PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 懷孕侏儒兔女被棄公園 [打印本頁]

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 09:17:14 PM     標題: 懷孕侏儒兔女被棄公園

尋晚返屋企途中經過觀塘和樂村公園, 見到有只白色侏儒兔女係出入口位置, 我想抱回家時, 只兔兔係敢跑, 最後找朋友幫忙去買菜, 用食黎引佢上吊, 最後還幸成功, 我接返屋企之後, 同佢做簡單檢查後, 摸上去肚仔入面有野, 我最初以為佢係入面生野, 所以今朝拿拿聲同佢去做BODY CHECK, 原來佢已經懷孕, 我的天......

醫生估計, 這只已懷孕的兔女大約9個月大, 除了牙仔同腸胃不大好以外, 都算是健康

附件: T1bxCTXgJaXXa9KWI4_051728_jpg_310x310.jpg (2012-7-6 09:10:44 PM, 30.86 KB) / 下載次數 536
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ4NjV8Zjc1YTA2NzV8MTcxOTM3NTkyOHwwfDA%3D
作者: 貓仔兔    時間: 2012-7-6 09:52:54 PM

有無搞錯呀...正衰人,隻兔女好靚女呀!!
作者: siutung    時間: 2012-7-6 09:54:19 PM

你會唔會養左佢嫁??
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 10:02:37 PM

siutung 發表於 2012-7-6 09:54 PM
你會唔會養左佢嫁??

佢而家已經係我屋企, 正係到養緊

佢而家有左, 無論係情緒同精神會好敏感同緊張, 所以暫時都由我去養
作者: siutung    時間: 2012-7-6 10:03:35 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 10:02 PM
佢而家已經係我屋企, 正係到養緊

佢而家有左, 無論係情緒同精神會好敏感同緊張, 所以暫時都由我去養 ...

唔好唔要佢
佢好慘慘
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 10:11:26 PM

siutung 發表於 2012-7-6 10:03 PM
唔好唔要佢
佢好慘慘

日後生完後應該會由兔婆負責, 我本身已經有4只兔兔, 而且3只係長期病患, 每日都要用好長時間照顧護理

而佢生出既BB會比人領養
作者: siutung    時間: 2012-7-6 10:16:55 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 10:11 PM
日後生完後應該會由兔婆負責, 我本身已經有4只兔兔, 而且3只係長期病患, 每日都要用好長時間照顧護理

而 ...

希望dBB健健康康
作者: snow2ling    時間: 2012-7-6 10:19:11 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 10:11 PM

而 ...

我可唔可以排隊領養?
作者: siutung    時間: 2012-7-6 10:19:27 PM

而 ...

咩係兔婆??
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 10:20:27 PM

貓仔兔 發表於 2012-7-6 09:52 PM
有無搞錯呀...正衰人,隻兔女好靚女呀!!

依個世界咩人都有, 可能只兔女有左, 一胎就生幾只, 又5知點好, 所以就敢掉佢係街
作者: 貓仔兔    時間: 2012-7-6 10:21:22 PM

而 ...

公園會唔會仲有兔爸爸呢?真係大可憐喇....要好好同佢補身呢!
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 10:26:44 PM

siutung 發表於 2012-7-6 10:19 PM
咩係兔婆??

我係兔媽, 我媽咪就係兔婆

因為我媽媽只係住低我幾層, 所以我基本上可以日日去探只兔兔, 陪佢玩同觀察佢健康情況

而且我媽媽有照顧兔兔經驗
作者: 貓仔兔    時間: 2012-7-6 10:32:36 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 10:26 PM

因為我媽媽只係住低我幾層, 所以我基本上可以日日去探只兔兔, 陪佢玩同觀察佢 ...

生左啲兔bb出黎,就唔會捨得俾人架喇,養日西佢地啦!
作者: siutung    時間: 2012-7-6 10:33:02 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 10:26 PM

因為我媽媽只係住低我幾層, 所以我基本上可以日日去探只兔兔, 陪佢玩同觀察佢 ...

咁好.......我都想探下佢
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 10:35:18 PM

貓仔兔 發表於 2012-7-6 10:21 PM
公園會唔會仲有兔爸爸呢?真係大可憐喇....要好好同佢補身呢!

