PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔仔咬電線? [打印本頁]

作者: iloverabbit    時間: 2011-8-19 04:25:47 PM     標題: 兔仔咬電線?

我隻兔仔成日咬電線,我己經比左磨牙石比佢,但佢都係咬電線唔咬磨牙石,

1.)點解佢有磨牙石唔咬要咬電線?

2.)有咩方法可以令兔兔唔咬電線?

HelP!!!!!!!

ThanK !!!!!!!!

作者: lenmui    時間: 2011-8-19 04:37:13 PM

方法就是你要收好你既電線, 唔好俾佢搵到.
有D兔兔天生係鍾意咬野, 點教都教唔到
唯有俾佢出黎時睇實D啦
作者: katy    時間: 2011-8-19 04:48:43 PM

兔︰咬左第一次電線,就上左癮喇
我發覺屋企隻兔發現電線就會咬,話佢都冇用,下次又心思思想咬。

唯一解決方法︰收起 / 保護d電線…

ps:: 草磚代替磨牙石會好d~~

作者: wesky    時間: 2011-8-19 06:44:57 PM

電線一定要包好架, 吉之島都有得買~~
作者: Riela    時間: 2011-8-20 11:59:35 AM

兔兔咬電線...基本上係天性, 改唔到

所以有機會俾兔兔咬到既線一定要包膠套
日本城/實惠之類既地方都有得賣
作者: iloverabbit    時間: 2011-8-20 01:23:31 PM

我買左D膠紙同膠套包住D電線不過都比佢咬爛曬
勁勁!!!!!

作者: wesky    時間: 2011-8-20 02:01:19 PM

膠紙係無用架
作者: sillypeko    時間: 2011-8-22 11:54:17 AM

如果你家太多電線, 又包唔晒D電線~
你就買個圍欄~圍個範圍佢玩啦~~
電線一定咬~ 冇得教!!
作者: Sawb226    時間: 2011-8-22 02:18:35 PM

Ikea 有捲筒可防兔兔咬:http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/70173238
不過講真最好唔好比兔兔接觸到,費時咬慣姿勢!
作者: ckar    時間: 2011-8-25 11:45:03 AM

唯有自己收埋電線or買d保護膠圈套好佢嫁咋!!
我個衰仔完全唔掂磨牙石..專咬廁所,籠,膠兜,紙
之前仲衰到咬牆咬門呀!!
作者: `-楓囝xP    時間: 2011-8-26 12:43:03 AM

我隻兔反而唔係成日咬-__-.
係fing電線.唔係咬電線
頂多一個星期一次: o

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2