PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 請支持領養, 兔協網站又update左好多待領既兔兔 [打印本頁]

作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 05:31:06 AM     標題: 請支持領養, 兔協網站又update左好多待領既兔兔

剛剛我上去兔協個網站, 見到又多左15只待領兔兔, 好難過................

其中有4只侏儒兔係同一日接收, 年紀都一樣, 棄養原因係家中有太多兔子, 我估係同一個人棄養, 前主人無同兔兔絕育, 繁殖左4只兔B, 又照顧5到禁多只, 所以棄養, 真係好心痛

另有兩只賓尼係有病, 仲要比人棄養, 好慘, 點解可以禁狠心

http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=4755&paged=2

附件: 1.JPG (2012-4-18 05:30:49 AM, 69.03 KB) / 下載次數 174
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQxMzR8YWU3ZmM4YmR8MTcxNzgyODA4NnwwfDA%3D
作者: sharonlai    時間: 2012-4-18 09:35:47 AM

除左d侏儒,仲有好多兔兔都好細個,講緊六個月....
原因係無時間照顧,都唔知係咪d賤人係復活節前當禮物買,應節買黎玩
作者: candy_ysf    時間: 2012-4-18 10:06:53 AM

真係多左好多兔仔,之前有一排無出到,我以為無~
支持領養ar  俾佢地一個家
作者: lovin_gloria    時間: 2012-4-18 10:25:27 AM

我準備領養regan了, 希望她在新的家得到溫暖~我會好好咁愛錫佢照顧佢架
雖然之前無養過兔, 但亦都無買過任何兔仔, 我會努力學習去照顧佢架~~!
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 10:28:15 AM

candy_ysf 發表於 2012-4-18 10:06 AM
真係多左好多兔仔,之前有一排無出到,我以為無~
支持領養ar  俾佢地一個家

唔會無, 今年好多人棄養, 申請棄養本來排期3個月, 而家起碼9個月, 兔協可能好忙, 好耐先update一次
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 10:31:03 AM

sharonlai 發表於 2012-4-18 09:35 AM
原因係無時間照顧,都唔知係咪d賤人係復活節前 ...

係呀, D人好鬼過份, 4只侏儒係同一個人棄養, 又5 去同兔兔絕育, 好討厭, 我每次見到年紀大, 同有病既兔兔比人棄養, 我更嬲
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 10:42:12 AM

lovin_gloria 發表於 2012-4-18 10:25 AM
我準備領養regan了, 希望她在新的家得到溫暖~我會好好咁愛錫佢照顧佢架
雖然之前無養過兔, 但亦都無買過任 ...

Regan真係好彩, 禁快就有人領養, 希望佢將來同你地開開心心

未養過都5重要, 而家有好多資料比大家學習, 又有兔協做back up, 所以我深信只要係有心去照顧同愛兔兔5會有咩問題, 大家都係不斷學習, 有時間可以多D上黎交流交流, 每個人都有第1次養兔兔既時候, 我支持你!
作者: lovin_gloria    時間: 2012-4-18 10:49:29 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-18 10:42 AM
Regan真係好彩, 禁快就有人領養, 希望佢將來同你地開開心心

未養過都5重要, 而家有好多資料比大家學習,  ...

多謝支持啊~~我會努力的

作者: 4A-GZE    時間: 2012-4-18 10:52:40 AM

小弟睇中其中一隻侏儒仔,我想問下侏儒仔係唔係好容易有咬合不正?因為小弟係第一次正式養,thanks
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 11:00:45 AM

4A-GZE 發表於 2012-4-18 10:52 AM
小弟睇中其中一隻侏儒仔,我想問下侏儒仔係唔係好容易有咬合不正?因為小弟係第一次正式養,thanks ...

未必一定, 其實其他品種既兔兔都會有機會, 因為比較多侏儒兔唔鐘意用較入面冒牙仔食野, 所以機會比較大, 當然5會一定係敢, 只係相對機會比較高

如果佢肯食草, 磨牙會足夠, 就無依個問題

我個侏老板都係侏儒, 暫時無依個問題
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 11:06:04 AM

lovin_gloria 發表於 2012-4-18 10:49 AM
多謝支持啊~~我會努力的

只要是不論任何情況都能對寵物不離不棄既人, 我當然會支持
作者: 4A-GZE    時間: 2012-4-18 11:06:21 AM

thanks,最短毛兔,係唔係侏儒?因為我想養短毛品種兔,比較易打理
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 11:13:33 AM

4A-GZE 發表於 2012-4-18 11:06 AM
thanks,最短毛兔,係唔係侏儒?因為我想養短毛品種兔,比較易打理

最短毛唔只侏儒, 仲有混種侏儒, 短毛賓尼, 荷蘭兔
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 11:20:50 AM

4A-GZE 發表於 2012-4-18 11:06 AM

不過, 我建議你先去兔協了解一下點樣照顧兔兔, 因為係有好多野要做, 你可以先上兔協做義工嘗試係咪合適, 因為有D人領養前無考慮到有好多野要照顧, 而且兔兔一病要儘快去睇醫生, 要第1時間處理, 5可以等你放假, 有時間先去, 醫療費分分鍾過千, 有時一次睇5好, 可能要睇幾次, 另兔兔每日要同佢換籠墊材, 清潔, 未必所有兔兔識去廁所, 好多時會周圍all
作者: 4A-GZE    時間: 2012-4-18 11:30:18 AM

以上所講,我已做晒功課了,我想問清楚大家,品種上會唔會有特別注意地方,小心照顧,小生命呀麻
作者: Dylan    時間: 2012-4-18 01:53:20 PM

sharonlai 發表於 2012-4-18 09:35 AM
原因係無時間照顧,都唔知係咪d賤人係復活節前 ...

