PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 食草分量..... [打印本頁]

作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 09:32:18 AM     標題: 食草分量.....

2隻兔兔 分別 3個月 同 4個月 bunny
14日食左大約7磅草...完全冇晒草...食足7磅 正唔正常
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 10:41:25 AM

差唔多啦,食得多屙得多,就very good啦
呢個係千千萬萬兔奴既夢想黎架
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 10:46:45 AM

食咁快好難有兔友同到我夾草
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 11:01:36 AM

sanny0066 發表於 2011-11-16 10:46 AM
食咁快好難有兔友同到我夾草

你2個囡食咁食咁多草仲駛乜夾人買草呀,有D可以分開幾次攞架嘛,我係R記買,可以分4次拎~
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 11:07:10 AM

旺角冇PETSHOP可以分開拎我暫時仲未搵到邊間有呢種服務
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-16 11:41:55 AM

redcarrot        
作者: Wandywan    時間: 2011-11-16 01:57:46 PM

咁好!唔晒草,正!Coffee一定晒,都唔知有冇食一半,一定晒一大半!
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 03:26:30 PM

Wandywan 發表於 2011-11-16 01:57 PM
咁好!唔晒草,正!Coffee一定晒,都唔知有冇食一半,一定晒一大半!

其實我指既唔晒草即係...佢地每次都有揀草食..但係佢地揀完出黎既草...我都會放返入草球等佢地再食返
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 03:26:52 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-16 11:41 AM
redcarrot

金魚街紅蘿蔔可以分開拎 22磅 1CUT MOMI?
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 03:53:09 PM

sanny0066 發表於 2011-11-16 03:26 PM
金魚街紅蘿蔔可以分開拎 22磅 1CUT MOMI?

你2個BB囡唔係食Alfalfa Hay咩?
咁細個點解食哂T草既?
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 04:40:29 PM

jinjin 發表於 2011-11-16 03:53 PM
你2個BB囡唔係食Alfalfa Hay咩?
咁細個點解食哂T草既?

A草同糧每日都分早晚俾....T草無限量供應囉
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 05:04:17 PM

sanny0066 發表於 2011-11-16 04:40 PM
A草同糧每日都分早晚俾....T草無限量供應囉

D草唔係應該掉返轉俾咩?

記得好似BB食A草為主,係兔協上堂時教的,不過要知得清楚D可以打去兔協買下,佢地好好人,係人打去都會教的。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 05:07:11 PM

jinjin 發表於 2011-11-16 05:04 PM
D草唔係應該掉返轉俾咩?

記得好似BB食A草為主,係兔協上堂時教的,不過要知得清楚D可以打 ...

點樣調返轉俾...我唔太明白...虛心受教
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 05:12:08 PM

sanny0066 發表於 2011-11-16 05:07 PM
點樣調返轉俾...我唔太明白...虛心受教

等我幫你問左先
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 05:14:11 PM

jinjin 發表於 2011-11-16 05:12 PM
等我幫你問左先

THANK YOU
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 05:15:45 PM

死火,原來係我記錯左,對唔住,
係你岩,
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 05:22:08 PM

jinjin 發表於 2011-11-16 05:15 PM
死火,原來係我記錯左,對唔住,
係你岩,

唔緊要呀...大家交流下姐我家2隻兔兔真係食草怪
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 05:46:07 PM

sanny0066 發表於 2011-11-16 05:22 PM
唔緊要呀...大家交流下姐我家2隻兔兔真係食草怪

我都好想MonMon食1st cut食得多,奈何佢食2nd至會不停口次次食清,
俾1st佢就揀之餘唔岩咀型既佢就咬斷哂D草,成個草架都係斷哂既草,過幾日黃哂無哂味就唯有掉哂D舊草,
但只俾2nd佢又怕唔夠纖維喎,有乜辦法佢會食哂D1st cut呢?
作者: sanny0066    時間: 2011-11-16 05:56:24 PM

jinjin 發表於 2011-11-16 05:46 PM
我都好想MonMon食1st cut食得多,奈何佢食2nd至會不停口次次食清,
俾1st佢就揀之餘唔岩咀型既佢 ...

最緊張狠..初初BeBe同Yond 由2nd轉1st 都係咁..浪費好多草 我係1次過轉..冇用溝草方法
之後我既心態係...你咪浪費囉...我將你揀出黎既入返晒草球..再+新草 佢地過左1星期左右..浪費草數量明顯小左...直到而家..可能1個草球會揀左1/15粗枝出黎唔食..但我都係每次將個1/15放返入草球再+新草
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 06:21:26 PM

sanny0066 發表於 2011-11-16 05:56 PM
最緊張狠..初初BeBe同Yond 由2nd轉1st 都係咁..浪費好多草 我係1次過轉..冇用溝草方法
之後我既 ...

