PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我第一次養倉鼠請問需要什麼? [打印本頁]

作者: nini_061098    時間: 2008-12-6 04:18:51 PM     標題: 我第一次養倉鼠請問需要什麼?

我第一次養倉鼠請問需要什麼物品:056::056:
作者: sportkit    時間: 2008-12-6 05:50:14 PM

你自己發掘下, 樣樣都要揀清楚, 睇下
食物: 有好多唔同糧, 主糧& 雜糧 (有唔同成分, 諗清楚買邊隻)
墊料: 有好多唔同墊料, eg. 貓砂,木碎, 保溫棉
籠: 最好1鼠1籠, 驚打交
屋仔: 等佢唔駛訓街
水樽: 小心有d 會漏水

沖涼粉/砂: 有d 有味,有d冇味,有d有藥性
廁所& 廁所砂: 未必隻隻識用

好多好多野 .. 多到講唔晒, 睇定d 諗清楚先好買
作者: wesky    時間: 2008-12-6 05:58:52 PM

倉鼠糧, 可選 oxbow, mazuri, PS 牌等
墊料, 可選木糠, 廁紙, ( 唔好用貓沙, 倉鼠可能會放入口, 有害 )
籠, 買個大少少, 如 MR320
籠入面應有: 轉轆, 水樽, 食物碗, 屋仔
保暖設備, 屋仔+保溫棉

基本上係咁多啦~
作者: 【細賢】    時間: 2008-12-29 12:36:42 AM

籠,木糠,食物兜,水樽,轉轉,屋仔,磨牙石,玩具,,"
作者: yaN=]`    時間: 2008-12-29 09:41:16 AM

好明顯
係要大量錢同愛心:014: '
作者: FISH    時間: 2008-12-29 01:55:19 PM

仲需要巧多時間去陪佢呀~!!!!!!!!
作者: baby    時間: 2009-1-20 11:37:38 PM

其實要點樣陪佢ge呢???????
作者: wesky    時間: 2009-1-21 12:00:32 AM

同佢傾下計, 餵下佢食野, 抱佢上手培養下感情
作者: 0772    時間: 2009-4-7 01:37:34 PM

籠,木糠,食物兜,水樽,轉轉,屋仔,磨牙石

最重要GE係愛心呀^^
作者: hoho93    時間: 2009-8-5 02:26:34 AM

籠,木糠,食物兜,水樽,轉轉,屋仔,磨牙石

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2