PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 緊急!兔兔尿係血紅色,係咪正常? [打印本頁]

作者: Shyshyboy    時間: 2013-5-26 06:51:23 PM     標題: 緊急!兔兔尿係血紅色,係咪正常?

一個半星期前,兔兔尿呈現血紅色,
當時嚇親我,即刻帶去dr.Ma度睇醫生
醫生話佢個腸較為緩慢,同埋d尿係多鈣姐,唔駛擔心
咁我就將A草轉哂T草直到而家
過左一星期後返去覆診,醫生話兔兔個腸變返正常,話無咩事唔駛再返黎!
但今日返到屋企後又再次見到血色既尿,
兔兔又好精神,又食好多草
究竟啲尿係咪正常呢?兔兔4個半月大
麻煩大家了

附件: image.jpg (2013-5-26 06:50:28 PM, 2.8 MB) / 下載次數 42
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxMzV8ZTMzM2QxYTh8MTcxNjQ1NjE0M3wwfDA%3D
作者: Shyshyboy    時間: 2013-5-26 07:02:46 PM

幫兔兔換左塊尿墊之後,隔了一陣見到佢新尿
呈透明色
點解會咁既?
究竟佢有冇事??
作者: Suzanne    時間: 2013-5-26 07:03:47 PM

這是尿放久了,氧化後的顏色吧?
作者: Shyshyboy    時間: 2013-5-26 07:25:10 PM

但係我今朝出門口另外一個地方有尿,返到屋企後但係都係透明色架~

作者: wesky    時間: 2013-5-26 08:51:07 PM

正常~ 兔尿顏色變化由淺黃到啡都有,  顏色受食物色素, 鈣 &氧化時間影響

如果要判斷係咪血尿, 就要拎尿樣本去顯微鏡睇, 血尿會見到紅血球等細胞

作者: Shyshyboy    時間: 2013-5-26 09:49:03 PM

咁都好啲!嚇死我了,唔該哂大家
作者: Hitan    時間: 2013-5-29 02:34:44 AM

你會唔會除左 T 草之外仲有比兔兔食其他草, 例如 orchard grass / organic meadow hay?
作者: Shyshyboy    時間: 2013-5-29 05:21:09 PM

無呀!淨係俾APD既T草咋

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2