PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 斷左一邊腳甲 仲有一邊係到 [打印本頁]

作者: 霸王栗    時間: 2011-11-27 04:20:28 PM     標題: 斷左一邊腳甲 仲有一邊係到

我都吾知栗子幾時斷左甲
抱起栗子, 發覺佢個隻腳甲斷左.. 不過冇血,俾佢奶乾淨哂..
不過我睇到佢個隻指甲 仲有少少甲係到 未完全斷哂..
請問大家 我應吾應該同佢剪左去呢?

肉眼睇栗子隻腳吾見佢腫, 但摸落去佢斷甲個隻腳側邊D肉佢就縮..
我想同佢剪其他長既指甲 , 拎起佢隻手,佢都好大反應, 總之就吾肯俾我剪
我好吾好等佢好返先同佢剪指甲呢?
佢依加斷左甲既腳 (冇流血) 我又好吾好用生理鹽水同佢洗傷口呢?

作者: 明日媽    時間: 2011-11-27 05:06:56 PM

如無大問題,唔好理佢,由佢自己生返出黎,我個明明以前都試過,佢仲係成隻無哂,後來係生返,不過就唔會好似佢以前咁靚囉!
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-27 06:50:29 PM

者係斷左甲...  仲留有少少係到....            
係唔係斷到吊吊fing fing?   如果無吊吊fing ...     應該由佢就可以....         
如果佢肯比你洗傷口 就洗...    強迫佢洗  我諗佢仲驚你...   

作者: 霸王栗    時間: 2011-11-27 07:48:00 PM

冇條條Fing 岩先再睇佢隻腳 吾見左剩下來既斷甲 可能係咬甩左 .....  , 依加希望佢快d好返啦  真係吾該哂你地丫^^
作者: sanny0066    時間: 2011-11-28 03:22:48 AM

霸王栗 發表於 2011-11-27 07:48 PM
冇條條Fing 岩先再睇佢隻腳 吾見左剩下來既斷甲 可能係咬甩左 .....  , 依加希望佢快d好返啦  真係吾該哂你 ...

希望你隻兔寶寶快D康復
作者: katy    時間: 2011-11-28 10:02:46 AM

每天幫佢檢查指甲,睇下有冇異樣 (發炎) 就可以~~

咬甩左剩下的甲... 一定好痛
作者: sanny0066    時間: 2011-11-28 10:10:01 AM

栗子應該係忍冇可忍...先忍痛狠狠咁扯甩佢

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2