PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 糯米糍同大家打聲招呼!! [打印本頁]

作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 01:08:45 AM     標題: 糯米糍同大家打聲招呼!!

我家的新成員糯米糍,喜歡人家叫她米糍 (讀音: mic chi)
請大家多多指教

兔兔同萌 老友鬼鬼 躲躲兔

附件: [躲躲兔] 躲躲兔.jpg (2012-5-14 12:56:35 AM, 93.63 KB) / 下載次數 335
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MTJ8OTc0OGY1YjN8MTcxODE4MzY0MXwwfDA%3D

附件: [老友鬼鬼] 老友鬼鬼.jpg (2012-5-14 12:56:34 AM, 95.26 KB) / 下載次數 330
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MTF8NmQyOTMyODF8MTcxODE4MzY0MXwwfDA%3D

附件: [兔兔同萌] 兔兔同萌.jpg (2012-5-14 12:56:34 AM, 100.16 KB) / 下載次數 331
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MTB8ZGU1Yzc3ZmJ8MTcxODE4MzY0MXwwfDA%3D
作者: mizumi    時間: 2012-5-14 03:10:33 AM

好可愛呀, 佢同我兔豬應該係同一品種,因為bb時都係咁樣架~~
好叻叻呀,識坐定定任你影相~~
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-14 03:57:28 AM

老板, 5該我要1份芝麻糯米滋
作者: wesky    時間: 2012-5-14 06:46:22 AM

好多兔仔啊!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-14 09:55:14 AM

第2張好得意用隻腳仔踩住兔! ^^
作者: 小黑與我    時間: 2012-5-14 12:53:44 PM

好可愛呀~~白雪雪~~~~~
作者: Dylan    時間: 2012-5-14 01:12:00 PM

躲兔兔係唔係藍眼睛架
作者: Y_S_    時間: 2012-5-14 01:42:33 PM

好可愛呀
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 01:45:41 PM

mizumi 發表於 2012-5-14 03:10 AM
好可愛呀, 佢同我兔豬應該係同一品種,因為bb時都係咁樣架~~
好叻叻呀,識坐定定任你影相~~ ...

謝謝你讚賞呀!! 你兔豬都係獅子兔??
hehe~唔知係咪細個呢,影果陣得兩個月一星期倒,,米糍真係任你影架,影到你唔影,同佢講: ok勒!! 唔該晒!! 你好靚呀!! 好上鏡呀!!   以上,佢先會行開架
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 01:49:12 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-14 03:57 AM
老板, 5該我要1份芝麻糯米滋

okok!! 嚟緊嚟緊!!
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 01:51:25 PM

wesky 發表於 2012-5-14 06:46 AM
好多兔仔啊!

係呀!! 係呀!! 呢d愛兔都係我多年既收藏呢~有d係家人同朋友送,有d係自己買的
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 01:56:05 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-14 09:55 AM
第2張好得意用隻腳仔踩住兔! ^^

hehe~我就係用呢張做wallpaper勒 我都係同米糍影完相之後睇返,先發現佢用隻好似係手?? 掂住隻公仔兔囉!!! 我都覺得呢張勁Q r
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 01:58:27 PM

小黑與我 發表於 2012-5-14 12:53 PM
好可愛呀~~白雪雪~~~~~

其實米糍不是全白呢,佢尾巴係淺灰色的..但係我一樣咁錫佢
作者: freeling820    時間: 2012-5-14 02:02:00 PM

糯米滋...你好呀!!!
你好可愛!!!啖先
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 02:02:46 PM

Dylan 發表於 2012-5-14 01:12 PM
躲兔兔係唔係藍眼睛架

米糍係純黑眼晴的,有點像篤羊毛顫d公仔眼晴咁..
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 02:04:16 PM

Y_S_ 發表於 2012-5-14 01:42 PM
好可愛呀

謝謝讚賞
作者: Dylan    時間: 2012-5-14 02:08:25 PM

我都有一兜le secure
有一隻重可以換衫架
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 02:09:39 PM

freeling820 發表於 2012-5-14 02:02 PM
糯米滋...你好呀!!!
你好可愛!!!啖先

謝謝讚賞先
mo仔你夠可愛啦~我又返啖先~
作者: mizumi    時間: 2012-5-14 04:12:53 PM

月野兔 發表於 2012-5-14 01:45 PM
謝謝你讚賞呀!! 你兔豬都係獅子兔??
hehe~唔知係咪細個呢,影果陣得兩個月一星期倒,,米糍真係任你影架,影 ...

我兔豬都係獅子兔呀,所以你米糍同佢細個個樣一樣架, 面側邊毛鬆鬆,耳仔前面又有兩執毛, 好鬼可愛~~
佢仲識聽你講嘢,真係超可愛呀~~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-14 07:18:02 PM

好正,咁多兔公仔同佢一齊
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 07:48:49 PM

Dylan 發表於 2012-5-14 02:08 PM
我都有一兜le secure
有一隻重可以換衫架

Yeah~我都好鐘意le secure架!! 但係可以換衫果set就冇買到..
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 08:02:42 PM

mizumi 發表於 2012-5-14 04:12 PM
我兔豬都係獅子兔呀,所以你米糍同佢細個個樣一樣架, 面側邊毛鬆鬆,耳仔前面又有兩執毛, 好鬼可愛~~
佢仲 ...

