PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我家的二小福:D [打印本頁]

作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 09:37:55 PM     標題: 我家的二小福:D

見笑見笑:001: :040: (我貼錯區了:044: )

遲d會帶距地做絕育:055: :055: :001:
仲想問問oxbow隻香草其實同t草有乜分別:051: :050:

作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 09:56:18 PM

搵人答下我:067: :022:
作者: aguiler    時間: 2011-6-23 10:28:25 PM

其實成兔除左t草之外,其他草都最好唔好食咁多喇...
作者: syt174698    時間: 2011-6-23 10:30:05 PM

佢哋幾多個月呀?好得意呀。我知兔兔主要係T草,其餘的草只可以當零食,不過,睇兔兔咁細,應該仲要比A
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 10:42:59 PM

我平時仲會比d a草距地食因為仲細:055: 不過我買左包apd alfalfa距二隻死野五食:050:
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 10:43:39 PM

原帖由 syt174698 於 2011-6-23 10:30 PM 發表
佢哋幾多個月呀?好得意呀。我知兔兔主要係T草,其餘的草只可以當零食,不過,睇兔兔咁細,應該仲要比A

二個月了:051:
作者: aguiler    時間: 2011-6-23 10:53:35 PM

6個月以下的兔兔主要食a草,重可以溝d t草比佢地...
溝草係防止佢地轉草果時唔肯食t草~~
其他草都係等大個d先當零食喂啦~零食邊會有好架?!
apd唔食可以轉下oxbow/momi~~

我家靜妍同卡卡的零食就係佢地平時食t草果d花同糧~
兩個月重係好細架咋~~bb黎><
所以飲食真係要好好注意下!!!
樓主可以爬多d文~~會知多d架~^^~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 11:01:16 PM

oxbow我本身已經有:021: 不過我貪得意買包apd比距地點知岀事了:024:
其實我爬文爬左幾日發現有d人話6個月以下的兔兔主要食t草跟住比小小a草有d就話主要食a草溝小小t草其實究竟係點:022:
作者: 小小夕    時間: 2011-6-23 11:05:58 PM

其實6個月以下主食係a草.. 可以溝少少t草..

我2隻兔兔由細到大都食t草..
因為我個陣睇醫生..  醫生睇過我d草草(我放左落袋)
佢話一路食e d  就ok ....    點知原來係要食a草\口/      我好遲先知道要食a草..

到左佢地6個月多d喇..  e加比a草又怕佢地唔再食t草=  =#^3_002^#
我都怕佢地大個  身體會比其他兔兔弱d   #^37^# #^37^#
作者: aguiler    時間: 2011-6-23 11:07:00 PM

原帖由 呠呠子 於 2011-6-23 11:01 PM 發表
oxbow我本身已經有:021: 不過我貪得意買包apd比距地點知岀事了:024:
其實我爬文爬左幾日發現有d人話6個月以下的兔兔主要食t草跟住比小小a草有d就話主要食a草溝小小t草其實究竟係點:022:

呢個問題問得好...
果時我都好confuse,
因為dr.ma就話多a少t~
兔協就話早晚一汁a加大量t~
我跟左dr.ma意c做...因為靜妍太瘦~~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 11:09:21 PM

多謝你地丫:021: 我一直都比梗大量t勁小a比距地丫:022:
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 11:14:11 PM

只能說我是一個失敗的主人:024:
作者: aguiler    時間: 2011-6-23 11:23:38 PM

個個開頭都係咁架啦~~慢慢就識架喇~~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-23 11:33:12 PM

:050: 驚隻死仔營養不足喳
作者: 小小夕    時間: 2011-6-24 01:06:21 AM

你有比兔兔食a  都好過我無比過#^37^#

7月絕育 都唔知夠唔夠重.,.   
芝麻好似好輕身 ..  但細細個佢都比較瘦低  甘#^37^#
作者: 鈉米    時間: 2011-6-24 07:32:15 AM

我屋企對港女同痴漢都係食多t少a大架..
一到六個月就介左a啦, 但一啲都唔瘦-.-
兩隻衰野不知幾好肉地~_~.
平時我都係俾菜菜同少少nature-t俾佢地做零食咋.

Ps: 我想問momi果隻nature-t糧可唔可以當小食咁俾少少平時扭計果陣食?
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 09:13:51 AM

原帖由 鈉米 於 2011-6-24 07:32 AM 發表
我屋企對港女同痴漢都係食多t少a大架..
一到六個月就介左a啦, 但一啲都唔瘦-.-
兩隻衰野不知幾好肉地~_~.
平時我都係俾菜菜同少少nature-t俾佢地做零食咋.

Ps: 我想問momi果隻nature-t糧可唔可以當小 ...