我見到佢都有諗會5會仲有其它兔兔係到, 所以叫我朋友, 兔爸同兔婆拎住菜同草去附近搵, 如果佢係喱埋左, 想佢聞到野食味可以出黎, 搵左半個鐘, 都無發現, 所以收隊
作者: hkhrachel    時間: 2012-7-6 10:48:11 PM

妳同兔仔真係一生結下不解之緣
兔兔前主人真係無陰公,兔兔有左BB仲唔要佢,但有可能佢知道兔兔有左BB唔想生出來煩所以唔要
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 10:50:24 PM

貓仔兔 發表於 2012-7-6 10:32 PM
生左啲兔bb出黎,就唔會捨得俾人架喇,養日西佢地啦!

要睇下會生幾多只, 侏儒兔最多會生成4-5只, 如果生禁多只自己養晒, 連埋我屋企同依只侏儒女, 就足足有9-10只, 好難照顧得晒, 而且一旦兔兔有事, 醫療費好大開銷, 所以, 會比部份兔BB合適既人領養, 5捨得就一定會, 但最緊要都係希望兔BB日後會開心同幸福
作者: syt174698    時間: 2012-7-6 10:55:46 PM

snow2ling 發表於 2012-7-6 10:19 PM
我可唔可以排隊領養?

http://petkd.net/thread-22345-1-1.html
呢度有人話又係D賤人唔要D兔兔,話得三個月,睇下你有無興趣打算領養
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-6 11:00:24 PM

好可愛呀!!!!!!!
搞錯,咁可愛都丟出街,
啲人真係痴線架!!!
兔兔靠你照顧啦
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 11:06:45 PM

snow2ling 發表於 2012-7-6 10:19 PM
我可唔可以排隊領養?

日後可以比人領養既兔BB, 我會將佢既相及資料POST出黎, 如果睇個相同資料認為合適, 可以申請, 我會收集所有申請後, 去比較邊個會合適領養, 安排黎我屋企到同兔兔見面, 再安排家訪, 確定環境同領養者家人都支持領養兔兔, 日後需同兔兔絕育, 先可以接走兔兔
作者: snow2ling    時間: 2012-7-6 11:20:44 PM

syt174698 發表於 2012-7-6 10:55 PM
http://petkd.net/thread-22345-1-1.html
呢度有人話又係D賤人唔要D兔兔,話得三個月,睇下你有無興趣打算 ...

唔該晒
作者: snow2ling    時間: 2012-7-6 11:22:32 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 11:06 PM
日後可以比人領養既兔BB, 我會將佢既相及資料POST出黎, 如果睇個相同資料認為合適, 可以申請, 我會收集所 ...

好呀:)
期待~
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 11:37:03 PM

hkhrachel 發表於 2012-7-6 10:48 PM
兔兔前主人真係無陰公,兔兔有左BB仲唔要佢,但有可能佢知道兔兔有 ...

現實中有好多依種人

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 11:40:09 PM

小黑與我 發表於 2012-7-6 11:00 PM
好可愛呀!!!!!!!
搞錯,咁可愛都丟出街,
啲人真係痴線架!!!

太多無良人士

所以第日兔b比人領養我一定會好小心同佢搵主人

如果搵5到, 寧願自己照顧埋

而家某討論區有人一邊收兔, 一邊比人領養

依種人可能就係收兔黎繁殖
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-6 11:59:47 PM

snow2ling 發表於 2012-7-6 11:22 PM
好呀:)
期待~

好多謝你既關注

兔bb出世後會食足奶再同佢地做埋body check, 出世後起碼大約3個月後先可以接走, 會係免費領養
.
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-7 12:02:50 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 11:40 PM
太多無良人士

所以第日兔b比人領養我一定會好小心同佢搵主人

咁cheap嘅人都有
不過呢度都有好多愛兔之人

你諗住幫呢隻兔兔改個咩名要有霸氣d ga wor
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-7 12:10:53 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 11:06 PM
日後可以比人領養既兔BB, 我會將佢既相及資料POST出黎, 如果睇個相同資料認為合適, 可以申請, 我會收集所 ...

我都好想見兔bb
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-7 12:47:25 AM

小黑與我 發表於 2012-7-7 12:02 AM
咁cheap嘅人都有
不過呢度都有好多愛兔之人

名仲諗緊......

