PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 今日買左隻獅子兔返泥...新手報到 [打印本頁]

作者: 手紫紫    時間: 2012-10-1 11:28:22 PM     標題: 今日買左隻獅子兔返泥...新手報到

今日買左隻獅子兔返泥...其實諗左都有成大半年喇....
請大家多多指教..第一次養兔兔要注意d咩...
作者: Admin    時間: 2012-10-1 11:38:53 PM

到兔兔寶典睇睇先,有問題再問
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-1 11:41:32 PM

好的~thz

作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 12:02:36 AM

我想問洗唔洗再買d訓覺屋仔比佢~?

作者: Admin    時間: 2012-10-2 12:19:38 AM

如果你有用圍欄,可以買多間屋仔
籠空間唔太大,再加屋仔就會好逼
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 12:31:53 AM

明白...唔該哂
作者: Admin    時間: 2012-10-2 12:49:02 AM

我會建議儘可能用圍欄擴大兔兔活動範圍,成日係籠好悶,走動多啲亦有利身體及精神健康
作者: DomDomPig    時間: 2012-10-2 01:07:54 AM

兔兔你好,你叫乜名呀?囝囝定係囡囡呀
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 01:36:19 AM

DomDomPig 發表於 2012-10-2 01:07 AM
兔兔你好,你叫乜名呀?囝囝定係囡囡呀

佢係囡囡...3個月大...叫茶茶~XD

我而家上網睇緊絕育D資料~~都幾難搵~
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 01:38:43 AM

Admin 發表於 2012-10-2 12:49 AM
我會建議儘可能用圍欄擴大兔兔活動範圍,成日係籠好悶,走動多啲亦有利身體及精神健康 ...

我長期打開寵隻門比佢自出自入架....BUT  ONLY 係我間房...
作者: DomDomPig    時間: 2012-10-2 02:50:33 AM

手紫紫 發表於 2012-10-2 01:36 AM
佢係囡囡...3個月大...叫茶茶~XD

我而家上網睇緊絕育D資料~~都幾難搵~

茶茶你好我叫卒卒呀
你帶左茶茶去body check未呢?慢慢睇啦,唔好急
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 03:10:54 AM

DomDomPig 發表於 2012-10-2 02:50 AM
茶茶你好我叫卒卒呀
你帶左茶茶去body check未呢?慢慢睇啦,唔好急 ...

未呀...我上網睇D人話要...但我買果間佢話唔洗...話佢好健康....仲有埋24小時電話比我唔明打去問~

咁其實即係洗唔洗~
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 03:12:04 AM

DomDomPig 發表於 2012-10-2 02:50 AM
茶茶你好我叫卒卒呀
你帶左茶茶去body check未呢?慢慢睇啦,唔好急 ...

卒卒係仔仔定囡囡丫...幾歲架~
作者: DomDomPig    時間: 2012-10-2 11:54:46 AM

絕育對小動物黎講係一件好事茶茶身體健康、夠重先可以做絕育手術架
買返黎果時佢係囝囝,卒卒6個月大既時候,我帶佢去做絕育手術,醫生話佢唔夠重,要卒卒食肥d先,9個月先可以做手術。同時,發現卒卒係囡囡
絕育前卒卒都有經歷過發情期,脾氣暴躁 成日想咬人,周圍痾尿,絕育後就乖豬豬啦
作者: hh0    時間: 2012-10-2 12:48:00 PM

你好呀,依家先學好點樣照顧茶茶,絕育既事8個月大先再諗
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 01:15:15 PM

DomDomPig 發表於 2012-10-2 11:54 AM
絕育對小動物黎講係一件好事茶茶身體健康、夠重先可以做絕育手術架
買返黎果時佢係囝囝, ...

咁得意@@

我買茶茶果陣我問個女仔..佢話茶茶9成係女仔...

不詔茶茶真係好曳...係寵物店果陣佢就係咁扮可愛扮乖撩我玩..點知返到泥就攪攪震
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 01:20:38 PM

hh0 發表於 2012-10-2 12:48 PM
你好呀,依家先學好點樣照顧茶茶,絕育既事8個月大先再諗

嗯...我睇左成幾個鐘...兔兔野資料....
d人話兔兔係你身邊訓同比你見到佢即係代表佢信任你...

