PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 急問!新兔回家但食慾不振! [打印本頁]

作者: lammfy    時間: 2011-2-7 07:04:25 PM     標題: 急問!新兔回家但食慾不振!

今天剛帶回家,起初也算活潑,到處聞,也吃A草和T草,有小便和大便,屎屎也算大粒硬淨。但中午後食慾很低,只吃很少草和喝很少水,也沒小便和大便,令人十分擔心。明天早上約了獸醫作檢查,之前有何事可做呢?兔兔只有兩個月大,請兔友幫忙。萬分感激!:054: :054: :054:
作者: wanga113    時間: 2011-2-7 07:09:44 PM

係咪因為訓教? 我家兔兔每日2~3pm開始都會訓教 到7點餵佢食野佢先會出黎玩 之後再訓到11點.其間佢都唔會點食草飲水
你睇下佢夜晚係咪仲係咁  如果係既你試下用手餵佢 等佢keep住有野食 聽日再去check啦!
作者: yanyi:)    時間: 2011-2-7 07:28:18 PM

可能佢只係想訓下姐...唔洗太擔心既.
既然聽日都約左醫生,就睇下聽日醫生點講啦~
祝佢健健康康咁成長啊;)
作者: wesky    時間: 2011-2-7 10:17:15 PM

鋪多啲草係籠
幼兔去到新環鏡,壓力容易令腸胃出現問題
鋪多啲草可以舒緩壓力,另外儘量保持環境安靜
留意兔兔今晚既飲食及便便如何,聽日同獸醫講返
作者: lammfy    時間: 2011-2-8 01:12:40 AM

多謝各兔友關心,兔兔休息後已回復活潑,猛吃草,有大便和小便,令兔爸的我放下心頭大石。再次多謝大家的指教和祝福!:050:
作者: angelaska    時間: 2011-2-8 01:30:21 AM

咁就好了,加油啊:061:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2