我都覺得你兔豬都係獅子兔呢,有點可愛,又有點霸氣
'No'  佢會好似點左月咁,定晒留意住你既語氣,然後知自己衰左,就9秒9迅間轉移咁走左入籠!! 仲要邊個叫極都唔肯出黎,一定要我囉
'定' 佢就會郁都唔郁
最感動既!!!! 就係米糍回家後第5日已學會响便便兜度便便!!!! 不足3星期响佢既暴走期間,佢突然想vv,然後會自己走入籠响便便兜度vv,v完再走返出黎繼續玩
作者: 月野兔    時間: 2012-5-14 08:08:03 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-14 07:18 PM
好正,咁多兔公仔同佢一齊

我都係預先拆晒d公仔既包裝袋,然後排好晒d公仔,預先留返個主角位比佢,最後先放米糍過去~ 點知佢又好定咁喎~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-14 11:12:09 PM

月野兔 發表於 2012-5-14 08:08 PM
我都係預先拆晒d公仔既包裝袋,然後排好晒d公仔,預先留返個主角位比佢,最後先放米糍過去~ 點知佢又好定咁 ...

我幫卡卡影相佢都好定比我影..好似知到要影到佢靚仔D咁.
作者: 月野兔    時間: 2012-5-15 12:32:49 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-14 11:12 PM
我幫卡卡影相佢都好定比我影..好似知到要影到佢靚仔D咁.

卡卡好叻叻喎~快d再影多d靚相同我地分享下啦
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-15 08:04:42 AM

月野兔 發表於 2012-5-15 12:32 AM
卡卡好叻叻喎~快d再影多d靚相同我地分享下啦

佢好喂食,又鐘意咬野,我屋企D公仔都會比佢咬..最心愛個D佢又吾咬.可能知我最愛吾咬NA
作者: 月野兔    時間: 2012-5-15 01:13:57 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-15 08:04 AM
佢好喂食,又鐘意咬野,我屋企D公仔都會比佢咬..最心愛個D佢又吾咬.可能知我最愛吾咬NA ...

驚唔驚d公仔會痴塵同可能會掉毛,然後卡卡食左,會拉肚子?
米糍都開始迷戀'膠'了 都係時候要買d tt可以咬得仲可以吞得既小食物/小玩意比佢了~~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-15 06:33:35 PM

月野兔 發表於 2012-5-15 01:13 PM
驚唔驚d公仔會痴塵同可能會掉毛,然後卡卡食左,會拉肚子?
米糍都開始迷戀'膠'了 都係時 ...

咁冇拉肚子既現象..
我買左條蕉既形狀既磨牙石比佢咬..但佢咬得吾多..有咩小玩意比佢玩?
作者: 月野兔    時間: 2012-5-15 09:41:14 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-15 06:33 PM
咁冇拉肚子既現象..
我買左條蕉既形狀既磨牙石比佢咬..但佢咬得吾多..有咩小玩意比佢玩? ...

咁都好d~
帶米糍回家那天,我都買左個蘋果磨牙石比佢,但係佢都好似冇咩興趣咁..不過我估個半月太細掛  現在快要3個月大了,可能我會試下買草球,草磚之類吧~~ 等我試下佢like唔like先
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-15 10:00:49 PM

月野兔 發表於 2012-5-15 09:41 PM
咁都好d~
帶米糍回家那天,我都買左個蘋果磨牙石比佢,但係佢都好似冇咩興趣咁..不過我估個半月太細掛{:3_7 ...

我都想買草磚,但要黎食嫁WOR.
草球我都想緊買吾買好.因為吾想佢D草草同屎屎一齊.
作者: 月野兔    時間: 2012-5-15 11:36:00 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-15 10:00 PM
我都想買草磚,但要黎食嫁WOR.
草球我都想緊買吾買好.因為吾想佢D草草同屎屎一齊. ...

其實我覺得草磚有少少似飯焦lor..咁買唔買好呢? 定係買住一包試下先好
草球好似都有幾款,我記得有款掛响籠頂,垂落黎,不過fing來fing去,會唔會好似好難食倒咁!!?? 另外,掛籠邊好似車軚咁,轉下轉下咁..雖然米糍已會去便便兜度便便,但係tt又會一面食一面all~~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-16 08:05:30 AM

月野兔 發表於 2012-5-15 11:36 PM
其實我覺得草磚有少少似飯焦lor..咁買唔買好呢? 定係買住一包試下先好
草球好似都有幾款,我記得 ...

草磚我打算買一細包試下先..未必隻隻兔仔岩食.
另外草球我都打算買但系放系籠入面個隻呢.而吾系掛系到.我驚佢破壞姐.
我隻卡卡都邊食邊ALL.但有尿尿一定系TOLIET去,屎屎佢睇心情而系邊到去,你教左佢去TOLIET未?
作者: 月野兔    時間: 2012-5-16 01:11:52 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-16 08:05 AM
草磚我打算買一細包試下先..未必隻隻兔仔岩食.
另外草球我都打算買但系放系籠入面個隻呢.而吾系 ...

