PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 救命呀佢究竟發生咩事呀點解D毛....T_T [打印本頁]

作者: sgjkevin    時間: 2013-1-17 06:56:56 PM     標題: 救命呀佢究竟發生咩事呀點解D毛....T_T

一個月前玲佢返黎, 佢出世左41日, 果時佢頸後面有1點仔冇毛, 而家愈黎愈大....係咪皮膚病? 但我又見話甩毛都會咁  其實點樣分嫁?

成因係唔夠營養? 因為我玲佢返黎果時佢一食蛋白草就即痾, 就一直冇比佢食/_\

附件: 2013-01-17-3092_Q1.jpg (2013-1-17 02:11:07 PM, 1 MB) / 下載次數 113
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjYxMzN8ZDY5MzZkOTh8MTcxODQzMTQwOHwwfDA%3D
作者: wesky    時間: 2013-1-17 07:23:37 PM

有冇皮屑之類?兔兔邊度黎?咁細

作者: WingBe    時間: 2013-1-17 07:25:25 PM

其實你話一食a草就屙既情況可唔可以講多少少....
屙d點樣既便便出尼????

有無畀a糧????
不過甩毛甩成甘....睇個獸醫會比較穩陣....

頸背涼陣陣..好易病親...
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-17 07:41:07 PM

wesky 發表於 2013-1-17 07:23 PM
有冇皮屑之類?兔兔邊度黎?咁細

皮屑又真係唔多覺....  個FD既, 生左好多隻, 佢比左隻我, 我見佢地果D都大過我果隻= =
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-17 07:41:29 PM

WingBe 發表於 2013-1-17 07:25 PM
其實你話一食a草就屙既情況可唔可以講多少少....
屙d點樣既便便出尼????

提子屎呀....
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-17 07:41:56 PM

話說玲放大鏡睇, 原來佢仲生蝨/___\  WHAT THE XYZ....
作者: wesky    時間: 2013-1-17 08:01:38 PM

sgjkevin 發表於 2013-1-17 07:41 PM
話說玲放大鏡睇, 原來佢仲生蝨/___\  WHAT THE XYZ....

咁佢果啲都好大機會有啊,睇醫生吧
作者: 花芝媽    時間: 2013-1-17 08:02:40 PM

你先帶佢睇獸醫  順手當做身體檢查   橫掂兔仔遲早都要睇  

你平時環境有冇打理好?         你可以去買支BIO CARE  噴下佢玩既地方 / 牆角個D..   洗好D個籠同地方    就算你帶佢睇左醫生  你環境做得唔好  佢都會復發的

食A草  如果佢會屙提子屎  你就溝D T草比佢@@  唔洗比咁多A草     有睇到提子屎 = 太多A草 可以溝返D  T草
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-17 08:04:57 PM

好乾淨= =   廁所兩日換一次應該唔過份掛, 因為佢兩日就成個廁所污左60%左右

唉/_\   岩岩開始養冇耐, 就已經咁多事, 但重點係, 原來已經感情深厚...雖然平時都冇咩時間理佢...
作者: Suzanne    時間: 2013-1-17 08:57:54 PM

sgjkevin 發表於 2013-1-17 08:04 PM
好乾淨= =   廁所兩日換一次應該唔過份掛, 因為佢兩日就成個廁所污左60%左右

唉/_\   岩岩開始養冇耐, 就 ...

其實又唔係話等到100%污糟先清潔o既。我屋企而家有兩隻小朋友,我早晚會清潔佢地個廁所兩次。籠就一日掃下或者吸下塵一次。

我個人認為廁所同佢個籠周圍環境同樣重要,或者你出街返到屋企最好都洗下手先摸佢。我都聽過有兔友話屋企好乾淨,點知原來屋企人出外既衫褲度帶左虱返屋企。都會中招架~

同個兔兔睇下醫生啦!
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-17 09:04:47 PM

Suzanne 發表於 2013-1-17 08:57 PM
其實又唔係話等到100%污糟先清潔o既。我屋企而家有兩隻小朋友,我早晚會清潔佢地個廁所兩次。籠就一日掃下 ...

話說吸塵, 我果日吸, 吸完之後佢成隻係個角位度"典"左

然後呼吸快左一倍= =  直到我玲野食出黎佢先正常返.....

好啦/_\ 去睇醫生

話說你隻兔隻耳好大隻好得意
作者: Suzanne    時間: 2013-1-17 09:11:38 PM

sgjkevin 發表於 2013-1-17 09:04 PM
話說吸塵, 我果日吸, 吸完之後佢成隻係個角位度"典"左

唔好意思,我唔記得左唔係隻隻兔仔都可以接受到吸塵機聲。

多謝你誇張,
佢係一個為食又可愛加公主病的兔仔

作者: syt174698    時間: 2013-1-18 12:11:16 AM

你知唔知兔兔係咩品種?貓貓兔頸後面係會無咁多毛,但如果曾經生虱,你都係帶兔兔睇醫生好D,求個安心,唔係手尾好長。
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 01:23:06 AM

Suzanne 發表於 2013-1-17 09:11 PM
唔好意思,我唔記得左唔係隻隻兔仔都可以接受到吸塵機聲。

多謝你誇張,

哈哈  好可愛@@
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 01:24:54 AM

syt174698 發表於 2013-1-18 12:11 AM
你知唔知兔兔係咩品種?貓貓兔頸後面係會無咁多毛,但如果曾經生虱,你都係帶兔兔睇醫生好D,求個安心,唔係 ...

