PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔能否直接飲水喉水呢? [打印本頁]

作者: lammfy    時間: 2011-1-26 11:04:58 PM     標題: 兔兔能否直接飲水喉水呢?

見有兔友說某寵物店老板說香港的水適合兔兔直接飲用,更能增加抵抗力添!
我半信半疑,煩請各兔友給些意見。:043:
作者: wesky    時間: 2011-1-26 11:05:26 PM

你叫個老闆自己飲下.....
增加抵抗力, 病少d 啊...
作者: wm20472    時間: 2011-1-26 11:26:49 PM

邊間老闆? 相信佢間鋪d兔唔會好得去邊
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-1-27 01:29:46 AM

成年貓狗就會飲生水, 佢係咪講錯左??
兔仔腸胃敏感, 唔可能飲生水...好多細菌嫁!
人飲都唔得啦!
作者: raywong521    時間: 2011-1-27 01:35:14 AM

唔可以架...我覺得兔仔比貓狗果D易病好多囉,都係小心D好,同人一樣飲熟水
作者: 千秋王子    時間: 2011-1-27 03:05:25 AM

我隻兔仔好叻仔識分生水,,比生水佢佢會擺飲:050:
作者: bbandwingki    時間: 2011-1-27 09:20:14 AM

唉.....
我啊爸啊媽都係咁嫁...
成日都話可以飲生水囉....
次次都同我比生水.....
我就成日都同佢地講....
佢地唔信我嫁囉.....#^62^#
作者: raywong521    時間: 2011-1-27 09:39:25 AM

咁你幫兔兔換水....一陣飲左生水唔舒服,仲麻煩:047:
作者: orlando))    時間: 2011-1-27 09:57:16 AM

我個隻都係比佢飲生水架, 我買個時個pet shop老闆都話其實要睇咩國家, 有d國家既自來水係硬水, 就要煲過先好比兔兔噤, 好似我地澳門同香港噤, 就唔洗wor, 仲話兔兔天生就係噤生水架啦~仲埋生水會增加兔兔既免疫力同對腸胃好好多架wor
作者: katy))    時間: 2011-1-27 10:36:53 AM

自己都唔飲... 何況比隻弱小GE兔兔 :042:
除非屋企用淨水機, 同香港D水加左氯氣 大廈水缸唔係定期洗、生水會有細菌…

天生飲生水係岩,但係佢講緊野外丫MA… D水都唔同 :040:
作者: APPLE    時間: 2011-1-27 10:55:09 AM

原帖由 katy 於 2011-1-27 10:36 AM 發表
自己都唔飲... 何況比隻弱小GE兔兔 :042:
除非屋企用淨水機, 同香港D水加左氯氣 大廈水缸唔係定期洗、生水會有細菌…

天生飲生水係岩,但係佢講緊野外丫MA… D水都唔同 :040:

同意~~
野外的兔兔雖然係天生飲生水, 但係佢哋所飲的生水無經過任何的人為加工,
全部係天然的, 唔會經過可能已經生鏽的水管, 帶有菌的水喉,
其實屋企的水有機會有微生物, 只係我哋肉眼睇唔到啫~~

作者: emily_520825    時間: 2011-1-27 11:30:26 AM

絕對唔可以!!!!!:056:
作者: meimei_1721    時間: 2011-1-27 01:59:34 PM     標題: 回復 4# 的帖子

成年GE貓狗都吾飲得生水架:062:
作者: orlando))    時間: 2011-1-27 03:47:56 PM

死啦, 噤依家先比佢飲返熟水唔知得唔得呢:043:
作者: raywong521    時間: 2011-1-27 04:24:41 PM

原帖由 orlando 於 2011-1-27 03:47 PM 發表
死啦, 噤依家先比佢飲返熟水唔知得唔得呢:043:

