PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 小露寶d毛變左色同疏左.....why [打印本頁]

作者: yin232317    時間: 2010-12-7 11:39:32 PM     標題: 小露寶d毛變左色同疏左.....why

原本佢頭到尾都係淺啡色 跟住e+個頭d毛又黑黑地同疏左..why
點樣幫佢沖涼同正返原有既健康毛色 ???? help ..

作者: 小鈴    時間: 2010-12-9 10:09:22 AM

你係個籠度發現佢甩果d毛嗎???
作者: TinG    時間: 2010-12-9 10:48:14 PM

d毛黑黑地外有冇 gel 住咁呢?

如果有都係正常, 因為小露寶本身自己會有汗, 如果係大熱天仲會明顯d tim,
咁只要同佢沖下涼都okay 咖喇
你可以去買d 沖涼沙番黎,
放佢係佢兜到,
放d 沙係入面,
跟住你再倒d 沙係佢個身到, 拎牙刷.other things 好細力咁刷下佢個身,
咁就得了^^

作者: funnytabo    時間: 2010-12-11 11:39:45 AM

我隻小露寶
作者: funnytabo    時間: 2010-12-11 11:45:36 AM

我隻小露寶d毛都係黑黑地, 近尾部就小小啡色, 應該係正常的

你個隻d毛疏左係咪佢自己梳到咁呢?? 因為我個隻成日自己抓到頭上d毛扁晒又中間分界 (尤其係熱天), 可能天氣潮濕所以成日清潔,
先抓到d毛散開晒, 我估都係正常既

係呢, 你點同隻鼠沖涼?? 我個隻超細膽, 乜都驚, 放佢入沖涼盒就走返出黎, 我只可以放佢入個高身既盒, 等佢走唔到,
再灑d沙上去, 但係佢成日企起身跳想逃跑, 所以好難沖到涼. 你有咩辦法呀?
作者: TinG    時間: 2010-12-12 12:08:49 AM

我係放佢係我手到, 再一齊放係兜入面
因為佢同我都熟, 咁即使係陌生環境到都會冇咁驚

但係你咁我suggest 你等佢洗面動個時先灑d沙入去,
但要等佢洗左中間先
如果唔係佢一定 jumpjumpjump

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2