PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 增加食草量方法~ [打印本頁]

作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 12:23:45 PM     標題: 增加食草量方法~

主人黎左我屋企一個星期喇~佢好乖唔揀草食<ps: 佢食緊oxbow t 草>, 不過我留意左佢咁多日, 佢食草量比起標準為少(大約一日食到一個至一個半身型既草)。cc 都合格~ 有時金金地, 我lee幾日嘗試改變一下餵食次序, 先放草, 佢食完一輪, 再餵糧, 食草量有增加左少少~~ 唔知各位有冇咩方法可以增加兔兔食草量可以分享下??
作者: 明日媽    時間: 2011-11-3 12:28:59 PM

我見我兩隻寶貝唔願食草嘅時候,我就唔放糧,咩零食同菜菜都唔比,餓到佢食為止
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 12:30:04 PM

明日媽 發表於 2011-11-3 12:28 PM
我見我兩隻寶貝唔願食草嘅時候,我就唔放糧,咩零食同菜菜都唔比,餓到佢食為止 ...

強悍的明日媽!!!!
btw, 我其實有比過菜佢食~ 不過見佢食得咁少草就停左喇~ 而糧呢.... 我驚停左唔夠營養, 因為主人係偏瘦, 要增肥dd

作者: 明日媽    時間: 2011-11-3 12:37:19 PM

tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 12:30 PM
強悍的明日媽!!!!
btw, 我其實有比過菜佢食~ 不過見佢食得咁少草就停左喇~ 而糧呢.... 我驚停左唔夠營養, ...

但係好多醫生都同我講,唔食糧唔緊要,但係一定要食草,由其是啲粗梗草,佢地成日都唔食,左揀右揀,最後我就又係咁做,咩都唔比,連草都唔加,就係要餓到佢地食為止
問你怕未
作者: syt174698    時間: 2011-11-3 12:38:55 PM

你想增加兔兔食量,其實好簡單啫,你減一餐糧比佢食,佢自然食草就會多,加上兔兔主食係食草,糧同其他零食,可免則免
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 12:44:25 PM

syt174698 發表於 2011-11-3 12:38 PM
你想增加兔兔食量,其實好簡單啫,你減一餐糧比佢食,佢自然食草就會多,加上兔兔主食係食草,糧同其他零食,可免 ...

~其實都減左一餐喇~ 不過都冇明顯食多左草... 睇黎我要再減D D 糧至得~
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 12:45:49 PM

明日媽 發表於 2011-11-3 12:37 PM
但係好多醫生都同我講,唔食糧唔緊要,但係一定要食草,由其是啲粗梗草,佢地成日都唔食,左揀右揀,最後 ...

明日媽!!!勁!!!
作者: 明日媽    時間: 2011-11-3 12:47:09 PM

tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 12:44 PM
~其實都減左一餐喇~ 不過都冇明顯食多左草... 睇黎我要再減D D 糧至得~ ...

要好似我咁強硬嘅態度,你唔食草就唔使旨意食其實嘢
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 12:55:38 PM

明日媽 發表於 2011-11-3 12:47 PM
要好似我咁強硬嘅態度,你唔食草就唔使旨意食其實嘢

你係得既明日媽~~
我就係抵擋唔到JOE仔果個閃爍既眼神點頂??暈~~
作者: 明日媽    時間: 2011-11-3 12:57:21 PM

tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 12:55 PM
你係得既明日媽~~
我就係抵擋唔到JOE仔果個閃爍既眼神點頂??暈~~ ...

因為我一心為佢好,所以咩都唔理,只要係為佢好嘅嘢,我都會做
作者: 千千    時間: 2011-11-3 02:10:45 PM

但 注意~~~
有時兔兔 係 唔香既 草唔食~~
唔食 就唔食
餓到 腸慢都係甘 話
一定要 留意佢d 便敘既大小 同 顏色

去 增加 新既 草草~~

作者: 明日媽    時間: 2011-11-3 02:22:26 PM

千千 發表於 2011-11-3 02:10 PM
但 注意~~~
唔食 就唔食

我都知,所以見佢死都育食就算啦!
作者: Wandywan    時間: 2011-11-3 02:43:19 PM

所以,有時係明知浪費都要每朝早,將所有草換晒!!令願浪費都唔想佢腸停!!
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 02:44:56 PM

千千 發表於 2011-11-3 02:10 PM
但 注意~~~
唔食 就唔食

有時有d兔兔真係好硬頸架!!!
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 02:45:56 PM

Wandywan 發表於 2011-11-3 02:43 PM
所以,有時係明知浪費都要每朝早,將所有草換晒!!令願浪費都唔想佢腸停!! ...