我知道依到好多愛兔既人

但如果同屋企人住, 佢地既支持好緊要

5係既話, 可能會產生問題或者兔兔有事,

屋企人都5願意幫手照顧同關心兔兔

兔兔知道屋企人5關心佢, 兔兔會5開心
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-7 12:49:13 AM

小黑與我 發表於 2012-7-7 12:10 AM
我都好想見兔bb

我有得抱孫
作者: wesky    時間: 2012-7-7 07:08:30 AM

佢好得意啊,   遇到你真好 ^^
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-7 10:49:30 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-7 12:49 AM
我有得抱孫

榮升阿婆!!!!!
作者: snow2ling    時間: 2012-7-7 12:40:49 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-6 11:59 PM
好多謝你既關注

兔bb出世後會食足奶再同佢地做埋body check, 出世後起碼大約3個月後先可以接走, 會係免 ...

當然要等佢食足奶先!
希望兔媽媽健健康康生bb:)
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-7 04:12:48 PM

隻兔女咁靚咁乖都唔要,好彩佢好彩遇到你咋
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-7 07:21:56 PM

snow2ling 發表於 2012-7-7 12:40 PM
當然要等佢食足奶先!
希望兔媽媽健健康康生bb:)

依個係一定, 我之所以話食足奶, 係想講兔bb出生後大約可以幾時接走
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-7 07:34:59 PM

hkhrachel 發表於 2012-7-6 10:48 PM
兔兔前主人真係無陰公,兔兔有左BB仲唔要佢,但有可能佢知道兔兔有 ...

我由細到大都好鐘意兔兔

佢前主人真係勁過份.......

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-7 09:51:12 PM

小黑與我 發表於 2012-7-7 10:49 AM
榮升阿婆!!!!!

我其實好懷疑依只侏儒兔女佢前主人有可能係I x RABBIT到買, 因為佢真係好似依間野賣既侏儒兔既格調

面圓, 鼻仔平平, 耳仔細細
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-7 10:50:03 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-7 09:51 PM
我其實好懷疑依只侏儒兔女佢前主人有可能係I x RABBIT到買, 因為佢真係好似依間野賣既侏儒兔既格調

面圓 ...

講起黎我喺銅鑼灣i x rabbit 見到一隻咁嘅樣嘅侏儒兔喎
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-7 11:47:10 PM

小黑與我 發表於 2012-7-7 10:50 PM
講起黎我喺銅鑼灣i x rabbit 見到一隻咁嘅樣嘅侏儒兔喎

我之前行過I X RABBIT都見個同佢差5多樣既侏儒, 有個網上兔販阿KEN, 佢都有只同佢好似樣既白侏儒, 所以我估依只好可能係I X RABBIT出品
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-8 12:43:58 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-7 11:47 PM
我之前行過I X RABBIT都見個同佢差5多樣既侏儒, 有個網上兔販阿KEN, 佢都有只同佢好似樣既白侏儒, 所以我 ...

但 i x rabbit 啲侏儒兔好鬼貴架喎,
咁都丟佢出街
呢個主人癲架,兔兔真係無陰功
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-8 02:11:00 AM

小黑與我 發表於 2012-7-8 12:43 AM
咁都丟佢出街
呢個主人癲架,兔兔真係無陰功 ...

I X RABBIT既侏儒係好貴, 我見依只個樣同我平時係I X RABBIT見到差5多樣, 所以我有敢既懷疑, 不過, 5知係咪

只兔兔有左就將佢掉係公園到, 依種人本身就係癲

只兔兔有左, 佢本身肯定最少養緊2只, 可能佢養落之後, 先發覺照顧兔兔5簡單, 亦5懶得, 有起事上黎醫療費5平, 如果只女再生多胎, 就仲多兔兔要照顧, 到時開銷一定仲大, D兔BB生出黎之後大左要去絕育, 如果有幾只, 單係絕育就過萬, 5好再計其它

I X RABBIT既侏儒生出黎既BB, 有兔販賣緊千幾一只, 好貴, 但仍然有人買
作者: vickoauth    時間: 2012-7-8 04:49:41 AM

有左bb先唔要,兔兔仲要咁靚女
d人真太過份!!
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-8 05:13:11 AM

vickoauth 發表於 2012-7-8 04:49 AM
有左bb先唔要,兔兔仲要咁靚女
d人真太過份!!

佢可以將只兔兔就敢掉起街, 仲點會理佢靚5靚女, 我發現兔兔既位置係公園出入口位置, 行5夠5步就係巴士站同大馬路, 只兔兔見我想抱佢, 佢好驚, 我5敢心急, 我都5知幾驚佢走出馬路

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-8 05:34:58 AM

小黑與我 發表於 2012-7-8 12:43 AM
咁都丟佢出街
呢個主人癲架,兔兔真係無陰功 ...

