PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 心痛死我了!! (加左相喇!!) [打印本頁]

作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 02:02:36 PM     標題: 心痛死我了!! (加左相喇!!)

話說之前7仔俾泡泡咬到個度已經好得7788,
原來...7仔隻右耳已經冇左一忽!!穿左個洞!!
雖然已經冇乜事, 但係呢個傷口就冇可能再好得番:054:
陰公豬!! 肉赤死我!!:050:

[attach]14350[/attach]

附件: IMG_0270.JPG (2011-4-29 04:43:03 PM, 121 KB) / 下載次數 371
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjI5MDh8ZGY4MjI4ZGR8MTcxOTU0MzIyNnwwfDA%3D
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 02:27:38 PM

下?!天生定係係籠物店果時已經係咁架??
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 02:27:53 PM

買番尼已經系甘?
我fd果隻買番尼已經冇左幾隻手指

作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 02:46:09 PM

唔係!!! 係俾泡泡搞到咁!!!:052:
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 02:50:44 PM

原帖由 inkalaam 於 2011-4-29 02:46 PM 發表

呀?!泡泡甘惡死!!
有冇睇e生?耳仔好多微絲血管.可大可小.可能5只穿左個洞甘簡單
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 02:53:23 PM

下 !!!  買返黎冇左幾隻手指 !!!!!!!!!!!!!!!!!

耳仔穿左  有冇相 ><  陰公豬
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 02:58:20 PM

泡泡咁惡死GE..
咁一定要分開佢地兩個了...
等絕左育先試下比佢地見下面~
唔係盞7仔更傷~
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 03:01:00 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-29 02:58 PM 發表
泡泡咁惡死GE..
咁一定要分開佢地兩個了...
等絕左育先試下比佢地見下面~
唔係盞7仔更傷~

恩恩  急唔黎 等絕左育先好D
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 03:02:05 PM

原帖由 小小夕 於 2011-4-29 02:53 PM 發表
下 !!!  買返黎冇左幾隻手指 !!!!!!!!!!!!!!!!!

耳仔穿左  有冇相 ><  陰公豬

系牙.驚到我fd咩甘
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 03:22:30 PM

原帖由 ccychoy 於 2011-4-29 03:02 PM 發表

系牙.驚到我fd咩甘

唔係掛  ..咁動作會唔會有咩唔方便  (好似行路會唔平衡甘
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 03:38:00 PM

原帖由 小小夕 於 2011-4-29 03:22 PM 發表

唔係掛  ..咁動作會唔會有咩唔方便  (好似行路會唔平衡甘

佢話日常生活冇咩野
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-4-29 04:14:18 PM

原帖由 inkalaam 於 2011-4-29 02:46 PM 發表

唔好賴落隻兔度! :052:
係你自己未清楚兔兔既脾性就將新兔仔放埋舊兔仔度.
而且舊隻兔未絕育. 呢d係本能反應, 有新兔仔入自己地盤, 唔鍾意梗係打交啦!

作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 04:14:46 PM

原帖由 ccychoy 於 2011-4-29 02:50 PM 發表

呀?!泡泡甘惡死!!
有冇睇e生?耳仔好多微絲血管.可大可小.可能5只穿左個洞甘簡單

約左2號睇e生嫁喇~
睇佢宜家生生猛猛都冇咁擔心:056:
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 04:56:49 PM

甘大個洞!!:011:
應該成隻手指都穿得過...
痛死了....好慘牙
隻耳仔仲用5用到嫁...
作者: katy))    時間: 2011-4-29 05:06:04 PM

AWEEEE, 好可憐呀!
突然間走多隻兔黎,大果只會發火… (唔知佢黎搶野食定咩)

兔仔好記仇,佢地2個要等絕育後先可以再見大家喇...
作者: 傘仔))    時間: 2011-4-29 05:09:34 PM

:011: 我以為穿左洞只係小小的耳環洞......一見你UPLOAD的相, 真係好驚好嚇人!