但茶茶一返入屋就唔肯訓既...定3佢訓左我唔知
作者: syt174698    時間: 2012-10-2 04:15:49 PM

你隻兔兔仲未市適應新環境,建議你先困住兔兔兩日,等佢熟左新環境先至放出嚟,記得保護屋企D電線,膠類制品,兔兔好鐘意咬電線,因為天生係地穴生活,以為電線係樹根,所以你比兔兔自由行,記得保謢屋企既傢俬,萬一兔兔吞住,會引致腸塞等等,到時要睇醫生.
作者: syt174698    時間: 2012-10-2 04:23:54 PM

兔兔比養貓狗更多學問,更難養,你可以先做BODY CHECK,大約500內,記得爬下文,呢度有幾間識睇兔兔既診所,其他診所,未必識睇兔兔,依家你先教兔兔去厠所先,要比耐性呀,我家三個寶貝,其中一隻到依家都未習慣去厠所,我呢個兔奴日日都要幫佢抺地,唉
作者: beebeerabbit    時間: 2012-10-2 04:37:55 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 04:23 PM
兔兔比養貓狗更多學問,更難養,你可以先做BODY CHECK,大約500內,記得爬下文,呢度有幾間識睇兔兔既診所,其他 ...

我想問你養左幾耐呀? 唔識去廁所果一隻?
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 05:49:25 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 04:15 PM
你隻兔兔仲未市適應新環境,建議你先困住兔兔兩日,等佢熟左新環境先至放出嚟,記得保護屋企D電線,膠類制品,兔 ...

嗯..佢好鐘意走出泥果陣尼埋係d(拿)位度...我叫佢又唔彩我..岩岩買左好多野返泥比佢...買左d木玩具比佢玩...但佢唔彩我...仲挂開我...但係鋪頭睇佢果陣...佢就係咁撩我玩...  
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 05:50:18 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 04:23 PM
兔兔比養貓狗更多學問,更難養,你可以先做BODY CHECK,大約500內,記得爬下文,呢度有幾間識睇兔兔既診所,其他 ...

做兔奴唔緊要...買返泥已經預左..但佢好曳
作者: DomDomPig    時間: 2012-10-2 06:02:36 PM

手紫紫 發表於 2012-10-2 05:49 PM
嗯..佢好鐘意走出泥果陣尼埋係d(拿)位度...我叫佢又唔彩我..岩岩買左好多野返泥比佢...買左d木玩具比佢玩 ...

初初買卒卒返黎果時,我買好多玩具比佢,但佢成日頂開,冇一樣野鐘意玩。
日子耐左,我發覺我先至係佢最愛既玩具係佢玩我 多d陪佢玩,按摩下,傾下計
而家佢唯一最鍾意玩既係起兔協買既隧道,佢好鍾意捐山窿
作者: syt174698    時間: 2012-10-2 06:03:52 PM

beebeerabbit 發表於 2012-10-2 04:37 PM
我想問你養左幾耐呀? 唔識去廁所果一隻?

我養左差不多四年,其中一隻養左大半年,兔兔唔識就唔識,無得勉強。
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 06:39:53 PM

DomDomPig 發表於 2012-10-2 06:02 PM
初初買卒卒返黎果時,我買好多玩具比佢,但佢成日頂開,冇一樣野鐘意玩。
日子耐左,我發覺我先 ...

我岩岩去左整佢個寵~~

我放左2個玩具d係佢個寵入面...今日出去買左個廁所比佢...為左想佢唔好4圍柯...我而家每半個鐘就去汁佢d屎放去個廁所度..希望佢快d識去啦~

同埋我仲未買到個草球...行左好幾間都冇貨

作者: beebeerabbit    時間: 2012-10-2 07:35:00 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 06:03 PM
我養左差不多四年,其中一隻養左大半年,兔兔唔識就唔識,無得勉強。

我養左兩兄妹,哥哥識,但妹妹唔識,仲努力中!!
作者: beebeerabbit    時間: 2012-10-2 07:35:46 PM

DomDomPig 發表於 2012-10-2 06:02 PM
日子耐左,我發覺我先 ...

我都買左好多玩具呀!! 哈哈!! 開頭發現佢地唔鐘意玩~ 而家的玩具已經俾佢地咬到爛晒!!
作者: beebeerabbit    時間: 2012-10-2 07:37:02 PM

手紫紫 發表於 2012-10-2 06:39 PM
我岩岩去左整佢個寵~~

我放左2個玩具d係佢個寵入面...今日出去買左個廁所比佢...為左想佢唔好4圍柯...我 ...

