PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我第一次養兔, 點樣教2歲兔女用廁所盤? [打印本頁]

作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 11:53:01 AM     標題: 我第一次養兔, 點樣教2歲兔女用廁所盤?

我第一次養兔, 呢隻歲幾2歲兔女係屋企人養開, 但佢地冇用開廁所盤, 依家去左我屋企養, 我想訓練佢去廁所, 佢來了我家第3天, 尋日買了個新龍&廁所盤, 上面都放了她的屎尿, 個龍周圍就放滿草, 但她一樣周圍大小便, 請問有乜野方法可以教識佢?
作者: syt174698    時間: 2011-10-24 01:15:10 PM

你唔係咁快放厠所,你咁樣兔兔可能以為係玩具嚟,你先留意佢最多係邊個位置VV,然後將VV同CC一齊放係厠所度,越多越好,但兔兔之前係咪識去厠所呀??佢之前無用厠所,可能適應,要比D耐性GA LA, 但唔一定所有兔兔會識去厠所,有D一世都唔識,你要有心理準備
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 02:41:06 PM

syt174698 發表於 2011-10-24 01:15 PM
你唔係咁快放厠所,你咁樣兔兔可能以為係玩具嚟,你先留意佢最多係邊個位置VV,然後將VV同CC一齊放係厠所度,越 ...

佢之前唔識去廁所的, 咁佢又冇當玩具, 佢比較靜, 冇咬個廁所, 又冇咬龍, 我已經將VV同CC一齊放, 今朝起身見佢柯係個龍度, 希望慢慢佢會識, 其實有冇d特效既方法可以教佢? 佢已經歲幾兩歲, 係咪好難改變佢習慣?
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 04:00:11 PM

可唔可以介紹邊隻尿片好用, 吸水力強, 我用黎墊龍底的!
作者: sanny0066    時間: 2011-10-24 05:05:29 PM

我用開qpet的尿片.藍色的 $165 100片 有分2種SIZE 但如果你想要吸水力強的...就買炭纖維個種...應該係最吸水的QPET都有賣...不過價錢較貴..我沒有用過
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 05:21:29 PM

sanny0066 發表於 2011-10-24 05:05 PM
我用開qpet的尿片.藍色的 $165 100片 有分2種SIZE 但如果你想要吸水力強的...就買炭纖維個種...應該係最吸 ...

咁你用qpet依隻o唔ok? 一日用一塊嗎? 仲有冇d經濟實惠可以介紹?
作者: sanny0066    時間: 2011-10-24 05:40:16 PM

呢隻已經好經濟 $165 100片..我計過一定冇死
但係吸水力麻麻..如果你隻兔真係勁柯尿唔建議用...因為我2隻兔囡初初唔識去廁所..全部係籠內柯..會水浸..現在情況好D我就可能2日先換1片
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 05:51:41 PM

sanny0066 發表於 2011-10-24 05:40 PM
呢隻已經好經濟 $165 100片..我計過一定冇死
但係吸水力麻麻..如果你隻兔真係勁柯尿唔建議用...因 ...

我只可以每晚放工清潔個龍一次, 我第一次養兔, 仲未清楚佢習慣, 佢剛剛星期六返我屋企咋! 尿又唔算好多, 又或者佢新環境驚, 所以食好小野飲好小水, 如果用木粒會否好些?
作者: ping_ping@v@    時間: 2011-10-24 08:41:18 PM

sanny0066 發表於 2011-10-24 05:05 PM
我用開qpet的尿片.藍色的 $165 100片 有分2種SIZE 但如果你想要吸水力強的...就買炭纖維個種...應該係最吸 ...

我想問你用個D qpet尿片係邊到買嫁??
作者: sanny0066    時間: 2011-10-24 09:56:04 PM

聽人講用木粒會比較好..吸水力比紙粒強
作者: sanny0066    時間: 2011-10-24 09:57:51 PM

ping_ping@v@ 發表於 2011-10-24 08:41 PM
我想問你用個D qpet尿片係邊到買嫁??