不幸的事情已經發生, 我知你都好心痛, 希望大家唔好再怪責樓主, 如果樓主唔愛兔, 都唔會上來呢個FORUM問各位兔友。唔愛兔的人,相信唔會帶兔看醫生,亦唔願意花時間上網說兔兔的事。

我反而好APPRECIATE樓主肯講述兔兔打交的事, 比大家一個警惕, 呢度好多養一對兔的人, 會POST兔兔的恩愛相, 但就好少人會報告兔兔不和, 令到有D兔友心癢癢想養多隻, 以為一定合拍........
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 05:13:20 PM

陰公 ...  點解穿左個窿e加先知丫 ??  好似都咬左好耐嫁喇wo ...
上次咬完  e加先知原來穿左個窿...

看好兔仔唔比佢受傷係主人既責任 ...
其實話係泡泡咬7仔  但本來依件事係可以避免發生 ...   
兔仔可能跟本唔知咬係錯誤既事黎...
加上咬左咁耐先發現原來穿左個窿   咁樣已經有問題....     點解咁耐先知 ..?
兔仔好記仇嫁 ...   7仔比泡泡咬過 ..就算泡泡絕完育唔再咬7仔 ..
7仔可能都記得泡泡咬過佢... 再見到佢會怕左佢....   亦可能會反轉頭咬佢

依加只係希望7仔會無事...
亦希望唔會再見到你出post話佢地邊隻又受傷 ...
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 05:21:52 PM

我知道今次有錯..但係我覺得今次係一個好好既經驗~
如果唔係我都唔會知原來兔仔會咁~
我會吸取教訓...唔會再要佢地其中一個及受傷:056:
幸好既係佢宜家仲食得訓得..開開心心..如果唔係真係擔心死我喇"!
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 05:24:48 PM

嗯    要佢地2個相處依D急唔黎 ..   慢慢勒 ..
希望7仔冇事喇  ...  但穿左個窿..  個忽肉去左邊 >口<
作者: 傘仔))    時間: 2011-4-29 05:26:38 PM

個洞咁大, 應該唔止咬一口, 係襟住佢咬咬咬咬係咁咬...:022:
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 05:33:31 PM

原帖由 傘仔 於 2011-4-29 05:26 PM 發表
個洞咁大, 應該唔止咬一口, 係襟住佢咬咬咬咬係咁咬...:022:

兔仔打架能力戰鬥力120%
兔奴我都比主人打唔少:029:
作者: katy))    時間: 2011-4-29 05:47:12 PM

原帖由 小小夕 於 2011-4-29 05:33 PM 發表

兔仔打架能力戰鬥力120%
兔奴我都比主人打唔少:029:

我都係(兔奴命) #^37^#  
抱佢,比佢隻"千殘腳"抓親… 唔知佢喺邊度學,識咪住我D肉抓… @@"
有時玩得癲,會咬人 ><"" (好似狗咁)
一唔歡喜,又會咬人

之前比隻史迪仔公仔陪佢,咬到個佢對耳甩到FING下FING下... 見到7仔咁,我諗呀B都唔合適搵多個朋友仔喇 ><"
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 05:54:56 PM

原帖由 小小夕 於 2011-4-29 05:24 PM 發表
嗯    要佢地2個相處依D急唔黎 ..   慢慢勒 ..
希望7仔冇事喇  ...  但穿左個窿..  個忽肉去左邊 >口

可能連住左塊焦..等醫生研究啦:S
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 05:58:50 PM

原帖由 小小夕 於 2011-4-29 05:13 PM 發表
陰公 ...  點解穿左個窿e加先知丫 ??  好似都咬左好耐嫁喇wo ...
上次咬完  e加先知原來穿左個窿...

看好兔仔唔比佢受傷係主人既責任 ...
其實話係泡泡咬7仔  但本來依件事係可以避免發生 ...   
兔仔可能跟 ...

因為係連住左塊焦..之前一直都無事嫁...
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 06:06:48 PM

我以為好似我地D耳窿咁上下SIZE,
原來咁大個窿架:027:
耳仔有好多血管架..
真係要問清楚E生了~~
耳仔果D肉一定係比泡泡食左啦!!
泡泡一定係怕7仔可愛過佢會搶走佢主人了..
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 06:19:48 PM

個窿咁大,樓主而家先發現?!@@
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 06:51:06 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-29 06:06 PM 發表
我以為好似我地D耳窿咁上下SIZE,
原來咁大個窿架:027:
耳仔有好多血管架..
真係要問清楚E生了~~
耳仔果D肉一定係比泡泡食左啦!!
泡泡一定係怕7仔可愛過佢會搶走佢主人了..

