PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 有冇人好似我咁??這樣可以嗎?? [打印本頁]

作者: Winnieee    時間: 2011-11-11 08:05:01 PM     標題: 有冇人好似我咁??這樣可以嗎??

之前用開方形厠所 但係唔知係咪兔兔pet pet太大成日痾出界=[
5角形又覺得好[亞]位..  唔知咁樣得唔得呢?? 俾d意見唔該^^

IMG_0784 A.jpg
烏烏間房 食物盒厠所

IMG_0682 S.jpg
烏烏肉照^^

附件: IMG_0682 S.jpg (2011-11-11 08:01:18 PM, 1007.55 KB) / 下載次數 187
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIxMnw4ZmVlMGJlZnwxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D

附件: IMG_0784 A.jpg (2011-11-11 07:56:49 PM, 736.27 KB) / 下載次數 169
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIxMXxkZDg2NTdkM3wxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D
作者: syt174698    時間: 2011-11-11 11:49:15 PM

個籠好似比較細喎,放晒草就擺唔到厠所,換過大D個籠咪可以放埋厠所囉
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 12:04:13 AM

左邊個食物盒係自制厠所黎架=[
裡面有紙沙加兔兔浪費的草
因為覺得方形嗰個太細了
想自制個大d ge 俾佢
唔知咁得唔得呢??
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-12 12:13:20 AM

Winnieee 發表於 2011-11-12 12:04 AM
左邊個食物盒係自制厠所黎架=[
裡面有紙沙加兔兔浪費的草
因為覺得方形嗰個太細了

你未來間屋有一千尺
攞五百尺黎做廁所你制唔制丫
作者: syt174698    時間: 2011-11-12 12:18:23 AM

你有無勾實個厠所,到時怕兔兔會反起,VV同CC周圍都有喎
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 12:20:51 AM

我想問你個食物盒廁所入面有冇底板??你係半放養定係長時間困籠..感覺上個籠好細喔但我相信你既兔兔都得3-4個月...可以等遲下先換籠既
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 01:03:00 AM

syt174698 發表於 2011-11-12 12:18 AM
你有無勾實個厠所,到時怕兔兔會反起,VV同CC周圍都有喎

幸好佢用左幾日都冇反^^遲d再加勾
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 01:11:30 AM

sanny0066 發表於 2011-11-12 12:20 AM
我想問你個食物盒廁所入面有冇底板??你係半放養定係長時間困籠..感覺上個籠好細喔但我相信你既兔兔 ...

冇啊 可以加咩底板啊?我每日都會放佢出黎3-4個鐘 放假就10個鐘左右
兔兔7個月大了 感覺好似3-4個月?
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 01:16:33 AM

Winnieee 發表於 2011-11-12 01:03 AM
幸好佢用左幾日都冇反^^遲d再加勾

你頭像隻兔兔同我隻BeBe差唔多
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-12 01:46:57 AM

平日先放得3~4個鐘 ..  24 - 4  .. 有20粒鐘都係籠..
我諗你換個大d既籠會好d..    感覺上好似好迫甘.. 想伸直d都頂住隻腳仔

你幻想下自己係兔仔.. 你個籠到...  會唔會太迫咁=0=    同埋賓尼都大好快..

你依個廁所  要換2~3次..唔係d尿 葉埋d草碎會好大陣味..
同埋好似有少少唔衛生  =_=
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 02:50:12 AM

花芝媽 發表於 2011-11-12 01:46 AM
平日先放得3~4個鐘 ..  24 - 4  .. 有20粒鐘都係籠..
我諗你換個大d既籠會好d..    感覺上好似好迫甘..  ...

咁想請問下佢成日痾出界有咩辦法啊?
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-12 02:56:55 AM

金魚街我見過有超特大既3角wc  .. 但好貴= =     but真係好大  起碼係3角wc 既*2

我個衰妹有時都會屙出界 ...  為有推佢pat pat..      推推下佢就無再點屙出界
時間耐性既問題   同睇兔兔做化
作者: Wandywan    時間: 2011-11-12 08:05:29 AM

花芝媽 發表於 2011-11-12 02:56 AM
金魚街我見過有超特大既3角wc  .. 但好貴= =     but真係好大  起碼係3角wc 既*2

我個衰妹有時 ...

$158嗰個,係StationR賣$138.
作者: Wandywan    時間: 2011-11-12 08:10:09 AM

其實咁樣唔多衛生,又冇扣住隨時倒晒出黎,兔兔隨時會攪wc,倒晒先加扣太遲law!
作者: Wandywan    時間: 2011-11-12 08:13:05 AM

7個月,同Coffee一樣大,但感覺上佢細隻d.
作者: kkklon    時間: 2011-11-12 09:22:12 AM

個人意見....其實最好就係換左個籠,,廁所買長形大廁所就OK,,如果柯唔準..就推PAT PAT,,我都係咁教~
我隻豬豬8個月大,,,賓尼兔真係大得好快~~其實環境生活都會影響兔兔發育

附件: 310573_300719703279007_100000229391403_1230212_1652585916_n.jpg (2011-11-12 09:22:53 AM, 159.84 KB) / 下載次數 30
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIxNHwzNDZmYmViY3wxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 02:27:42 PM

Winnieee 發表於 2011-11-12 01:11 AM
冇啊 可以加咩底板啊?我每日都會放佢出黎3-4個鐘 放假就10個鐘左右
兔兔7個月大了 感覺好似3-4個月? ...

