PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我唔想再養兔兔了,但我又好愛佢,唔想唔要佢BO- [打印本頁]

作者: mnmnvd3vd3))    時間: 2011-8-16 11:10:20 AM     標題: 我唔想再養兔兔了,但我又好愛佢,唔想唔要佢BO-

我隻兔兔傻咖-3-
找到我咁..,/-\
流血ING

點先令隻兔乖D呀-3-

附件: [-3-] Untitled 132.jpg (2011-8-16 11:10:20 AM, 75.69 KB) / 下載次數 150
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjM1OTZ8MGM3OWRhZDJ8MTcxNzg3NTM0NXwwfDA%3D
作者: mnmnvd3vd3))    時間: 2011-8-16 11:11:14 AM

:024: :024: :024: 對佢好失望.-3-
作者: wesky    時間: 2011-8-16 11:44:04 AM

抓痕好小事, 你做咩黎先?
作者: mnmnvd3vd3))    時間: 2011-8-16 12:18:44 PM

'泡'佢番入籠:036:
作者: Riela))    時間: 2011-8-16 12:35:01 PM

抓痕好少事, 時常都成手都係

抱入籠唔岩架, 兔兔會覺得咁樣係罰佢
耐左佢就會認為籠係罰佢既地方, 唔係家
你應該係鼓勵佢入返去, 例如係後面細細力推佢屁股一下
做得岩要記得讚, 1,2粒糧作為做得岩既獎品, 摸佢頭仔
雖然未必聽得明你講咩, 但係說話語氣, 感情, 兔兔係感受到
當佢知道做得岩有人讚, 有獎品, 以後就會乖

作者: smallsuishan    時間: 2011-8-16 01:04:15 PM

樓主...... 兔兔抓你 係好少事
佢抓你 即係你做左d令佢唔鍾意既野
咁少事你就放棄兔兔....
作者: rnrni    時間: 2011-8-16 02:33:54 PM

兔兔的喜怒哀樂就係靠佢生活ge小細節小動作表現俾你知...
佢可能唔中意..驚先會抓人..又可能佢跟本唔中意人地抱佢..
你下次試卜唔好咁, 佢應該唔會無故抓你gar..
:043:
作者: Pauline226    時間: 2011-8-16 02:38:48 PM

我的兔兔抓我時, 我會反省是否自己弄到牠, 令牠不安才會抓我....一般來說, 兔兔是不會襲擊人呀!
作者: berki    時間: 2011-8-16 02:42:54 PM

爪好少事姐
我7隻最細個仔同爸爸打交我為左保護爸爸(隔住個欄架啦)
俾佢咬到流哂血傷口勁深一定有疤
我都係鬧左佢一句
不如你從佢方面諗下點解佢會咁做?
作者: sillypeko    時間: 2011-8-16 03:09:27 PM

原帖由 Riela 於 2011-8-16 12:35 PM 發表
抓痕好少事, 時常都成手都係

抱入籠唔岩架, 兔兔會覺得咁樣係罰佢
耐左佢就會認為籠係罰佢既地方, 唔係家
你應該係鼓勵佢入返去, 例如係後面細細力推佢屁股一下
做得岩要記得讚, 1,2粒糧作為做得岩既獎品, 摸佢 ...

認同認同 ~~ 兔兔通常都唔like抱抱 ~
以前我個隻識聽 " GO HOME" ~ 慢慢訓練啦
抓都係少事 ~ 不要放棄~ 很可憐的~
作者: PILLOW.MA))    時間: 2011-8-16 03:26:48 PM

其實真係好少事
同埋你話愛佢。。。咁點解會唔想養佢?
作者: stephanielwk))    時間: 2011-8-16 04:23:11 PM

我早幾個月被我隻小朋友咬到隻手爆哂去聯針:原因係我伸手入去佢個籠整野果時,我一隻手按住佢個頭、另一隻手整返好條尿片,點知反應吾夠佢快,被佢一擰轉身就咬住我隻手fing吾鬆口!事後我只係話左佢兩句,無打打鬧鬧!因為係我伸手入去整野,而我亦一早知佢吾鍾意人搞佢個籠(特別係佢當時係籠裡面),佢只係想保護自己!咁我應該點做?遺棄佢嗎?我班細路成日都咬�抓我架!我諗係你要調節自己思想去適應去習慣!你抱你小朋友,佢吾鍾意�驚就會掙扎,所以先會整到你!抓幾下就話想吾要,仲話對佢失望?以你人類既思想同智慧,何必同一隻兔兔咁計較?我諗你連話愛小朋友既資格都無,我對你仲失望!由你接佢返屋企開始,不論發生咩事都要一直照顧佢、愛護佢直到終老!
作者: 小小夕    時間: 2011-8-16 06:02:49 PM

甘少事就話唔想再養兔兔..    你確定真係叫愛佢???

