PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 卡卡隻耳仔外面有D頭皮既物體..更新:(卡卡冇事了.) [打印本頁]

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-4 07:36:18 PM     標題: 卡卡隻耳仔外面有D頭皮既物體..更新:(卡卡冇事了.)

我幫卡卡梳毛既時候發現佢耳隻外面有好多一粒粒,好細粒類似人既頭皮咁.
巳經梳哂出黎..但系米吾正常???應該點樣清理??

作者: wesky    時間: 2012-6-4 09:50:01 PM

Dr Ma 話兔仔皮膚乾都會有皮屑,  唔一定有問題, 擔心可以check 下既
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-4 09:56:31 PM

wesky 發表於 2012-6-4 09:50 PM
Dr Ma 話兔仔皮膚乾都會有皮屑,  唔一定有問題, 擔心可以check 下既

咁塗d咩可以冇咁乾?如果你咁講我放心d..以為有咩病..
作者: wesky    時間: 2012-6-4 09:58:58 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 09:56 PM
咁塗d咩可以冇咁乾?如果你咁講我放心d..以為有咩病..

可以唔理既, 好似人既頭皮咁
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-4 10:00:32 PM

wesky 發表於 2012-6-4 09:58 PM
可以唔理既, 好似人既頭皮咁

因為我幫佢梳先見到..但吾知幾時又有返..吾梳見吾到...
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-4 10:01:56 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:00 PM
因為我幫佢梳先見到..但吾知幾時又有返..吾梳見吾到...

敢你之前同佢梳有無見過?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-4 10:16:26 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-4 10:01 PM
敢你之前同佢梳有無見過?

系前排都有少少....我以為系d紙碎...點知今日發現咁多就吾系紙碎咁簡單.
定系呢個>紅棕色硬皮碎片可能表明耳蟎。局部不乾淨。伊維菌素或革命將清除它們良好??

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-4 10:24:37 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:16 PM
系前排都有少少....我以為系d紙碎...點知今日發現咁多就吾系紙碎咁簡單.
定系呢個>紅棕色硬皮碎片 ...

你在那找伊維菌素給兔兔用?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-4 10:26:06 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-4 10:24 PM
你在那找伊維菌素給兔兔用?

我睇post系咁咋.冇買..都吾知系邊到買.
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-4 10:59:39 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:26 PM
我睇post系咁咋.冇買..都吾知系邊到買.

有部份兔兔因為體質關係, 皮膚較干, 所以本身係有皮屑, 對佢地黎講係正常現象, 但正常黎講, 佢地本身出現皮屑既數量係穩定, 5會因為皮膚干而令皮屑增生, 如發現兔兔皮屑增多, 就要留意, 因為好可能係皮膚病

兔兔皮屑增多, 有可能係皮膚病, 皮膚病初期一般未出現異常症狀, 有可能一時無法分別, 但最明顯既現象, 係皮屑會增多, 有部份皮屑會較大塊, 再嚴重落去, 患處有脫毛既現象, 一般多為真菌性皮膚病

若發現問題持續落去, 建議去搵大夫

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-4 11:03:12 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-4 10:59 PM
有部份兔兔因為體質關係, 皮膚較干, 所以本身係有皮屑, 對佢地黎講係正常現象, 但正常黎講, 佢地本身出現 ...

姐系如果再多d/變大塊就要睇e生?如果冇變的話就冇問題??
咁我要幫佢每日梳毛毛??因為平時隔日先梳一次.
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-4 11:14:16 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:16 PM
定系呢個>紅棕色硬皮碎片 ...

依維菌素係對兔兔耳蟎有明顯療效, 而出現皮屑增多, 亦係耳蟎既其中一個特徵, 但依維菌素屬抗生素藥物, 使用方法及用量一定要有明確既認識, 若用量及用藥方法有誤, 可引起藥性中毒, 引致兔兔死亡

而抗生素藥物會有一個副作用, 就係會令兔兔腸道入面既益菌受影響, 擾亂腸道入面既平衡, 有部份兔兔接受抗生素藥物既治療後, 食欲明顯下降, 所以必需小心用藥

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-4 11:21:04 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 11:03 PM
姐系如果再多d/變大塊就要睇e生?如果冇變的話就冇問題??
咁我要幫佢每日梳毛毛??因為平時隔日先梳 ...