帶米糍回家時,她個半月大,,第五日已經學會响便便兜便便; 回家不足三星期,在她暴走期間,佢响廳玩玩下尿急,已懂得返籠子裏的便便兜度便便了,便便完再走返出來玩!!!!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-16 03:47:45 PM

月野兔 發表於 2012-5-15 11:36 PM
草球好似都有幾款,我記得 ...

唔好買草球呀!掛頂草碎易入兔眼,令佢隻眼潰瘍,而牙咬波波時亦有機會傷到牙根,or令佢崩牙,而且好難食到草,兔仔會好火滾架...
作者: KathyChan    時間: 2012-5-16 05:20:02 PM

WOW! 好得意

其實裝草既真系唔好買草球
我成日見到D PET SHOP 用草球D兔兔食得好辛苦

我呀B裝草系用緊日本城10蚊個長型膠兜~~XD
作者: 月野兔    時間: 2012-5-16 05:49:13 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-16 03:47 PM
唔好買草球呀!掛頂草碎易入兔眼,令佢隻眼潰瘍,而牙咬波波時亦有機會傷到牙根,or令佢崩牙,而且好難食 ...

唔該晒你呀~~係喎,個草球既唔知係咪鐵線都好危險架喎..
作者: 月野兔    時間: 2012-5-16 05:53:49 PM

KathyChan 發表於 2012-5-16 05:20 PM
WOW! 好得意

其實裝草既真系唔好買草球

謝謝讚賞!! 咁我唔買草球比米糍勒!! ic,你呀b都用緊膠兜裝草呀~ 咁似乎一般草架或兜兜好似好d喎
作者: KathyChan    時間: 2012-5-16 06:02:00 PM

月野兔 發表於 2012-5-16 05:53 PM
謝謝讚賞!! 咁我唔買草球比米糍勒!! ic,你呀b都用緊膠兜裝草呀~ 咁似乎一般草架或兜兜好似好d喎 ...

因為我隻B囡太中意咬木

所以之前D木草架都比佢KO晒= =

依家用膠兜~放響佢廁所前面

佢會一路食一路ALL ~~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-16 06:34:57 PM

月野兔 發表於 2012-5-16 01:11 PM
帶米糍回家時,她個半月大,,第五日已經學會响便便兜便便; 回家不足三星期,在她暴走期間,佢响廳玩玩下尿急, ...

你女女好叻,卡卡吾叻仔.試過走左我張床2次D枕頭同床同系尿尿
所以而家吾比入我房,佢最鐘意就上我張床破壞野
咁應該買咩比佢裝住D草草好呢?!
作者: 月野兔    時間: 2012-5-16 10:27:10 PM

KathyChan 發表於 2012-5-16 06:02 PM
因為我隻B囡太中意咬木

所以之前D木草架都比佢KO晒= =

咁都好呀,你b囡適應左勒!! 其實我都覺得小寶貝既房間佈置都要好有技巧,而最重要係佢地大小姐/ 少爺ike呀
作者: 月野兔    時間: 2012-5-16 10:51:44 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-16 06:34 PM
你女女好叻,卡卡吾叻仔.試過走左我張床2次D枕頭同床同系尿尿
所以而家吾比入我房,佢最鐘意就上我 ...

其實都要多謝艾粒tt個店員教我呢
回家第一個星期,活動範圍只能在籠子裏. 原因係要給小兔適應環境,而且店員說太快給牠們太多自由,牠們會不乖. (其實我比較想藉著第一個星期,教她在便便兜度便便)
第二個星期,她完成了能在便便兜便便的任務,然後她的活動空間可以擴闊到整個洗手間,觀察她乖不乖.
第三個星期,她的確很乖,然後,她的活動空間可以擴闊到客廰.
當然,每天我也有幫她抺眼仔和手仔,還有梳毛. 然後和她聊天!!
新手還需努力學習
卡卡,我都覺得愛小寶貝,但不能寵壞; 有時被激到生氣了,還要很有耐性很冷靜地教她..心情有幾咁複雜
我是用草架放草草的,米糍食得很開心
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-16 11:01:56 PM

月野兔 發表於 2012-5-16 10:51 PM
其實都要多謝艾粒tt個店員教我呢
回家第一個星期,活動範圍只能在籠子裏. 原因係要給小兔適應環境 ...

