PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 點搞丫 剪唔到指甲:( [打印本頁]

作者: 小小夕    時間: 2011-2-6 08:14:24 PM     標題: 點搞丫 剪唔到指甲:(

剪唔到指甲 我唔知系我問題 定 指甲鉗問題 定 兔仔D指甲太硬:067:
用個剪 一剪落去要好大力既?  
一剪落 剪唔到之如仲郁到佢D指甲 跟住佢隻手又叔返入去..

唔好話腳指..  手指甲都剪唔到..  
反又唔比反..  用大毛巾包住佢反...   反唔到:008: :008:   
我一反 佢又系入面反..

我之前帶佢地去比人剪 人地一反就反到 =  = 用毛巾姐住佢地又唔郁

我用毛巾姐住佢對眼都反唔到..個頭仲衰過無姐 系咁郁郁郁郁:027:

心到灰埋:029:      又唔比人抱:043:    一抱佢隻腳彈彈彈彈:042:   

點解我隻兔仔會咁:042:
作者: berki    時間: 2011-2-6 08:36:53 PM

原帖由 小小夕 於 2011-2-6 08:14 PM 發表
剪唔到指甲 我唔知系我問題 定 指甲鉗問題 定 兔仔D指甲太硬:067:
用個剪 一剪落去要好大力既?  
一剪落 剪唔到之如仲郁到佢D指甲 跟住佢隻手又叔返入去..

唔好話腳指..  手指甲都剪唔到..  
反又唔比反..  用 ...

你帶佢佢剪人地反到
係因為個人對兔兔陌生,兔兔驚佢呀
如果佢唔肯俾你反,你可以抱住佢就咁剪架
唔一定要反架

你係咪剪到佢血管呀?
要捉住佢d指甲剪wor如果唔係會痛痛

佢地唔係反左屋企唔係好耐咋咩?又要剪?
作者: 小小夕    時間: 2011-2-6 08:40:21 PM

原帖由 berki 於 2011-2-6 08:36 PM 發表

你帶佢佢剪人地反到
係因為個人對兔兔陌生,兔兔驚佢呀
如果佢唔肯俾你反,你可以抱住佢就咁剪架
唔一定要反架

你係咪剪到佢血管呀?
要捉住佢d指甲剪wor如果唔係會痛痛

佢地唔係反左屋企唔係好耐咋咩?又 ...

唔好話血管 剪都未剪到:044:  搞左我成粒鐘有多
手指唔反OK 佢肯新出黎 ....
腳真系唔得= = 新吾到出黎   佢叔埋
我唔知系米我剪甲鉗問題..  好難剪............

我跟住投降:043:

我上次帶佢地去剪 剪左幾隻咋   都無剪哂:077:

作者: hh0    時間: 2011-2-6 08:49:37 PM

兔兔明蝦你, 俾D信心自己, 慢慢學習
作者: berki    時間: 2011-2-6 08:54:15 PM

剪腳甲我係叉住佢心口咁剪架
佢隻腳係我大脾,好似坐左係度咁囉
我第1次幫佢地剪指甲都用左好耐時間呀

到而家幫佢地都剪左6次啦, 佢地會聽話架,只要有零食#^51^#
作者: 小小夕    時間: 2011-2-6 09:11:05 PM

恩 一陣我準備等佢地食完野 我試多次:077:

因為把剪甲 好似鈍鈍地...
吾得買多把易剪D     第2日再黎過:029:
作者: oscarlik    時間: 2011-2-6 11:08:33 PM

其實都真係要幾大力先剪到架
因為兔兔指甲都真係幾厚下
慢慢黎,,,你溫柔隻兔一定會蝦你
你反佢時可以粗魯小小(當然唔好弄痛兔兔)
用中比夾住佢
咁既想郁都郁唔到架啦:037:
真係唔掂比200蚊兔協幫手lo-,-