可以慢慢轉返熟水比兔兔,唔好一次過轉晒,好似轉草咁,每日轉少少,直至全部係熟水
作者: Riela))    時間: 2011-1-27 05:40:51 PM

香港既水有chloride, 其實連人都唔可以直接飲

野兔係會飲生水, 亂食野, 所以野兔一向唔長命?
寵物兔一般抵抗力比野兔更低, 飲食一定要執到正
作者: littledot    時間: 2011-1-27 06:11:14 PM

我以前係屋企樓下執兩隻衰女返去養時咩都唔識,又用網底、又飲生水,初初仲淨食糧冇食草,兩隻嘢反而健健康康,仲幾長命。
宜家隻衰仔係長期病患者,比以前兩隻矜貴得多
我有時諗可能粗生粗養仲健康
作者: Pamela_peony    時間: 2011-1-27 07:17:14 PM     標題: 回復 17# 的帖子

其實講真果句,冇話邊樣唔得既,
人都可以飲生水食生肉架,
食得多習慣左粗生粗養唔會死得去既,
只不過你呀爸呀媽唔俾你飲,教你唔好之嘛,
佢地都可以叫你咁做架,
你宜家就係兔兔既爸爸媽媽,
你點教佢俾乜佢佢一定受架,因為佢都唔知,佢唔會知咁樣係唔好,
只係你係度拎走緊兔兔享用健康野既權利,
你唔好話人地o的人點樣對人唔好, 唔俾呢樣果樣
因為你都係度唔俾兔兔享有佢可以有既野~
作者: littledot    時間: 2011-1-28 05:27:54 PM

原帖由 pamela_peony 於 2011-1-27 07:17 PM 發表
其實講真果句,冇話邊樣唔得既,
人都可以飲生水食生肉架,
食得多習慣左粗生粗養唔會死得去既,
只不過你呀爸呀媽唔俾你飲,教你唔好之嘛,
佢地都可以叫你咁做架,
你宜家就係兔兔既爸爸媽媽,
你點教佢俾乜佢佢一定 ...

嘩!你駛唔駛咁激呀?
我只不過講返以前執兩隻兔返去時咩都唔識,做錯晒但好好彩佢地都冇事。
我有話我宜家俾生水佢飲?唔俾草佢食咩?
我點樣拎走緊兔兔享用健康野既權利?點樣唔俾兔兔享有佢可以有既野呀?
作者: Pamela_peony    時間: 2011-1-28 05:40:25 PM     標題: 回復 19# 的帖子

唔係澈,只係真係眼見好多人真係咁,
只係想提下你而已,
唔知唔係錯,但好多人明知都會係咁做,
因為養得動物,佢既一世就係你架喇,
所以唔想有人將佢地當玩具,
你都有眼見我地兔友身邊係有o的咁既人,
我地可以阻止到講到就固然好,但唔得我地都冇辦法,
可能語氣大左,但係都係想你好好咁對你既兔兔
作者: littledot    時間: 2011-1-28 08:24:17 PM

原帖由 pamela_peony 於 2011-1-28 05:40 PM 發表
唔係澈,只係真係眼見好多人真係咁,
只係想提下你而已,
唔知唔係錯,但好多人明知都會係咁做,
因為養得動物,佢既一世就係你架喇,
所以唔想有人將佢地當玩具,
你都有眼見我地兔友身邊係有o的咁既人,
我地可以阻止 ...

我宜家當然知道要點樣照顧兔仔,只不過宜家隻衰仔咁矜貴,但反而係長期病患,見佢成日打乞痴,有時仲打到chok親個喉嚨,我都替佢辛苦,諗返以前兩隻照顧得唔好,反而健健康康,有d感慨啫!
我都明白你係想兔兔好,不過講真你之前d語氣真係幾差。我都想你明白,有好多黎呢度問嘢既都係好多嘢唔識既新手,如果人地一講錯少少嘢就鬧人,會唔會令到人地唔敢黎問嘢?咁反而會幫唔到佢地!
作者: wanga113    時間: 2011-1-29 01:22:00 AM

唔得!
我自己用濾水器再用酒店個d水煲煲水 等佢凍左再俾兔兔飲!

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2