草球有好多地方都有喎!! 但係草球唔係好好用,唔係隻隻兔仔會食~同埋你要成日加草!! 如果你有好多時間,隔一陣就可以加草都可以既~
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 08:15:21 PM

beebeerabbit 發表於 2012-10-2 07:37 PM
草球有好多地方都有喎!! 但係草球唔係好好用,唔係隻隻兔仔會食~同埋你要成日加草!! 如果你有好多時間, ...

佢唔知做咩唔肯食草
作者: syt174698    時間: 2012-10-2 08:26:24 PM

手紫紫 發表於 2012-10-2 08:15 PM
佢唔知做咩唔肯食草

兔兔唔可以唔食草,主要靠草用嚟磨牙仔,佢本身食開邊隻牌子,買番果隻,慢慢先溝草比佢。
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 08:44:22 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 08:26 PM
兔兔唔可以唔食草,主要靠草用嚟磨牙仔,佢本身食開邊隻牌子,買番果隻,慢慢先溝草比佢。 ...

係佢食開嬲隻泥架
作者: syt174698    時間: 2012-10-2 11:09:55 PM

手紫紫 發表於 2012-10-2 08:44 PM
係佢食開嬲隻泥架

佢幾耐無食草??有無食糧??你點樣比草佢食??
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 11:20:04 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 11:09 PM
佢幾耐無食草??有無食糧??你點樣比草佢食??

早晚一次a草....t草長期比...糧佢有食....仲係咁食~
作者: syt174698    時間: 2012-10-2 11:30:03 PM

手紫紫 發表於 2012-10-2 11:20 PM
早晚一次a草....t草長期比...糧佢有食....仲係咁食~

糧只可以每早晚各一次就得,你比左幾多次,份量係幾多??草草放左幾耐,係咪無晒味,所以唔食呀??
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-2 11:50:49 PM

syt174698 發表於 2012-10-2 11:30 PM
糧只可以每早晚各一次就得,你比左幾多次,份量係幾多??草草放左幾耐,係咪無晒味,所以唔食呀?? ...

良我比左一更半佢....早晚一次....佢係小小...小小..咁食....草草我今日換左2次比人1..仲有好4草味~
作者: syt174698    時間: 2012-10-3 12:06:18 AM

手紫紫 發表於 2012-10-2 11:50 PM
良我比左一更半佢....早晚一次....佢係小小...小小..咁食....草草我今日換左2次比人1..仲有好4草味~ ...

咁唔駛擔心,兔兔肚餓會自然食番草,CC正常,肯食野同飲水就OK
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-3 12:36:34 AM

syt174698 發表於 2012-10-3 12:06 AM
咁唔駛擔心,兔兔肚餓會自然食番草,CC正常,肯食野同飲水就OK

唔該哂...嚇死我~我以為佢有事~
作者: beebeerabbit    時間: 2012-10-3 02:43:50 PM

手紫紫 發表於 2012-10-3 12:36 AM
唔該哂...嚇死我~我以為佢有事~

如果真係太長時間冇食草就要小心~
作者: 手紫紫    時間: 2012-10-3 05:49:25 PM

beebeerabbit 發表於 2012-10-3 02:43 PM
如果真係太長時間冇食草就要小心~

佢今朝終於肯食喇...XD
作者: DomDomPig    時間: 2012-10-3 10:44:25 PM

beebeerabbit 發表於 2012-10-2 07:35 PM
我都買左好多玩具呀!! 哈哈!! 開頭發現佢地唔鐘意玩~ 而家的玩具已經俾佢地咬到爛晒!!  ...

係呀係呀,乜鬼都比卒卒咬爛晒
作者: DomDomPig    時間: 2012-10-3 10:48:02 PM

beebeerabbit 發表於 2012-10-2 07:37 PM
草球有好多地方都有喎!! 但係草球唔係好好用,唔係隻隻兔仔會食~同埋你要成日加草!! 如果你有好多時間, ...

同意,我都唔用草球
卒卒細細個果時,隊個頭落草球度食草,塞左個頭落去,好彩佢識伸返個頭出黎,但我驚返工睇唔住佢,轉用草兜算啦
其實多兔最後都會撩晒d草出黎揀草食,所以草兜草球都冇所謂

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2