PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔成日簡草食 [打印本頁]

作者: papaya0907    時間: 2011-3-8 01:44:18 PM     標題: 兔兔成日簡草食

我接左佢返黎4日但成日都見到佢簡草食..之後第2日就sin左好多
但糧次次比佢都清哂..我想轉momi比佢食但吾知佢食吾食
佢依家食緊excel果d草,因為個sales話佢食開呢隻
我想轉第隻但驚佢吾食..吾知轉吾轉好:050:
作者: Keewee))    時間: 2011-3-8 02:28:27 PM

簡草食 ? 你比幾多種草佢食 ?
一般多數係唔食d太硬枝和花.
作者: Riela))    時間: 2011-3-8 02:34:04 PM

咁你可以買包細既momi
同你個包excel溝埋一齊食
一開始係excel比例多d
然後就慢慢減
作者: Keewee))    時間: 2011-3-8 03:50:20 PM

我覺得轉牌子最多影響初時食多食少, 只要恨少少佢肚餓就會食多 d.
我 d 兔 唔咬 磨牙石, 所以我都盡量要佢地食多 d 枝, 刻意減少草比佢, 唔會由得佢簡食. 都係無限盡供應, 只係加草量減 d, 等佢無聊時 or 無選擇時咬下 d 枝.
作者: papaya0907    時間: 2011-3-8 04:19:19 PM

我擺堆草係到佢成日係到挖..擺係草架到又挖返哂出黎
作者: yanyi:)    時間: 2011-3-8 05:35:29 PM

佢簡草食既意思係點..
唔食花唔食枝定唔食葉?
作者: Keewee))    時間: 2011-3-8 06:12:59 PM

會唔會比得太多糧 or 雜食 ?

"我接左佢返黎4日但成日都見到佢簡草食..之後第2日就sin左好多"

才4日, 好多初到步都會好肯食果喎 (因為 petshop 無啖好食多兔搶)
可詳細d講講點 "簡食" ? 會唔會係錯覺又 or 你包草真係好多硬枝少葉
作者: papaya0907    時間: 2011-3-8 06:34:23 PM

包草都幾多枝,,同枯草..好似吾係見佢咁中意食呢隻草咁
糧我每日淨係比2次
作者: cordede    時間: 2011-3-8 06:42:44 PM

你隻兔兔幾大? 你係比T草定A草佢?
作者: papaya0907    時間: 2011-3-8 06:57:18 PM

4個月大..比t草佢食啊
作者: berki    時間: 2011-3-8 07:06:41 PM

你俾A草多數兔兔都唔係揀黎食
T草就慢慢轉啦
作者: cordede    時間: 2011-3-8 08:05:03 PM

原帖由 papaya0907 於 2011-3-8 06:57 PM 發表
4個月大..比t草佢食啊

4個月大....唔係應該以A草為主先夠營養咩?
:017: :017: :017:
作者: papaya0907    時間: 2011-3-8 08:16:15 PM

個sales話食開呢隻所以買左呢隻比佢食..不過見佢好似吾多食咁
作者: cordede    時間: 2011-3-8 08:21:23 PM

唔好信d sales講野喇....:015:
佢地為左做生意可能會講大話....
同埋可能佢地平時跟本就無點留意d兔兔食得多唔多野....
可能其實佢個時已經揀食,只係個sales唔知∼
上次我去I Love XXXXXX買草,
個sales猛sale我....但佢講既野係錯晒ga∼
又話咩草都岩兔兔做主食,又話d草隻隻無咩分別淨係名唔同∼
佢真係當我傻ga!:019:
作者: papaya0907    時間: 2011-3-8 09:54:56 PM

我岩岩買左momi比佢睇下佢食吾食:067:
作者: Keewee))    時間: 2011-3-9 09:58:56 AM

http://mini-house.info/forum-46-1.html
裡面有好多資料, 對草了解多d, 對兔都會好d

反而我擔心你的兔是否真係4個月, 會否太年幼食唔到太硬的草.
市面的, 2個月都話3,4個月, 半~8個月又係話3,4個月大 =.=
作者: 砵仔糕    時間: 2011-3-13 09:57:53 AM

你隻兔兔得4個月~應該食A草WOR~~唔係T草~~
作者: 天才文仔    時間: 2011-3-13 10:10:23 AM

快去買包oxbow a草吧,保證天天同你清晒.
作者: papaya0907    時間: 2011-3-13 04:59:24 PM

邊到有oxbow a草買?我通常係紅羅白買野,,但吾見有呢隻草買
作者: 月愛貓貓兔    時間: 2011-3-13 07:07:47 PM

oxbow a草
好多地方都有得賣^^
兔協,sataionx,iXXXXrabbit
作者: yiushu312    時間: 2011-3-14 02:49:48 AM

阿..我隻兔兔買左番黎3日.又糸4個月.又糸食緊excel.
佢又糸簡草食架!!!
我刀糸起開紅蘿白買野xd
但糸我果個sales叫我買左2包伍同色既excel...
伍知有咩分別架呢0.0?
同埋我想問sataionx同iXXXXrabbit起邊到有架:021:
作者: sammy))    時間: 2011-3-14 05:14:40 PM

兔協,iXXXXrabbit在旺角。
sataionx在荃灣。
作者: acwlam))    時間: 2011-3-28 06:34:27 PM

我嗰隻都成日簡草食呀

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2