PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: Mo仔食完藥肚痾 [打印本頁]

作者: freeling820    時間: 2012-10-20 08:20:25 PM     標題: Mo仔食完藥肚痾

Mo仔感冒,6號帶左佢去睇醫生,14日後,即係今日覆診。但係mo仔仲係有鼻水,dr.ma話可能隻抗生素唔work,未能夠殺哂啲菌,咁就開左呢種zithromax oral solution抗生素俾mo仔食。姑娘教我喂藥既時候都有講,有啲兔兔食完有機會肚痾,如果發現咁既情況,就打俾診所。我三點幾喂完mo,嗰時佢仲冇事,玩完就瞓覺。直到剛才,佢一支箭咁衝去個籠去廁所,我就見到有啲好濕既便便,但唔係一串串。佢去完就縮埋一舊扮雞,個樣好似唔舒服咁,宜家診所又關左門,我可以點做?
係咪唔好喂佢食藥住?但係除左抗生素,仲有蠕腸藥同抗敏感藥。
點算好呀?我真係好擔心佢。拜託咁多位俾啲意見我.....拜託拜託
作者: Admin    時間: 2012-10-20 08:50:39 PM

有草粉嗎??  
作者: freeling820    時間: 2012-10-20 08:58:17 PM

有呀!我啱啱喂左幾條草佢都肯食,不過之後又縮埋一舊咁瞓
作者: Admin    時間: 2012-10-20 09:04:12 PM

freeling820 發表於 2012-10-20 08:58 PM
有呀!我啱啱喂左幾條草佢都肯食,不過之後又縮埋一舊咁瞓

今晚唔好餵抗生素藥住, 繼續餵草粉 (半夜都要餵)  & 蠕腸藥, 聽朝一早打去診所問
夜晚有事, 只可以搵 Pet Central 廿四小時睇急症
作者: freeling820    時間: 2012-10-20 09:10:21 PM

好。。。謝謝!
作者: sowaiman    時間: 2012-10-20 10:28:42 PM

我之前小花都係腸胃弱d對 zithromax 唔適應. 不過 Dr Ma都提過大概1/20兔兔會有少少肚屙或軟便便, 縱使抗生素對兔兔安全. 唔好太擔心, keep 住俾草粉同益菌. 聽日再打去診所.
作者: freeling820    時間: 2012-10-20 10:38:55 PM

sowaiman 發表於 2012-10-20 10:28 PM
我之前小花都係腸胃弱d對 zithromax 唔適應. 不過 Dr Ma都提過大概1/20兔兔會有少少肚屙或軟便便, 縱使抗生 ...

佢宜家肯自己食草同飲水
便便都OK番
不過唔多
我會KEEP住睇住佢
謝謝!
作者: ccychoy    時間: 2012-10-21 04:53:52 PM

打去診所
呢隻抗生素好勁
兔兔上次食完都5食野扮雞
診所會安排盡快見醫生
作者: freeling820    時間: 2012-10-21 05:35:39 PM

ccychoy 發表於 2012-10-21 04:53 PM
打去診所
呢隻抗生素好勁
兔兔上次食完都5食野扮雞

今日見左DR.MA
大致上同各位講既差唔多
佢仲開多兩隻藥俾MO仔
等佢個腸胃容易去適應隻新藥
真係唔該哂咁多位
作者: Optcrazytracy    時間: 2012-10-22 01:57:36 PM

MO仔無事就好啦!!
^c^

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2