我而家就t同a落得都多:051:
作者: yanyi:)    時間: 2011-6-24 02:21:46 PM

好可愛丫~
睇黎仲係好細個!
祝佢地可以健康成長啦~
係咪買番黎架?body check左未?
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 04:40:54 PM

係呀:055:
check左la有心:055:
你隻兔係米都叫呠呠呀:057:
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 05:12:34 PM

好得意呀=]:055:
草呢個問題~~
真係每個新手都會confuse過~~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 05:18:09 PM

好彩問得早喳:056:
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 05:28:48 PM

係...
我果隻拎返黎已經一歲,
所以一直都比T草佢食~
再加d菜...糧就好少先比佢食~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 05:30:49 PM

我隻死仔成日五食T草架#^62^# #^77^#
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 05:44:16 PM

2個月ma~~
a草為主,再慢慢比多d t草~等佢地習慣
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 05:48:26 PM

如果距地堅持吾食尼:056:
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 06:04:26 PM     標題: 回復 25# 的帖子

只好轉下其他牌子啦~~
我果隻拎返黎果時~~
個主人係唔知比咩草佢~~
拎返黎第一日~
我就同佢轉食momi
佢又肯食~~
第2日,我直情只係放momi落去~~
不過食唔食真係好睇兔兔~~
有d兔點都唔肯食真係冇法
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 07:10:26 PM

momi草d營養其實係未同oxbow apd戈 d一様架?#^71^#
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 07:14:04 PM

momi
Crude Protein           粗蛋白質           13.5 % ( Min )
Crude Fat         粗脂肪         4.5 % ( Min )
Crude Fiber         粗纖維         19 % ( Max )
Calcium         鈣         0.5 % ( Max )
Moisture         水份         9 % ( Max )
oxbow
Crude Protein           粗蛋白質           7 % ( Min )
Crude Fat         粗脂肪         1.5 % ( Min )
Crude Fiber         粗纖維         32 % ( Max )
Moisture         水份         15 % ( Max )
APD Timothy Gold Hay
Crude Protein           粗蛋白質           13 % ( Min )
Crude Fat         粗脂肪         1.5 % ( Min )
Crude Fiber         粗纖維         30 % ( Max )
Calcium         鈣         0.75 % ( Max )
Moisture         水份         12 % ( Max )

info來自網上~~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 07:15:35 PM

你ge info係講t草ma?><
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 07:33:13 PM

對一
我pm你丫:033:
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 08:09:23 PM

發現了oxbow戈隻冇左 鈣戈個項目:062:
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 08:11:44 PM

原帖由 chaubb 於 2011-6-24 07:33 PM 發表
對一
我pm你丫:033:

有冇諗住幫兔兔轉草呀:062:
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 08:15:53 PM     標題: 回復 32# 的帖子

冇呀~~因為覺得oxbow草質一期期~~
so far momi都好d~~
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-24 08:31:34 PM

momi d草質定d?我之前買戈包oxbow好多枯黃左ge草@v@
作者: 小小夕    時間: 2011-6-24 11:14:59 PM

我之前都係食 oxbow.. 真係好多枯

之後轉momi..
作者: aguiler    時間: 2011-6-24 11:15:42 PM

原帖由 小小夕 於 2011-6-24 11:14 PM 發表

之後轉momi..

我地都係因為咁轉左momi~~同埋momi多d枝~~
比佢磨下牙仔~~
作者: chaubb    時間: 2011-6-25 12:48:06 AM

原帖由 小小夕 於 2011-6-24 11:14 PM 發表

之後轉momi..

我今次拎既momi都多枯咁~~~
作者: chaubb    時間: 2011-6-25 12:49:10 AM

原帖由 aguiler 於 2011-6-24 11:15 PM 發表

我地都係因為咁轉左momi~~同埋momi多d枝~~
比佢磨下牙仔~~

agree~~~就算係sec cut都多枝...
同埋都好香
作者: 呠呠子    時間: 2011-6-25 08:55:55 AM

我隻死野五肯食支:018:
作者: berki    時間: 2011-6-25 11:51:19 AM

我屋企5個兔B本身係食APD ALFALFA架
之後5磅冇貨都轉左MOMI ALFALFA
價錢平1半質素又唔差好遠
我全日俾T草,A草早午晚俾,OXBOW香草1日1小扎囉
第2張相,好似我個chiffon BB呀=3=
作者: aguiler    時間: 2011-6-25 11:54:35 AM

原帖由 呠呠子 於 2011-6-25 08:55 AM 發表
我隻死野五肯食支:018:

同我家靜妍一樣~~所以我有時專登唔加草~逼佢食枝..
所以會出現偷草食情況~:024:
作者: carbee    時間: 2011-6-25 02:25:52 PM

靜研:都係隔離(卡卡)草香d
作者: aguiler    時間: 2011-6-25 02:37:20 PM

原帖由 carbee 於 2011-6-25 02:25 PM 發表
靜研:都係隔離(卡卡)草香d

靜妍: 你唔比我,我去咬爛你個草袋偷草食~~
媽媽: 你都唔止第一次架啦=3=

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2