11點50分新鮮出爐   愛的抓抓   
想抱佢 佢走都走唔切...  ..  指甲..

兔奴的烙印

作者: carbee    時間: 2011-8-16 06:15:02 PM

其實抓傷好少事,有邊個兔友未比兔兔抓傷過,出血~
你愛佢就要了解佢,為佢著想~
我相信絕大部份既兔兔都唔鐘意人抱,幾親都咁話~
如果你真係好想抱佢既話,就要忍得,
就算佢點抓你咬你都唔可以放手!
如是者日日做,久而久之兔兔都會習慣,但唔一定可以!
如果你只係因為呢d咁小既事而唔要兔兔,
我相信你所講既愛佢,都係有限!:044:
作者: 明月    時間: 2011-8-16 06:18:10 PM

唔好咁容易就放棄唔養兔兔呀!
你養左兔兔多少日子?
兔兔們很慢熱的,你要俾d耐性呀!
你唔要兔兔,兔兔很可憐的。
作者: long~spirit    時間: 2011-8-16 07:30:37 PM

第日有bb,佢整親你,記住即時比人領養,你都係好愛個bb 架^^,樓主係小學生?
作者: chunmilk    時間: 2011-8-16 08:24:57 PM

你係比人領養就趁快..
到左大個時黎唔要....邊個[Hou]

作者: chaubb    時間: 2011-8-16 10:05:49 PM

樓主真係傻女
兔兔抓下咪算好
我有朋友被佢隻兔兔咬到流曬血都有啦
不值一提
但兔兔都可以訓練
同埋佢地都識聽人講野
同佢地玩多d啦
會好好多

如果樓主因為咁而唔要佢
咁妳就唔好再養動物啦~!!:052:
:051: :004: :005: :007:
作者: winter))    時間: 2011-8-16 10:41:00 PM

我都俾公主 抓唔少拉  "手,腳,頸,面 都有啊" 有時仲咬 tim = =   佢咬 係因為  有外來味道  佢覺得受威脅  所以先係咁

但當公主咬左落去 兼 流血  佢先知大獲  因為 佢好快就放開口  縮埋一邊  

佢抓傷你就 唔要佢   咁我咪神早 掉左公主?

我日日都有新傷痕  d人以為我被人虐待  點知 原來係被自己兔兔虐待

樓主俾d耐性拉  唔要佢 好可憐 o姐

而且 公主d毛  已經 對我有鼻敏感 皮膚敏感 重越黎越嚴重    都冇想過唔要佢

為有  抱少d  清籠時 自己 帶口罩 穿長袖衫

作者: syt174698    時間: 2011-8-16 11:23:11 PM

你咁容易放棄,我屋企兩個仔唔單止咬人,仲咁電線,梳化,所到之處無一幸免,但我打同鬧。因為要明白兔兔個性,如果你咁樣都接受唔到,你為何要帶佢返屋企呢?你依家唔係愛佢,反而係害佢,雙方已經有感情,佢並不是一件貨,你係有責任直至佢終老,除非你係冷血,兔兔自己亦有感受。你未考慮清楚就帶兔兔返屋企,依家因為咁少問題就唔要佢,呢個行為相當唔負責任。相信呢度所有兔友都唔會認同你放棄兔兔,你咁少事就唔要佢,你最好養魚,超碼魚唔會咬人。
作者: carbee    時間: 2011-8-17 12:00:37 AM

原帖由 winter 於 2011-8-16 10:41 PM 發表
我都俾公主 抓唔少拉  "手,腳,頸,面 都有啊" 有時仲咬 tim = =   佢咬 係因為  有外來味道  佢覺得受威脅  所以先係咁

但當公主咬左落去 兼 流血  佢先知大獲  因為 佢好快就放開口  縮埋一邊  

佢抓傷你就 唔 ...

冇錯,講得好岩~
我都有鼻敏感同皮膚敏感,
每次摸完mimi唔記得洗手,一掂到塊面就會敏感紅哂~
有時我中個頭去錫佢,聞佢個身d草草味,就會面紅,仲要成個鐘先退到~
雖然係咁,但我地都冇諗過唔要佢!
點解樓主你咁愛佢都可以唔要?
如果你真係唔要就快d啦,(我相信呢度既兔友都會讚成,起碼有個真係愛佢既主人!)
到佢大左先至唔要,咁就真係冇人要,
不過你記得搵個真係佢既主人先好喎!