你唔加底板就好唔衛生嫁啦...紙砂同草雖然都可以吸到尿...但係兔兔一日唔只柯一篤尿...如果流量大既話...下下踩落去濕左尿既紙砂上面柯...腳板底會好污糟
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 02:28:20 PM

Winnieee 發表於 2011-11-12 01:11 AM
兔兔7個月大了 感覺好似3-4個月? ...

視覺上同張相角度上我覺得好細隻囉
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 02:29:05 PM

花芝媽 發表於 2011-11-12 02:56 AM

我個衰妹有時 ...

建議樓主唔好買呢個廁所了..如果真係要買你都換左新籠先買
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 02:29:54 PM

請問個三角形特大wc係金魚街邊間店有賣??我今日想去睇下
作者: Wandywan    時間: 2011-11-12 04:48:49 PM

sanny0066 發表於 2011-11-12 02:29 PM
請問個三角形特大wc係金魚街邊間店有賣??我今日想去睇下

魚街間間都有得賣.
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 05:38:04 PM

Wandywan 發表於 2011-11-12 08:13 AM
7個月,同Coffee一樣大,但感覺上佢細隻d.

會唔會同飲食有關????
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 05:59:32 PM

己改良了 俾D意見 謝謝~
加左個勾和底板

依個底板OK嗎??

加左圍柵多左少少活動空間

附件: IMG_0791.JPG (2011-11-12 05:53:27 PM, 961.59 KB) / 下載次數 41
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIxOHw0YzdjMmE3NXwxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D

附件: IMG_0786.JPG (2011-11-12 05:46:14 PM, 759.26 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIxN3xkNDRkOTI2N3wxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D

附件: IMG_0785.JPG (2011-11-12 05:42:09 PM, 962.14 KB) / 下載次數 40
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIxNnxlYWRkMzk0MXwxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D
作者: Winnieee    時間: 2011-11-12 06:03:35 PM

kkklon 發表於 2011-11-12 09:22 AM
個人意見....其實最好就係換左個籠,,廁所買長形大廁所就OK,,如果柯唔準..就推PAT PAT,,我都係咁教~
我隻豬 ...

會係飲食問題嗎?
其實7個月大仲可唔可以食A糧架??
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 09:52:30 PM

Winnieee 發表於 2011-11-12 06:03 PM
會係飲食問題嗎?

仲可以食..但係就要逐漸減少啦...1歲以後都唔適宜再食A草
作者: sanny0066    時間: 2011-11-12 09:53:23 PM

Wandywan 發表於 2011-11-12 04:48 PM
魚街間間都有得賣.

係3樓MINIZOO見到了...$158 不過我覺得SIZE只係平時三角形廁所兩倍如果放左入籠真係冇咩活動空間
作者: kkklon    時間: 2011-11-13 09:02:31 AM

Winnieee 發表於 2011-11-12 06:03 PM
會係飲食問題嗎?

7個月都可以食A糧,,10粒到啦~其實宜家可以比兔兔試下食棻,,咁朝早可以餵糧,,夜晚可以餵下棻,,一開始比1至2*快*
如果屎屎無問題就可以啦~A草可以慢慢轉曬T草,,A糧都要轉T糧,,其實兔兔大左之後,,都可以食兔糧,,不過都係唔好太多(最多10粒),,因為平時只係食T草,,唔係太多營養,,(另外一定要食新鮮棻),,我就係咁做^^,,希望幫到你啦~~~
作者: Wandywan    時間: 2011-11-13 10:33:47 AM

Coffee用緊AB長方形廁所,都冇柯出界,仲有好多位tim.

附件: coffee (22).jpg (2011-11-13 10:33:40 AM, 24.73 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIyMXw4ODZlNDFiY3wxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D

附件: coffee (21).jpg (2011-11-13 10:33:29 AM, 31.52 KB) / 下載次數 46
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzIyMHxiNTM1MDZhMnwxNzE4MzYzNjE1fDB8MA%3D%3D
作者: sanny0066    時間: 2011-11-13 04:22:39 PM

Wandywan 發表於 2011-11-13 10:33 AM
Coffee用緊AB長方形廁所,都冇柯出界,仲有好多位tim.

AB正呀..可惜R記冇晒貨..我決定聽朝返公司係淘寶訂算
作者: sanny0066    時間: 2011-11-13 07:45:35 PM

我只係覺得個水樽位有點高..Coffe係咪要企高趴係籠先飲到
作者: Wandywan    時間: 2011-11-13 09:22:46 PM

sanny0066 發表於 2011-11-13 07:45 PM
我只係覺得個水樽位有點高..Coffe係咪要企高趴係籠先飲到

係要企起身,兩隻手擺係籠到,太低仲辛苦。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-13 10:12:49 PM

我將水樽放係廁所上面..水樽漏水都唔怕

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2