我發現兔兔既位置係公園出入口位置, 行5夠5步就係巴士站同大馬路, 只兔兔見我想抱佢, 佢好驚, 我5敢心急, 我都5知幾驚佢走出馬路

其實, 當時5只我一個見到只兔兔, 因為巴士站就係公園出入口隔離, 巴士站既人5少, 我打電話叫個朋友幫我買菜黎引兔兔, 有個女人聽到我講電話, 就搭傘同我講兔仔黎姐, 你就敢捉佢咪得, 洗5洗得登走去買菜, 我同佢講兔仔好易驚, 我怕佢驚得濟走出馬路比車撞

跟住個女人同我講既野, 係我完全無預料到, 佢竟然話, 食幾多著幾多係整定, 如果真係注定有事就有事, 無事既話點都無事, 兔仔邊有性架

聽完之後, 我同佢講, 兔仔係有性, 只係好多人以為無姐, 真係無性并5係只兔兔, 而係就敢將佢掉起街自生自滅既人, 如果真係話注定有事就有事, 無事既話點都無事, 敢我地仲洗咩睇車過馬路, 食魚做咩5連魚骨食, 有5舒服洗咩睇醫生......
作者: snow2ling    時間: 2012-7-8 08:25:36 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-8 05:34 AM
我發現兔兔既位置係公園出入口位置, 行5夠5步就係巴士站同大馬路, 只兔兔見我想抱佢, 佢好驚, 我5敢心急, ...

哈哈,你講得好啱!
真正無性嘅係遺棄兔兔嘅人.\_/."
作者: hh0    時間: 2012-7-8 08:41:15 AM

多謝你照顧隻兔兔,bb 好快就出世,你同佢咁有緣,相信日後都好唔捨得俾人領養,兔兔被你遇上真的幸福!
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-8 10:59:39 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-8 05:34 AM
我發現兔兔既位置係公園出入口位置, 行5夠5步就係巴士站同大馬路, 只兔兔見我想抱佢, 佢好驚, 我5敢心急, ...

呢個女人睇黎同兔兔前主人一樣,
都係無性架!!!!
就係太多人有佢地呢啲心態,
而家先有咁多動物俾人丟出街,
同埋有咁多虐待動物嘅新聞囉!
唔識講嘢唔代表無感覺架,
佢地唔係死物,點樣無性呀,
真係頂呢啲人唔順囉。。
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-8 11:02:51 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-8 02:11 AM
I X RABBIT既侏儒係好貴, 我見依只個樣同我平時係I X RABBIT見到差5多樣, 所以我有敢既懷疑, 不過, 5知係 ...

呢種人點會肯俾錢帶兔兔去絕育丫!
如果呢隻兔兔生左d bb出黎,
話唔定佢會丟晒d bb出街囉。。。
都唔知隻仔仔仲喺唔喺佢度囉,
如果喺嘅,起碼都叫無俾人丟出街,
但係有個咁嘅主人都係慘囉!!!
作者: dorisliu520    時間: 2012-7-8 06:05:16 PM

如果依個世界多啲好似你咁有愛心嘅人就好喇。
嗰日去黃埔,見到寵物店有隻待領養嘅兔仔,啲嘢食同大小便放埋一齊,個寵又細,真係想即刻帶佢番屋企。但諗到屋企只夠空間同時間,金錢養呀臣。如果間屋係我,我一定帶佢番屋企。
你哋睇下有冇人可以收留佢,佢藍色眼睛,好漂亮,可愛的。
作者: yingxbb    時間: 2012-7-9 10:26:36 AM

點解~....D人...可以咁....無人性.......
真係...好過份~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幸好遇到樓主..........否則.......性命都難保.....
又貓又狗......諗起都怕.......太過份啦...真係...!!
作者: 熊仔女小茶    時間: 2012-7-9 01:43:34 PM

d人明知兔有左 , 會有新生命誕生 , 當初就5好同佢文配啦.....
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-9 09:54:56 PM

yingxbb 發表於 2012-7-9 10:26 AM
點解~....D人...可以咁....無人性.......
真係...好過份~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幸好遇到樓主..........否則.. ...

我個人係極度歧視同討厭依種壞人, 真係5好比我見到邊個做敢既事, 我一定一定會報警
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-9 09:57:23 PM

小黑與我 發表於 2012-7-8 10:59 AM
呢個女人睇黎同兔兔前主人一樣,
都係無性架!!!!
就係太多人有佢地呢啲心態,

我差D想同個女人講.....

