PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 呢個夏天兔兔有救喇! [打印本頁]

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 12:34:52 AM     標題: 呢個夏天兔兔有救喇!

話說天氣熱爆,冰種冰樽風扇都唔夠涼,冷氣電費又貴,兔兔呢個夏天真係難過...正當兔奴苦惱,諗住買多把風扇俾兔兔嘅時候,竟然係百老薈搵到好野...

係一部冷風風扇呀!!!價$1200左右,操作係入冰加冰種加凍水吹出黎就有冷風呀,啲風真係同冷氣差唔多,sales哥哥話最勁減到10度,咁我地打個5折,都減到5度啦心諗,咁就買左返屋企喇!
Test之後都幾好,最熱嗰日有成32度,但係室溫都keep到26-28左右....不過真係要test冰,冰種同水嘅比例至可以有?最好效果...(建議少凍水多冰同冰種),所以特別推薦俾屋企唔開得冷氣嘅兔友好等兔兔可以舒服啲,咁當然養兔兔理想溫度係18-21左右,用呢部野其他放籠嘅冰種,都唔少得架...不過一定好不過開風扇呢!
各位,我諗為左兔兔,我地要同夏天fight過呀!!!!
作者: happyyuki    時間: 2012-5-11 12:57:31 AM

百老匯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SIZE大唔大呀!!! 要用幾多冰左右
如果10個鍾冇人係屋企, 可唔可以加定好多好多冰!!
天日出去睇先
作者: happyyuki    時間: 2012-5-11 12:58:05 AM

可唔可以開心SHARE下D 相相呀!!!
作者: 花芝媽    時間: 2012-5-11 01:30:44 AM

有冇相.. 者係你E加買左1200左右???    已經打左折?
作者: mizumi    時間: 2012-5-11 04:14:57 AM

可唔可以睇睇相呀? 我都好想買返部呀, 因為日頭我媽唔比開冷氣呀
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-11 08:04:23 AM

我都想買比AH仔,日頭全屋企人返哂工,吾敢開冷氣.驚爆炸..
個個百老匯都有?但有冇時間制?
作者: 奶茶媽    時間: 2012-5-11 09:54:00 AM

好似好正呀~~
但係.... 如果家中唔開得fan出街ge...
又點會開得呢部=3=
一樣都係用電ma~
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 10:33:27 AM

今晚補相同資料吖!^^
作者: Dylan    時間: 2012-5-11 11:01:29 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 08:04 AM
我都想買比AH仔,日頭全屋企人返哂工,吾敢開冷氣.驚爆炸..
個個百老匯都有?但有冇時間制? ...

屋企無人,開冷氣最安全,風扇馬達轉動過熱易著火
作者: Dylan    時間: 2012-5-11 11:10:56 AM

冰晶風扇涼涼地,不但吹埋d濕氣出黎
作者: kwan104kwan    時間: 2012-5-11 07:48:20 PM

我係實惠都買過一部,加左冰種真係比風扇涼!

但想keep住涼D當然要久唔久換冰種啦!

不過,我部機有遙控,用唔到時間制!

長開部機又快發生意外!

所以都無用到!

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-11 07:59:20 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 08:04 AM
個個百老匯都有?但有冇時間制? ...

如果係長時間同屋企無人最安全係開冷氣, 風扇之類既出風機, Motor不停轉動發熱, 容易著火

你如果屋企5只1部冷氣., 係可以去買時間制加裝係冷氣上面, 等冷氣輪流開住, 更加安全
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-11 08:16:52 PM

Dylan 發表於 2012-5-11 11:01 AM
屋企無人,開冷氣最安全,風扇馬達轉動過熱易著火

但系我附近早前零晨有冷氣機爆炸..搞到我好驚.
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 09:38:47 PM

happyyuki 發表於 2012-5-11 12:57 AM
百老匯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SIZE大唔大呀!!! 要用幾多冰左右
如果10個鍾冇人 ...