按你所講, 皮屑增加左, 而家最好同兔兔日日梳啦, 可以注意一下佢既情況

若發現日日同佢梳, 而皮屑同兩日梳一樣禁多, 就好明顯有問題

有問題當然要去搵大夫

我只係按個人所知黎講, 但係咪一定無問題, 我5敢論斷, 因為我我無見過卡卡到底咩情況

二我5係醫生, 無醫生禁專業既認識
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-5 08:11:26 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-4 11:14 PM
依維菌素係對兔兔耳蟎有明顯療效, 而出現皮屑增多, 亦係耳蟎既其中一個特徵, 但依維菌素屬抗生素藥物, 使 ...

咁系米去返DOTOCR到買.?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-5 08:13:06 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-4 11:21 PM
按你所講, 皮屑增加左, 而家最好同兔兔日日梳啦, 可以注意一下佢既情況

若發現日日同佢梳, 而皮屑同兩日 ...

好既.因為初初卡卡黎個一個月我都幫佢日日梳.因為前主人話佢換毛..
大約一個月多D後.我先敢隔日梳一次
咁我留意大約幾多先肯定系冇問題??
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-5 04:47:36 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-5 08:11 AM

成藥咪亂買俾兔兔食呀!如果有皮屑嗰啲都唔係好大問題,dr.都唔會收太貴,咪搏呀...
另外,壞蛋兔之前耳仔頂端都有一粒粒好細粒嘅皮甩出,而且嗰個位啲毛都有甩,我都好驚呀,不過佢皮膚無紅,又無禿耳,我連續兩晚捽日西啲皮屑出黎,同用手"孟"佢啲耳頂毛毛,當然係超溫柔同細力啦,之後佢就無事喇,我估佢係換嗰度啲毛,因為痕所以又抓得多又乾,所以有皮屑囉,原理好似我地人用手抓頭咁,咁當然如果佢啲皮膚紅,皮屑又大,一定要睇dr.啦!!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-5 06:40:14 PM

貓仔兔 發表於 2012-6-5 04:47 PM
成藥咪亂買俾兔兔食呀!如果有皮屑嗰啲都唔係好大問題,dr.都唔會收太貴,咪搏呀...
另外,壞蛋兔之前耳仔 ...

OK.佢皮膚冇紅.同你所講"耳仔頂端都有一粒粒好細粒嘅皮甩出"我估同你隻兔兔一樣,系個到換毛...琴晚梳毛都好努力盡捽出黎..岩岩換籠野個陣見到佢有少少(好幾粒細細地.)..冇琴日咁多.
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-5 07:03:28 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-5 08:11 AM

5可以出去自己買藥比兔兔用, 而且你所講依維菌素係對應耳蟎, 如果兔兔係其它問題, 根本無用

無論兔兔事大事小, 只有一個正確既處理方法, 就係去搵轉專業醫生比正確既處方治療, 其他坊間藥物同偏方都絕對5建議使用

兔兔肝臟很脆弱, 一旦受損, 後果可以非常嚴重, 兔兔每食一次藥, 對身體一定有損害, 對肝臟有負擔, 所以5好胡亂用藥

一定要去睇醫生, 5好想平d, 我地5係醫生, 無法斷症, 就算知道咩事, 都無法完全正確用藥, 無經醫生處方用錯藥, 輕則會延誤醫治, 重則會令兔兔死亡

我同你講依維菌素既特性, 就係想話你知正確用藥有幾重要, 稍有錯誤, 後果有幾嚴重

而5係建議你去買黎用
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-5 07:06:01 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-5 07:03 PM
5可以出去自己買藥比兔兔用, 而且你所講依維菌素係對應耳蟎, 如果兔兔係其它問題, 根本無用

無論兔兔事 ...

我觀察多一排系米皮膚病先..因為佢皮膚冇紅
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-5 07:06:37 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-5 08:13 AM
好既.因為初初卡卡黎個一個月我都幫佢日日梳.因為前主人話佢換毛..
大約一個月多D後.我先敢隔日梳一次{:3 ...

點解1個月多d後先敢同佢梳毛?
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-5 07:41:13 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-5 07:06 PM
我觀察多一排系米皮膚病先..因為佢皮膚冇紅

5係所有皮膚病就一定發紅

如果係真菌性感染已經5係
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-6 03:40:27 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-5 07:06 PM
點解1個月多d後先敢同佢梳毛?

