常常以愛字掛在咀邊,但竟連生命都唔會尊重,佢地到頭來都係為錢!!
請大家唔好去! 唔好俾錢佢地賺!!
作者: Pamela_peony    時間: 2011-1-23 06:48:53 PM

我原先見到有領養仲以為兔協有幫手添,
原來係咁....
下次要睇清楚,
O的人都有冇搞錯架
作者: bbandwingki    時間: 2011-1-23 09:17:36 PM

大家我今日為左d兔兔我就同左我一家人去左果到....
我會係兔友茶座開個po講下.....
作者: 光之天使))    時間: 2011-1-23 09:34:35 PM

其實養左total之後..
我漸漸唔鍾意d用動作黎做"卓"頭既活動....
因為d動物其實唔會覺得好玩,
只會危害到佢地健康~

特別係兔兔!!
去到陌生環境,咁多陌生人,又嘈....
對佢地一定做成好大壓力,
加上樓上講傳染病既問題......

唉.....
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-1-24 03:22:54 AM

最鬼憎D人搞呢D活動. 增加遺棄動物既數目, 我一定會投訴佢地!!
作者: raywong521    時間: 2011-1-24 03:24:19 PM

好~~一於一齊投訴,去邊到投訴最有效?
作者: [小懶]    時間: 2011-1-26 12:43:55 PM

原帖由 raywong521 於 2011-1-24 03:24 PM 發表

如果寫信去D八排周刊度投訴,唔知佢地會唔會報導哩??
作者: firen_freeze))    時間: 2011-1-26 01:16:35 PM

其實台灣好似有個Promotion,俾小朋友親近兔仔,D細路可以抱佢地...

最後的結果就係果D俾小朋友抱的兔仔大部分都死左...#^40^#

我覺得大家擔心兔兔的去向前,其實promotion期間D無良冷血參觀者會恃住自己俾左錢摸而唔會小心就住黎抱,覺得捏死D兔兔都冇所謂....

我真係好唔想D人咁樣玩promotion...

兔年就要搞D兔兔,唔見佢地虎年搵隻老虎返黎玩?!#^62^#
作者: hkrchei2    時間: 2011-1-27 02:02:40 PM

兔協係facebook開左個GROUP啦~~

"反對『挪亞方舟-百兔迎福喜洋洋』利用過百隻兔兔作招徠,漠視生命,本會已對挪亞方舟此舉發出投訴信,並希望藉此群組作出澄清,香港兔友協會並沒有參與及提供任何兔兔給『挪亞方舟-百兔迎福喜洋洋』的活動項目,同時希望各位愛護動物的人士發表意見及支持."

為左兔兔, 大家支持一下~!!!

作者: mylovepet    時間: 2011-1-27 06:42:48 PM

作者: Pamela_peony    時間: 2011-1-27 06:44:29 PM

牛年豬年可以養下牛同豬
作者: Pamela_peony    時間: 2011-1-27 06:44:51 PM

牛年豬年可以養下牛同豬
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-1-27 10:41:25 PM

原帖由 raywong521 於 2011-1-24 03:24 PM 發表

其實都唔知邊度投訴最有效
不過我之前照SEND左EMAIL去影音使團投訴, 見挪亞方舟有條LINE入影音使團, 而且佢地個WEBSITE仲賣哂廣告TIM!!
咁同時SEND左去幾間大型既基督教教會, 同一D傳媒, 雜誌... 仲未收到回覆, 可能我呢個小小力量唔多夠.
但希望各位愛兔既朋友仔都可以作留言係兔協FACEBOOK GROUP反對呢個活動!!!!
作者: [小懶]    時間: 2011-1-27 11:37:30 PM

原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2011-1-27 10:41 PM 發表

其實都唔知邊度投訴最有效
不過我之前照SEND左EMAIL去影音使團投訴, 見挪亞方舟有條LINE入影音使團, 而且佢地個WEBSITE仲賣哂廣告TIM!!
咁同時SEND左去幾間大型既基督教教會, 同一D傳媒, 雜誌... 仲未收到回覆 ...

唔係你影響力太細而唔覆你,而係挪亞方舟晌好多報紙,雜誌,電台都賣晒廣告!怕且係傳媒收左廣告費而費事得失客仔嗜~~
作者: Pamela_peony    時間: 2011-1-28 12:14:19 AM

其實佢要繼續落去好簡單,
我地淨係要確保O的兔仔有適當照顧,
如果佢地肯的話,我唔信愛協同兔協唔會派人幫手
作者: wm20472    時間: 2011-1-28 12:16:33 PM

兔協原來已經都出左投訴信:
http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=6885

Facebook 反對『挪亞方舟-百兔迎福喜洋洋』利用兔兔作招徠:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_188169947869291

明報 28/01 記者報導:
http://hk.news.yahoo.com/article/110127/4/mg1y.html
作者: wm20472    時間: 2011-1-28 01:06:58 PM

挪亞方舟服務處
地址          香港新界馬灣珀欣路33號
熱線         (852) 34118888
傳真         (852) 34118889
電郵         [email protected]

影音使團香港總辦事處
香港九龍觀塘鴻圖道19號富登中心22字樓
電話︰852-23961688
傳真︰852-23092739
電郵︰[email protected]

新鴻基地產發展有限公司
香港灣仔港灣道 30 號新鴻基中心 45 字樓
電話: (852) 28278111
傳真: (852) 28272862
電郵:[email protected]

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2