SIZE唔大,高32吋,闊10吋左右,我會用20粒冰,加2舊用啫喱兜仔要嘅冰,再加2個500ML雪種,不過我覺得用大舊冰好D,無咁易溶,佢有個MAX LEVEL架,唔可以加太多呢!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 09:44:11 PM

happyyuki 發表於 2012-5-11 12:58 AM
可唔可以開心SHARE下D 相相呀!!!

我唔識POST相,你地可以係以下網頁看到相:

http://www.origin-products.com/origo_summer_1.htm

個型號係DF-21A嗰部,有空氣淨化同水冷功能,亦可SET TIMER 9小時都有遙控呢!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 09:45:51 PM

花芝媽 發表於 2012-5-11 01:30 AM
有冇相.. 者係你E加買左1200左右???    已經打左折?

價錢CHECK左單係$1138,我買嗰時無折,不過免費送貨,我係鑽石山買,唔知第間有無....
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 09:50:25 PM

mizumi 發表於 2012-5-11 04:14 AM
可唔可以睇睇相呀? 我都好想買返部呀, 因為日頭我媽唔比開冷氣呀

日頭係最熱架,無得開冷氣兔兔好慘,即使俾幾多冰種冰樽都會溶...風扇又降唔到溫...你睇下呢部幫唔幫到手....降下溫都好!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 09:55:53 PM

Dylan 發表於 2012-5-11 11:10 AM
冰晶風扇涼涼地,不但吹埋d濕氣出黎

濕氣我都有諗過,但係而家天氣濕度唔會好高,無咩影響,但係落雨天濕度高D,可以開抽濕輔助,佢部機唔會有水吹出黎架,HEHE....
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 10:01:33 PM

kwan104kwan 發表於 2012-5-11 07:48 PM
我係實惠都買過一部,加左冰種真係比風扇涼!

但想keep住涼D當然要久唔久換冰種啦!

意外呢樣我都怕,如果無人係屋企....開冷氣係比較安全呢....
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 10:03:50 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-11 07:59 PM
如果係長時間同屋企無人最安全係開冷氣, 風扇之類既出風機, Motor不停轉動發熱, 容易著火

你如果屋企5只 ...

同意最安全係開冷氣!不過風扇都係有摩打,都係有一定危機,所以一定唔可以開太耐時間,要俾佢降溫架,唔係好危險!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 10:08:51 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 08:16 PM

嘩...咁驚???有時意外真係好難講....我覺得呢部野無晒冰水之後風力唔夠我47吋嘅大廈扇咁勁,所以都無必要開十幾個小時,即使有人,可能都會過熱有意外(逄電器過熱都唔得架!),呢點要留意番呢!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-11 10:18:46 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:08 PM
嘩...咁驚???有時意外真係好難講....我覺得呢部野無晒冰水之後風力唔夠我47吋嘅大廈扇咁勁,所以都無必要 ...

所以返工都返左去9個鐘.咁返到屋企計半個鐘.9個幾鐘屋企冇人我真系驚...所以搵緊D夏天又可放心系屋企用,兔兔又涼.如果3X度,.幾個冰種都吾掂
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 10:30:08 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 10:18 PM
所以返工都返左去9個鐘.咁返到屋企計半個鐘.9個幾鐘屋企冇人我真系驚...所以搵緊D夏天又可放心系屋企用, ...

如果計絕對安全,只有冷氣機!哈哈哈哈.....
作者: Dylan    時間: 2012-5-11 10:47:06 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 08:16 PM

哦,雀仔走咗入去
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-11 10:59:17 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:03 PM
同意最安全係開冷氣!不過風扇都係有摩打,都係有一定危機,所以一定唔可以開太耐時間,要俾佢降溫架,唔係好 ...

