PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 卡卡個新屋企,但系塊膠版折吾到..應該用咩野墊住? [打印本頁]

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-26 02:21:18 PM     標題: 卡卡個新屋企,但系塊膠版折吾到..應該用咩野墊住?

卡卡個新屋企,但系塊膠版折吾到..應該用咩野墊住?

附件: 20120526411.JPG (2012-5-26 02:20:22 PM, 518.93 KB) / 下載次數 111
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ1NTZ8OTgyNzdmYTF8MTcxNzk2MDg0N3wwfDA%3D
作者: mizumi    時間: 2012-5-26 04:01:29 PM

你可以買3M膠墊, 再用布包住~ 3M膠墊應該各大文具店或家品店都有得賣
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 04:01:29 PM

奌解你會揀呢款呢?!墊 vet bed ,但夏天好熱。雲石板,PVC膠墊。墊草無咩用,kaka會推䦕d草。
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 04:03:40 PM

你個開係向下開既!開咗要墊快木板係上面
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 04:06:34 PM

厠所唔好用網網,你有無見到 yogurt 腳瘡 jik 膿張相,好痛
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 04:10:23 PM

無網網既廁所平$30
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-26 04:22:03 PM

mizumi 發表於 2012-5-26 04:01 PM
你可以買3M膠墊, 再用布包住~ 3M膠墊應該各大文具店或家品店都有得賣

我陣間出去搵下
定系買備長炭寵物地墊/厚型寵物墊?我見SR有得買..

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-26 04:23:48 PM

Dylan 發表於 2012-5-26 04:01 PM
奌解你會揀呢款呢?!墊 vet bed ,但夏天好熱。雲石板,PVC膠墊。墊草無咩用,kaka會推䦕d草。 ...

本身以為冇底網既.而且可以有腳輪可以推佢都方便D.vet bed 姐系咩?PVC膠墊邊到有?我都覺卡卡會推開D草.
.定系買備長炭寵物地墊/厚型寵物墊?我見SR有得買..

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-26 04:24:31 PM

Dylan 發表於 2012-5-26 04:03 PM
你個開係向下開既!開咗要墊快木板係上面

邊到有木板買?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-26 04:25:18 PM

Dylan 發表於 2012-5-26 04:06 PM
厠所唔好用網網,你有無見到 yogurt 腳瘡 jik 膿張相,好痛

卡卡一向都用網網既廁所,我冇睇AH,系邊到睇到???
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 05:28:39 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-26 04:23 PM
本身以為冇底網既.而且可以有腳輪可以推佢都方便D.vet bed 姐系咩?PVC膠墊邊到有?我都覺卡卡會推開D草.
. ...

日本城有PVC膠墊,備長炭寵物地墊/厚型寵物墊係1次性消耗品,你會好重皮架!
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 05:33:26 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-26 04:25 PM

Here --> http://petkd.net/thread-22058-1-1.html
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 05:34:03 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-26 04:25 PM

$12 店就有啦
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 05:39:41 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-26 04:23 PM
. ...

Vetbed 可以清洗,兔協有賣
http://store.hkrabbit.org/?p=1&a ... f1aaa&lang=big5
作者: Dylan    時間: 2012-5-26 05:41:01 PM

. ...

兔協價$未折,有打折的呢!
作者: ccychoy    時間: 2012-5-26 05:43:05 PM

不如用磚.天氣甘熱.下面拉盤用尼放冰種.一流

作者: mizumi    時間: 2012-5-26 06:02:27 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-26 04:22 PM
我陣間出去搵下
定系買備長炭寵物地墊/厚型寵物墊?我見SR有得買..
...

用尿片墊都得架~ 但要留意卡卡會唔會咬尿片~ 如果會就唔得啦~
不過而家天氣熱,墊完之後放返散熱板或者雲石比佢啦~ 冬天就用返 VETBED~
DYLAN都講得0岩, 廁所都要諗諗方法, 我就買AB硬膠腳墊返黎再自己CUT返個形狀, 等佢唔使踩落鐵網度, 又或者有D兔友會唔用個網直接用墊料, 睇吓你覺得邊種方法好D啦~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 12:44:47 AM

Dylan 發表於 2012-5-26 05:28 PM
日本城有PVC膠墊,備長炭寵物地墊/厚型寵物墊係1次性消耗品,你會好重皮架! ...

日本城PVC膠墊系米即系ABC膠?我之前系日本成買左6塊一PET個隻..比卡卡出黎玩好D.但佢咬..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 12:45:23 AM

Dylan 發表於 2012-5-26 05:34 PM
$12 店就有啦

但籠個TOLIET都系新嫁..吾通又買過?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 12:46:34 AM

Dylan 發表於 2012-5-26 05:39 PM
Vetbed 可以清洗,兔協有賣
http://store.hkrabbit.org/?p=1&cat0=17&cat1=27&s=8e71cee7e66a8b5effe288d ...

