PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 小白身型開始變大白...想問問成年兔友們,, 大家用緊咩籠? [打印本頁]

作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 04:14:56 PM     標題: 小白身型開始變大白...想問問成年兔友們,, 大家用緊咩籠?

:017: 我係其他FORUM睇,, 好似係用得龍貓籠養兔仔~
我隻仔依家用緊MARUKEN,, 由於由細用到大既關係(大部分時間都用TOILET去)...
但係有一半時間,特別係尿尿都會落係下隔層個到...

變相依家換籠想搵D 2,3層岩兔仔用得黎...又有下層隔...大家用緊邊款又有咩好提意呢

呢個其實係咪即係JOLLY龍貓籠??

作者: 小穎    時間: 2011-5-23 04:45:34 PM

呃,我建議你都係買番個正常既兔仔籠好d。
一來易清理,二來唔洗佢入籠都跳跳窄窄咁;
同埋我見到每一層距離都幾遠下既,
萬一發生意外就唔係幾好,兔仔骨頭都幾易斷的。

而且我留意得到籠的底版,有一個個格仔。
對兔兔的腳仔都唔係幾好。

所以都係換過個籠佢吧--正宗兔仔籠。無一層層既。
作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 04:55:00 PM

太高既籠對兔仔黎講 唔係好好..     我有時都覺兔仔好倫盡..
加上兔仔腳板厚毛好易線親.. 1個唔小心係上面線落黎就.....
((我唔知貓龍同兔仔腳板一唔一樣

不如多d放佢出黎玩 好過佢地跳上跳落...     大地方可以跑下佢地都好開心
我之前用豪華籠 都有1層跳板
但有時見佢地跳黎跳我都幾驚.   因為佢個衰豬係直接跳板跳落地...有時又地板直跳上去跳板...     驚佢跳唔到撞親肚仔...之後拆左#^5_002^#

我現在我係用圍欄  圍個位比佢玩...
正正係我房門口出面..   但行過我要攬過去...    有人係屋企就會放埋我間房比佢玩

之前成日見佢有半日係籠又好悶#^60^#    e加多d地方...辛苦少少都唔緊要
作者: yanyi:)    時間: 2011-5-23 05:22:26 PM

其實個籠都係簡單d比較好..
一個普通既兔兔籠已經好ok..
如果想兔兔可以活動多d.
最好既方法係放多d佢出黎玩.
哩d幾層既籠佢地一唔小心咁好易整親..
唔多建議買哩d..
作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 05:27:02 PM

:063:佢依家已經用緊呢個...
[IMG]http://mini-house.info/attachments/month_1007/20100719_8d2688053090712ce2eeJycZF7sGH6Px.jpg[IMG]

就係因為平時我地放工有人先可以擺圍欄放佢出黎玩...
覺得比佢個空間唔太夠先想買個2層高或大D既籠比佢...

有咩好提意?豪華籠即邊度牌字,可以BE SPECIFIC嗎?
作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 05:29:45 PM

原帖由 小穎 於 2011-5-23 04:45 PM 發表
呃,我建議你都係買番個正常既兔仔籠好d。
一來易清理,二來唔洗佢入籠都跳跳窄窄咁;
同埋我見到每一層距離都幾遠下既,
萬一發生意外就唔係幾好,兔仔骨頭都幾易斷的。

而且我留意得到籠的底版,有一個個格 ...

:066: 我依家係用緊標準兔籠...個2張係我係其他FORUM轉載~
請睇清楚TOPIC & POST~~
:061:
作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 05:31:24 PM

原帖由 siuyiube 於 2011-5-23 05:27 PM 發表
:063:佢依家已經用緊呢個...

就係因為平時我地放工有人先可以擺圍欄放佢出黎玩...
覺得比佢個空間唔太夠先想買 ...

我米用依個籠囉 #^64^#  我買返黎個陣人  個介紹叫豪華籠因為 哈哈哈
但長度係81 個個  佢好似仲有個 68

我之前無用圍欄 入面都住2隻兔仔#^54^#
作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 05:32:36 PM

原帖由 siuyiube 於 2011-5-23 05:29 PM 發表

:066: 我依家係用緊標準兔籠...個2張係我係其他FORUM轉載~
請睇清楚TOPIC & POST~~
:061:

佢意思係見你想換籠 ..  提議你換返個比你現在用既再大既正常籠 唔好打算用3層高身籠

作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 05:34:38 PM

原帖由 yanyi 於 2011-5-23 05:22 PM 發表
其實個籠都係簡單d比較好..
一個普通既兔兔籠已經好ok..
如果想兔兔可以活動多d.
最好既方法係放多d佢出黎玩.
哩d幾層既籠佢地一唔小心咁好易整親..
唔多建議買哩d..