點抺眼仔?手仔腳仔,梳毛.傾計我都做哂,
原來你系個到買,但系聽兔友講d兔兔都吾系好好,可能你咁岩你隻女女健健康康
咁你女女d屎尿都系哂toliet去?定有d都會系toliet外面?
最閉卡卡放出黎系吾會走返個toliet去..好鐘意系毛巾上面.
草架我未必用得,因為前主人比卡卡比埋佢個籠我個時,但系個籠冇左2邊4個扣.所以遲d會換籠/睇下有冇兔友換籠,因為未搵到岩心水既籠比佢..
作者: 月野兔    時間: 2012-5-16 11:58:41 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-16 11:01 PM
點抺眼仔?手仔腳仔,梳毛.傾計我都做哂,
原來你系個到買,但系聽兔友講d兔兔都吾系好好,可能你咁岩 ...

ic~咁真係要再比d耐心去試下其他方法了..
眼緣吧~~而且昨天Dr.Betty幫米糍做左Body check,醫生都話佢好健康活潑
米糍全部便便都係响toliet去的,好間唔中一兩粒會响toliet外面. 有次同佢眼神接觸下發現了toliet外面有粒屎波,佢即刻跳上toliet度,然後頭dup dup咁,唔敢望我,好似知自己衰左咁..好鬼可愛
你有冇執返卡卡d屎波或用墊材吸返佢d尿尿,然後放响佢toliet度? 我初初都係咁教的,好work呀
tt係d習慣性既小動物,係換就要快了,否則佢地習慣左現在的,你換左佢地既物品,佢地會唔like
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-17 08:11:52 AM

月野兔 發表於 2012-5-16 11:58 PM
ic~咁真係要再比d耐心去試下其他方法了..
眼緣吧~~而且昨天Dr.Betty幫米糍做左Body check,醫生都話佢好健 ...

我一得閒就會汁佢D屎屎入返TOLIET到,D尿尿佢都系TOLIET去,墊材同貓沙同Carefresh 個隻,我個隻吾WORK.日日都知我會幫佢汁返D屎屎,所以一開門佢好似知都咩事咁.睇住我汁佢D屎.都吾知邊隻籠好.而家佢用緊橙色個隻籠.想換大D.但系D籠吾大得好多咁.
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-17 12:46:33 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-17 08:11 AM
我一得閒就會汁佢D屎屎入返TOLIET到,D尿尿佢都系TOLIE-T去,墊材同貓沙同Carefresh 個隻,我個隻吾WORK.日日 ...

Q-pxt有個大灰籠,長9xcm,一定夠大...我隻兔兔都住呢個平底籠,不過無牌子
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-17 06:38:15 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-17 12:46 PM
Q-pxt有個大灰籠,長9xcm,一定夠大...我隻兔兔都住呢個平底籠,不過無牌子 ...

你都系一隻兔兔?等我星期六去睇下先
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-17 09:18:34 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-17 06:38 PM
你都系一隻兔兔?等我星期六去睇下先

係呀!照顧頑皮兔...真係一隻夠日西!!^^
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-17 09:32:14 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-17 09:18 PM
係呀!照顧頑皮兔...真係一隻夠日西!!^^

我上淘寶網D籠又大又平,我見好多HK買貴成一半價錢..不過未玩過淘寶..
岩岩SR送貨黎,卡卡巳經睇實箱草.佢心想:好香.快D比我;比佢即刻食.
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-18 01:38:02 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-17 09:32 PM
我上淘寶網D籠又大又平,我見好多HK買貴成一半價錢..不過未玩過淘寶..
岩岩SR送貨黎,卡卡巳經睇實箱草.佢 ...

我試過買圍欄,直接送去屋企又平香港好多,抵呀!
作者: 月野兔    時間: 2012-5-18 01:55:59 PM

米糍居然唔欣賞d草磚!!!! 尋晚放左一粒响佢小吃専用兜度,佢用個頭頂下頂下個兜!! 返籠之後仲要用個pat pat得住我㖭呀!!  等我仲以為佢會好鐘意食㖭~ 點知今早果粒草磚又唔見左喎~~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-18 07:03:08 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-18 01:38 PM

你幾錢運費?!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-18 07:04:00 PM

月野兔 發表於 2012-5-18 01:55 PM
米糍居然唔欣賞d草磚!!!! 尋晚放左一粒响佢小吃専用兜度,佢用個頭頂下頂下個兜!! 返籠之後仲要用個pat pat ...

姐系佢一般咋WOR...我仲未得閒買比卡卡食..送貨吾記得落埋-.-
作者: 月野兔    時間: 2012-5-19 02:08:09 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-18 07:04 PM
姐系佢一般咋WOR...我仲未得閒買比卡卡食..送貨吾記得落埋-.-

係啦真係識食呀!! 最後,就只好買返之前我姐買比佢食果隻日本牌子既餅餅,仲要响某間連鎖店先有得賣..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-19 08:07:17 AM

月野兔 發表於 2012-5-19 02:08 AM
係啦真係識食呀!! 最後,就只好買返之前我姐買比佢食果隻日本牌子既餅餅,仲要响某間連鎖店先有得賣.. ...

我系買左佢試過先知食吾食?吾食要送比兔友-.-
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-19 12:16:26 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-18 07:03 PM
你幾錢運費?!

65元人仔!不過應該輕過個籠,我覺得佢直接送俾你好啲,爛左有得換吖嘛!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-19 01:35:00 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-19 12:16 PM
65元人仔!不過應該輕過個籠,我覺得佢直接送俾你好啲,爛左有得換吖嘛! ...

港紙姐系幾多?你邊間公司送?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-19 01:59:12 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-19 01:35 PM
港紙姐系幾多?你邊間公司送?