應節 去街市買隻雞咪應節 lor
將一條生命黎當禮物果 d 人, 係唔係有病嫁

作者: sharonlai    時間: 2012-4-18 02:01:51 PM

Dylan 發表於 2012-4-18 01:53 PM
...

好多人都係咁,成日都係寵物店聽到好多父母買小動物比仔女做生日禮物,男朋友買黎tum女仔
作者: joycewongws    時間: 2012-4-18 02:14:23 PM

Dylan 發表於 2012-4-18 01:53 PM
...

講得好啱 --> 應節 去街市買隻雞咪應節 lor
棄養動物 --> 好不知所謂,養前同後又唔諗清楚
動物喺有生命㗎!
作者: yanyi:)    時間: 2012-4-18 07:12:58 PM

想幫哩班兔兔,除左領養,
去兔協買野,做義工,捐款等等
都係好好既方法
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 07:13:14 PM

4A-GZE 發表於 2012-4-18 11:30 AM
以上所講,我已做晒功課了,我想問清楚大家,品種上會唔會有特別注意地方,小心照顧,小生命呀麻 ...

嗯, 那就好了
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 07:16:01 PM

yanyi 發表於 2012-4-18 07:12 PM
都係好好既方法 ...

無錯, 係好好既建議  你之前話想養多只兔兔, 而家有咩決定?
作者: MIA    時間: 2012-4-18 07:48:51 PM

我同男友考慮過,準備領養Lancy.....
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 07:56:20 PM

MIA 發表於 2012-4-18 07:48 PM
我同男友考慮過,準備領養Lancy.....

Lancy係女, 如果你而家養領緊都係女你要考慮清楚, 因為好多女同女唔係禁易夾到,好多時會打交
作者: yanyi:)    時間: 2012-4-18 10:27:27 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-18 07:16 PM
無錯, 係好好既建議  你之前話想養多只兔兔, 而家有咩決定?

會養多隻,不過會睇定d先,
真係搵岩先會養,唔會為左養多隻就是但領養隻番去,
所以宜家都係兔協等緊白馬王子出現~
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 10:35:23 PM

yanyi:) 發表於 2012-4-18 10:27 PM
會養多隻,不過會睇定d先,
真係搵岩先會養,唔會為左養多隻就是但領養隻番去,
所以宜家都係兔協等緊白 ...

當然5可以敢啦
作者: threefour    時間: 2012-4-19 12:39:37 AM

yanyi:) 發表於 2012-4-18 07:12 PM
都係好好既方法 ...

係呀,我所有草草,墊材都在兔協訂的
作者: MIA    時間: 2012-4-19 01:41:47 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-18 07:56 PM
Lancy係女, 如果你而家養領緊都係女你要考慮清楚, 因為好多女同女唔係禁易夾到,好多時會打交 ...

(養多隻)呢個問題其實我都諗佐幾個月咖拉,我都有擔心過女同女夾吾泥呢個問題,就算如果對方係男兔都未必夾得泥!不過我家中都有多一個空佐0既籠係到,呢樣可以放心...
我家中有一狗一兔,而我隻兔囡好鐘意痴住隻狗一齊訓,但我隻狗吾鐘意成日走開,避開!
有多隻陪囡囡,一齊玩無甘悶,我問過媽咪,媽咪都話好!
本來打算出面買,但諗過領養會好好多,諗起d兔兔成日俾人遺棄,心都痛埋,諗起d兔兔一定好吾開心,因為佢地都好有性,知邊d人錫佢知邊d人對佢地吾好,領養0既話可以幫到被遺棄0既兔兔,俾佢地有一個開心幸福0既家
作者: MIA    時間: 2012-4-19 01:45:49 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-18 10:35 PM
當然5可以敢啦

我緊係有諗清楚
就算對方係男兔都未必夾得泥
我亦都決定去做埋義工,幫d被遺棄0既兔兔
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-19 02:54:52 AM

MIA 發表於 2012-4-19 01:41 AM
(養多隻)呢個問題其實我都諗佐幾個月咖拉,我都有擔心過女同女夾吾泥呢個問題,就算如果對方係男兔都未必夾 ...

動物係有性, 兔兔亦5例外

只係任意棄養, 傷害小動物既人無性
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-19 03:00:54 AM

MIA 發表於 2012-4-19 01:45 AM
我緊係有諗清楚
就算對方係男兔都未必夾得泥
我亦都決定去做埋義工,幫d被遺棄0既兔兔{:3 ...