我既意思咪就係話開風扇, 出風機危險囉

因為風扇同出風機都係夠Motor運作, 當開到1個程度, Motor就會過熱好危險

如果係5只一部冷氣, 可以裝時間制, 輪流著, 會更加安全, 定期搵合格技工檢查冷氣有無問題, 係最安全
我自己有3部冷氣, 都係輪流開, 每2個月搵人檢查一次

雖然長開冷氣電費會比較貴, 但天氣太熱兔兔真係好辛苦, 我寧願平日自己慳D, 都比兔兔涼冷氣
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 11:30:59 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-11 10:59 PM
我既意思咪就係話開風扇, 出風機危險囉

因為風扇同出風機都係夠Motor運作, 當開到1個程度, Motor就會過 ...

係wor,睇漏左!^^
作者: happyyuki    時間: 2012-5-12 12:43:48 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-11 09:38 PM
SIZE唔大,高32吋,闊10吋左右,我會用20粒冰,加2舊用啫喱兜仔要嘅冰,再加2個500ML雪種,不過我覺得用大舊冰 ...

唔錯咁喎!!
因為兔兔住係我間房, 冇理由返左工, 間房又keep住開冷氣, 放左工又開, 咁24小時開住好危險*
同埋開冷氣會令我媽子覺得好浪費

呢部野真真真係唔錯呀, 又有時間制!* 如果8點鍾出門口返工, 可以涼到6點自己熄, 就岩岩好係最熱既moment喇*
不過唔知果4.5L 野, 夠唔夠涼到9個鍾呢*

你用呢個pattern, 冰+冰種咁, 大概work到幾多個鍾呀!?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 01:32:25 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:08 PM
嘩...咁驚???有時意外真係好難講....我覺得呢部野無晒冰水之後風力唔夠我47吋嘅大廈扇咁勁,所以都無必要 ...

我覺得部機個原理係將冰種, 冰既凍氣吹出黎, 令溫度降低,  如果冰種同冰完全溶晒, 作用5大
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 01:36:59 AM

happyyuki 發表於 2012-5-12 12:43 AM
唔錯咁喎!!
因為兔兔住係我間房, 冇理由返左工, 間房又keep住開冷氣, 放左工又開, 咁24小時開住好危險*
...

我覺得部機個原理係將冰種, 冰既凍氣吹出黎, 令溫度降低,  如果冰種同冰完全溶晒, 作用5大

如果屋企5只得1部冷氣, 你可以裝時間制輪流開, 最安全係開冷氣

作者: happyyuki    時間: 2012-5-12 01:41:57 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 10:18 PM
所以返工都返左去9個鐘.咁返到屋企計半個鐘.9個幾鐘屋企冇人我真系驚...所以搵緊D夏天又可放心系屋企用, ...

真的真的真的真的!!!!!
搵到好方法記得SHARE呀*
我而家返左工都只可以用冰種+散熱板+風扇咁咋*
長開部風扇我都好擔心!!!*
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-12 08:03:56 AM

happyyuki 發表於 2012-5-12 01:41 AM
真的真的真的真的!!!!!
搵到好方法記得SHARE呀*
我而家返左工都只可以用冰種+散熱板+風扇咁咋*

我都系呢個方法,但前排成3X度吾好話兔仔熱,人都好熱..
我會KEEP住搵方法
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 12:16:25 PM

happyyuki 發表於 2012-5-12 12:43 AM
唔錯咁喎!!
...

9小時,只可以去到1700,其實無話可以頂幾個鍾,因為天氣溫度同空間有影響,不過6小時係廳用都係凍,當然我落左窗簾,但係我住大西北,應該比市區熱呢,而家仲trying點可以耐用同最佳pattern!!如果你媽咪係屋企,佢可以幫兔換雪種,咁兔兔可keep住涼,可能你媽咪都會走入去涼呢!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 12:18:05 PM

如果驚,可唔可以俾多啲家用媽咪,補貼電費開冷氣???哈哈...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 12:23:22 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 01:32 AM
我覺得部機個原理係將冰種, 冰既凍氣吹出黎, 令溫度降低,  如果冰種同冰完全溶晒, 作用5大 ...

