PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 唉....好煩惱 [打印本頁]

作者: tom1996731    時間: 2012-5-20 08:43:48 PM     標題: 唉....好煩惱

今日剪左毛
小白佢死都唔去個廁所到小便呀

附件: [今日剪左毛] 535671_3155072401127_1394712242_32210563_1486263189_n.jpg (2012-5-20 08:43:14 PM, 28.73 KB) / 下載次數 63
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0Mzd8YWU5ZWVjMDR8MTcxNzg3NjQ5OHwwfDA%3D
作者: happyyuki    時間: 2012-5-20 08:55:36 PM

小白而家係邊到vv多!?
作者: tom1996731    時間: 2012-5-20 09:02:54 PM

周圍去@@
作者: 花芝媽    時間: 2012-5-20 09:11:35 PM

我個女花生好米又係咁.. 佢唔係唔識係WC屙嫁WO   但佢懶就會邊食草唔想行跟住係角落屙

跟住我看化左............................
作者: tom1996731    時間: 2012-5-20 09:38:42 PM

唉...我好想佢去個廁所到去
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 09:53:52 PM

tom1996731 發表於 2012-5-20 09:38 PM
唉...我好想佢去個廁所到去

你有無嘗試過將廁所個隔網拎走, 因為個隔網兔兔企上去可能覺得5舒服

我屋企有個小填格格之前都好鐘意周圍去尿尿, 所以最終我係籠外加放廁所, 佢而家無再係廁所以外既地方尿尿
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 09:55:06 PM

花芝媽 發表於 2012-5-20 09:11 PM
我個女花生好米又係咁.. 佢唔係唔識係WC屙嫁WO   但佢懶就會邊食草唔想行跟住係角落屙

跟住我看 ...

如果真係敢, 只可以接受現實
作者: tom1996731    時間: 2012-5-20 10:08:24 PM

我是下先....有問題問你得唔得??

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 10:17:08 PM

tom1996731 發表於 2012-5-20 10:08 PM
我是下先....有問題問你得唔得??

當然可以, 歡迎歡迎
作者: Dylan    時間: 2012-5-21 11:42:01 AM

你個厠所有蓋,正常都唔鐘意入去vv啦,去得禁唔舒服
作者: Dylan    時間: 2012-5-21 11:49:56 AM

tom1996731 發表於 2012-5-20 09:02 PM
周圍去@@

係籠出面?!你隻兔兔幾大,幼兔泌尿系統括約肌未完全發育,所以會瀨尿,好似新生嬰兒敢,所以完全唔需要煩惱.阿b細細個都經常到處瀨尿.當我座沙發,佢係我後面,我同佢貼近敢座,佢果時太細,受到輕壓,佢即刻就忍唔住,瀨尿係我身上但係依家,佢就算比我bb抱時渣屁屁,都無試過瀨尿lu.大個咗之後,除咗霸地盆之外,就無到處尿尿喇.宜家全面開放,佢己經唔再霸地盆.所以宜家佢到處瀨尿,只有一個原因,佢自己覺得人地蝦完佢(兔爸梳腳板,梳得佢唔舒服果次),食咗抗生素,腸胃唔舒服.
如果佢只識係籠入面尿尿,舖好紙砂,就唔洗強迫佢一定要係厠所尿尿啦.其實厠所只係比人清理既時候方便d姐!

作者: yingxbb    時間: 2012-5-21 12:52:03 PM

我都有呢個煩惱=.=!!!
作者: KathyChan    時間: 2012-5-21 01:13:26 PM

如果係籠出面4圍去,
可以TRY 下放佢出黎玩果時望實佢..
當佢樹高尾巴定晒形就好可能係想VV
呢個時候你抱佢返上廁所~
同佢講要係上面VV..
佢真係VV左  再比佢出黎玩過...
我兔B就係咁訓練的..細個果時