Vetbed 會吾會太熱.因為有時吾系開冷氣..同埋我岩岩買左草墊比佢.不過聽日先搬佢過新籠..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 12:47:22 AM

ccychoy 發表於 2012-5-26 05:43 PM
不如用磚.天氣甘熱.下面拉盤用尼放冰種.一流

我有散熱板..我系驚塊膠隔板整到佢有腳瘡..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 12:50:08 AM

mizumi 發表於 2012-5-26 06:02 PM
用尿片墊都得架~ 但要留意卡卡會唔會咬尿片~ 如果會就唔得啦~
不過而家天氣熱,墊完之後放返散熱板或者雲 ...

OLD籠我都有+散熱板+冰種.除開冷氣冇放入去..
但問題而家籠個塊膠板就咁吾洗墊??因為我買左塊草墊放得一半籠...我驚佢踩到籠入面塊的膠隔板有腳瘡,定直接踩冇問題?
作者: mizumi    時間: 2012-5-27 03:23:33 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 12:50 AM
但問題而家籠個塊膠板就咁吾洗墊??因為我買左塊草墊放得一 ...

所以就要放尿片/ 3M 膠墊再包布 / ABC 膠地墊再包布啦~
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 10:57:08 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 12:44 AM
日本城PVC膠墊系米即系ABC膠?我之前系日本成買左6塊一PET個隻..比卡卡出黎玩好D.但佢咬.. ...

係呀!係呀!ABC,一快過都有
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 10:58:36 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 12:45 AM
但籠個TOLIET都系新嫁..吾通又買過?

5洗買過,拿走個網網,直接用墊材,咪得lor
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 11:00:14 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 12:46 AM
Vetbed 會吾會太熱.因為有時吾系開冷氣..同埋我岩岩買左草墊比佢.不過聽日先搬佢過新籠.. ...

一幅過既草墊都好呀!vet bed 會熱,冬天先用啦
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 11:03:15 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 12:50 AM
但問題而家籠個塊膠板就咁吾洗墊??因為我買左塊草墊放得一 ...

草墊墊埋厠所底,咪得lor
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 11:04:06 AM

mizumi 發表於 2012-5-27 03:23 AM
所以就要放尿片/ 3M 膠墊再包布 / ABC 膠地墊再包布啦~

其實3M膠墊系咩黎..,,尿片吾系要開冷氣先用得咩?ABC墊+布卡卡2樣都咬.
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 11:04:42 AM

Dylan 發表於 2012-5-27 10:57 AM
係呀!係呀!ABC,一快過都有

又但買多一塊過?同埋卡卡咬ABC咬..
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 11:04:45 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 12:47 AM
我有散熱板..我系驚塊膠隔板整到佢有腳瘡..

散熱板放豬仔板上面,咪踩5到lor
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 11:05:10 AM

Dylan 發表於 2012-5-27 10:58 AM
5洗買過,拿走個網網,直接用墊材,咪得lor

我今晚試下..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 11:08:04 AM

Dylan 發表於 2012-5-27 11:00 AM
一幅過既草墊都好呀!vet bed 會熱,冬天先用啦

冇一幅過既草墊可以放咩個籠入面..得一半SIZE最大...草墊咬左都冇事嫁MA?!
如果系草墊最好..就要買多塊..因為一半膠隔板,一半系草墊住.
vet bed 之前上過兔協做義工.問過佢地一定要長期開冷氣先得
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 11:10:13 AM

Dylan 發表於 2012-5-27 11:04 AM
散熱板放豬仔板上面,咪踩5到lor

都OK.不過仲有少少少位踩到豬仔板
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 11:18:37 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 11:08 AM
冇一幅過既草墊可以放咩個籠入面..得一半SIZE最大...草墊咬左都冇事嫁MA?!
如果系草墊最好..就要買多塊.. ...

2幅草墊就可以墊晒成個底啦!
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 11:20:50 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 11:05 AM
我今晚試下..

只要墊材足夠,腳板就5會污糟,你慢慢試下d份量啦!
作者: Dylan    時間: 2012-5-27 11:24:12 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 11:10 AM
都OK.不過仲有少少少位踩到豬仔板

墊草墊,先放散熱板就可以!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-27 08:25:10 PM

Dylan 發表於 2012-5-27 11:24 AM
墊草墊,先放散熱板就可以!

http://petkd.net/forum.php?mod=v ... id=22074&extra=
POST左出黎..

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2