系日日同卡卡梳左一個月多D..先隔日同卡卡梳..
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-6 03:40:57 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-5 07:41 PM

咁我應該點做.直接帶佢睇E生?
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-6 09:44:34 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-6 03:40 AM
咁我應該點做.直接帶佢睇E生?

我只能夠講, 如果發現兔兔突然多左5少皮屑, 我一定會即刻同兔兔去睇醫生囉, 5會係到等, 如果兔兔係無事, 睇醫生只係用左$, 又5會睇完令兔兔情況變差或者病情加重

作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-6 11:59:02 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-5 06:40 PM
OK.佢皮膚冇紅.同你所講"耳仔頂端都有一粒粒好細粒嘅皮甩出"我估同你隻兔兔一樣,系個到換毛...琴晚梳毛都 ...

換籠隔咁遠都睇到有?定跌係個籠度?我隻兔無咁犀利...只係我勁近至睇到渣...其實已經有左呢啲粒粒幾耐呢?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-6 12:03:02 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-5 07:41 PM

真菌性感染係咪即是癬呀?
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-6 12:34:49 PM

貓仔兔 發表於 2012-6-6 12:03 PM
真菌性感染係咪即是癬呀?

兩樣係5同

兔疥癬係外寄生蟲引起, 一般症狀皮膚會令兔兔全身好癢, 會有結焦, 結焦部份有分泌物, 附近位置會脫毛, 可以慢延全身

另疥癬既寄生蟲亦可以寄生係外耳道, 患部會發炎, 兔兔會經常抓耳

真菌性感染係皮膚病既一種, 一般係由於兔兔既毛髮同皮膚長期潮濕, 環境潮濕衛生不好既情況下發生, 真菌性皮膚感染, 患處會出現白色皮屑, 周圍有粒狀突起, 脫毛範圍既形狀多為圓形

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-6 06:34:07 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-6 09:44 AM
我只能夠講, 如果發現兔兔突然多左5少皮屑, 我一定會即刻同兔兔去睇醫生囉, 5會係到等, 如果兔兔係無事,  ...

嗯嗯!!!!!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-6 06:34:46 PM

貓仔兔 發表於 2012-6-6 11:59 AM
換籠隔咁遠都睇到有?定跌係個籠度?我隻兔無咁犀利...只係我勁近至睇到渣...其實已經有左呢啲粒粒幾耐呢? ...

系梳毛見到....''''
有3,4日到.
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-6 07:44:42 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-6 09:44 AM
我只能夠講, 如果發現兔兔突然多左5少皮屑, 我一定會即刻同兔兔去睇醫生囉, 5會係到等, 如果兔兔係無事,  ...

自從個日發現好多皮皮之後,呢2日都冇咩,有5粒到姐...
我估真系因為卡卡皮膚乾先咁多...
作者: Dylan    時間: 2012-6-7 02:19:41 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-6 07:44 PM
自從個日發現好多皮皮之後,呢2日都冇咩,有5粒到姐...
我估真系因為卡卡皮膚乾先咁多... ...

卡卡皮膚乾,唔好同佢搽野
每日比3種菜菜佢,補充維生素C,皮膚都令d
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-7 06:30:48 PM

Dylan 發表於 2012-6-7 02:19 PM
卡卡皮膚乾,唔好同佢搽野
每日比3種菜菜佢,補充維生素C,皮膚都令d ...

比3種菜真系皮膚靚D?
作者: Dylan    時間: 2012-6-7 06:35:00 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-7 06:30 PM
比3種菜真系皮膚靚D?

