PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 天氣轉熱用平底籠嘅兔友用咩墊籠? [打印本頁]

作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-6 10:08:26 PM     標題: 天氣轉熱用平底籠嘅兔友用咩墊籠?

天氣轉熱用平底籠嘅兔友用咩墊籠黎防止腳瘡呢?
作者: 靜妍媽    時間: 2012-3-6 11:34:29 PM

靜賢已經開始用緊雲石磚喇~~
平時佢d舊草就比佢踩,新草鋪面,佢就會揀黎食~~
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-7 01:26:36 PM

靜妍媽 發表於 2012-3-6 11:34 PM
靜賢已經開始用緊雲石磚喇~~
平時佢d舊草就比佢踩,新草鋪面,佢就會揀黎食~~ ...

舊草可以放幾多日架?我都想買雲石磚,你嗰塊大概有幾大,如果買我想買半個籠咁大呀!可以點伏都得!嘻嘻...
作者: 靜妍媽    時間: 2012-3-8 04:08:56 AM

我通常放幾日,塊雲石磚我係q兔買架~98果隻~
如果你想鋪哂成個籠可能要去賣磚果啲地方自己訂
作者: Daniel823    時間: 2012-3-8 02:09:56 PM

靜妍媽 發表於 2012-3-8 04:08 AM
我通常放幾日,塊雲石磚我係q兔買架~98果隻~
如果你想鋪哂成個籠可能要去賣磚果啲地方自己訂 ...

我個個平底黎....我想買個豬仔版...你地話好唔好??
有無咩好既建議???

作者: carbee    時間: 2012-3-9 06:10:07 PM

豬仔板好容易有腳瘡喎
其實平底籠都唔駛特別墊野,
除非本身已經有腳瘡, 咁就要墊野囉~
可以用鋁板或雲石墊底.
夏天再加冰種(用鐵盒裝住)同風扇
其實都夠用, 再唔夠先開冷氣
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-9 06:44:54 PM

係呀,豬仔板對腳仔唔好...但係我又怕唔墊野得膠,佢又會因為靜電而腳底甩毛(之前睇到有呢啲post),企得雲石板多又硬得滯,所以而家應該都會用草墊,但係都怕佢因為咁而四周痾尿,佢有前科痾尿又伏係尿到散熱,所以一定要做好預防措施,唔係做死我...

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2