如果你計佢溶日西嘅效益,當然同同馬力嘅風扇一樣,等如冷氣無雪種,一樣都會唔涼,但係部野落足冰同冰種,真係好涼,而且起碼可以俾兔兔嘆多幾個小時,好過開風扇,如果有人係屋企,亦可換冰種keep住涼!另外佢亦有淨化空氣功能呢!
另放籠內的冰樽都因為降溫而溶慢左,咁兔兔又會舒服啲喇!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 12:24:37 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 08:03 AM
我都系呢個方法,但前排成3X度吾好話兔仔熱,人都好熱..
我會KEEP住搵方法 ...

搵到好野記得上黎share呀!!!!靠風扇始終無助降溫呢...
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-12 01:32:19 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 12:18 PM
如果驚,可唔可以俾多啲家用媽咪,補貼電費開冷氣???哈哈...

我媽話吾得,因為驚火災''要屋企有人先開得.
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-12 01:32:54 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 12:24 PM
搵到好野記得上黎share呀!!!!靠風扇始終無助降溫呢...

我都覺得風扇冇咩用...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 02:02:34 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 01:32 PM
我媽話吾得,因為驚火災''要屋企有人先開得.

咁唯有用多啲冰種啦....
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-12 02:14:36 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 02:02 PM
咁唯有用多啲冰種啦....

系嫁但系熱得制好快溶哂
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 02:24:39 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 02:14 PM
系嫁但系熱得制好快溶哂

用2L冰樽吖,幾好架,裡面落salt慢啲溶...如果好快溶日西,兔兔好易中暑架...籠頂都放,記得用毛巾包好咪整濕佢呀...
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-12 02:36:21 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 02:24 PM
用2L冰樽吖,幾好架,裡面落salt慢啲溶...如果好快溶日西,兔兔好易中暑架...籠頂都放,記得用毛巾包好咪 ...

而家卡卡系我開涼緊冷氣,冇人系屋企我都會放2個冷種.一個系籠內,一個系籠頂,我用日本城個隻冷種..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 02:40:41 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 02:36 PM
而家卡卡系我開涼緊冷氣,冇人系屋企我都會放2個冷種.一個系籠內,一個系籠頂,我用日本城個隻冷種..{:3_72: ...

會唔會少得滯呀??因為我用2個放頂,由1230至600都溶日西喇...
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-12 03:19:56 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 02:40 PM
會唔會少得滯呀??因為我用2個放頂,由1230至600都溶日西喇...

我都覺得少..但都吾知有咩方法好..我8:20巳經放到18:30.
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 06:35:12 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 12:23 PM
如果你計佢溶日西嘅效益,當然同同馬力嘅風扇一樣,等如冷氣無雪種,一樣都會唔涼,但係部野落足冰同冰種 ...

我而家咪講緊冰種完任融晒之後既情況囉
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 08:53:54 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 03:19 PM
我都覺得少..但都吾知有咩方法好..我8:20巳經放到18:30.

買大舊啲多啲放埋一齊無咁易溶,會好少少...不過要防漏水...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 08:54:56 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 06:35 PM
我而家咪講緊冰種完任融晒之後既情況囉

咁佢未溶都有幫助同好過風扇架嘛...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 09:07:21 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 08:54 PM
咁佢未溶都有幫助同好過風扇架嘛...

的確如此, 我覺得依部機應該比風扇安全d, 因為部機入面放左冰種同冰, 依兩樣未溶既時候應該可以幫助Motor運作時熱力降低
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 09:11:38 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 08:53 PM
買大舊啲多啲放埋一齊無咁易溶,會好少少...不過要防漏水...

漏水

叫兔兔擔姐 或者著件雨衣

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 09:15:07 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:07 PM
的確如此, 我覺得依部機應該比風扇安全d, 因為部機入面放左冰種同冰, 依兩樣未溶既時候應該可以幫助Motor ...

對!不過都唔好開太耐,以免危險...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 09:16:04 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:11 PM
漏水

叫兔兔擔姐 或者著件雨衣

哈哈...叫佢扮鴨仔跣水...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 09:20:48 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 03:19 PM

你不如嘗試搵個超大既密實盒裝水雪做冰, 放係個籠既4周圍, 因為4周有冰可以有助下降溫, 兔兔會無禁熱, 而且冰越大塊, 就可以擺越長時間, 就算溶緊, 冰水變室溫水亦有一段時間

天氣熱, 兔兔會無咩胃口, 好多都有腸停既症狀......
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 09:29:38 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:15 PM
對!不過都唔好開太耐,以免危險...

