PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 分享下糧ge選擇 [打印本頁]

作者: 小草妹    時間: 2009-2-21 09:51:50 AM     標題: 分享下糧ge選擇

揀鼠鼠糧  我當然極力推薦mazuri 同oxbow

但要清楚  mazuri 唔係對所有鼠好

對老年鼠絕對百害而無一利

Mazuri 含有高蛋白質  有成2x %  

對幼鼠成長好

但老年鼠活動力減少  高蛋白質會搞到癡肥

反而oxbow  蛋白質只有1x %

粗纖維亦都多d

對活動力減少ge老年鼠好d

所以

幼鼠糧ge比例

mazuri : oxbow  

2:1

老年鼠糧ge比例

mazuri : oxbow

1:2

跟住講下日本糧d害處:

1) 又紅又綠  勁多人造色素

2) 勁多小食  長期黎講對鼠鼠健康好大影響

3) 成日話咩除尿臭  其實係係d糧加勁多味精  搞到鼠鼠成日飲水  去好多廁所  d尿自然唔臭  長期食對鼠鼠身體唔好

4) 一試過日本糧ge 鼠鼠  要佢轉糧係極難

以上係我自己ge心得
作者: ken80524411    時間: 2009-3-31 08:25:02 PM

4) 一試過日本糧ge 鼠鼠  要佢轉糧係極難  

= =咁ALEX係唔係日本野啊?
作者: carrielailai    時間: 2009-4-25 01:46:25 PM

我家鼠鼠都係食緊呢2隻糧呀@@ 好似營養好好喎! 不過我家隻熊仔鼠喜歡吃muzuri多d呢∼∼
作者: 0772    時間: 2009-6-7 04:58:09 PM

alex係中國.

不過用ps都係好難轉糧-.-
作者: androgynymc    時間: 2009-8-23 11:40:38 AM

before i used japan
now ps but i found he dont eat much..
what can i do :054:
作者: Kelvin倉鼠    時間: 2011-1-16 04:40:21 PM

我D鼠全部吃VK同比利時應該系你地講皆PS同星星糧混合的!但聽講哈根糧鼠鼠們超愛吃的,但系大陸無得買,下次落香港大量入貨先得。。
作者: y5i18    時間: 2011-6-17 02:36:13 AM

mazuri 係邊間寵物店有賣架?

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2