聽你敢講, 如果你5係等緊搭車, 我會以為係你掉佢出街
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-9 09:58:50 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-9 09:57 PM
我差D想同個女人講.....

聽你敢講, 如果你5係等緊搭車, 我會以為係你掉佢出街 ...

話唔定真係佢掉完後搭車閃人
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-9 10:07:30 PM

小黑與我 發表於 2012-7-9 09:58 PM
話唔定真係佢掉完後搭車閃人

5係呀......

依種人法律奈佢5何, 留返上天對佢懲罰

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-7-10 06:36:03 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-9 10:07 PM
5係呀......

依種人法律奈佢5何, 留返上天對佢懲罰

天一定會收佢呢種人..因為我相信好人有好報.壞人實有報應.!
希望兔兔同生出黎D BB都健健康康成長.
呢排又多左咁多人X棄兔兔..系米D店太多兔仔買..個日去金魚街既紅X白返左好多兔兔..但系有1隻好似病得好嚴重..

作者: bean‧扁豆    時間: 2012-7-10 07:04:29 PM

好得意啊 佢d毛毛好似好soft甘~
作者: chinggg    時間: 2012-7-11 05:46:23 PM

樓主真係好有愛心又樂於幫人,成日係其他兔友既post都見你解答其他人既問題,兔兔跟住你一定會好幸福...
我記得我之前既兔兔生左bb你都好詳細咁教我要點做.(可惜bb最後都長大唔到)
希望呢d兔bb長大後會健健康康 睇得出你真係好鐘意兔仔!如果兔兔吾係好多隻,樓主不如收養埋佢地等佢一家整整齊齊ma
anyway!請你d孫仔女出世後記得分享多d相比我地睇啊!

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-11 10:41:45 PM

chinggg 發表於 2012-7-11 05:46 PM
樓主真係好有愛心又樂於幫人,成日係其他兔友既post都見你解答其他人既問題,兔兔跟住你一定會好幸福...
我記 ...

先謝謝你既祝福, 我記得你, 你之前有講過兔媽生左3只BB, 不過, 好遺憾佢地最後無活下來

雖然你之前既兔BB只係到人間好短既時間, 相信佢地而家都係天上過住快樂無憂既生活

如果兔兔生一兩只, 自己養埋都5可以

但5計依只兔媽媽, 我本身都已經有4只兔兔

其中有3只係長期病患, 所以本身既開銷5細, 每日都要好長時間特別照顧

而且佢地日日食草都5少, 每日單係將枯草同草碎都要好長時間,

所以再養太多, 怕無辦法好好照顧所有兔兔

如果多兔BB, 我就會同佢搵新爸媽, 等佢可以得到合適既照顧,

敢樣對兔兔日後黎講可能會更好,

兔BB出世之後會POST相出黎

我亦希望你同兔兔會開開心心, 健健康康

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-11 10:52:21 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-7-10 06:36 PM
天一定會收佢呢種人..因為我相信好人有好報.壞人實有報應.!
希望兔兔同生出黎D BB都健健康康成長. ...

其實棄兔一直都好多, 好多都因為養一男一女, 養左之後又無同兔兔做絕育, 又無隔離好, 結果兔兔就有左, 兔兔一胎就幾只, 生左出黎又照顧5到禁多

又有部份人買之前覺得好得意, 養落之後先知兔兔照顧5易, 有事起上黎醫藥費好貴, 因為敢5要又有

未同屋企人商量就拎返屋企, 結果屋企人反對, 而棄養亦大有人在
作者: LkCheng    時間: 2012-7-11 11:00:17 PM

咁冇人性架~
作者: LkCheng    時間: 2012-7-11 11:11:33 PM

而 ...

我可不可以又排隊領養一隻呀~

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-11 11:20:26 PM

LkCheng 發表於 2012-7-11 11:11 PM
我可不可以又排隊領養一隻呀~

兔bb出生之後, 會將佢地既相出黎, bb開眼出毛之後, 如果到時睇相同各方面覺得合適可以申請領養架
作者: andyng621    時間: 2012-7-13 05:34:03 PM

好在兔女遇到你..希望佢連兔bb平平安安,健健康康黎到呢個世界!!

向許可既情況下俾一個適合既環境佢地生活!!

到時都想申請領養..
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-13 05:51:49 PM

andyng621 發表於 2012-7-13 05:34 PM
好在兔女遇到你..希望佢連兔bb平平安安,健健康康黎到呢個世界!!

向許可既情況下俾一個適合既環境佢地生 ...