係呀, 任何電器都5適合長時間開住, 就算冷氣係較安全, 但我自己都5敢長時間打開住一部, 3部冷氣用時間制輪流開

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 09:35:41 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:16 PM
哈哈...叫佢扮鴨仔跣水...

總理同侏老板佢可能叫我扮比佢地睇
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 10:23:46 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:35 PM
總理同侏老板佢可能叫我扮比佢地睇

哈哈...咁同小填格格一齊扮啦!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 10:26:27 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:20 PM
你不如嘗試搵個超大既密實盒裝水雪做冰, 放係個籠既4周圍, 因為4周有冰可以有助下降溫, 兔兔會無禁熱, 而 ...

兔協教用冰樽,原理一樣,我而家用ing ,very good,遲啲都會轉個2升嘅包毛巾,L形咁放...兔就好涼!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 01:23:10 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:20 PM
你不如嘗試搵個超大既密實盒裝水雪做冰, 放係個籠既4周圍, 因為4周有冰可以有助下降溫, 兔兔會無禁熱, 而 ...

我今日搵樓主講部機搵吾到既...冰袋得吾得?星期一至五要用多.因為星期六同日都屋企有人系屋企,可以開冷氣..
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 01:48:00 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 01:23 AM
我今日搵樓主講部機搵吾到既...冰袋得吾得?星期一至五要用多.因為星期六同日都屋企有人系屋企,可以開冷氣 ...

你指邊種冰袋?  
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 01:52:20 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-13 01:48 AM
你指邊種冰袋?

我今日上過mini zoo睇到有隻冰袋系for 兔用.吾識講邊隻.
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 02:01:58 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 01:52 AM
我今日上過mini zoo睇到有隻冰袋系for 兔用.吾識講邊隻.

係咪一包野敢款?

類似......???

冰墊001.jpg 冰墊002.jpg 冰墊003.jpg

附件: 冰墊003.jpg (2012-5-13 02:01:30 AM, 17.7 KB) / 下載次數 46
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MDZ8ZDVkNmQ3MWZ8MTcxODQ0MjIxMnwwfDA%3D

附件: 冰墊002.jpg (2012-5-13 02:01:15 AM, 14.92 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MDV8MDI0ODYwYTZ8MTcxODQ0MjIxMnwwfDA%3D

附件: 冰墊001.jpg (2012-5-13 02:00:51 AM, 12.89 KB) / 下載次數 41
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MDR8MjNlOTE1ZjV8MTcxODQ0MjIxMnwwfDA%3D
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-13 02:52:34 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 01:23 AM
我今日搵樓主講部機搵吾到既...冰袋得吾得?星期一至五要用多.因為星期六同日都屋企有人系屋企,可以開冷氣 ...

係鑽石山有,你去睇睇,可能唔係間間有呢!^^
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 03:02:24 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-13 02:01 AM
係咪一包野敢款?

類似......???

吾系,類似一個密實袋咁嫁咋.話可以頂到幾個鐘
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 03:03:04 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-13 02:52 PM
係鑽石山有,你去睇睇,可能唔係間間有呢!^^

個型號系咩?我少去鑽石山,mk可以一程到
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 03:27:24 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 03:02 PM
吾系,類似一個密實袋咁嫁咋.話可以頂到幾個鐘

係咪個冰袋入面己經有野?  即係5洗來自己加水那種?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 04:31:42 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-13 03:27 PM
係咪個冰袋入面己經有野?  即係5洗來自己加水那種?