我都以為系= ="
作者: phoebe))    時間: 2011-4-29 06:58:59 PM

好慘,好可憐:050: :050: ,7仔會不會好番
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 07:01:53 PM

原帖由 ccychoy 於 2011-4-29 06:51 PM 發表

我都以為系= ="

我開頭以為樓主講咬左一下,
好似比倉鼠咬左下咁有兩個窿~
原來係咬左成忽去!!
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 07:35:10 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-29 07:01 PM 發表

我開頭以為樓主講咬左一下,
好似比倉鼠咬左下咁有兩個窿~
原來係咬左成忽去!!

睇尼泡泡想食左佢
作者: 小小夕    時間: 2011-4-29 08:28:08 PM

原帖由 ccychoy 於 2011-4-29 07:35 PM 發表

睇尼泡泡想食左佢

:011: 你講到好恐怖��
只係希望7仔唔好記得泡泡咬過佢 唔記仇.. 唔係遲下想相處都難了= =
作者: PILLOW.MA))    時間: 2011-4-29 08:54:35 PM

個窿會唔會大得太過份? @@
成忽肉去左邊? X_X
會唔會係發炎D肉係咁爛爛到個窿咁大?!
快D睇醫生>__<
兔兔應該好痛
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 08:56:41 PM

原帖由 PILLOW.MA 於 2011-4-29 08:54 PM 發表
成忽肉去左邊? X_X
快D睇醫生>__<
兔兔應該好痛

我都覺得好似發炎甘
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 09:06:05 PM

原帖由 PILLOW.MA 於 2011-4-29 08:54 PM 發表
成忽肉去左邊? X_X
快D睇醫生>__<
兔兔應該好痛

忽肉我懷疑比泡泡食左:077:
至於個窿會唔會係因為腐爛,所以咁大個窿呀??
如果唔係樓主應該一早就睇到架喎~
我呢個外人見到都心痛呀..更何況樓主呢個主人~~
作者: PILLOW.MA))    時間: 2011-4-29 09:12:57 PM     標題: 回復 34# 的帖子

樓主一定心痛啦!!!!!
如果真係爛得咁快....好嚴重喎!!!
一陣嚴重到耳仔個窿好唔返就慘.....
希望唔會......

求7仔泡泡主人快帶佢睇醫生!!!!!!! >______<
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 09:19:46 PM

而家都應該好唔番架了...
樓主好似BOOK左E生了~~
作者: PILLOW.MA))    時間: 2011-4-29 09:24:43 PM     標題: 回復 36# 的帖子

係囉...我都覺得個窿好返都會仲係度...
最緊要快D睇左醫生得到適當既治療
個窿唔埋口唔緊要
最緊要好返唔發炎唔痛痛 >_<
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 09:33:12 PM

果時我養過兩隻鼠鼠,隻鼠公比鼠女咬左耳仔一下~係一個好細好細,好似我地D耳窿咁架咋..去到睇E生,E生開左野比我同佢茶,但都係好唔番,只係冇發炎同繼續爛落去..到鼠公走果日都重有果個窿窿~~
作者: rbtdoria    時間: 2011-4-29 09:55:57 PM

哎呀真係陰公豬啦...:011:
一定好痛好痛...
我睇到都心痛...
一定一定要加倍小心照顧佢呀...!!!
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-4-29 10:00:51 PM

唉. 你係愛兔既, 就儲返D錢, 有咩事兔仔都可以即時帶去睇醫生.
而且你有2隻兔, 使費應該多左, 點都要儲返D

作者: beatrice1229    時間: 2011-4-29 10:46:19 PM

本身無諗過發言,但睇完真係忍唔住!
無論咩事,因為咩原因受傷,點解依家先安排睇醫生?仲要等到2�5?
可能係醫生無時間?如果樓主同姑娘講緊急程度(如果樓主認同係緊張),事實佢地係可以安排到的(我試過)
兔兔既傷口真係可能係一世,其實樓主係咪要諗下自己對兔兔既態度。

如果我態度令各位難堪,我可以道歉!
兔兔既一世係係你地既手上,對你地黎講兔兔係你地生命既一部份,但對兔兔黎講你地係佢地一生既全部!
作者: ccychoy    時間: 2011-4-29 10:57:14 PM

原帖由 beatrice1229 於 2011-4-29 10:46 PM 發表
無論咩事,因為咩原因受傷,點解依家先安排睇醫生?仲要等到2�5?
可能係醫生無時間?如果樓主同姑娘講緊急程度(如果樓主認同係緊張),事實佢地係可以安排到的(我試過)
...