我深信係上天既安排

到時有興趣可以申請

作者: andyng621    時間: 2012-7-14 01:01:54 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-13 05:51 PM
我深信係上天既安排

到時有興趣可以申請

放心..到時一定會..同大家一起俾個最適合佢既家!!
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-14 01:11:30 AM

andyng621 發表於 2012-7-14 01:01 AM

好的, 可以申請既時候會將待領兔兔既照片, 資料同領養要求條件post出黎 有興趣者可以申請, 我會去比較個會合適領養後, 再進行家訪, 了解所有後, 先可以落實能領養
作者: andyng621    時間: 2012-7-14 01:41:16 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-14 01:11 AM
好的, 可以申請既時候會將待領兔兔既照片, 資料同領養要求條件post出黎 有興趣者可以申請, 我會去比較個 ...

完全讚同!
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-14 02:11:29 AM

andyng621 發表於 2012-7-14 01:41 AM
完全讚同!

你而家養緊兔兔?  就一只, 有無養其它寵物?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-7-14 08:25:25 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-11 10:52 PM
其實棄兔一直都好多, 好多都因為養一男一女, 養左之後又無同兔兔做絕育, 又無隔離好, 結果兔兔就有左, 兔 ...

個日系紅X白見到有個小朋友(女仔)同屋企人系到睇兔..想買..但系佢地見到有D兔兔好似病冇買..
幸好佢地都走左...
其實養兔兔吾系最好幫佢絕育同有經濟能力先好養嫁MA..因為問過兔協D人.佢地話絕左會健康D同老左都冇咁多病痛..
成日見到D小朋友睇兔兔..都話好得意要求家人想買..
但佢地屋企人當兔兔系玩具就買比個小朋友返去玩..唉....
養兔兔前我都做左準備先養卡卡..返到去..屋企人都好鍚卡卡.仲肥肥啡啡.

作者: siutung    時間: 2012-7-14 10:10:19 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-7-14 08:25 AM
個日系紅X白見到有個小朋友(女仔)同屋企人系到睇兔..想買..但系佢地見到有D兔兔好似病冇買..
幸好佢地都走 ...

其實有d大人係唔想自己比d小朋友煩到姐
d大人唔買個小朋友就係咁喊
作者: andyng621    時間: 2012-7-14 11:18:57 AM

從來寵物當禮物或獎勵小朋友而買...對動物黎講都係一件壞事!!

未商量好..未準備好.. 未有充裕既時間陪小動物.. 只會害左小動物.. 往往被人維棄就係呢d所謂既藉口, 原因!!

真係要養時..同身邊家人商量好, 大家有共同責任去照顧好小動物..再一起去領養或購買, 因我相信, 人和小動物相處一起要有緣份..唔合眼緣..相信最終會害左小動物!

作者: andyng621    時間: 2012-7-14 11:49:34 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-14 02:11 AM
你而家養緊兔兔?  就一只, 有無養其它寵物?

本來有多一隻兔仔, 但係買返黎未到三星期有一晚深夜03:30我臨訓前見到兔仔痾爛屎..半夜call急診...姑娘話情況還可以,叫我一早09:00帶佢去診所.. 成晚冇咩訓過.. 佢只係不時痾少少咁..我只好幫佢清潔, 餵佢飲水, 到天光, 老婆接力睇佢預備帶佢去診所, 我趕返工..回公司途中, 老婆打電話黎喊住話我知, 出門口時兔仔抽搐幾下唔郁..去到診所已救唔番.. 真係唔知咩事, 唔夠6小時, 獸醫話通常24小時內醫治冇事..佢結論係可能兔仔太細, 捱唔到!!

而家養緊一隻兔女, 已半歲, 另養一隻天竺鼠, 2隻都健健康康!!
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-14 12:00:38 PM

andyng621 發表於 2012-7-14 11:18 AM
從來寵物當禮物或獎勵小朋友而買...對動物黎講都係一件壞事!!

未商量好..未準備好.. 未有充裕既時間陪小動 ...

