PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 倉鼠食唔食得菜? [打印本頁]

作者: 000    時間: 2009-8-5 10:12:28 AM     標題: 倉鼠食唔食得菜?

我係yahool知識到找到d野,有個人問:
問:我見到有人比d倉鼠食菜!
係吾係得嫁@@?

答:我就唔建議俾菜俾鼠鼠食,咁係好白令鼠鼠肚瀉既

A俾鼠鼠食既野好影響鼠鼠既身體,亂咁俾野鼠鼠食,好易會令鼠鼠唔舒服,例如肚瀉,膀胱炎等,所以建議唔好俾蔬果or人食既野俾鼠鼠食,原因如下:

1)鼠鼠多數鍾意將食物收埋入腮再去安全地方收埋(有時鼠鼠放入腮但都會好似食緊咁),之後再食,新鮮食物咁處理既話會好唔衛生,好易到食物壞左鼠鼠先進食

2)好多蔬菜都會有農藥,人食既時候整得唔熟都已經有問題,而鼠鼠既體積咁細,極少農藥都會做成問題,所以俾鼠鼠食係好危險既

3)咁多水份既食物好容易令鼠鼠肚瀉既,肚瀉對鼠鼠唻講係幾嚴重既病,好易會死架.就算毫無農藥成份既蔬菜,都好難控制俾幾多蔬果俾鼠鼠食,好易俾過多,所以唔俾好過

而鼠鼠本身住在沙漠,所食到既植物都同蔬果好唔同,水份一定好少

4)其實人類既食物大多數都唔適合鼠鼠食既,有d食物可能好少份量已經會超出鼠鼠可承受既鹽or糖份(果糖都係),又或會對鼠鼠係太刺激食物等,食得唔健康好易病既

(係咁鼠鼠食唔食得菜?)
作者: wesky    時間: 2009-8-5 10:40:25 AM

每星期可給予兩至三次少量的新鮮蔬菜和水果。

http://zizi-land.info/thread-733-1-1.html
作者: Winnie    時間: 2009-8-5 11:19:39 AM

新鮮食物要看著牠食完(當然份量不可太多),食剩的立即拿掉,不可放在籠內,如果是一些較懶的主人,當然就不建議食新解的了。
你說的農藥問題是正確的,所以食之前要洗乾淨,我自己的建議是食蘋果,因為切一些後,我自己本身也可和牠們一起吃,一起開餐^^
作者: Vicky    時間: 2009-8-6 02:47:18 AM

但係蘋果果糖其實是極多..........
作者: Vicky    時間: 2009-8-6 02:47:45 AM

我養小天咁大隻,都比獸醫鬧我,係唔可以比佢地食~
作者: yori    時間: 2009-8-6 03:07:52 AM

其實你都唔洗問啦...yahool知識已經答左你....
作者: 戀愛終止    時間: 2009-8-21 09:36:08 PM

食得 ...................
作者: 苛苛    時間: 2011-1-12 01:11:56 PM

倛 實 涐 覺 得 醉 好 吾 好 比 菜 菜 鼠 鼠 食 拉;*
茵 為 好 易 令 鼠 鼠 肚 痛 滴.v__v~
而 且 即 使 偠 餵 刀 壹 錠 偠 脫 水-3-..

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2