Qpet尿片當然係Qpet買
作者: ping_ping@v@    時間: 2011-10-24 10:01:44 PM

sanny0066 發表於 2011-10-24 09:57 PM
Qpet尿片當然係Qpet買

你有冇圖比我睇下呀??
作者: sanny0066    時間: 2011-10-24 10:23:44 PM

um..一陣影俾你睇啦
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 11:00:34 PM

有問題求教, 剛剛我比佢咬左一啖, 事緣係咁既, 我洗龍抱佢出黎都冇事 (因為佢唔肯自己出黎, 都有D爭扎), 咁就用個舊龍CUP住佢係地下啦, 咁佢又柯大小便, 咁飲尿, 整到成身DIRTY, 洗完龍就諗住用布幫佢抹吓再抱番佢入龍, 點知抱起佢佢就係咁爭扎, 仲咬左我心口一野, 我已經縮得快, 冇比佢真係咬住, 但都已經瘀左一撻, 仲陰陰痛, 依家都唔知點算, 佢咬過我我驚佢會再咬, 佢上一手主人由細到大都唔抱佢, 又冇放佢出龍, 可以話佢已經係好COOL好自閉, 咁我依家要點做? 我有D驚佢, 佢又唔肯用廁所, 我要捉佢出黎先可以囿清潔, 真係搞佢唔掂!
作者: sanny0066    時間: 2011-10-24 11:10:13 PM

你可以試下用糧食引佢上廁所.....再將成個廁所拎出籠..咁你就可以唔洗用手直接抱兔兔出籠
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-24 11:47:27 PM

sanny0066 發表於 2011-10-24 11:10 PM
你可以試下用糧食引佢上廁所.....再將成個廁所拎出籠..咁你就可以唔洗用手直接抱兔兔出籠 ...

我係要成個龍洗, 佢好醒唔上釣架!
另外我摸佢, 佢比我摸, 但摸完佢佢踏腳, 即係唔開心?
剛剛喂佢食A草, 食完又踏腳, 仲踏得鬼咁大力, 即係咩意思?

作者: 花芝媽    時間: 2011-10-25 01:57:40 AM

抱兔仔唔比佢咬  係有方法 你要捉一捉住佢條頸 COOL好  等佢唔會頭另另咬你== 
跟住一手差去佢加拿大  跟住要好快甘拓佢出黎..   

其實兔兔自閉 可能係唔信任人.. 你要花多D時間 等佢信任下你,,
同埋你E加用緊咩籠 ?   我諗你買尿片會方便D ..  
寵物店一定有 你可以買返去自己CUT都可以
同埋新黎到佢以為係你入侵佢地盤 所以先咁惡 你都唔中意無啦啦有人入你屋企嫁嘛 
咬佢一定要同佢講NONO 但唔好甘惡住.. 唔係仲驚你  
同埋唔好叫佢個名 唔係以後以為你叫佢個名 = 鬧佢

兔兔都成左年好耐 要慢慢教.. 
多D企係兔兔到諗 點解佢會咬我 點解佢會發皮4  會唔會做左D野唔中意
希望你加油 >_<

有時好大力踏腳 會唔會引你注意呀 HAHA

同埋兔兔最中意食 多D用糧 用手胃佢食 等佢知道你唔係壞人

作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 08:07:40 AM

餵佢食野..都dum腳咁得意...應該好鍾意先岩嫁同埋樓主你隻係咪成兔???點解仲要食a草既
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 10:11:49 AM

花芝媽 發表於 2011-10-25 01:57 AM
抱兔仔唔比佢咬  係有方法 你要捉一捉住佢條頸 COOL好  等佢唔會頭另另咬你== 
跟住一手差去 ...