C 大大提升皮膚水份同彈性。5食菜菜皮膚似樹皮
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-7 07:22:43 PM

Dylan 發表於 2012-6-7 06:35 PM
C 大大提升皮膚水份同彈性。5食菜菜皮膚似樹皮

每日都食一種菜..三種菜好難...
作者: Dylan    時間: 2012-6-8 10:24:03 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-7 07:22 PM

唔會呀!你可以去街市同老闆買3種菜,每種1棵,如果唔想日日去,就每樣買定3棵,放係雪櫃,每日食幾浸幾多.d菜放係雪櫃keep兩日都ok架.唔同顏色既重好,紅,橙,黃,綠,青,藍,紫
蕃茄,南瓜,黃瓜,白菜(去白色莖),羅馬生菜,藍莓,黑莓

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-8 11:20:06 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-7 07:22 PM

蕃茄含有大量可溶性收斂劑同膠質成份, 多食容易消化不良, 兔兔不宜一次過多, 每次大約不超出半個, 一星期不超出3次

南瓜糖份高, 多食容易引起腹脹, 每次食用量不宜超出2湯匙

另蕃茄同黃瓜不宜一起食用

對兔兔既皮膚毛髮好可以食金盞花, 洋甘菊, 蘿蔔乾, 聖約翰草, 白樺枝
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-8 06:35:47 PM

Dylan 發表於 2012-6-8 10:24 AM
唔會呀!你可以去街市同老闆買3種菜,每種1棵,如果唔想日日去,就每樣買定3棵,放係雪櫃,每日食幾浸 ...

3種菜夾埋一斤食2日得吾得??卡卡吾鐘意食白菜..好鬼鐘意菜心同油X菜.而家日日都食菜心
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-8 06:37:30 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-8 11:20 AM
蕃茄含有大量可溶性收斂劑同膠質成份, 多食容易消化不良, 兔兔不宜一次過多, 每次大約不超出半個, 一星期 ...

金盞花, 洋甘菊, 蘿蔔乾, 聖約翰草, 白樺枝
呢幾種街市好少有....
作者: Dylan    時間: 2012-6-8 08:33:21 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-8 06:35 PM
3種菜夾埋一斤食2日得吾得??卡卡吾鐘意食白菜..好鬼鐘意菜心同油X菜.而家日日都食菜心 ...

一斤食2,3日都可以架。我全今日洗1份,留2份聽日同後日。5食白菜,可以食唐生菜丫
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-8 09:35:41 PM

Dylan 發表於 2012-6-8 08:33 PM
一斤食2,3日都可以架。我全今日洗1份,留2份聽日同後日。5食白菜,可以食唐生菜丫 ...

唐生菜佢吾系太SO..聽日開始買.菜心.油X菜.,
普通個隻生菜得吾得?
作者: Dylan    時間: 2012-6-8 09:43:04 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-8 09:35 PM
唐生菜佢吾系太SO..聽日開始買.菜心.油X菜.,
普通個隻生菜得吾得?

佢食生菜會有gas,小唐菜食5食!?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-8 09:46:39 PM

Dylan 發表於 2012-6-8 09:43 PM
佢食生菜會有gas,小唐菜食5食!?

gas系咩黎?放系到成晚,第朝先食左,.
作者: Dylan    時間: 2012-6-8 09:49:42 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-8 09:46 PM
gas系咩黎?放系到成晚,第朝先食左,.

腸入面有氣,會腸慢,腸停!5緊要丫,起碼食丫!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-8 09:54:42 PM

Dylan 發表於 2012-6-8 09:49 PM
腸入面有氣,會腸慢,腸停!5緊要丫,起碼食丫!

即系生菜的話.系唐生菜.?系既.佢好肚餓就食!
作者: Dylan    時間: 2012-6-8 09:58:16 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-8 09:54 PM
即系生菜的話.系唐生菜.?系既.佢好肚餓就食!

唐生菜可以食,生菜就5好
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-8 10:06:24 PM

Dylan 發表於 2012-6-8 09:58 PM
唐生菜可以食,生菜就5好

好既..
作者: joycewongws    時間: 2012-6-9 12:45:28 AM

其實我之前都有買菜既煩腦
兩隻仔淨係食油麥菜
都唔知點樣每日食3種菜?
係我不停試菜下得知佢地...
皇帝菜食少少
羅馬生菜 like!
唐生菜都 like!
宜家仲要繼續試菜呢!!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-9 08:00:20 AM

joycewongws 發表於 2012-6-9 12:45 AM
兩隻仔淨係食油麥菜

皇帝菜系咩黎?
你而家都系每日3種菜比佢地???
作者: joycewongws    時間: 2012-6-9 03:08:24 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-9 08:00 AM
皇帝菜系咩黎?
你而家都系每日3種菜比佢地???