大概幾日佢已經唔會係出面VV + 識用廁所
作者: 月野兔    時間: 2012-5-24 03:12:30 PM

寶貝响唔適當位置度便便左,可以試下用d墊材吸左d尿尿,然後話佢知那裏才是適當的便便地方; 屎波亦執埋一堆放去便便兜度,讓佢知道這裏是臭臭的地方. 這方法很work呢~
作者: dorisliu520    時間: 2012-5-24 03:22:31 PM

我諗你要就番佢,如果你知道佢平時去開邊個位,你放個廁所係嗰度,廁所裏面要有佢啲尿尿,咁會好啲。
我嗰隻都係咁架,你就番佢啦。
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-24 06:52:19 PM

dorisliu520 發表於 2012-5-24 03:22 PM
我諗你要就番佢,如果你知道佢平時去開邊個位,你放個廁所係嗰度,廁所裏面要有佢啲尿尿,咁會好啲。
我嗰 ...

樓主只兔兔係籠出面周圍去, 5只係籠入面
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-24 06:52:54 PM

月野兔 發表於 2012-5-24 03:12 PM
寶貝响唔適當位置度便便左,可以試下用d墊材吸左d尿尿,然後話佢知那裏才是適當的便便地方; 屎波亦執埋一堆放 ...

樓主只兔兔係籠出面周圍去, 5只係籠入面
作者: dorisliu520    時間: 2012-5-24 11:10:47 PM

咁惡搞?    如果再見到佢係出面去,你大聲鬧佢啦!
作者: 笨蛋仔    時間: 2012-5-29 10:53:26 PM

走蓋走網,我之前都好似你咁,結果做壞左個頭,搞左半年而家先識係廁所去
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-29 11:32:46 PM

dorisliu520 發表於 2012-5-24 11:10 PM
咁惡搞?    如果再見到佢係出面去,你大聲鬧佢啦!

兔兔好細膽, 好易受驚同有壓迫感, 對聲音好敏感, 走去大聲鬧兔兔, 會嚇親兔兔架, 如果受驚過度, 有機會5食野, 腸停......

對待任何小動物, 一定要有足夠既耐心

而且每只兔兔既學習能力5同, 佢地亦有思想, 5可以我地想佢點, 兔兔就一定要點

只係籠外尿尿., 有咩禁大件事?  咪慢慢教囉, 尿左既地方咪清潔返去, 好簡單

大聲鬧係無用, 亦係5正確, 只會令情況更差

養得兔兔, 你就預左佢地有機會周圍尿尿, 便便, 或者咬爛野架啦, 要同佢執手尾, 如果接受5到, 包容5到, 就真係要諗諗自己到底適合與否去養

作者: dorisliu520    時間: 2012-6-13 02:43:47 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-29 11:32 PM
兔兔好細膽, 好易受驚同有壓迫感, 對聲音好敏感, 走去大聲鬧兔兔, 會嚇親兔兔架, 如果受驚過度, 有機會5 ...

話雖如此,但唔話佢知咁係唔啱,咁佢又點知下次唔再去嗰度呢??
作者: Dylan    時間: 2012-6-13 09:38:25 PM

嘻嘻!你係5係放養,佢到處尿尿,霸地盆⋯⋯
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-14 08:03:28 PM

dorisliu520 發表於 2012-6-13 02:43 PM
話雖如此,但唔話佢知咁係唔啱,咁佢又點知下次唔再去嗰度呢??

如果5想兔兔下次再去同一個地方, 可以佢去完之後, 你同佢去返個地方, 溫柔同佢慢慢講叫佢5可以去, 然後係佢面前用紙巾清潔尿尿, 放入廁所到, 同佢講要係廁所去, 再用白醋將佢尿尿既地方清潔

一次5得, 兩次5得, 直至兔兔學識為止

要知道每只兔兔既學習能力不同, 佢地亦有自己既思想, 性格, 主見, 5係一定會按我地既要求去做

對待小動物係必需要有耐心

兔兔5用廁所有好多原因, 除左係性格喜好問題以外, 亦可能有其它原因

家長教小朋友, 要佢知道5可以做既野, 都5一定要靠大聲鬧先至有用, 佢先至明白係錯啦

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2