即係83蚊左右...佢個間係全日通
作者: 月野兔    時間: 2012-5-21 10:13:30 PM

你地0係淘寶買野有冇睇間店0係國內咩地方架?
我只0係一間店買過, 我特登揀佢係深圳既, 運費首kg 15蚊, 之後每kg 5蚊, 送去我office. 唔知運費貴唔貴..
淘寶真係平好多... 標價起價平香港一半, 加埋運費都仲係平, 但買得少野就唔太划算...

作者: 月野兔    時間: 2012-5-22 08:44:15 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-17 09:32 PM
岩岩SR送貨黎,卡卡巳經睇實箱草.佢 ...

(我係糯米糍老豆)
你0係淘寶買左箱草俾卡卡食?
咩牌子既草呢? 質素如何?
我買過兩次, 草既質素一般, 有隻牌子仲幾黃添...
不過買零食同用品就好ok!
作者: 月野兔    時間: 2012-5-22 08:45:33 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-18 01:38 PM

送住宅唔係會貴d 既呢?
我之前買都係送office...
而且圍欄應該好重, 運費唔平喎~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-22 06:45:09 PM

月野兔 發表於 2012-5-21 10:13 PM
你地0係淘寶買野有冇睇間店0係國內咩地方架?
我只0係一間店買過, 我特登揀佢係深圳既, 運費首kg 15蚊, 之後 ...

我睇中個間系广东广州,反而寫深圳個D吾寄黎HK!
所以我想試下系淘寶買籠比卡卡
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-22 06:48:00 PM

月野兔 發表於 2012-5-22 08:44 AM
(我係糯米糍老豆)
你0係淘寶買左箱草俾卡卡食?
咩牌子既草呢? 質素如何?

我系SR買草比卡卡食,吾系淘竇買,我吾敢買食個D野比卡卡,
而且好多兔友都吾讚成系淘寶買,如果系淘寶買野總費$460,
即系要買幾多淘點?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-22 06:49:46 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-19 12:16 PM
65元人仔!不過應該輕過個籠,我覺得佢直接送俾你好啲,爛左有得換吖嘛! ...

個店主話$58人仔正系個籠,其他用品+$3人仔.間公司系EMS.我想知比完淘點的話,點樣簡邊間公司送貨?
作者: 月野兔    時間: 2012-5-22 09:29:50 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-22 06:45 PM
我睇中個間系广东广州,反而寫深圳個D吾寄黎HK!
所以我想試下系淘寶買籠比卡卡 ...

我(兔爸爸)淨係試過0係一間深圳既店買過兩次野咋!
用品同食物零食都買過!
我揀果間店話自己係香港寵物幹線既深圳代理囉..
佢賣既ALEX, JOLLY同Dr. Bunny果d 野真係同香港買既一樣既... 應該係正貨黎既..但呢d 香港牌子d 野原來全部都係大陸造既, 可能因為咁所以先會0係大陸賣得平過香港咁多..
不過籠咁鬼重, 運費真係唔抵喎, 你預佢標價再可要加幾十蚊啦,  我覺得淘寶買野要量大先抵... 淨買一樣不太划算..

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-22 09:37:04 PM

月野兔 發表於 2012-5-22 09:29 PM
我(兔爸爸)淨係試過0係一間深圳既店買過兩次野咋!
用品同食物零食都買過!
我揀果間店話自己係香港寵物幹 ...

我想睇下你買過個間既網址!
我想買個隻籠系joly jp88,我想住買埋水樽+toliet+籠全部新比卡卡
計返hk買一個籠都6xx.如果人仔為返哂全部系5xx掛...都節省左1xx.可以買多d草草比卡卡食.
如果系淘寶買野總費$460,即系要買幾多淘點?
因為我想買個個系最平運費.不過用EMS既公司寄過黎.系等耐少少不過冇所謂.吾太急..
我吾識用淘寶..

作者: 月野兔    時間: 2012-5-22 09:40:29 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-22 06:48 PM
我系SR買草比卡卡食,吾系淘竇買,我吾敢買食個D野比卡卡,
而且好多兔友都吾讚成系淘寶買,如果系淘寶買野總 ...

我買過兩次草, 兩次都買左唔同牌子, 諗住試下...
但係呢發現有d 草真係好鬼黃.. 我同店主講話d 草好黃, 店主就同我講話依家d 草都係咁上下, 話下季(六月) d 草就會靚, 因為依家果d 係上季囤積既草, 會一次比一次差 (我覺得係佢放既地方唔好姐). 我諗住下個月再試下買.

0係7仔或者ok買淘點, 最少要買200蚊港紙. 買淘點要俾佢地食少少匯率同埋小數點...
依家匯率好似係1.27, 200蚊淘點兌倒157.4人仔..

460人仔即係584.2港紙, 即係你要買600蚊淘點...
作者: 月野兔    時間: 2012-5-22 10:00:41 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-22 06:49 PM
個店主話$58人仔正系個籠,其他用品+$3人仔.間公司系EMS.我想知比完淘點的話,點樣簡邊間公司送貨? ...