係wow~~ 日日都有草掉!!!
作者: Wandywan    時間: 2011-11-3 02:51:35 PM

tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 02:45 PM
係wow~~ 日日都有草掉!!!

Coffee都係食Oxbow,佢好衰只係鍾意食莖,葉唔多鍾意,所以朝朝掉一大堆草,好少會完全食晒!!
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 02:54:08 PM

Wandywan 發表於 2011-11-3 02:51 PM
Coffee都係食Oxbow,佢好衰只係鍾意食莖,葉唔多鍾意,所以朝朝掉一大堆草,好少會完全食晒!! ...

E.... 我主人同coffee 應該會爭野食!! 主人最鍾意都係食莖!! 其次就係花花!!
作者: lenmui    時間: 2011-11-3 02:55:31 PM

其實唔洗掉晒D草, 你可以照加新草俾佢
舊草由得佢墊腳, 仲無咁易有腳瘡tim
作者: Wandywan    時間: 2011-11-3 02:58:08 PM

lenmui 發表於 2011-11-3 02:55 PM
其實唔洗掉晒D草, 你可以照加新草俾佢
舊草由得佢墊腳, 仲無咁易有腳瘡tim

如果咁樣個籠好似好污漕!!
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 03:06:25 PM

其實舊草真係唔洗掉..將揀出黎/唔食既草...放返入草球中間就OK...揀多2揀佢就會食返D舊草...KEEP住咁做...又唔洗掉草..又可以食返D舊草
作者: smallsuishan    時間: 2011-11-3 03:23:44 PM

其實兔兔都係去左你家一星期,俾d時間兔兔適應啦

有d兔兔好硬頸,佢唔鍾意食佢真係寧願唔食
一陣搞到腸停就麻煩~~

或者你d草加密d 每次加少少啦
我家大少。。浪費草浪費到爆 
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 03:29:49 PM

加草加咁密..次次食晒D新草..淨返D舊草愈來愈唔香..咪仲浪費得多
作者: lenmui    時間: 2011-11-3 04:49:05 PM

Wandywan 發表於 2011-11-3 02:58 PM
如果咁樣個籠好似好污漕!!

唔會呀, 除非你既兔兔會痾尿落草啦
如果唔係, 唔會污糟
而且醫生都建議主人將草放地下俾佢地食,
可以墊腳之餘, 佢地會食得多Dga
食剩左要黎墊腳, 又唔會浪費嘛
當然, 我3-4日都會換過晒一次啦

作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 04:50:40 PM

lenmui 發表於 2011-11-3 04:49 PM
如果唔係, 唔會污糟

唔怪得你頭像張相...個籠入面咁多草...好似草毯咁
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-3 04:54:47 PM

lenmui 發表於 2011-11-3 04:49 PM
如果唔係, 唔會污糟

我都覺得係!!! 之前入草架~ 佢唔係食好多...... 點知仙女散花又食多左wow~~
btw, 我日日清籠, 如果剩得太多草, 清籠之前會拎起先~ 清完再放番入去。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 04:59:39 PM

仙女散草佢易食呀ma...咁梗係胃口大增啦...如果我2隻囡囡識去廁所柯尿..我日日仙女散草俾佢食又點話
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-3 06:19:52 PM

我主張鋪天蓋地式 草
均衡早晚各一餐(糧/沙拉)
作者: dada_媽咪    時間: 2011-11-3 09:32:21 PM

dada個衰豬。。好鐘意食草花。。同埋d比較有咬口嘅草(莖)
d軟嘅佢會掉出籠外。。示意我知。「依d我唔食嫁!」每朝攪到一地都係草
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 10:15:17 PM

dada_媽咪 發表於 2011-11-3 09:32 PM
dada個衰豬。。好鐘意食草花。。同埋d比較有咬口嘅草(莖)
d軟嘅佢會掉出籠外。。示意我知。「依d我唔食嫁! ...

有兔友會剪晒所有1cut既花花咁兔兔就冇得專揀花食...但我冇咁做...因為好鬼晒時間
作者: cluerabbit    時間: 2011-11-4 02:03:37 AM

增加食草量方法--鲜草(我有花园XD)
作者: sanny0066    時間: 2011-11-4 02:05:25 AM

cluerabbit 發表於 2011-11-4 02:03 AM
增加食草量方法--鲜草(我有花园XD)

花園D鮮草你敢摘出黎俾佢地食勁WO你
作者: cluerabbit    時間: 2011-11-4 02:27:07 AM

PS:自己种在后花园
作者: sanny0066    時間: 2011-11-4 07:25:23 AM

係咪露天嫁咁如果D草俾雨水濕過...咁咪唔乾淨囉

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2