PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔 [打印本頁]

作者: apple1686bb    時間: 2013-3-16 11:49:21 PM     標題: 兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔

@@
兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔兔

作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 12:24:16 AM

你如果係真愛錫兔兔就儘快同兔女去做絕育手術, 而唔係比佢生完又生

兔兔每生產一次, 對佢地健康好傷

唔做絕育, 令佢地好易生cancer同其它病,  有生過機會仲大

佢生之前已經情緒比較緊張, 你唔應該將佢咁樣成只抽起比你去影相, 你咁只會令佢情緒不安, 令佢有機會因情緒問題而引起小產, 難產

仲有, 生完之後, 你一定要拆左二樓, 唔係兔兔跳上跳落有機會踩親bb, 廁所亦要拎走個隔網

有時間, 還望你去認真爬下文

作者: apple1686bb    時間: 2013-3-17 12:35:55 AM

all_loving_it 發表於 2013-3-17 12:24 AM
你如果係真愛錫兔兔就儘快同兔女去做絕育手術, 而唔係比佢生完又生

有諗過絕育,但系問題在於太多兔仔死於絕育,當然有例外,但我唔想冒險,錢都系其次,兔命寶貴~

作者: apple1686bb    時間: 2013-3-17 12:40:48 AM

all_loving_it 發表於 2013-3-17 12:24 AM

我想佢生BB系想佢有下一代可以陪我,兔兔本身命短,所以我希望有佢下一代可以陪我~
你放心啦,我養左呢隻兔兔都有成兩年幾三年了,佢真系好叻的,我D 朋友見過都話佢系隻叻兔~
因為佢完全唔會踩到BB,好耐之前生過一胎4隻,住系個細籠到,因為果陣我去旅行寄於朋友家~
佢都可以將BB養大,而且我拆左塊板,佢就會刮刮刮,好嘈,仲系個籠內跳高,所以我比返板佢~
今晚佢餵完奶先上板瞓,我全程24小時可以望住佢個籠的~佢完全無踩到BB的~
爬文總不及自己親生經歷多了,我都幫過不少朋友的兔兔接生的了有時太確信網上的也不是好事

作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 12:42:50 AM

apple1686bb 發表於 2013-3-17 12:35 AM
有諗過絕育,但系問題在於太多兔仔死於絕育,當然有例外,但我唔想冒險,錢都系其次,兔命寶貴~
...

唔知你有無去了解過, 死於做絕育既多, 定係無做絕育, 不幸患上cancer, 要長期飽受病痛或死於cancer既多

即使閣下唔同佢做絕育, 亦唔應該係比佢生完又生, 既然明白兔命寶貴, 亦應該知道健康對兔兔既重要囉
作者: apple1686bb    時間: 2013-3-17 12:50:53 AM

all_loving_it 發表於 2013-3-17 12:42 AM
唔知你有無去了解過, 死於做絕育既多, 定係無做絕育, 不幸患上cancer, 要長期飽受病痛或死於cancer既多

...

我之前有兩隻我最錫既兔仔,一仔一女,仔養左兩年,女養左兩年三個月,同一DAY帶去絕育,兩日後拚發症死左,系荃灣到做絕育的,醫生果時話手術有風險唔會包生死,但後來我拎左兔屍比其他醫生睇,確實死於絕育感染,SO?我有左咁既慘痛陰影我唔見得唔幫佢絕育會有咩問題囉
作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 12:56:16 AM

apple1686bb 發表於 2013-3-17 12:40 AM
我想佢生BB系想佢有下一代可以陪我,兔兔本身命短,所以我希望有佢下一代可以陪我~
你放心啦,我養左呢隻兔 ...