作者: Pamela_peony    時間: 2011-2-7 04:24:13 PM

用毛巾包住佢就好位,之後反佢,唔好俾佢一掙扎就走到,
佢咁樣知你怕佢佢就一定會反抗,
我豆豆細細個就唔俾佢咁,所以宜家佢掙扎一輪就死死地氣俾我搞,
你之後用大脾夾實佢,最好有兩個人,
一個做夾(一隻手摸住佢,一隻手拎住佢手仔),
另一個做剪,一定要手起剪落,一睇
作者: mylovepet    時間: 2011-2-7 07:30:48 PM

作者: ltc1234567890    時間: 2011-2-7 09:49:41 PM

hi,你好,有一個小提議,雖未試過,
作者: ltc1234567890    時間: 2011-2-7 09:52:14 PM

hi,你好,有一個小提議,雖未試過,就係,
用溫水,浸一浸d指甲,
指甲就會變軟,原理就好似人d指甲一樣,
希望試左話我知結果
作者: hh0    時間: 2011-2-8 12:30:33 AM

原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-7 09:52 PM 發表
hi,你好,有一個小提議,雖未試過,就係,
用溫水,浸一浸d指甲,
指甲就會變軟,原理就好似人d指甲一樣,
希望試左話我知結果

無人會咁剪甲....唔好學

作者: ltc1234567890    時間: 2011-2-10 12:58:50 PM     標題: to:黑 孖 媽

to:黑 孖 媽
兔仔我就真係唔知,真係初哥.
但如果講到人ge話,係一個正常,普遍,大眾化的方法.
好多人都係~沖完涼先剪指甲,因浸過水,指甲會變軟.
去修甲,美甲果d,都會俾盆水你,浸一浸先剪.
(ps:純粹學術性討論,如有言詞不當,請見諒.)
作者: berki    時間: 2011-2-10 04:53:55 PM

原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-10 12:58 PM 發表
(ps:純粹學術性討論,如 ...

兔仔唔同人^^
人要沖涼,兔仔唔洗
兔仔會食返自己d便便
你會唔會?

你係養兔初哥
唔係乜都以你認為既"學術性"去思考
而係應該做多d功課去學點照顧兔仔
作者: katy))    時間: 2011-2-10 05:07:33 PM

原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-10 12:58 PM 發表
(ps:純粹學術性討論,如 ...

如果你有研究過兔仔的資料,你會發現兔仔D指甲同人唔一樣,而係呈圓柱形
相信厚咁多都要花耐D時浸… 佢地性格係唔會乖乖地定咁耐的 (所以多數兔友都話剪親甲都好似大戰咁) :026:

冇咩必兔仔係唔需要同佢沖涼… 有機會嚇死兔地的~

作者: ltc1234567890    時間: 2011-2-10 08:11:18 PM     標題: 回覆

to berki :
嗯,我唔知可昨咩回覆,因你先入為主,所以就咁算了.
to katy :
你first point 我都好同意 , 雖然拍甲成分同人大致相同,是二級蛋白質結構,但佢地ge整體結構係螺旋形的,相對人類的平面整體結構,是較密同較堅硬.
然而,你最後的一句,我諗也被berki先入為主的想法,句子,而誤導了.
哈,take it easy =)
作者: ltc1234567890    時間: 2011-2-10 08:15:06 PM     標題: 更正

唔好意思,有錯字.
昨=作
拍=指
作者: angelaska    時間: 2011-2-11 12:36:18 AM

原帖由 ltc1234567890 於 2011-2-10 08:11 PM 發表
to berki :
嗯,我唔知可昨咩回覆,因你先入為主,所以就咁算了.
to katy :
你first point 我都好同意 , 雖然拍甲成分同人大致相同,是二級蛋白質結構,但佢地ge整體結構係螺旋形的,相對人類的平面整體結構,是較密同 ...

