PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 請問.......... [打印本頁]

作者: iloverabbit    時間: 2011-10-1 06:11:12 PM     標題: 請問..........

我有個friend,佢衣加想買多一隻兔兔陪佢衣加果隻
但佢衣加果隻係男仔(未絕育)
所以佢驚買多隻兔兔會打架
可以點????

作者: 肥墨魚    時間: 2011-10-1 06:40:56 PM

未夾過又點知喎
兔兔健康/環境/情緒 先係首要條件

作者: iloverabbit    時間: 2011-10-1 06:53:02 PM

你都講得對!!!不過有咩地方可以去買到健康兔兔,我之前買到病兔T^T
作者: 肥墨魚    時間: 2011-10-1 07:24:42 PM

年幾前我係魚街某店見到隻病兔極慘
我買左返屋企 帶佢去揾dr. betty救命
Betty 指小兔有嚴重氣管感染
經過兩月醫冶......我親眼見小兔挨唔住
發軟 反眼 抽筋...連人工呼吸我都做埋.......返魂乏術
小生命嘅命運自己無從選擇

但你嘅選擇決定了小生命嘅命運
作者: syt174698    時間: 2011-10-1 08:08:17 PM

可以領養,兔協有兔兔可以領養,而且已經做晒絕育,點解一定要用錢去買?助長D無良商人呢?領養可以幫到遺棄動物重新比一個家佢哋,請支持領養
作者: sanny0066    時間: 2011-10-2 12:04:01 AM

我真係勸你朋友唔好買我現在養緊2隻都係囡..都打到飛起..雖然未打到出聲...但係都咬甩毛
如果你朋友真係想買兔兔既..我推薦你朋友去荃灣8號兔買吧..我現在2隻都係個道買..店員都有豐富養兔經驗...我第一隻兔都係係金魚街買..3個星期死了所以千其唔好去金魚街買
作者: wm20472    時間: 2011-10-2 12:42:42 AM

多一隻有伴係好事, 但要有心理準備未必來到, 他能照顧2隻兔終老嗎?

1. 2隻都要絕育, 會易夾一點
2. 未絕育前要分籠養
3. 要分開2隻兔, 小心兔仔、兔女攪出人命

最好領養, 因為健康有保障, 又通常已絕育, 又會較清楚兔仔的性格
作者: wesky    時間: 2011-10-2 01:02:16 AM

一開始一定要分開養, 唔好諗住放埋同一個籠
作者: iloverabbit    時間: 2011-10-2 12:28:55 PM

我都想領養但我未成年
作者: 肥墨魚    時間: 2011-10-2 01:08:03 PM

領養與否 並非重點
重點係主人有:

不只在乎曾經擁有
更在乎天長地久

不要因兔兔生老病死而離棄
兔兔嘅一生因主人而改寫
奸商亦唔會因為買者改變營商手法
最多佢唔賣 影響唔到啲咩
我想揾與我有緣嘅兔兔
比揾隻健康嘅來得重要

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2