明白原來你比佢生完全為左你自己, 兔兔既健康原來唔及你想有下一代陪你咁重要

發生問題, 同兔兔叻唔叻無關, 只係關照顧佢既人事

作者: raywong521    時間: 2013-3-17 12:57:21 AM

我知養得好可以有成十年命,至於人生有幾多個十年呢?一生每一個十年會有幾多轉變呢?係有好多未知~

你今日可以24小時照顧,唔等同第時都可以~

都無好多兔仔死於絕育,係你自己自完其說o者~

之前生一胎,而家又生4隻,若果一個唔小心,近親又再繁殖,咁就會越黎越多,仲有,未必每一隻兔兔都身體好,身體差既,要睇多d醫生,醫療開支都好重要~

作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 01:02:42 AM

apple1686bb 發表於 2013-3-17 12:50 AM
我之前有兩隻我最錫既兔仔,一仔一女,仔養左兩年,女養左兩年三個月,同一DAY帶去絕育,兩日後拚發症死左,系 ...

貓狗好多獸醫都識, 兔兔方面既醫療都唔係個個獸醫識醫, 同兔兔做手術亦唔係個個醫生有足夠經驗, 做絕育唔係一個小手術, 應該要搵返有一定經驗既醫生, 了解佢同兔兔做手術既經驗既事
作者: wesky    時間: 2013-3-17 01:03:44 AM

請問你之前果四隻依家係邊?

兔女去到三歲, 十隻有八隻係會有子宮或生殖器相關既癌症, 尤其生育過後
到時候一係做手術切除, 一係痛苦到死, 希望你有所準備

同時希望你每日有充足時間俾所有兔兔出黎活動, 而唔係長期困籠, 對所有兔兔不離不棄, 不論健康與否
作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 01:18:53 AM

apple1686bb 發表於 2013-3-17 12:40 AM

24小時可以睇實佢, 難道你連去洗手間都可以望實佢地, 兔兔開眼之前你都可以24小時完全唔訓覺唔出街睇住佢地?

就算你唔訓,, 你真係可以肯定百份百你阻止佢快過佢跳落黎踩到BB?
作者: Bube    時間: 2013-3-17 04:18:37 AM

我睇完都唔知講咩好喇.....

希望兔B 同媽媽都健健康康.........

作者: martin_suki    時間: 2013-3-17 04:57:49 AM

嘩!  老實講, 我覺得你都好自私, 完全唔顧兔兔既健康著想

真係沒有最自私, 只有更自私
作者: Hitan    時間: 2013-3-17 05:55:22 AM

我記得幾年前你話自己嗰陣養左 7 隻兔, 後黎生左 5 隻但死左一隻...
但生 bb 嗰隻兔好似唔係呢隻毛巾女女喎...
如果毛巾女女真係好似你咁講, "再次" 成為媽媽...
咁計埋呢 4 隻初生 bb, 你屋企而家究竟有幾多隻兔呀?
埸面咪好虛撼?!!!!!!

我仲記得嗰陣你話屋企人唔比再買籠黎分籠養...

咁你屋企而家究竟有幾多個籠呀?
我養緊一隻, 但每日整理佢既野再加陪佢玩都起碼要用我 4-5 個鐘...
我諗如果我係你, 我應該 24 小時唔瞓都應付唔黎

作者: 衰仔(00)    時間: 2013-3-17 09:39:55 AM

老實講...睇完你番言論之後...我真係覺得你好吾識珍惜兔兔囉.....
第1....兔女一直都好多醫生兔友吾建議佢生bb....
第2...就算兔女真係意外懷孕定係你特登俾佢有bb都好....都吾應該有"想佢既下一代陪你"呢個諗法好自私囉!
甘吾通明知俾佢生左之後有病既機會大左...甘都要堅持俾佢生?甘你同出面個d繁殖場有咩分別...只求自己快樂吾理兔兔既安危..你吾佩做佢地既主人囉...你甘樣等同虐待佢地有咩分別>?
第3......識得幫兔兔做絕育既醫生吾多......你話你之前d兔因絕育而死..你有冇諗過真係搵一個有信譽既醫生去幫佢地做????吾係亂搵一個幫開貓狗做既就一定識幫兔做架...我相信自有信譽既醫生做既絕育10隻會有8隻係手術成功!
作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 10:21:54 AM

Hitan 發表於 2013-3-17 05:55 AM
我記得幾年前你話自己嗰陣養左 7 隻兔, 後黎生左 5 隻但死左一隻...
但生 bb 嗰隻兔好似唔係呢隻 ...