其實遺棄小動物只有1個原因, 就係5想再要佢禁簡單, 話咩原因都係多餘
作者: andyng621    時間: 2012-7-14 12:35:40 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-14 12:00 PM
其實遺棄小動物只有1個原因, 就係5想再要佢禁簡單, 話咩原因都係多餘

果d人只係搵藉口安慰自己, 減低自己罪惡感, 完全特出自私既一面
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-14 12:58:40 PM

andyng621 發表於 2012-7-14 12:35 PM
果d人只係搵藉口安慰自己, 減低自己罪惡感, 完全特出自私既一面

咩都好啦, 5理人禁多啦, 最重要係做好自己本份, 負上應負既責任就好, 任何人做任何事都一定要承受返自己既惡果, 凡事皆有因果
作者: andyng621    時間: 2012-7-14 01:11:10 PM

有時間放多d 侏老板同總經理d生活寫照上黎..我都想欣賞下..哈
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-14 01:41:24 PM

andyng621 發表於 2012-7-14 01:01 AM

我見你係另1個帖都話想領養兔兔, 如果真係想養多只, 你可以考慮去兔協到領養, 兔協長期有好多待領兔兔可以申請
作者: andyng621    時間: 2012-7-14 01:58:55 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-14 01:41 PM
我見你係另1個帖都話想領養兔兔, 如果真係想養多只, 你可以考慮去兔協到領養, 兔協長期有好多待領兔兔可 ...

有上過去兔協睇過..有d合眼緣既俾其他善心人領養左..有d太大...想找一隻同我隻兔女差唔多大既..一齊玩
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-14 02:16:19 PM

andyng621 發表於 2012-7-14 01:58 PM
有上過去兔協睇過..有d合眼緣既俾其他善心人領養左..有d太大...想找一隻同我隻兔女差唔多大既..一齊玩 ...

如果兩只兔兔5係同一時間去新屋企, 有時年紀大同年紀細既兔兔仲容易夾過同年紀
作者: hh0    時間: 2012-7-15 08:12:44 AM

兔夾兔,有時都係講緣份,同年紀大小體形無乜關系既。有時見到D被遺棄兔兔,一剎那都想幫手,可惜家中已有5隻,其中3隻都係領養回來,已經愛莫能助了,依家少睇兔協網,少睇領養post,無咁心痛。
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-15 04:10:59 PM

hh0 發表於 2012-7-15 08:12 AM
兔夾兔,有時都係講緣份,同年紀大小體形無乜關系既。有時見到D被遺棄兔兔,一剎那都想幫手,可惜家中已有5 ...

反正養咩都好, 都一定要視乎個人能力, 無足夠既準備, 時間, 空間, 精力, 金錢同耐心就無好養, 不論係購買定係領養都係一樣

我個人會將知道可以比人領養兔兔既資料FORWARD出去, 就算自己養5到, 都可以比其它有緣同有能力既人見到有機會可以領養
作者: WendyChow    時間: 2012-7-19 12:39:32 PM

希望兔女同兔bb都會健健康康。。。。
雖然不知什麼原因兔女出現在公園。。。
旦如果是因為她懷孕而不要她。。。
我覺得很不負責!!

作者: KathyChan    時間: 2012-7-22 11:07:41 PM

咁靚都唔要佢?仲要有左BB!個主人真系好狠心呀
好在佢遇到你炸....
作者: 雨后的彩虹    時間: 2012-8-1 09:28:36 PM

我可5可以排住隊先吖?我想要隻仔仔
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-1 09:39:22 PM

KathyChan 發表於 2012-7-22 11:07 PM
咁靚都唔要佢?仲要有左BB!個主人真系好狠心呀
好在佢遇到你炸.... ...

依個世界咩人都有, 亦係最狠心既生物, 反正5要佢就5要, 5咩原因, 就係5想要, 認為5再值得花時間, 精神, 精力係佢地身上
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-1 09:44:48 PM

WendyChow 發表於 2012-7-19 12:39 PM
希望兔女同兔bb都會健健康康。。。。
雖然不知什麼原因兔女出現在公園。。。
旦如果是因為她懷孕而不要她。 ...

無論係任何原因, 情況之下去放棄佢地, 都係不可以原諒
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-1 10:02:37 PM

雨后的彩虹 發表於 2012-8-1 09:28 PM
我可5可以排住隊先吖?我想要隻仔仔

有關兔bb領養方面不採用排隊制方式

豬腳薑一共生左5只, 其中有3只會比人領養, 待兔bb穩定後會將佢地既資料同相發佈, 如果認為合適可以申請領養

我會將所有申請領養既資料收集後, 比較邊個申請人比較合適領養, 并一共需安排2次家訪并跟申請者家人溝通,確保對兔兔既觀念同態度正確, 所住環境合適兔兔生活, 可以作初步確認可以領養