似乎你o係一個提供實用養兔資訊既forum打緊學術論文
真係風趣

如果有野想改可以用“編輯”功能

同兔兔剪甲真係唔易...少d精神都唔得:043:
如果樓主唔sure既帶佢去兔協剪順便學下野都得~
我都曾經剪到流少少血...以後就唔敢大意了@@

作者: chestnut    時間: 2011-2-16 08:31:14 PM

我都面對緊相同既問題!
真係好無助!!
我隻兔仔一見我用指甲鉗幫佢剪就震&瞳孔收縮...
作者: chestnut    時間: 2011-2-16 08:35:02 PM

有冇幫兔兔剪指甲相關既短片?!
感謝各位><!
作者: yan0718    時間: 2011-2-20 10:51:22 PM

我呢~會抱住佢坐響sofa
之後反轉佢 佢開頭會勁爭扎
但快快手手將佢夾響我大脾中間~就剪到架啦

仲有啊 你越溫柔 佢就越恰你架 加油啊#^64^#
作者: yan0718    時間: 2011-2-20 11:01:38 PM

好似咁樣夾住佢黎剪囉我

作者: cordede    時間: 2011-2-20 11:58:49 PM

我呀媽都係用抱既方式,寶寶好似坐左係度咁∼
不過只係限於我呀媽.....因為個衰仔蝦我:050:
所以你可以試下我個方法,
就係你抱住兔兔令到佢坐係度咁,之後搵多個人幫兔兔剪指甲:051:

呢張係寶寶沖完涼準備剪指甲既相...
(不過真係唔好亂咁幫兔兔沖涼,好易嚇死佢地...寶寶係例外,因為佢好細個已經習慣左,同埋佢都幾鍾意玩水∼)

附件: 2011-02-20.jpg (2011-2-20 11:58:49 PM, 52.15 KB) / 下載次數 42
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjIzOTl8YzQ5NTliMWN8MTcxNzM4NzQyN3wwfDA%3D
作者: 小小夕    時間: 2011-2-21 12:13:56 AM

我個隻就系甘抱...   一抱 天殘腳
作者: cordede    時間: 2011-2-21 12:19:16 AM     標題: 回復 24# 的帖子

你咁樣抱住兔兔,跟住1隻手捉晒佢2隻手仔,
淨返個隻手就幫佢剪指甲,
至於隻腳仔就叫人地幫你1隻手捉1隻....
呢個應該係無辦法之中既辦法喇...

一開始準備要佢坐個陣,你可以試下用手遮住佢對眼,
醫生話咁樣d兔兔會冷靜好多同無咁驚∼
作者: katy))    時間: 2011-2-21 10:38:15 AM

同佢剪甲個POST都係同梳毛一樣,伏喺我大脾,然後伸佢隻手/腳出黎剪,剪剩手指公就反轉/兔爸抱住佢。

成程反轉,佢會係咁搵機會走… 如果兔爸抱,其他人又會圍住佢同講野,攪到佢好緊張。:029:
作者: smallsuishan    時間: 2011-2-21 02:54:38 PM

原帖由 cordede 於 2011-2-20 11:58 PM 發表
我呀媽都係用抱既方式,寶寶好似坐左係度咁∼
不過只係限於我呀媽.....因為個衰仔蝦我:050:
所以你可以試下我個方法,
就係你抱住兔兔令到佢坐係度咁,之後搵多個人幫兔兔剪指甲:051:

呢張係寶寶沖完涼準備剪 ...