你唔講開我都無為意,  我頭先查返樓主既post, 發現

如果按樓主既帖黎講佢既兔兔如果只係自己養返既話, 最起碼 :
-  2011年9月4日個帖話有6只
-  2011年9月11日個帖提到其中有只生左5只bb, 死左一只, 仲有4只
-  2013年3月15日毛巾生左4只
即係6只 + 4只 + 4只 = 14只, 當中有2只做絕育後死左, 即係仲有12只

另外佢仲有其中倉鼠, 狗狗, 仲有無其它小動物真係唔知啦
作者: Suzanne    時間: 2013-3-17 12:13:29 PM

樓上咁多位意見我都同意。

另外,
我想補充的是,
既然你話想你隻兔仔有下一代陪你,
當我都勉強接受你呢點都好,點解唔一胎完結,
仲要佢生第二胎呢?
作者: Hitan    時間: 2013-3-17 12:31:00 PM

all_loving_it 發表於 2013-3-17 10:21 AM
你唔講開我都無為意,  我頭先查返樓主既post, 發現

12 隻???

如果毛巾唔係第一次生既...
咁...
情況真係...

我記得樓主仲好似講過佢啲兔會打交架喎...
如果全部都未絕育既話...

作者: WingBe    時間: 2013-3-17 01:15:53 PM

5多講啦...

EVEN你想佢有下一代陪你...你話毛巾女女再次成為媽媽....

甘之前果1胎5夠咩???果胎去左邊???

自己心照啦....
作者: hh0    時間: 2013-3-17 01:18:42 PM

睇完晒D帖,無言了。
咁樣拎起隻懷孕兔兔影相,剛生完BB又去搞D BB,
愛兔是用心的,但唔覺得你真心關心毛巾,
上一胎D兔B你養返晒?係既話陪你既目的已達到,點解又再次做媽媽呢,
如果生黎俾人領養又有咩意思!
作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 01:44:02 PM

Hitan 發表於 2013-3-17 12:31 PM
12 隻???

如果毛巾唔係第一次生既...

唔止打交, 仲好大機會近親繁殖

作者: all_loving_it    時間: 2013-3-17 02:00:36 PM

hh0 發表於 2013-3-17 01:18 PM
睇完晒D帖,無言了。
咁樣拎起隻懷孕兔兔影相,剛生完BB又去搞D BB,
愛兔是用心的,但唔覺得你真心關心毛 ...

同意

老實講, 我真心覺得最得人同兔驚係佢為左影相, 就咁將兔媽成只抽起, 就算兔兔無懷孕已經唔好, 更何況已經懷孕同就生

仲有, 佢個籠有上層, 兔BB就算未開眼都會郁動, 兔媽媽一跳落黎, 真係分分鐘踩到BB

作者: hh0    時間: 2013-3-17 10:17:34 PM

all_loving_it 發表於 2013-3-17 02:00 PM
同意

老實講, 我真心覺得最得人同兔驚係佢為左影相, 就咁將兔媽成只抽起, 就算兔兔無懷孕已經唔好, 更何 ...

意見都提左了,唔聽都沒有辦法,只是替毛巾可惜,希望兔媽身體早日復原
作者: hh0    時間: 2013-3-17 10:17:44 PM

樓主為何要刪除帖子內容及相片
作者: wesky    時間: 2013-3-18 12:12:20 AM

hh0 發表於 2013-3-17 10:17 PM
樓主為何要刪除帖子內容及相片

接受唔到咁多人既意見...
作者: raywong521    時間: 2013-3-18 01:43:56 AM

唉...........希望每個飼養寵物既人,都能夠將心比己,己所不欲,勿施於寵物

作者: all_loving_it    時間: 2013-3-18 06:00:05 PM

hh0 發表於 2013-3-17 10:17 PM
意見都提左了,唔聽都沒有辦法,只是替毛巾可惜,希望兔媽身體早日復原 ...

我真係好嬲

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2