PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 布爺做完磨牙手術後唔願食野 [打印本頁]

作者: 耶律    時間: 2011-4-23 02:56:26 PM     標題: 布爺做完磨牙手術後唔願食野

我家布爺今年6歲幾了...每3個月度就要去獸醫到磨牙一次...今次唔知係咪年紀大左定D牙仲痛...星期四做完手術後到而家都唔肯點食野..要餵草粉先食...水又唔點飲....好鬼擔心呀..
作者: 耶律    時間: 2011-4-23 06:09:24 PM

有冇人有經驗???...
作者: wesky    時間: 2011-4-23 07:21:36 PM

肯唔肯食菜?
有冇止痛藥?
打電話去診所問下
作者: 小穎    時間: 2011-4-23 10:18:54 PM

因為痛
佢有無俾止痛藥你?
如果無既話你主動同佢講分俾你
因為再咁搞法 那實在不太樂觀。
作者: 耶律    時間: 2011-4-24 12:27:12 AM

醫生開左抗生素...話要食10日...菜就今日食左少少.....次次FORCE FEED...佢又唔食得多...好彩夜晚有返屎屎...唯一放心係佢仲好精神...
作者: raywong521    時間: 2011-4-24 12:34:28 AM

你去邊間磨牙啊?有無問多一,兩問獸醫,係咪真係唔磨唔得,定係隔耐d先磨又得唔得呢?
作者: 耶律    時間: 2011-4-24 07:33:07 AM

不嬲幫襯灣仔獸醫....由細到大都睇佢....每次我一見布爺唔肯食草淨食糧我就知到時到候架喇...
作者: berki    時間: 2011-4-24 10:17:46 AM

其實磨牙只會令佢辛苦
可能遲D年紀大D
都未必頂得順
有D醫生會建議剝牙
雖然俾佢食既草要剪短D
但起碼唔洗兔兔咁辛苦
作者: 耶律    時間: 2011-4-24 11:23:49 AM

我有問過我...不過佢係入面D臼齒生牙刺....所以唔MOK得...
作者: 耶律    時間: 2011-4-25 04:57:04 PM

今日睇多次獸醫....打左皮下水同消炎止痛針...令外開左d促進腸胃蠕動既藥...但佢返到屋企仲係冇心機...唔想食藥少同其他野...淨係all左少少屎...

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2