其實你可以用阿里旺旺同個客服/店主直接聯絡, 問下可以用咩運落黎, 好多間速遞其實都運倒落香港... 有平有貴, 有快有慢, 不過要留意, 順豐唔會運任何食物, 包括乾草, 糧同埋零食... 不過順豐好快, 但貴...

一般你買完之後, 唔駛即刻比俾錢, 未俾錢既訂單個店主係改倒既, 可以改運費, 呢個時候你一定要同賣家傾好晒用邊間公司運貨同埋運費幾多, 只要你一用支付寶俾錢, 個訂單就唔改得架喇. 支付寶扣左你錢之後, 賣家就要24小時內發貨, 到你件貨到左, 冇問題你就可以去淘寶確認收貨, 跟住支付寶先會過數俾賣家.
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-22 10:03:44 PM

月野兔 發表於 2012-5-22 09:40 PM
我買過兩次草, 兩次都買左唔同牌子, 諗住試下...
但係呢發現有d 草真係好鬼黃.. 我同店主講話d 草好黃,  ...

有600蚊淘點買?草草卡卡食開oxbow..吾敢比其他牌子佢食
咁都吾系太貴.因為600蚊系hk都買吾到個籠,而家仲要3樣野..算抵既..咁我買完淘點直接支付寶到比&同返賣家講就ok?.吾該哂你先;
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-22 10:25:52 PM

月野兔 發表於 2012-5-22 10:00 PM
其實你可以用阿里旺旺同個客服/店主直接聯絡, 問下可以用咩運落黎, 好多間速遞其實都運倒落香港... 有平 ...

我就系用阿里旺旺同個賣家傾過哂.佢話用EMS.咁我聽日去買淘點先..吾該哂你,我明白好多.
作者: 月野兔    時間: 2012-5-23 12:35:41 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-22 10:03 PM
有600蚊淘點買?草草卡卡食開oxbow..吾敢比其他牌子佢食
咁都吾系太貴.因為600蚊系hk都買吾到個籠 ...

去買3張200蚊淘點黎入囉~
糯米糍最初都係淨係食oxbow,  跟住我0係艾粒果度買左包jolly俾佢撈撈下咁食,
見佢都ok, 咪再搵d 其他牌子試下囉~ 我發現oxbow同ALEX既草成份係完全一樣既!
睇落都ok綠同香, 所以我先有信心再買咋嘛.. 之前試super rabbit提草, 黃到喊... 糯米糍唔太鍾意食, 但肚餓都要照食...
撈撈下咁先食左半包... 不過750g先賣12蚊人仔, ALEX 450g 提草賣18.5人仔...

我淘寶既程序係咁既:
入淘點 > 查下支付寶有錢未 > 落訂單 > 聯絡賣家運輸安排/費用 > 用支付寶付款 > 通知賣家發貨
收貨驗查冇問題 > 上淘寶網確認收貨 > 支付寶過數給賣家 > 填寫評價 > 完成交易
作者: 月野兔    時間: 2012-5-23 12:40:58 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-22 09:37 PM
我想睇下你買過個間既網址!
我想買個隻籠系joly jp88,我想住買埋水樽+toliet+籠全部新比卡卡
計 ...

之前睇漏左呢個post添!
網址唔知講唔講得.. 間店個名叫小不點寵物, 你可以search下... 買滿49蚊仲會送野...
果度d 野未必係最平, 不過佢都有兩個皇冠評價.. 暫時兩次都係今日上晝落單聽日下晝到貨...

淘寶我都係試過次兩次咋!

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 08:08:28 AM

月野兔 發表於 2012-5-23 12:35 AM
去買3張200蚊淘點黎入囉~
糯米糍最初都係淨係食oxbow,  跟住我0係艾粒果度買左包jolly俾佢撈撈 ...

吾該哂,好詳細!
姐系大陸賣D草同HK一樣?不過卡卡有排都未食完D草..成箱OXBOW+一包果樹草40OZ.佢最鐘意食果樹草..食哂先食成箱個隻..枝佢吾食..
我今晚試下用淘寶先...
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 08:09:35 AM

月野兔 發表於 2012-5-23 12:40 AM
之前睇漏左呢個post添!
網址唔知講唔講得.. 間店個名叫小不點寵物, 你可以search下... 買滿49蚊仲會送野. ...

寄貨咁快黎?但系幾點送到?因為我6點先放工,最快6點半先返到屋企...我搵搵先!
不過佢冇我想買既籠款..

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-23 12:28:16 PM

月野兔 發表於 2012-5-22 08:45 AM
送住宅唔係會貴d 既呢?
我之前買都係送office...
而且圍欄應該好重, 運費唔平喎~ ...

好過自己攞,計埋運費都平過香港買呀...運費只係65人仔渣..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-23 12:33:20 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-22 06:49 PM
個店主話$58人仔正系個籠,其他用品+$3人仔.間公司系EMS.我想知比完淘點的話,點樣簡邊間公司送貨? ...