讚xd.......
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:08:38 PM

原帖由 beatrice1229 於 2011-4-29 10:46 PM 發表
...

LIKE!!
兔兔耳仔就咁就一世了~
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:13:49 PM

其實大家可以冷靜d..呢個已經唔再係傷口黎嫁喇!
係傷疤黎!!佢壞死個忽已經無左 忽肉仲係隔離 唔係俾泡泡食左
佢周邊個d都keep得好好 無流血 咩都無
不過文字好難表達到係咩情況 所以你地可能會怪我咁遲先同佢睇醫生
其實講真 我都唔開心同心痛左好多日 我上黎係想睇下大家既suggestion
希望唔會再俾壓力我 我同7仔睇完醫生會同你地講嫁喇 咁多位都唔好太擔心啦
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:22:16 PM

...

其實情況未去到咁嚴重..我好難用文字表達俾你聽
但係我對兔兔既態度係點我諗我自己知
我唔想再引起咩爭拗
但係我認為我可以做既野都做晒
請你顧及人既感受.
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:25:18 PM

忽肉可以問下E生整唔整得番上去~
見到佢個窿窿我都唔係好敢望...一定好痛好痛~
等樓主你的好消息了~~
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:25:28 PM

原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2011-4-29 10:00 PM 發表
唉. 你係愛兔既, 就儲返D錢, 有咩事兔仔都可以即時帶去睇醫生.
而且你有隻兔, 使費應該多左, 點都要儲返D

難道愛唔愛兔係用錢去衡量?
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:27:50 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-29 11:25 PM 發表
忽肉可以問下E生整唔整得番上去~
見到佢個窿窿我都唔係好敢望...一定好痛好痛~
等樓主你的好消息了~~

應該唔得了..但係好彩佢係長毛..睇唔到
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:31:45 PM

Futagoza_Kaniza都係好心提提樓主你姐..免得之後有D咩意外都冇儲備同兔兔睇E生..

其實樓主某程度上都講得好岩,愛兔真係唔係用錢去衡量~只係愛佢的先決條件係要令佢幸福,令佢幸福唔係單單日日摸佢,好錫好錫佢~重要照顧埋佢的健康~
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:32:49 PM     標題: 回復 48# 的帖子

睇下E生有咩方法啦~~
樓主BOOK左邊個DR呀??
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:34:21 PM

嗯 我會明喇 今個星期真係好攰好攰
為左7仔d野 晚晚都無教好訓
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:36:36 PM

Dr. Betty 聽你地講佢幾好
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:38:22 PM

OIC...
希望DR.BETTY唔會係我今日見到果個肥肥地的女人啦~~
作者: phoebe))    時間: 2011-4-29 11:38:42 PM     標題: 回復 51# 的帖子

你都要保重身子,7仔需要你照顧關懷
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:40:20 PM

Hahaaa!! 唔會掛lol
係我心目中獸醫應該係好令女至係嫁嘛!!!
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:43:32 PM

今日帶左靜楠去睇E生,BOOK果時冇講BOOK邊個,佢就比左個肥肥地的女E生我,佢見到靜楠係生癬好似怕惹到佢咁=3=即刻放番入袋~~
作者: phoebe))    時間: 2011-4-29 11:46:13 PM     標題: 回復 53# 的帖子

上次我隻兔睇佢,佢好細心,還問好多問題關於兔仔,亦有教我什樣照顧,跟住叫護士再講解一次什樣養及照顧兔仔
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:46:50 PM     標題: 回復 56# 的帖子

你去紅碪定九龍城??
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:47:58 PM     標題: 回復 57# 的帖子