我都係新溝舊架,不過佢點都係會每次都淨D,幾日加埋就有成個草架咁多,可能佢係兔協一向食開Oxbow啦,最初返我屋企都係食Oxbow,我見Oxbow太多枯枝咪試下轉Momi囉,佢又肯食喎,而家係有時1+2,有時全1,有時全2咁俾佢,2仔就食哂,1仔就食淨D咁囉。
作者: jinjin    時間: 2011-11-16 06:24:50 PM

sanny0066 發表於 2011-11-16 05:56 PM
之後我既 ...

今晚又去攞草,都係唸住攞1仔,食哂手頭上既2仔,就全俾1仔,等佢無得揀,要佢食多D屙多D黃金蛋,俾我拎去周大叔賣賺錢
作者: sanny0066    時間: 2011-11-17 08:57:40 AM

jinjin 發表於 2011-11-16 06:24 PM
今晚又去攞草,都係唸住攞1仔,食哂手頭上既2仔,就全俾1仔,等佢無得揀,要佢食多D屙多D黃金蛋,俾我 ...

我其中一隻兔兔D屎蛋係黑黑地色...食左咁耐 1st 都冇咩點柯黃金蛋
作者: jinjin    時間: 2011-11-17 10:42:51 AM

sanny0066 發表於 2011-11-17 08:57 AM
我其中一隻兔兔D屎蛋係黑黑地色...食左咁耐 1st 都冇咩點柯黃金蛋

e...... MonMon食1st cut係金黃色,食2nd cut就會係深啡近黑色架。

會否佢既腸胃唔係幾好呢?
作者: jinjin    時間: 2011-11-17 10:50:33 AM

Twhtracy 發表於 2011-11-17 10:44 AM
奶茶食oxbow 都做到少少金黃效果
我都係覺得佢係SPCA 俾人訓練到腸胃好好

反而MonMon係兔協一向食開Oxbow,返到我屋企都食左2箱Oxbow架,D屎蛋都係深啡色,到轉左Momi 1st cut至會係金黃色,2nd cut同OXbow好近似,所以D屎蛋都係深啡色。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-17 11:09:44 AM

jinjin 發表於 2011-11-17 10:42 AM
e...... MonMon食1st cut係金黃色,食2nd cut就會係深啡近黑色架。

會否佢既腸胃唔係幾好呢? ...

之前聽兔友講..屎屎有少少黑係營養過多既情況...唔係壞事黎既
作者: sanny0066    時間: 2011-11-17 11:10:21 AM

jinjin 發表於 2011-11-17 10:50 AM
反而MonMon係兔協一向食開Oxbow,返到我屋企都食左2箱Oxbow架,D屎蛋都係深啡色,到轉左Momi 1st cut至 ...

2nd較少粗枝..所以冇金黃色效果
作者: jinjin    時間: 2011-11-17 11:13:26 AM

sanny0066 發表於 2011-11-17 11:09 AM
之前聽兔友講..屎屎有少少黑係營養過多既情況...唔係壞事黎既

1st cut 草草淺色D,2nd cut 草草好深色,都有D影响既

但我見個個兔友D兔兔食1st cut都會有金黃屎蛋,下次見醫生問埋佢呢樣野呀
作者: sanny0066    時間: 2011-11-17 11:34:33 AM

jinjin 發表於 2011-11-17 11:13 AM
1st cut 草草淺色D,2nd cut 草草好深色,都有D影响既

但我見個個兔友D兔兔食1st cut都會有 ...

我每次見Dr.ma前都諗定一大堆問題...但次次去到都唔記得問..出Ma房門口先醒起
作者: jinjin    時間: 2011-11-17 12:20:23 PM

sanny0066 發表於 2011-11-17 11:34 AM
我每次見Dr.ma前都諗定一大堆問題...但次次去到都唔記得問..出Ma房門口先醒起 ...

下次寫定張紙仔去,一次過問晒佢
作者: sanny0066    時間: 2011-11-17 12:23:07 PM

jinjin 發表於 2011-11-17 12:20 PM
下次寫定張紙仔去,一次過問晒佢

寫張紙去..之後遞俾Dr.Ma..叫佢填完答案俾返我
作者: jinjin    時間: 2011-11-17 01:00:16 PM

sanny0066 發表於 2011-11-17 12:23 PM
寫張紙去..之後遞俾Dr.Ma..叫佢填完答案俾返我

呢個方法超 GOOD
作者: sanny0066    時間: 2011-11-17 01:02:01 PM

jinjin 發表於 2011-11-17 01:00 PM
呢個方法超 GOOD

之後Dr.Ma填完答案後....照收你$250診金

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2