領養既兔兔, 不論係男定女, 都必需接受絕育, 到兔兔5-6個月大領養者必需同我帶兔兔去做絕育, 所有費用均由領養者負責, 并在絕育當天直接支付比診所

為免兔兔絕育手術後要立即適應新環境, 影響佢既情緒同康復情況, 所以, 兔兔絕育後會由我先帶返屋企照顧, 10日後可以約時間接兔兔返屋企

為免有不法同打壞主意既人, 領養我既兔兔之後轉售比其它人, 所以絕育所需費用都必需由領養者負責,  以防兔兔變為圖利既工具

其它方面領養要求同細則, 將在日後發佈領養申請時一起公佈
作者: VictorWong    時間: 2012-8-1 11:11:45 PM

辛苦樓主要,又要多照顧幾集兔兔!母女平安嗎?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-2 01:32:36 AM

VictorWong 發表於 2012-8-1 11:11 PM
辛苦樓主要,又要多照顧幾集兔兔!母女平安嗎?

謝謝關心, 我5辛苦

兔媽媽同bb一切安好

雖然兔bb無媽媽照顧, 但佢地都好叻, 好堅強同好努力生活落黎
作者: VictorWong    時間: 2012-8-2 07:22:12 AM

兔媽媽唔願意照顧她的BB?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-2 04:35:36 PM

VictorWong 發表於 2012-8-2 07:22 AM
兔媽媽唔願意照顧她的BB?

係, 5只5照顧, 佢要好5鐘意

一生完即刻狂DUM籠, 仲要想將BB推出籠, BB已經比佢整到係敢叫, 但佢仲想去咬BB
作者: phoebechung1130    時間: 2012-8-6 10:47:05 PM

而 ...

我可唔可以領養呀啲bb,l好慘呀
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-6 10:54:05 PM

phoebechung1130 發表於 2012-8-6 10:47 PM
我可唔可以領養呀啲bb,l好慘呀

有關兔bb領養方面不採用排隊制方式

豬腳薑一共生左5只, 其中有3只再加我朋友5只兔bb, 一共有8只兔bb會比人領養, 待兔bb穩定後會將佢地既資料同相發佈, 如果認為合適可以申請領養

我會將所有申請領養既資料收集後, 比較邊個申請人比較合適領養, 并一共需安排2次家訪并跟申請者家人溝通,確保對兔兔既觀念同態度正確, 所住環境合適兔兔生活, 可以作初步確認可以領養

領養既兔兔, 不論係男定女, 都必需接受絕育, 到兔兔5-6個月大領養者必需同我帶兔兔去做絕育, 所有費用均由領養者負責, 并在絕育當天直接支付比診所

為免兔兔絕育手術後要立即適應新環境, 影響佢既情緒同康復情況, 所以, 兔兔絕育後會由我先帶返屋企照顧, 10日後可以約時間接兔兔返屋企

為免有不法同打壞主意既人, 領養我既兔兔之後轉售比其它人, 所以絕育所需費用都必需由領養者負責,  以防兔兔變為圖利既工具

其它方面領養要求同細則, 將在日後發佈領養申請時一起公佈
作者: staryy861106    時間: 2012-9-15 08:42:48 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-7-14 08:25 AM
幸好佢地都走 ...

早幾日係i 心兔到見到一家人有爸媽同女爸爸媽媽都有好強ga鄉音,個妹妹應該冇11歲佢爸同媽陪佢揀兔仔,爸爸鍾意白色媽媽鍾意灰白色但灰白色較好動,個女仔話5好啦要隻栗色的,原因係佢5夠膽摩佢地……要隻5多郁好d wo…但係佢爸爸媽媽又5多鍾意隻栗色兔兔……唉…………家下d人都5知咩心態,個女驚兔兔仲要買俾佢返屋企!?家下d成年人都係冇乜人性,真係等俾天收!!!
作者: DomDomPig    時間: 2012-9-15 04:28:20 PM

staryy861106 發表於 2012-9-15 08:42 AM
早幾日係i 心兔到見到一家人有爸媽同女爸爸媽媽都有好強ga鄉音,個妹妹應該冇11歲佢爸同媽陪佢揀兔仔,爸 ...

送隻兔公仔比佢地算罷啦
我唔想又多隻棄兔呀,睇到心都會嗡
作者: siutung    時間: 2012-9-16 12:18:02 AM

DomDomPig 發表於 2012-9-15 04:28 PM
送隻兔公仔比佢地算罷啦
我唔想又多隻棄兔呀,睇到心都會嗡

可能就黎中秋節 兔兔燈籠都得

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2