我用緊依隻籠, 今朝佢反轉埋個廁所, 我問過佢前主人, 佢地由細養到大, 但都只係擺係籠入便, 咁耐都係放過佢出黎玩3至4次, 佢依家1歲幾(實際年齡唔知, 應該唔超過2歲), 佢前主人話佢開心就會踏後腳, 又會係籠入便跑圈, 跑到嘭嘭聲, 但我睇網上資料, 兔仔踏後腳代表唔開心, 咁其實佢係唔開心嗎? 冇理由我比草佢食, 摸完佢, 佢仲要係我面前踏後腳嘭嘭聲, 我應該點養佢? 比佢咬過之後, 我有少少驚佢!
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 10:17:00 AM

sanny0066 發表於 2011-10-25 08:07 AM
餵佢食野..都dum腳咁得意...應該好鍾意先岩嫁同埋樓主你隻係咪成兔???點解仲要食a草既 ...

佢係成年兔, 乜唔係一星期要食2次A草? 兔仔開心會係點架?
P.S. 依個係佢個舊龍

作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 10:26:04 AM

kittyfrank 發表於 2011-10-25 10:17 AM
佢係成年兔, 乜唔係一星期要食2次A草? 兔仔開心會係點架?
...

我覺得佢用呢D底網已經唔開心...同埋點解煙兜D草咁碎既 2CUT?定係咩草黎=.=
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 10:27:32 AM

kittyfrank 發表於 2011-10-25 10:17 AM
...

成兔好似唔洗再食A草的了....我記得6個月後-9個月時應該將餵A草份量逐次減少...
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 10:37:56 AM

sanny0066 發表於 2011-10-25 10:26 AM
我覺得佢用呢D底網已經唔開心...同埋點解煙兜D草咁碎既 2CUT?定係咩草黎=.= ...

依個龍舊架, 上面張相先係依家用緊, 依張相係佢舊主人影的, 我都知咩呀!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-10-25 10:42:08 AM

請留意兔兔支體動作!
中意/開心與否可以觀察到(鼻/咀/耳/前腳無時無刻都俾緊訊息)
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 10:49:46 AM

養兔兔真係要慢慢學慢慢學...學習點樣同佢地溝通
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 10:53:26 AM

肥墨魚 發表於 2011-10-25 10:42 AM
請留意兔兔支體動作!
中意/開心與否可以觀察到(鼻/咀/耳/前腳無時無刻都俾緊訊息) ...

我就係唔知佢點樣係開心/唔開心
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 10:55:06 AM

sanny0066 發表於 2011-10-25 10:49 AM
養兔兔真係要慢慢學慢慢學...學習點樣同佢地溝通

我第一次養兔, 原來比養狗難咁多!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-10-25 11:10:46 AM

dum地+露齒+翁鼻+耳後垂+扎馬~憤怒準備攻擊
dum地+翁鼻+耳直前及左右收聲音+蹲~受驚/唔like某些事
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 11:12:53 AM

kittyfrank 發表於 2011-10-25 10:55 AM
我第一次養兔, 原來比養狗難咁多!

我之前都係養過狗...之後養兔都覺得難...但養落慢慢學就唔難嫁啦
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 11:45:47 AM

肥墨魚 發表於 2011-10-25 11:10 AM
dum地+翁鼻+耳直前及左右收聲音+蹲~受驚/唔like某些事 ...

啊! 佢依2日DUM後腳DUM左幾次, 即係唔鐘意? 係我摸完佢, 同埋用手比野佢食之後DUM, 有冇兔仔會係反常, DUM後腳代表中意架? 真係唔好意思, 我咁多問題問!
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 11:55:04 AM

肥墨魚 發表於 2011-10-25 11:10 AM
dum地+翁鼻+耳直前及左右收聲音+蹲~受驚/唔like某些事 ...

呢D咁鬼似街霸D chok 招攻略既
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 11:55:46 AM

kittyfrank 發表於 2011-10-25 11:45 AM
啊! 佢依2日DUM後腳DUM左幾次, 即係唔鐘意? 係我摸完佢, 同埋用手比野佢食之後DUM, 有冇兔仔會係反常, DU ...