:070: 唉..其實我都知...
但我屋企得2百呎,, 晾埋衫我就要擺返佢入籠~
:061: 我都想佢郁多D,, 所以先會諗龍貓籠得唔得...

http://www.chinchilla-forum.com/forum/viewthread.php?tid=15276上網SEARCH見到有人用,, 但都唔係好放心先問下兔友~

我依家係用緊正常兔籠咖...只係ASK FOR IDEA...
作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 05:38:29 PM

原帖由 小小夕 於 2011-5-23 05:31 PM 發表

我米用依個籠囉 #^64^#  我買返黎個陣人  個介紹叫豪華籠因為 哈哈哈
但長度係81 個個  佢好似仲有個 68

我之前無用圍欄 入面都住2隻兔仔#^54^#

証明佢真係好肥呀呀呀呀:063:

點解我個果住得一隻...:065: 哇哈哈哈

作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 05:39:42 PM

原帖由 siuyiube 於 2011-5-23 05:34 PM 發表

:070: 唉..其實我都知...
但我屋企得2百呎,, 晾埋衫我就要擺返佢入籠~
:061: 我都想佢郁多D,, 所以先會諗龍貓籠得唔得...

http://www.chinchilla-forum.com/forum/viewthread.php?tid=15276上網SEARCH見到有 ...

唔可以放佢出黎跑 ??   
有冇試過放房.. 我之前無圍欄我都係放房 .. 因為客廳無人睇到佢 + 好危險 我打機又望唔到佢
我房都唔大嫁.,.  因為我放左2部電腦 仲有2張’登’  已經無路行

電腦  電腦
門口   登  登 
   〔  床  〕

之後佢地係我地腳雨周圍走  同上床自己玩
作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 05:40:24 PM

原帖由 siuyiube 於 2011-5-23 05:38 PM 發表

証明佢真係好肥呀呀呀呀:063:

點解我個果住得一隻...:065: 哇哈哈哈
http://a4.sphotos.ak.fb ...

你個個係幾多長度 ???  如果都係81 ..  你隻兔兔真係好大隻#^54^#   要再換大D 

我個籠82 cm x 56.5 cm x 60.5 cm(高)
  E加住2隻都OK  都係用黎上廁所同食草   
有時會入籠  拉籠去電腦MON下面訓

2張都3個月左右個陣影

作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 06:04:34 PM

原帖由 小小夕 於 2011-5-23 05:40 PM 發表

你個個係幾多長度 ???  如果都係81 ..  你隻兔兔真係好大隻#^54^#   要再換大D 

http ...

:066: 哇好迷你...我記得我個果SIZE ONLY係中...好似真係有個大D..
點解你個2隻會咁乖,排排訓係個跳板到既...有冇TRAIN過咖~~:062:
作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 06:06:39 PM

:061: 仲有你個果有轆...我個果係蝦你"移動唔到" OMG~~
作者: horacerabbit    時間: 2011-5-23 06:11:06 PM

我都煩緊換籠問題= =

不過我都唔認為籠向上發展係一件好事

因為兔仔個膽好細, 好容易驚

如果兔兔係好大膽的話, 可以去q兔x買一set層板(你可以refer番"兔兔基本用品篇"個post, 個度有張相係2層籠)

咁會比較穩陣一點

我個人而言, 寧向橫發展, 因為兔仔鐘意跑多過爬高爬低
作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 06:12:57 PM

原帖由 siuyiube 於 2011-5-23 06:04 PM 發表

:066: 哇好迷你...我記得我個果SIZE ONLY係中...好似真係有個大D..
點解你個2隻會咁乖,排排訓係個跳板到既...有冇TRAIN過咖~~:062:

係丫 你個個應該係68長度個個籠黎嫁 ..     我個個大D

無丫 個次見佢地訓係上面扮雞我米影下#^64^#   佢地細個成日坐係上面望住我#^54^# 等我比野食#^5_002^#

E加無跳板喇  我拆左..   有跳板好似仲迫左

個碌佢送埋嫁@@  有碌真係方便D#^57^#

作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 06:18:37 PM

其實 如果兔仔比較少放出黎玩    另願用多少少錢換過大D既籠..
兔仔照顧好生命長既話  籠都可以用7∼10年.. 省返唔少換籠既錢
當你返工 8點 返到黎 8點  佢地已經要係籠12個鐘       
到你放佢出黎玩4個鐘  .. 你訓教12點   佢地又要入籠 ...
好慘慘 >”<  差不多大部分時間都係籠
作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 09:23:19 PM

原帖由 horacerabbit 於 2011-5-23 06:11 PM 發表
我都煩緊換籠問題= =

不過我都唔認為籠向上發展係一件好事

因為兔仔個膽好細, 好容易驚

如果兔兔係好大膽的話, 可以去q兔x買一set層板(你可以refer番"兔兔基本用品篇"個post, 個度有張相係2層籠)

咁會比 ...