我諗就算兔兔細個個時已經用水沖涼
到而家你都應該停止用水幫佢沖涼!~~
作者: cordede    時間: 2011-2-21 03:50:41 PM     標題: 回復 27# 的帖子

但係唔可以用水沖涼既主要原因係因為怕嚇死兔兔,
既然寶寶已經習慣左仲幾鍾意...點解唔可以既 ?:011:
同埋我都問過醫生同助護,佢地都話如果兔兔慣左就由得佢,當然唔食草就例外啦~~~:022:
作者: smallsuishan    時間: 2011-2-21 04:28:07 PM

我諗個問題係

1. 用水幫兔兔沖涼用意何在??
如果係for清潔 .. 咁用水就真係不必
因為兔兔係會自己幫自己清潔

2. 如果水入左兔仔耳係好麻煩

3. 用水沖涼.. 兔兔好易冷親

請問你問既醫生同助護係邊間診所???
作者: cordede    時間: 2011-2-21 06:35:14 PM

大圍珍禽異獸

寶寶佢一賴完尿就會坐返落去, 但佢既睪丸同其他兔兔唔同,size較大, 所以用毛巾跟本清潔唔到, 而d尿又會整到睪丸入面d邊位都有, 所以佢既下半身我地係會幫佢沖涼, 我地都驚d水會入到寶寶既眼同耳, 所以佢既上半身係唔會掂到水~ 同埋我地會用風筒幫佢吹乾晒d毛先放佢走~

作者: tung440    時間: 2011-3-27 10:15:29 PM

上youtube睇教學,又實用又免費,其實不難的,開始時我跟太太一起合作,兩分鐘完成。腳甲有時因為毛太長蓋住了,用水把腳掌上小小毛弄濕,可更容易看清楚,用電銅也可清楚看見甲和血管。可以便自己剪,出面間間都貴!
作者: POPO))    時間: 2011-3-27 11:26:56 PM

我見station R 好似每次$40
作者: carrotyan    時間: 2011-4-5 10:30:05 PM

有兩個人就易好多架喇∼
一個差實佢架架底同頸 佢就好似坐係度咁
另一個對住兔兔∼搵到血管位唔好剪太埋∼
要快手∼我會用兩隻手指輕輕hold住要剪指甲既果隻手指仔(兔仔果隻)
咁就唔怕用力剪果時扯到佢 chop一隻chop一隻好快搞定
最難係手指公∼
同埋有兔友話用水整濕d毛毛...我就無咁做 最多煩d咁掃開佢d手指毛先剪
因為整濕左一定要整番乾佢呀  如果唔係手指(la)位好易有皮膚病架∼
作者: imkarenya    時間: 2011-4-10 03:22:52 PM

以前LUILUI可以反轉佢夾係大脾度剪, 宜家大左, 熟落左,:008:
持熟賣熟, 大個仔又好力水, 家下一定唔會乖乖就範
我宜家會單手攬住佢(用手脾夾住佢), 好似抱小朋友坐大脾咁,:012:
然後捉住手仔腳仔慢慢剪, 不時要摸下佢TUM下佢安撫下佢

不過, 始終每次同佢剪指甲都係考驗愛心耐性的大工程!!! :061:
P.S.各位兔爸兔媽加油, 俾多D耐性試多D啦 :026:

作者: 小穎    時間: 2011-4-10 06:42:07 PM

我好明白你既苦惱(搭肩)
正因為我都有咁既情況。
反轉唔俾反,一掂佢手仔就縮;有時因為太耐無剪,一剪佢唔肯就會抓到我流血=_=。

之後搞到要搵D姐姐幫剪T.T
作者: 添TIM    時間: 2011-4-18 01:08:42 AM

心同感受,因為我兔兔呀B係幫人地養嫁,
開始果D又係唔比我掂佢,佢到E加同我熟左小小先肯痴我,
但係我E加都抱唔到佢,因為佢唔肯:050:
但係我係等佢訓得好舒服果時,輕輕咁摸開佢D先,提起佢隻腳,咁就剪到,
但係要用好多時間- -"等佢肯安心訓起你身邊先得~
作者: mylovepet    時間: 2011-4-18 05:19:04 PM

作者: phoebe))    時間: 2011-4-18 11:50:37 PM     標題: 回復 24# 的帖子

me too:039: :039: :039:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2