正呀! Hahaha
作者: phoebe))    時間: 2011-4-29 11:53:05 PM     標題: 回復 59# 的帖子

還有note,不過全英文,個護士都有用中文寫下重點:048: :048:
作者: aguiler    時間: 2011-4-29 11:54:16 PM

原帖由 phoebe 於 2011-4-29 11:46 PM 發表
上次我隻兔睇佢,佢好細心,還問好多問題關於兔仔,亦有教我什樣照顧,跟住叫護士再講解一次什樣養及照顧兔仔

佢都有叫姑娘教兔爸,但佢講果D我同兔爸都知..只係我地都好合作答番個姑娘D問題~XD
我地見果個肥肥地的女人,睇左5分中都冇就出番黎=3=
作者: inkalaam    時間: 2011-4-29 11:59:17 PM     標題: 回復 61# 的帖子

個衰仔而家訓到成隻豬仔咁^_^
作者: phoebe))    時間: 2011-4-30 12:01:01 AM

我見dr betty時,佢坐下,帶了口罩,不知是否你講那位肥e生
作者: inkalaam    時間: 2011-4-30 12:02:26 AM     標題: 回復 63# 的帖子

兩個人性格完全相反wo!! 唔會掛!!:051:
作者: aguiler    時間: 2011-4-30 12:02:37 AM

應該係得一個肥E生呱~~
作者: phoebe))    時間: 2011-4-30 12:17:04 AM     標題: 回復 62# 的帖子

兔仔訓教姿態太可愛,我同哥哥妹妹最喜歡見到:033: :033: :033:
作者: angelaska    時間: 2011-4-30 12:17:59 AM

我諗肥肥地果個應該係dr betty啦
上次阿豆都係睇佢..但係又幾細心同check左好耐wor
我第一次睇就叫姑娘教埋我餵藥同草粉果d...
可能係靜妍媽平時做足功課所以你知晒佢教果dXD
係唔係book果陣無同佢講做埋bodycheck?
作者: yanyi:)    時間: 2011-4-30 12:21:29 AM

嘩..個洞好得人驚..
唔睇都唔知咁嚴重..
樓主要好好愛錫7仔丫..
作者: aguiler    時間: 2011-4-30 12:30:42 AM

原帖由 angelaska 於 2011-4-30 12:17 AM 發表
我諗肥肥地果個應該係dr betty啦
上次阿豆都係睇佢..但係又幾細心同check左好耐wor
我第一次睇就叫姑娘教埋我餵藥同草粉果d...
可能係靜妍媽平時做足功課所以你知晒佢教果dXD
係唔係book果陣無同佢講做埋bodyche ...

上次我同靜妍睇dr.ma都冇講做body check,
dr.ma同靜妍做埋ge?!@@
原來dr.betty咩都要講定架?!
如果下次再book dr.betty要講番先~~
作者: beatrice1229    時間: 2011-4-30 12:31:46 AM

原帖由 inkalaam 於 2011-4-29 11:22 PM 發表

其實情況未去到咁嚴重..我好難用文字表達俾你聽
但係我對兔兔既態度係點我諗我自己知
我唔想再引起咩爭拗
但係我認為我可以做既野都做晒
請你顧及人既感受.

坦白講大家都係兔媽兔爸,相信大家都愛兔心切!
我並唔係想引起咩爭拗,只係認為樓主可以有更好既做法!
到底情況有幾嚴重,當然你係佢主人,一切由你話事!但你post 上黎問人Suggestion!但你就覺得自己可以做既就做哂!咁又何需問呢?有時聽下人地既意見對自己有益,我只係路人,如果唔係關心兔兔我唔會出聲。
難道你既擔心我地大家都係兔媽會唔知道?
但你希望別人顧你既感受,你又有無諗七仔既感受?
作者: raywong521    時間: 2011-4-30 12:35:24 AM

個洞實在咬得太大囉~樓主真係要做個負責任既主人,若果唔係,呢d不惀快事件,會不斷發生囉~

到時樓主唔好再話預計唔到
作者: inkalaam    時間: 2011-4-30 12:43:37 AM

係...一切都係我疏忽..我錯
the end. ok?
作者: momo兔    時間: 2011-4-30 01:38:43 AM

e度無人可以批判你錯定對!e度所有人感受唔顧無问题!但衷心希望樓主注意兔兔感受!细心留意佢地!祝7仔早日康復!
記住病向淺中醫!