作者: Hitan))    時間: 2011-8-17 12:31:01 AM

嘩, 你買咗佢番屋企唔夠一個月咋喎...
邊有咁快同你熟絡?
識朋友仔交心都冇咁快啦...
可況是動物??
其實抓傷真係好小事...
鬼叫你要夾硬抱佢, 又唔做好防抓措施咩?
你幫佢磨下指甲, 多啲比野佢抓...
着長衫長褲...
咪冇咁易比佢整親囉!
你帶得佢番屋企, 就要預咗有呢 D 事發生架啦...
點可以咁就唔要佢?
作者: valencia.et    時間: 2011-8-17 12:42:33 AM

係囉!邊有兔爸兔媽未比兔兔抓過咬過丫!
我同我老公都係養左我家兔兔先開始鼻敏感,
但從未諗過因為咁樣放棄兔兔!!
作者: m1k1    時間: 2011-8-17 01:10:16 AM

小事! 其實我覺得你甘就話吾想養/真系遺棄佢的話,我勸你就吾好再養動物喇..大部份動物都有指甲,等陣整到你你又話吾要甘真系攞泥搞
仲有我諗你隻兔以後仲會'wear'到你甚至咬你,你接受吾到就襯早放棄幫佢搵個好主人,甘對你對兔兔都好
作者: kkklon    時間: 2011-8-17 02:49:30 AM

樓主∼兔兔係好細膽既動物,
其實你D抓傷。真係好小事∼我隻兔兔都會抓我,其實應該話隻隻兔仔都係咁。
你要比佢知道你愛佢,做多D身體接觸,等佢知道同你一齊係安全。
比D時間兔兔啦,加油呀∼
作者: PILLOW.MA))    時間: 2011-8-17 06:40:04 AM

我就算唔係比佢抓
佢行上我身到心口再出力YANG上我膊頭果下
我心口都有幾劃紅啦...有時都會"算"左架
唔通我又唔要佢咩?

你同兔兔相處又唔耐
佢實驚你唔信任你架喎
你唔好以為兔兔冇性
佢識分邊個係爸爸媽媽邊個鍚佢架
你初初唔好一下就要抱佢
摸下頭仔按下摩先
等佢痴你多D, 知你係對佢好既. 冇咁驚你
兔兔好慢熱, 你唔可以心急架
你真係愛佢就比D耐性啦
作者: 千千    時間: 2011-8-17 09:33:18 AM

樓主~ 愛心同關係 都要 時間 培養"
trubi 唔鐘意 人抱都會 想 逃~
但好少會整到我流血

我諗你抱既方式
錯左

你可以 刨多d文
睇下各位兔友係點養自己個小朋友

唔好甘 易 話唔要 小朋友la
作者: yanyi:)    時間: 2011-8-17 10:29:47 AM

其實好少事..
兔兔只係用佢既方法去話你知佢既不滿姐..
因為抓傷少少就唔要佢?
樓主..哩d說話就算係意氣用事都唔好輕易講出口..
作者: mnmnvd3vd3))    時間: 2011-8-17 10:37:18 AM

知道了^_^
因為我唔習慣..
好似做佢工人咁._.
作者: 明月    時間: 2011-8-17 11:32:01 AM

原帖由 mnmnvd3vd3 於 2011-8-17 10:37 AM 發表
知道了^_^
因為我唔習慣..
好似做佢工人咁._.

其實養咩動物我地做主人的都要服侍佢地的
養狗養貓你都要帶它散步、幫它清理所有野
唔通d貓貓狗狗會自己(汁)d便便
養兔兔所做的清潔其實唔多
不在乎洗籠洗廁所,梳下毛剪下指甲
每隻兔兔性格都唔同,有d兔兔好鍾意俾人抱
有d掂下都唔得,好似我隻豆腐花咁
唔可以俾人抱,行近少少豆腐花都走左去
只有豆腐花佢自己走埋黎果陣先可以摸下佢
你要慢慢學習了解自己兔兔的性格
慢慢你就習慣清理兔兔的工作只不過係手板眼見的工夫來的可以話完全冇難道
作者: smallsuishan    時間: 2011-8-17 11:43:51 AM

原帖由 mnmnvd3vd3 於 2011-8-17 10:37 AM 發表
知道了^_^
因為我唔習慣..
好似做佢工人咁._.

