PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 殺菌消毒藥水一問 [打印本頁]

作者: Y_YMIKI    時間: 2011-10-23 12:59:29 AM     標題: 殺菌消毒藥水一問

我想問 用依個消毒藥水黎洗籠 對兔兔有冇影響架?
仲有,
我想問下 你地大多數幾耐先洗一次籠架~_~?

附件: [殺菌消毒藥水] PA230474.JPG (2011-10-23 12:57:04 AM, 604 KB) / 下載次數 45
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzAwMHxiN2Q5MWIyZnwxNzE4NDE1NzI4fDB8MA%3D%3D
作者: sanny0066    時間: 2011-10-23 01:12:41 AM

我既習慣係每星期大洗一次...同埋我覺得呢D消毒藥水應該有害囉...你點過熱水都應該有個陣味
作者: Y_YMIKI    時間: 2011-10-23 01:21:08 AM

哦 咁你用咩黎洗~_~?
作者: sanny0066    時間: 2011-10-23 01:37:38 AM

我用熱水+去漬劑....熱水係開花灑全個籠洗(洗埋底盤...豬仔板)....去漬劑係發現有尿漬先抹
作者: 衰仔(00)    時間: 2011-10-23 08:13:58 AM

我都係一星期大洗一次....
而且我就吾會用任何清潔劑洗...因為感覺始終好似對兔兔吾好甘;;;
我只會用醋洗佢所有野;;
作者: smallsuishan    時間: 2011-10-23 11:57:37 AM

唔好加清潔劑

同梳打粉/ 醋 洗已經好夠了
作者: Kasey    時間: 2011-10-23 01:29:47 PM

我平時都係用醋洗嫁,一星期都會大洗一次,不過有時都會懶嫁.....

我覺得唔好用你相果D洗會好D!

作者: syt174698    時間: 2011-10-23 01:57:14 PM

唔駛用洗潔劑,用白醋洗完再用水過就得,至少一星期洗籠一次
作者: sanny0066    時間: 2011-10-23 03:45:53 PM

用消毒藥水的話...如果你過唔清/沖唔走晒D消毒藥水..隻兔lum到肯定瓜柴

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2