唔使簡公司,佢自己有物流公司幫佢送貨架,EMS唔係寄件咩?你可以用旺旺問下佢,送到上屋企運費幾多,佢計完會覆你,你再格下其他會唔會平D....不過如果成600港幣一個籠...好似都幾貴WOR...不過係咪好大呢?

逐件用品計3蚊又少有D,因為多數係計總重量...你睇下人地買完之後D評價再決定啦...咁可以睇下件貨好唔好...

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 06:51:22 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-23 12:33 PM
唔使簡公司,佢自己有物流公司幫佢送貨架,EMS唔係寄件咩?你可以用旺旺問下佢,送到上屋企運費幾多,佢計完會 ...

一個籠人仔368,為返港紙4xx;我買埋其他野米差吾多600人仔有找..
jolly jp88個隻款我見過其他hk鋪都賣成差吾多700.我系阿里旺旺問過其他賣家..呢間最平.
我而家買左淘點...但吾識充值
作者: 月野兔    時間: 2012-5-23 07:01:56 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-23 08:08 AM
吾該哂,好詳細!
姐系大陸賣D草同HK一樣?不過卡卡有排都未食完D草..成箱OXBOW+一包果樹草40OZ.{:3 ...

大陸d 草我唔敢講, 不過我都係會睇間店既信用同埋d 買過既人寫既評價先買... 因為我就算0係艾粒果度睇, 都一樣見倒有d 草係黃黃地既. 可能真係同季節有關啦...
上兩次買返黎ALEX既提草都OK, 幾香, 都綠, 但 alex既苜蓿草就有d 黃, 而且勁長, 不過都香, 糯米糍都好鍾意食...
其他牌子個店主都話冇貨, 未有得試..

果樹草我未俾糯米糍食過呀, 依家暫時都淨係俾提摩西草同苜蓿草同糧(oxbow 幼兔糧 + dr bunny 高蛋白幼兔糧)佢食咋!

你一次過買咁多草, 你會點存放呢? 我唔敢買太大包, 驚放得兩放就變黃同走晒味...
唔記得提你, 落訂單之前真係要聯絡左店主睇下係咪真係有貨先, 因為佢店寫果d 貨存係流既...
作者: 月野兔    時間: 2012-5-23 07:05:54 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-23 08:09 AM
寄貨咁快黎?但系幾點送到?因為我6點先放工,最快6點半先返到屋企...我搵搵先!
不過佢冇我想買既籠 ...

我叫佢揀最平既飛豹快遞, 首公斤15蚊, 之後每公斤5蚊...
間速遞係保證第二日下晝五點前送到既... 所以我係叫佢地送去我office, 我自己拎返屋企既...
兩次都係中午左右就到左...
不過你都要留意返間店係幾點發貨既, 如果係上晝發貨, 你下晝落單就要等多一日...
我買開果間就係下晝發貨既, 所以我上晝落單第二日就到..
作者: 月野兔    時間: 2012-5-23 07:06:49 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-23 12:28 PM
好過自己攞,計埋運費都平過香港買呀...運費只係65人仔渣..

65 蚊人仔, 件貨幾重呢?
係咪一日就到?
作者: 月野兔    時間: 2012-5-23 07:16:30 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-23 06:51 PM
一個籠人仔368,為返港紙4xx;我買埋其他野米差吾多600人仔有找..
jolly jp88個隻款我見過其他hk鋪 ...

600人仔有找係計左運費未架? 運費係成個訂單既總重計架! 所以一次過買幾件野會平過你逐件買...

入淘點的話, 你要有支付寶account, 然後開淘點account, 再將你個支付寶同淘點link埋佢... 之後就揀充值囉, 通常幾乎即時就入倒架喇...
我先前呢度都搞左好耐, 最後我要另外開過個支付寶account先入倒... (用原本跟淘寶一齊開果個支付寶成日login唔倒, 所以另外開過個)

其實你有中銀卡的話, 可以唔駛用淘點... 直接用快捷支付黎錢架, 不過要收手續費 3%, 但依家promotion半價手續費, 即係1.5%...
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 07:55:48 PM

月野兔 發表於 2012-5-23 07:01 PM
大陸d 草我唔敢講, 不過我都係會睇間店既信用同埋d 買過既人寫既評價先買... 因為我就算0係艾粒果度睇,  ...

我分系D袋一袋袋裝住D草草...我問左了,吾該哂你!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 07:57:03 PM

月野兔 發表於 2012-5-23 07:05 PM
我叫佢揀最平既飛豹快遞, 首公斤15蚊, 之後每公斤5蚊...
間速遞係保證第二日下晝五點前送到既... 所以我 ...

我問緊..吾該你提醒
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 07:58:40 PM

月野兔 發表於 2012-5-23 07:16 PM
600人仔有找係計左運費未架? 運費係成個訂單既總重計架! 所以一次過買幾件野會平過你逐件買...

入淘點的 ...

600人仔有找AH!...我岩岩整好了,要關哂D網重開先得...我有中銀卡,不過都買左淘點了..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-23 09:45:11 PM

巳下單了,賣家話可以星期六收到貨.

作者: 月野兔    時間: 2012-5-24 09:12:56 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-23 09:45 PM
巳下單了,賣家話可以星期六收到貨.