可能你覺得 我地語氣好重
只不過 係養兔兔之前你有冇諗清楚
當你決定帶佢番屋企 你就有責任照顧佢一生一世

工人... 係 我地每個都係兔仔既奴隸
但.. 你是否甘心為兔兔賣血
作者: katy))    時間: 2011-8-17 11:57:26 AM

唔好咁灰… 呢度個個都係工人,兔仔ge奴隸黎ga... :033:

照顧一個咩都唔識ge小朋友,要付出好大耐性… (呀b有時真係激到我紮紮跳 :073: )
佢明知要返屋企wee wee,但係久唔久玩得開心得滯就地瀨左… 仲有好多搗蛋野
不過見佢喺我屋企好舒服、好自在咁,咩都嬲唔落lu~

成日抓人,要教佢咁係唔岩。如果唔理,佢就認為唔一鍾意就可以亂抓。

加油加油,你會發現做兔奴的樂趣 :031:
作者: 千秋王子    時間: 2011-8-17 01:43:35 PM

原帖由 katy 於 2011-8-17 11:57 AM 發表
唔好咁灰… 呢度個個都係工人,兔仔ge奴隸黎ga... :033:

照顧一個咩都唔識ge小朋友,要付出好大耐性… (呀b有時真係激到我紮紮跳 :073: )
佢明知要返屋企wee wee,但係久唔久玩得開心得滯就地瀨左… 仲有好多搗 ...

講得好岩~~讚
作者: kkklon    時間: 2011-8-17 04:09:58 PM

兔奴~~兔奴~~兔奴~~兔奴~~兔奴~~兔奴
報到#^65^# #^65^# #^65^#
作者: ching`    時間: 2011-8-17 05:09:37 PM

佢抓你都好ar 好過理都唔理你~
唔好咁輕易就話放棄佢
你就兔兔但就唔要.
我冇話唔要隻兔兔,佢就自己離開左我..
唔好到後悔果陣先識得珍惜ar
作者: POPO))    時間: 2011-8-17 05:27:51 PM

兔仔會抓下你都好正常...
我每次同佢剪甲都會比佢抓到成個大脾同手都係痕咖...
其實只想同佢相處多D
摸多D佢  慢慢就會同你FD^^
作者: stephanielwk))    時間: 2011-8-18 02:50:32 AM

我想比d相你睇,等你有心理準備!呢個傷口係我小朋友抓既,仲要吾係第一次!

附件: DSCF6012.jpg (2011-8-18 02:50:32 AM, 126.88 KB) / 下載次數 51
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjM2MDJ8NjkyOTFmMTd8MTcxNzg3NTM0NXwwfDA%3D
作者: 小小夕    時間: 2011-8-18 03:29:03 AM

原帖由 stephanielwk 於 2011-8-18 02:50 AM 發表
我想比d相你睇,等你有心理準備!呢個傷口係我小朋友抓既,仲要吾係第一次!

我次次比佢爪 都玲玲丁丁得一隻..  人地以為我自殘.. #^34^#
作者: arkayhk))    時間: 2011-8-18 09:46:38 AM     標題: 回復 1# 的帖子

其實抓真係好小事,我俾我家豬兜咬到流血..
有時佢地咁樣可能有野想表達
或者唔想返入籠...
作者: mnmnvd3vd3))    時間: 2011-8-18 11:07:01 AM

:056: 056: :056:

作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-8-18 12:21:46 PM

知道了^_^
因為我唔習慣..
好似做佢工人咁._.

養動物就係好似做工人咁嫁啦, 唔通想佢地會照顧返你咩=_=
就好似阿爸阿媽咁. 都係要佢地照顧你先會成長嘛.  
抓痕好少事je.
年中我隻手同腳都增加唔少疤痕. 都係咁. 冇乜野照養.
當然唔係叫你比佢任咬, 只係覺得好少事, 唔使咁緊張.
慢慢同佢建立感情啦~
作者: wmkcnw    時間: 2011-8-20 12:17:51 AM

不如你去兔協學吓養兔仔, 5百蚊3個鐘. 起初我都唔識抱佢地, 但慢慢都OK. 仲有你可以帶手套, 到你熟習一點, 避到佢的"攻擊", 就可以同佢好好相處. 加油...:002:
作者: fluffy    時間: 2012-11-1 09:59:19 AM

咁就話放棄... 兔兔會好慘
作者: wyman    時間: 2012-11-1 03:33:02 PM

兔奴唔易做架,因小小事而放棄既話,妳就唔好再養動物啦
作者: LunaChan    時間: 2013-6-10 03:16:34 PM

有時有D兔仔性格比較要強, 佢會出盡自己既方法阻止你做D佢唔想你做既事
如果係甘,就忽視佢, 好快佢就唔會再甘,你怕佢可以買對綿手套至捉佢.

我同隻兔玩慣左,成日都大戰,打到佢玩夠先收手. 打贏左仲會跳舞 {:soso_e127:}
幾時想食,幾時想玩,想時想咬人....養得佢耐,佢想點都走唔出法眼.
依家我家兔想咬到我,除非我俾佢咬,唔係都好難....事前好多動作俾你知佢想點,好單純,好傻,好搞笑.   

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2