好似要自己+水.$15一個.
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-13 05:56:35 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 03:03 PM
個型號系咩?我少去鑽石山,mk可以一程到

個型號係DF-21A嗰部,有空氣淨化同水 冷功能,亦可SET TIMER 9小時都有遙控器
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 07:52:51 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-13 05:56 PM
個型號係DF-21A嗰部,有空氣淨化同水 冷功能,亦可SET TIMER 9小時都有遙控器

我要等下個星期6先再出去睇,呢幾日都吾會好熱住,頂到既..夜晚就有冷氣涼..
作者: happyyuki    時間: 2012-5-13 10:52:55 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 07:52 PM
我要等下個星期6先再出去睇,呢幾日都吾會好熱住,頂到既..夜晚就有冷氣涼.. ...

係呀係呀* 呢個星期都會落下雨, 起碼唔係太陽伯伯曬到熱啦啦乾蒸果隻高溫!!
我轉左工, 以前返shift, 都可以間唔中下晝係屋企陪下兔兔嘆冷氣,
而家7點幾出門口, 又7點幾先返屋企, 日日入屋門都未生就衝去睇下兔兔有冇跳起身等我*
總之真係成日都LOR LOR 攣!!!

如果係咁, 我都要雪返幾個2L既大水樽俾兔兔消暑先得呀!!!!!*

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 11:17:05 PM

happyyuki 發表於 2012-5-13 10:52 PM
係呀係呀* 呢個星期都會落下雨, 起碼唔係太陽伯伯曬到熱啦啦乾蒸果隻高溫!!
我轉左工, 以前返shift, 都可 ...

所以呢個星期要趕快買定消暑用品.2L咁大個冰種,邊有咁大個盒裝住?同埋都系實惠買?
日本成個D都幾細個冰種...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-13 11:43:58 PM

happyyuki 發表於 2012-5-13 10:52 PM
我轉左工, 以前返shift, 都可 ...

我都諗住買四方形大個隻樽,我諗係最大支,最企得穩,呀兔貼住接觸面都大啲!哈哈...雪櫃都可以放多幾枝!^^
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-13 11:51:14 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-13 11:43 PM
我都諗住買四方形大個隻樽,我諗係最大支,最企得穩,呀兔貼住接觸面都大啲!哈哈...雪櫃都可以放多幾枝!^ ...

其實我想問部DF-21A,系米有信用卡先有折定本身都有?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-14 12:25:56 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 11:51 PM
其實我想問部DF-21A,系米有信用卡先有折定本身都有?

無折,係實價^^
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-14 08:05:47 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-14 12:25 AM
無折,係實價^^

但你話打左個5折,呢部系百老會見過AH.好似$11XX
另外一種都系可以放冰.平少少.但我吾知邊隻好用D..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-14 09:44:07 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-14 08:05 AM
但你話打左個5折,呢部系百老會見過AH.好似$11XX
另外一種都系可以放冰.平少少.但我吾知邊隻好用D ...

噢,誤會了,我意思係部機可以降低嘅溫度呀,佢話減10度,我估只可減5度...

原文:
sales哥哥 話最勁減到10度,咁我地打個5折,都減 到5度啦....

我買都1138
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-14 06:35:59 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-14 09:44 AM
噢,誤會了,我意思係部機可以降低嘅溫度呀,佢話減10度,我估只可減5度...

原文:

哦哦,咁我知邊隻..我以為打5折-.-
因為我睇黎睇去都吾見有部$600到.
你隻兔兔涼吾涼?因為有幾部都可放冰種.
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-14 09:58:42 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-14 06:35 PM
哦哦,咁我知邊隻..我以為打5折-.-
因為我睇黎睇去都吾見有部$600到.
你隻兔兔涼吾涼?因 ...

都幾涼呀,尋晚無咁熱,啲冰可以捱到朝早800,由2330開始!^^

原來仲有幾部?咁會唔會有部好啲架??
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-14 11:10:33 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-14 09:58 PM
都幾涼呀,尋晚無咁熱,啲冰可以捱到朝早800,由2330開始!^^

原來仲有幾部?咁會唔會有部好啲架?? ...

捱到咁耐
就系吾知,要等星期六先再出去睇睇

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2