其實我隻Be都係dum過一次地....因為上次Be偷走出廳..我同女友心情地捉佢..Be被我同女友迫到去牆角..佢dum左2下地
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 11:56:30 AM

http://s1025.photobucket.com/albums/y318/kittyfrank/?action=view¤t=03f1bfa3.mp4
佢咁樣DUM, 你地覺得佢係咪發脾氣?

作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 12:07:27 PM

kittyfrank 發表於 2011-10-25 11:56 AM
http://s1025.photobucket.com/albums/y318/kittyfrank/?action=view¤t=03f1bfa3.mp4
佢咁樣DUM, 你地覺得 ...

張相睇不到
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 12:11:11 PM

sanny0066 發表於 2011-10-25 12:07 PM
張相睇不到

VIDEO黎架! 睇唔到呀? 你COPY條LINK睇
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 12:17:30 PM

COPY黎睇都唔得...你UP上YOUTUBE MA
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 12:36:13 PM

sanny0066 發表於 2011-10-25 12:17 PM
COPY黎睇都唔得...你UP上YOUTUBE MA

[youtube]http://youtu.be/jwI0XJc88M8[/youtube]
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 12:39:10 PM

都話唔得嫁啦
作者: kittyfrank    時間: 2011-10-25 12:40:58 PM

http://youtu.be/jwI0XJc88M8
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-25 05:46:21 PM

成年兔 唔好再食a草啦 .. 要食t草嫁啦 ...  你個隻仲要1歲幾.. 要轉做t草的了..   
你買包t草..  慢慢溝比佢..  一直溝多d..   直到轉哂做t草為至!      
食得太多a草... 會屙爛便嫁  因為營養多
成年兔  食無限量t草就岩嫁啦  ... 係無限量..唔係一日3餐個d呀   

....哇  佢前主人好少放佢出黎嫁??    ...比係我係兔兔...我一定會好悶..  
希望你多d放佢出黎玩啦 ...  .. 真係關係籠真係好慘  ....   
一隻兔仔正常最日要出黎活動周圍跑下跳下4小時up~
少運動對兔兔黎講唔係好事...

係籠入面跑... 係佢自己同自己玩..   會開心嫁..  但我相信佢出黎跑會仲開心
可能你隻兔兔開心係dum腳 .. 每隻兔兔表達方法都唔同既... 個籠又甘細 想跳兔仔舞都無引啦
但多多留意佢既支體動作就最好   因為佢唔識出聲...   
兔兔係就好似小朋友咁..  你一定要企係佢方面了解  ...  會慢慢了解佢做d動作 = 開心 =唔開心

http://www.mini-house.info/
同埋樓主要多d 花時間爬下文..  依個網 有新手知識呀  寶典呀個d.. 你得閒睇多d啦.,.
多d 企係兔兔方面諗 ...  你會開始明白兔兔想點...
我初初都係乜都唔識..跟住上網勁爬文!    e加大約都清楚=w=lu  

比兔仔咬就驚 ...    佢咬一定係有原因..  你要了解下佢..
佢唔會無啦啦咬人嫁嘛..  
我d 手手腳腳 都係兔仔既爪痕=w=  我連肚皮都比佢地咬過...

點解我一禁去第4頁  佢同我彈去youtube ???  係米有問題??  

作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 06:00:46 PM

第4頁係有D問題...會自動彈入YOUTUBE 樓主都係
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-25 06:11:47 PM

我仲要打左一大堆野..  打完連我自己都睇唔返

唔知係米有人放左個網址出黎呀

作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 07:19:06 PM

花芝媽 發表於 2011-10-25 06:11 PM
我仲要打左一大堆野..  打完連我自己都睇唔返

唔知係米有人放左個網址出黎呀

哈哈訓練你打字呀 花芝媽
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-25 08:05:02 PM

依頭打完個頭就唔記得LU
作者: sanny0066    時間: 2011-10-25 09:55:04 PM

花芝媽 發表於 2011-10-25 08:05 PM
依頭打完個頭就唔記得LU

睇黎再訓練埋花芝媽你D記性

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2