當然5同性別既兔兔亦有可能相處5到,

我敢講只係因為兔女本身既領域性較強, 所以, 好易打交

一般正常黎講, 5同性別既兔兔確實係比較容易夾到
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-19 03:04:46 AM

MIA 發表於 2012-4-19 01:41 AM
(養多隻)呢個問題其實我都諗佐幾個月咖拉,我都有擔心過女同女夾吾泥呢個問題,就算如果對方係男兔都未必夾 ...

其實兔兔帶比我地既野, 比我地付出多出好多

而且打算同兔兔一起生活, 對佢好係必然, 亦係本份......
作者: MIA    時間: 2012-4-19 07:18:08 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-19 03:00 AM
當然5同性別既兔兔亦有可能相處5到,

我敢講只係因為兔女本身既領域性較強, 所以, 好易打交

係呢!你養梗三隻其中有兩隻係女仔,有冇試過打交呢?
作者: MIA    時間: 2012-4-19 07:22:31 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-19 02:54 AM
動物係有性, 兔兔亦5例外

只係任意棄養, 傷害小動物既人無性

緊係拉.......@@
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-19 08:21:36 AM

MIA 發表於 2012-4-19 07:18 AM
係呢!你養梗三隻其中有兩隻係女仔,有冇試過打交呢?

係4只, 剛係兔婆接長公主黎我屋企佢身體狀況好差, 有肝腎貧血病, 有時企都企唔穩, 無精神諗打交既事, 而總理好聽話, 叫佢一次既野都會照做, 佢一見到長公主想凶佢, 我叫佢5準敢惡, 長公主病緊, 你5可以敢對佢, 係敢就5可愛啦, 佢之後就再無啦, 最緊要佢有得食

另新兔兔, 係女黎架, 佢真係會去聊兔打交, 所以係要徹底隔離
作者: Dylan    時間: 2012-4-19 11:30:30 AM

sharonlai 發表於 2012-4-18 02:01 PM
好多人都係咁,成日都係寵物店聽到好多父母買小動物比仔女做生日禮物,男朋友買黎tum女仔 ...

父母買小動物比小朋友係可無可厚非, 小朋友想要但又唔會搵錢, 媽媽又會照顧小動物姐
但係男朋友買黎 tum 女仔就奇呢啦
如果個女仔真係禁鍾意小動物, 自己有錢唔會去買咩, 妖! 洗鬼等人送牙 敢個女仔唔理小動物, 係咪個男既拿返自己屋企照顧先. 係就無問題喇

作者: yanyi:)    時間: 2012-4-19 11:49:17 AM

Dylan 發表於 2012-4-19 11:30 AM
父母買小動物比小朋友係可無可厚非, 小朋友想要但又唔會搵錢, 媽媽又會照顧小動物姐
但係男朋友買黎 tum  ...

其實又冇得咁計既..
好似父母買俾子女,
子女好多時都會話我會自己照顧番,
跟住可能真係自己照顧左個零禮拜就唔理,
覺得厭覺得煩,
有良心少少既父母雖然可能會幫佢地照顧佢,
但係一般黎講,父母都係唔會為左兔兔去做功課,
有病唔識睇,唔知要body check,甚至基本照顧應該係點都唔知,
跟住搞到成身病又或者搞到成身便便尿尿毛餅,
就覺得臭,多細菌,污糟,
跟住就遺棄...

無論係父母買俾子女又好,
男朋友買俾女朋友都好,
其實如果收禮果個係有心既,
都會自己學去照顧或者幫佢搵番住好人家,
如果冇心養既又唔將生命當成一回事既,
無論係邊個買,係邊個接收兔兔,
都唔會有一個好結果...
調番轉,
其實買番黎既兔兔..
大唔大得到都成問題...
作者: Dylan    時間: 2012-4-19 12:36:49 PM

yanyi 發表於 2012-4-18 07:12 PM
都係好好既方法 ...

bB 既食物同日用品都係起兔協買嫁住兔酒店我都只信兔協炸
推推推推推推推

作者: MIA    時間: 2012-4-19 03:38:33 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-19 08:21 AM
係4只, 剛係兔婆接長公主黎我屋企佢身體狀況好差, 有肝腎貧血病, 有時企都企唔穩, 無精神諗打交既事, 而 ...

哦,原來係甘=)
可以和睦相處,實在太好了...
其實如果絕了育都有機會聊兔打交??
有冇得改善到令兔兔可以和同伴和睦相處咖?

作者: manmanwongwong    時間: 2012-4-27 12:22:33 PM

我前日第一次上過兔協看看買草..見到好多都好得意既兔仔. 希望多d 人領養佢地返屋企啦.
我既 bobo 同佢地相處唔到. 否則我會領養她們..
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-27 01:33:59 PM

manmanwongwong 發表於 2012-4-27 12:22 PM
我前日第一次上過兔協看看買草..見到好多都好得意既兔仔. 希望多d 人領養佢地返屋企啦.
我既 bobo 同佢地相 ...

無所謂啦, 只要好好善待養緊既兔兔已經好好, 相信兔協既兔兔一定會遇到注好人家, 將來有幸福美滿既生活

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2