:062: 兔兔基本用品篇:061: 真係好有用...
依家係煩緊佢唔太識用TOILET呢個問題...因為2層籠冇隔屎板...
作者: siuyiube    時間: 2011-5-23 09:33:12 PM

原帖由 小小夕 於 2011-5-23 06:12 PM 發表

係丫 你個個應該係68長度個個籠黎嫁 ..     我個個大D

無丫 個次見佢地訓係上面扮雞我米影下#^64^#   佢地細個成日坐係上面望住我#^54^# 等我比野食#^5_002^#

E加無跳板喇  我拆左..   有跳板好似仲迫左
...

:063: 個碌同圍邊返黎已經冇...
因為小白係朋友由於同佢本身隻兔兔BOND唔到轉贈既...
所以籠都係佢提供,, 返黎已經冇跳板同碌碌...

依家過多3個月就搬屋,, 都想兔兔都可以住過間大既~
要開始物色下,, 岩岩上左MK 動物園個網到睇

呢個都唔錯,第時養2隻既時候又可以間返開佢地BOND...
:069: 點知今晚上到去MINI ZOO到佢地話要訂先有呀呀呀呀...

依家睇埋兔兔用品個果POST之後心大心細買呢個定係整2層既好...:059:
作者: 小小夕    時間: 2011-5-23 10:46:39 PM

原帖由 siuyiube 於 2011-5-23 09:23 PM 發表

:062: 兔兔基本用品篇:061: 真係好有用...
依家係煩緊佢唔太識用TOILET呢個問題...因為2層籠冇隔屎板...

我都覺有底盤 係好用D 我隻衰豬有時都屙錯嫁..
作者: aguiler    時間: 2011-5-23 11:16:58 PM

我家有個大兔籠,唔知樓主要唔要,
因為靜妍日日都自由行咁濟,:073:
所以同佢轉左個細籠,個大籠就一直放左係度~
如果有意,pm我呀:021:
作者: carbee    時間: 2011-5-24 12:15:03 AM

其實樓主個籠個唔細架啦
我屋企果個好似仲細D添,係JOLLY籠(即係兔協用緊果隻)
不過MIMI都係24小時係欄裡面走圍走,所以冇咩所謂
主要係佢瞓低可以伸直就可以了
作者: 小小夕    時間: 2011-5-24 05:17:17 PM

原帖由 carbee 於 2011-5-24 12:15 AM 發表
其實樓主個籠個唔細架啦
我屋企果個好似仲細D添,係JOLLY籠(即係兔協用緊果隻)
不過MIMI都係24小時係欄裡面走圍走,所以冇咩所謂
主要係佢瞓低可以伸直就可以了

有圍欄..籠細都無問題   ..  樓主佢少放兔兔 無用圍欄..  所以換個大d既籠會比較好
作者: siuyiube    時間: 2011-5-27 12:04:10 AM

原帖由 aguiler 於 2011-5-23 11:16 PM 發表
我家有個大兔籠,唔知樓主要唔要,
因為靜妍日日都自由行咁濟,:073:
所以同佢轉左個細籠,個大籠就一直放左係度~
如果有意,pm我呀:021:

:073: 你個果有幾大呀??
:002: 有意呀,如果係大過MARUKEN係64CM個隻款:057:
作者: siuyiube    時間: 2011-5-27 12:16:00 AM

RE CARBEE:
你就好我返黎最多放小白個零鐘左右佢就要返入去...

小夕:
其實我都有圍欄...主要唔比佢入我床下底個到...
冇計我要買既係倉鼠欄先可以就返條床下隙...
點知最近佢已經學識做劉翔...成功跨欄...:051:
作者: carbee    時間: 2011-5-27 12:26:41 AM

如果真係得咁少時間出黎,就真係要換個長D既籠啦,
起碼佢可以係入面自己玩
我屋企個廳都比左一半個女用.......

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2