短毛同獅子生出黎....   其實應該係獅子兔, 佢而家成個波咁全身都係毛

朋友話比支杜虱水我, 但我仲係驚佢皮膚病LOL  點解皮膚病係頸後面出現...
作者: 花芝媽    時間: 2013-1-18 02:55:38 AM

sgjkevin 發表於 2013-1-17 08:04 PM

你個廁所會唔會...... 屙2日先沖一次?          =  =||||
作者: 花芝媽    時間: 2013-1-18 02:56:31 AM

sgjkevin 發表於 2013-1-18 01:24 AM
短毛同獅子生出黎....   其實應該係獅子兔, 佢而家成個波咁全身都係毛

朋友話比支杜虱水我, 但我仲係驚 ...

唔好亂用藥比較好   因為兔仔仲未成年.........  你BB仔都唔會亂咁用藥比佢
作者: wesky    時間: 2013-1-18 09:02:26 AM

sgjkevin 發表於 2013-1-18 01:24 AM

朋友話比支杜虱水我, 但我仲係驚 ...

唔係隻隻藥都用得,加上佢太細,份量要好小心,睇醫生啦
甩毛可以係真菌感染、金錢癬
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 12:50:34 PM

花芝媽 發表於 2013-1-18 02:55 AM
你個廁所會唔會...... 屙2日先沖一次?          =  =||||

=口=   係呀, 兩日沖一次......

咁我帶佢睇醫生先

作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 12:51:25 PM

wesky 發表於 2013-1-18 09:02 AM
唔係隻隻藥都用得,加上佢太細,份量要好小心,睇醫生啦
甩毛可以係真菌感染、金錢癬 ...

好既, 謝謝你們>"<
作者: syt174698    時間: 2013-1-18 01:04:09 PM

sgjkevin 發表於 2013-1-18 12:51 PM
好既, 謝謝你們>"

你睇下寶典,邊度最近你屋企,唔係度度都有醫生識睇兔兔
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 01:17:27 PM

syt174698 發表於 2013-1-18 01:04 PM
你睇下寶典,邊度最近你屋企,唔係度度都有醫生識睇兔兔

寶典係指呢個??

http://petkd.net/thread-7030-1-1.html

兔兔獸醫 (加入Google地圖)
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 01:22:57 PM

呢間好冇?? 因為我住上水

http://www.victoriavet.com.hk/chi/contact.html
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 01:29:17 PM

sgjkevin 發表於 2013-1-18 01:22 PM
呢間好冇?? 因為我住上水

http://www.victoriavet.com.hk/chi/contact.html

-,- 佢冇睇得兔, 整係都係要去大圍
作者: Suzanne    時間: 2013-1-18 01:42:10 PM

大圍好似收費比較貴少少,如果你唔介意,可以去元朗SAA搵dr.ma。但佢星期日同星期一都full左,好似星期二都快FULL啦~ 你要快手啦!
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-18 01:49:19 PM

因為我返工既時間同佢地開既時間係撞晒, 根本冇可能睇, 得返今日, 岩岩打左去問佢話今日冇得睇兔T_T

打去大圍問...
作者: water12    時間: 2013-1-18 06:08:51 PM

sgjkevin 發表於 2013-1-18 01:49 PM
因為我返工既時間同佢地開既時間係撞晒, 根本冇可能睇, 得返今日, 岩岩打左去問佢話今日冇得睇兔T_T

打去 ...

撞左咪請半日假帶佢睇醫生囉!
作者: 奶茶媽    時間: 2013-1-18 09:23:56 PM

廁所要日日換架
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-20 09:39:43 PM

去左大圍, 埋單410, 打左杜蚤針, 之後比左支藥水我同佢搽係冇毛既地方

下星期再去打多支
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-20 09:41:08 PM

D姑娘同醫生抱佢果時佢郁都唔郁, 咁就一定係驚嫁喇, 打針我冇諗到佢都唔郁
一返到黎, 同佢搽藥水, 佢係咁跳黎跳去= =   點搞呀....  佢隻腳都冇毛先慘, 佢冇係大腿果D位, 要拉佢隻腳出黎, 之後佢又踢我又咬我-,-
作者: syt174698    時間: 2013-1-20 11:48:39 PM

試下用毛巾包住搽藥水,醫生有無話兔兔咩事?
作者: sgjkevin    時間: 2013-1-21 01:43:02 AM

syt174698 發表於 2013-1-20 11:48 PM
試下用毛巾包住搽藥水,醫生有無話兔兔咩事?

佢話佢皮膚病, 如果係果D金錢廯仲可能會傳人=_=

之後我話見到白色東西係度跳, 佢話冇可能, 蝨係黑色, 先會跳, 白色係蟎....

再之後我見佢比A草兔兔食, 我先知原來係要落咁多=_=

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2