作者: inkalaam    時間: 2011-4-30 01:50:55 AM

原帖由 momo兔 於 2011-4-30 01:38 AM 發表
e度無人可以批判你錯定對!e度所有人感受唔顧無问题!但衷心希望樓主注意兔兔感受!细心留意佢地!祝7仔早日康復!
記住病向淺中醫!

7仔話多謝你
作者: momo兔    時間: 2011-4-30 01:59:23 AM

原帖由 inkalaam 於 2011-4-30 01:50 AM 發表

7仔話多謝你

記住;大家都愛兔先緊張7仔!樓主唔好覺得有壓力啦!
作者: smallsuishan    時間: 2011-4-30 12:58:01 PM

我已經無話可說

請你盡快帶兔兔去睇獸醫
作者: 波丸媽    時間: 2011-4-30 01:20:45 PM

樓主, 我覺得呢一刻, 咁明顯既傷口,
解決既辦法除左係睇醫生, 問咩都冇用.

請將心比己, 如果我地既耳朵比人咬穿一個大洞, 會點做?

請盡快帶兔兔睇醫生吧!
作者: elyse))    時間: 2011-4-30 02:57:31 PM

我睇完個一刻都好心痛,好嬲...
不過事件已經發生左,意外呢d好難講

只希望你可以放多些心機/時間落他們身上
可以愛佢地更加深一點
7仔打左交之後,傷口可以咁耐之後先發現,仲無咩事,
已經好利害
....................................................................................

好!咁我都開門見山同你講...。
佢右耳已經冇左一忽,穿左個洞...約左醫生2號先睇...
已經係一個嚴重問題,正常一個人發現...係米會立刻walk in入去睇

好!你 話47# 愛唔愛兔係用錢去衡量?
無錯~愛佢地唔可以用錢去衡量,但真正愛佢地係什麼都為他好,咩都諗佢先...。
我識好多兔友,包括我自己剛養個陣都係學生,都係無錢...
都係自己兼職工作儲錢儲返來,因為驚佢地突然間有事,想儲定錢...
想提供最好既野比佢地...
佢有事我地仲緊張,寧願出事個個係自己。
咁緊張係因為已經當左佢係屋企人,自己既一部份....

同埋養動物唔係話養就養,見佢可憐或緣份就養...
你要諗下自己有無時間,能力其他將來既因素等等...而去養
你既然本身已經有狗點解仲養....
你有無諗過放佢地(兔)出來行既問題,如果狗同兔一輩子唔夾咁點?!/...等等其他問題
兔協最近有好多老兔比人遺棄,養到7,8歲先比人遺棄,咩身體問題都有...
唔係話唔遺棄,一直堅持養既叫負責任既主人

講真個句..你呢張相放起邊個fourm都會有好大迴響
唔關你態度差唔差,你態度一向都好好
我平時好小留言,都係見兔友post上fb,都忍唔住入黎留言...
要講既我都講完 !!!!

仲有你可以用住生理鹽水幫佢抹一下個傷口...
請記得呢幾日留意佢個傷口,保持乾淨
如果細菌感染會好麻煩,仲會有燶倉

作者: inkalaam    時間: 2011-4-30 03:46:44 PM

原帖由 elyse 於 2011-4-30 02:57 PM 發表
我睇完個一刻都好心痛,好嬲...
不過事件已經發生左,意外呢d好難講

只希望你可以放多些心機/時間落他們身上
可以愛佢地更加深一點
7仔打左交之後,傷口可以咁耐之後先發現,仲無咩事,
已經好利害

請你睇完之前我所打既野先再發表留言好嗎?
呢個傷口係琴日塊焦冇左先出現
咁大個傷口我又點會而家先發現到?
我唔擺時間係佢地身上我就唔會每日都上黎睇下大家既意見啦
我要不斷反駁你地係因為我覺得你地唔係俾緊意見我...
只係怪緊我點解唔好好睇住佢
如果我唔係一個負責任既主人 我可以就咁放佢去兔協就算
我屋企仲有2仔狗+1隻兔仔
我寧願花10倍精神我都堅持要照顧好7仔
最後換來只係俾你地咁話? 我態度差?
其實如果你係我你都會咁火啦!
「多謝你既好意。」

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2