咁咪好囉! 記得要驗貨, 籠個底係膠既, 運送途中壓爛一d 都唔奇, 就算我地0係香港買, 開箱果時都有機會係爛既, 何況係大陸淨送一件落黎呢( 我地0係艾粒買籠果時都開中左個爛底盤既 )..

你0係邊間店買呢? 運費點計?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-24 06:43:47 PM

月野兔 發表於 2012-5-24 09:12 AM
咁咪好囉! 記得要驗貨, 籠個底係膠既, 運送途中壓爛一d 都唔奇, 就算我地0係香港買, 開箱果時都有機會係 ...

其實今日下午巳經打黎送到,但屋企6點未有人住,所以聽日收貨.
我系買籠+水樽+TOLIET=總運費系$61人仔.直接送到上黎.琴晚落單.今日收到,但系間送貨公司話6點前送貨.
間野既網址我系發消息比你!
我叫左我老豆聽日收貨.好,吾該哂你.我估未必真系咁好彩開到爛.如果真系爛退貨?
作者: 月野兔    時間: 2012-5-26 10:47:23 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-24 06:43 PM
其實今日下午巳經打黎送到,但屋企6點未有人住,所以聽日收貨.
我系買籠+水樽+TOLIET=總運費系$61人仔.直接 ...

個籠如何呢?
果間店似乎都ok喎, 有皇冠既都比較信得過...
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-26 02:24:04 PM

月野兔 發表於 2012-5-26 10:47 AM
個籠如何呢?
果間店似乎都ok喎, 有皇冠既都比較信得過...

有版底膠版折吾到..點算好..系米要搵D野墊住佢?
http://petkd.net/forum.php?mod=v ... id=22064&extra=
其實第日曼就收到貨.我就吾到時間.最快6點鐘放.都要6:20先叔到屋企.岩岩頭先14:00先送黎.
作者: 月野兔    時間: 2012-5-27 11:51:26 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-26 02:24 PM
有版底膠版折吾到..點算好..系米要搵D野墊住佢?
http://petkd.net/forum.php?mod=viewthread&tid=22064&e ...

糯米糍個籠個底冇窿既, 廁所先係咁... 唔知.. 天氣熱墊幾塊散熱板得唔得? 或者草墊?
我地乜都唔墊... 因為之前我地鋪紙碎, 但糯米糍推開晒d 紙碎, 就咁訓散熱板同膠籠底...
所以我地之後就唔鋪野囉.. d 紙碎淨鋪廁所下面
你個籠冇草架? 你係咪就咁放d 草0係籠度俾卡卡食?

你都住得好近喎.. 感覺好似返太古坊住康怡附近咁...

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 07:45:23 PM

月野兔 發表於 2012-5-27 11:51 AM
糯米糍個籠個底冇窿既, 廁所先係咁... 唔知.. 天氣熱墊幾塊散熱板得唔得? 或者草墊?
我地乜都唔墊... 因 ...

我之前就放散熱板系底(中間個位)..,之後一邊個廁所(左邊)有少少位紮住塊板,因為卡卡有時會咬開塊板!之後另外一邊(右邊)放冰種..草墊.而家新籠先有用,因為個籠塊豬仔板除吾到..我之前個籠就會放.Carefresh 最普通個隻.之前BODY CHECK.個醫生介紹會呢隻..吾好用木康.冇草架,遲下再買,買埋玩具.D草系就咁放系籠入面..
我系住小西灣
作者: 笨蛋仔    時間: 2012-5-30 11:14:41 AM

好正呀~~~~好多兔仔
作者: 月野兔    時間: 2012-5-31 12:44:46 AM

笨蛋仔 發表於 2012-5-30 11:14 AM
好正呀~~~~好多兔仔

謝謝
作者: brendang    時間: 2012-5-31 08:44:44 PM

Hi, Mic chi, welcome
作者: 月野兔    時間: 2012-5-31 08:48:59 PM

brendang 發表於 2012-5-31 08:44 PM
Hi, Mic chi, welcome

Hello~Nice to meet u 你都係獅子兔?? 你個頭頂d頭髮'樹'高晒好搞笑呀
作者: kachingf    時間: 2012-5-31 08:56:18 PM

好可愛呀!!
作者: 月野兔    時間: 2012-5-31 09:03:54 PM

kachingf 發表於 2012-5-31 08:56 PM
好可愛呀!!

Thank you! Panda你個樣都很可愛呀,同埋個樣好似好會撒驕既小寶貝咁
作者: kachingf    時間: 2012-5-31 09:47:17 PM

panada成日都坐唔定咁架, 佢一定唔會比我好似糯米糍咁咁乖住定定影相
作者: BiBi    時間: 2012-6-3 08:28:03 PM

老板,麻煩你我要個芒果糯米滋!
作者: 月野兔    時間: 2012-6-3 10:38:03 PM

BiBi 發表於 2012-6-3 08:28 PM
老板,麻煩你我要個芒果糯米滋!

謝謝恵顧!! 馬上到
作者: LkCheng    時間: 2012-6-7 03:53:48 PM

好可愛

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2