皇帝菜好似茼蒿, 我地都會用黎打邊爐
我本人就唔係咁鍾意佢陣味, 少食
所以見佢地又麻麻地食, 買過一次之後就無買囉!
唐生菜好似羅馬生菜, 呢樣計1種, 加埋油麥菜都只得2種
所以暫時我都未比每日3種菜住, 要發掘下佢地喜歡食邊隻菜先

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-9 03:33:32 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-8 06:37 PM
金盞花, 洋甘菊, 蘿蔔乾, 聖約翰草, 白樺枝
呢幾種街市好少有....

依d 5係菜, 街市無得賣

金盞花, 洋甘菊你可以去賣花茶之類既鋪頭有, 另外賣寵物用品食品既地方都應該有

蘿蔔乾賣寵物用品食品既地方都應該有, 5好一次比太多兔兔食, 間中比下就好

聖約翰草, 白樺枝 - 依兩樣你睇下佢賣健康保健食品既地方搵下, 多數係依兩樣野既提取物, 一粒粒膠囊, 入面係粉狀, 每次比佢食1/6粒就可以

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-9 03:44:21 PM

joycewongws 發表於 2012-6-9 03:08 PM
所以見佢地又麻麻地食, 買過一次之 ...

侏老板好憎皇帝菜
作者: joycewongws    時間: 2012-6-10 01:43:13 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-9 03:44 PM
侏老板好憎皇帝菜

其實茼蒿/皇帝菜我都好憎!
侏老板... We are FRIEND ah!!

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-10 08:43:08 PM

joycewongws 發表於 2012-6-10 01:43 AM
其實茼蒿/皇帝菜我都好憎!
侏老板... We are FRIEND ah!!

我都5鐘意, 不過, 未到憎既階段

侏老板5食, 將佢5食用口掉埋一堆離開佢視線範圍,

總理見堆菜好耐都無兔食, 目食得5好side, 就走埋佢食晒去
作者: Dylan    時間: 2012-6-11 10:20:59 AM

joycewongws 發表於 2012-6-9 12:45 AM
兩隻仔淨係食油麥菜

無兔地 unlike 羅馬生菜架
當我打包羅馬生菜比阿b,阿b巧鐘意食,兔麻都諗禁識食
作者: Dylan    時間: 2012-6-11 10:22:44 AM

joycewongws 發表於 2012-6-9 03:08 PM
所以見佢地又麻麻地食, 買過一次之 ...

菜芯食唔食呢
作者: Dylan    時間: 2012-6-11 10:30:46 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-9 03:33 PM
依d 5係菜, 街市無得賣

金盞花, 洋甘菊你可以去賣花茶之類既鋪頭有, 另外賣寵物用品食品既地方都應該有

皮膚令d,咪無禁容易損傷
作者: joycewongws    時間: 2012-6-11 11:43:57 PM

all_loving_it 發表於 2012-6-10 08:43 PM
我都5鐘意, 不過, 未到憎既階段

侏老板5食, 將佢5食用口掉埋一堆離開佢視線範圍,

我果兩隻, 唔鍾意食就死都唔食
佢地係無食得唔好side 呢個 concept~  激死~
作者: joycewongws    時間: 2012-6-11 11:48:09 PM

Dylan 發表於 2012-6-11 10:22 AM
菜芯食唔食呢

菜芯今晚試左...
芝麻仔唔食
湯丸仔食小小
唉!
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-12 08:08:18 AM

joycewongws 發表於 2012-6-11 11:43 PM
我果兩隻, 唔鍾意食就死都唔食
佢地係無食得唔好side 呢個 concept~  激死~  ...

我屋企4個老闆, 最好係總理

侏老板同小填格格好誇張架, 同一碗菜入面如果有佢地5鐘意既菜係度, 佢會成碗都5食, 第2次再嘗試比佢地, 佢會用口咬起, 掉開晒, 跟住係敢dum籠

佢地5食草既某部份, 死都5食, 如果無將佢5食既掉走, 佢會擲野

好5鐘意草墊, 係都要將個草墊推出籠出面, 推5到, 就咬爛晒推埋一堆, 仲要用個pat pat對住草墊

總理好有衣食, 佢見到侏老板同小填格格5食既野, 可能覺得好side就走埋去食左去, 好好笑

長公主都可以, 肚餓都會食埋其它5係敢鐘意

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-6-14 08:15:52 AM

卡卡食左菜心皮膚令D !

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2