PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 景深淺談 [打印本頁]

作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-29 10:33:13 PM     標題: 景深淺談

雖然係wesky前係班門弄機. 但好多兔友都想影靚兔兔,簡單講下單鏡數碼相機其中吸引之處,就係可以影出景深的效果 . 有人說一般卡片數碼機(儍瓜機) 是拍不到淺景深相片. 到底堅定留呢 ? 景深的形成,是光圈,焦距及拍攝距離的關係. 首先說一下景深與拍攝距離的關 係. 簡單離講,拍攝距離愈近,景深愈淺,拍攝距離愈遠,景深愈長. 也就是說,當光圈,焦距等不變,距離拍攝主 體愈遠,拍出來的景深也愈長,即主體背後的景物愈清晰.

菲林單鏡相機(SLR)感應器比單鏡數碼相機(DSLR)大, 所以如果拍攝者想拍到同SLR差不多的廣闊構圖, 就要站 後一點,結果根據景深的原理[拍攝距離愈遠, 景深愈長] ,相片的景深就自然變長. 因此,卡片數碼機拍不到景深 效果是沒有關係的,也跟影像感應器面積大小沒有直接關係的 . 只是數碼機因技術與成本問題而生產較細 面積的影像感應器,影像感應器因此有焦,距增長,令拍攝者在更遠距離拍攝,結果影出長景深.. 所以,如果數 碼相機的影像感應器同菲林機的感應器一樣大小的話,其效果是一樣的.

景深小貼士

要拍到一張淺景深較強的相片,最簡單就是把光圈調大一點(細F), 光圈愈大,景深愈淺,但如果你支鏡的光圈已

經最大,但仍覺得景深不夠淺,就要買支光圈大一點的鏡頭….當然, 光圈愈大,價錢愈貴…

作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:02:51 PM

墨魚爸..我真係有睇晒成段野...但我真係唔明你up咩
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-29 11:15:43 PM

sanny0066 發表於 2011-11-29 11:02 PM
墨魚爸..我真係有睇晒成段野...但我真係唔明你up咩

係......如想影幅相中央兔兔清楚細緻    後景濛濛有feel就要明  "景深"
作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:20:59 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-29 11:15 PM
係......如想影幅相中央兔兔清楚細緻    後景濛濛有feel就要明  "景深"

景深可以係相機效果入面教?
作者: kwan104kwan    時間: 2011-11-29 11:25:29 PM

好深呀!
我想我影到部機壞!
            睇說明書睇到爛都做唔到呀!
作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:26:25 PM

kwan104kwan 發表於 2011-11-29 11:25 PM
好深呀!
我想我影到部機壞!
            睇說明書睇到爛都做唔到呀! ...

實際D拎起部相機試上手...先知咩料
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-29 11:29:44 PM

sanny0066 發表於 2011-11-29 11:20 PM
景深可以係相機效果入面教?

呢幾幅我都係用canon s90平價數碼機影嘅    不過我教左去全手動  都有以上效果
作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:37:19 PM

全手動我D相機白痴...自動先岩我
作者: Hitan    時間: 2011-11-29 11:41:31 PM

Hmm... 其實我覺得想影靚兔兔相 (又或者想影覩相), 唔一定要好淺景深... 最主要係角度同構圖 <-- 所以而家成日聽到啲影相人問人哋係器材先決, 還是技術先決...
所以其實傻瓜卡片相機一樣可以影到靚相的...
只係有時呢啲相機 focus 得未必夠快, 快門又末必夠快捕捉到某一個時刻或動作... 不過, 只要攝影者有心機等, 凡事都可以成功的...
再者, 其實冇得較光圈的傻瓜卡片相機一樣可以影到淺景深, 只要主體(即要 focus 的地方, e.g. 兔兔) 距離背景物體遠啲便可以... 所以較咗花花影微距相時, 特別容易有淺景深出現... 大家都可以試下
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-29 11:45:25 PM

sanny0066 發表於 2011-11-29 11:37 PM
全手動我D相機白痴...自動先岩我

自動要面對好多問題
off focus  兔兔太快追唔切  光源不足 紅外線搞到兔兔閃避影頭  等難題
作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:48:08 PM

Hitan 發表於 2011-11-29 11:41 PM
Hmm... 其實我覺得想影靚兔兔相 (又或者想影覩相), 唔一定要好淺景深... 最主要係角度同構圖  ...

所以較咗花花影微距相時, 特別容易有淺景深出現... 大家都可以試下  <-----花花影微距??呢句唔明
作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:48:36 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-29 11:45 PM
自動要面對好多問題
off focus  兔兔太快追唔切  光源不足 紅外線搞到兔兔閃避影頭  等難題 ...

係咪即係我唔洗買N5 都可以影到兔兔伸俐呢D細微動作
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-29 11:51:36 PM

Hitan 發表於 2011-11-29 11:41 PM
Hmm... 其實我覺得想影靚兔兔相 (又或者想影覩相), 唔一定要好淺景深... 最主要係角度同構圖  ...

係牙,墨魚爸講就叻 其實我都係用傻瓜機影相
小技巧真係好好用 如影兔兔前先向某一點定左focus先 再pen去兔兔影
作者: Hitan    時間: 2011-11-29 11:54:56 PM

sanny0066 發表於 2011-11-29 11:48 PM

申脷係好快同好短暫的動作, 所以相機先要對焦快 + 快門快...
不過你有心機, 半按住快門等, 傻瓜機都可以影到...
我呢張打喊露相都係用傻瓜機影的:

附件: Untilted.jpg (2011-11-29 11:54:49 PM, 571.86 KB) / 下載次數 83
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzUxOXwxZmE2ODI2NnwxNzE3ODYwMDU4fDB8MA%3D%3D
作者: sanny0066    時間: 2011-11-29 11:54:57 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-29 11:51 PM
係牙,墨魚爸講就叻 其實我都係用傻瓜機影相
小技巧真係好好用 如影兔兔前先向某一點定左focus先 再pen去 ...

咁墨魚爸你用緊咩野傻瓜機...我而家打算轉向買Panasonic DMC-LX5 呢部我朋友介紹我買的
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-29 11:57:20 PM

sanny0066 發表於 2011-11-29 11:48 PM

微距拍攝呀,但快門要有1xx以上 要光圈夠大under2.0 iso唔好太高 手動對焦 不閃光 室內夠光 仲要連拍 先叫易啲影到…頭都暈
作者: Hitan    時間: 2011-11-29 11:57:24 PM

所以較咗花花影微距相時, 特別容易有淺景深出現... 大家都可以試下

你影食物相咪會先係相機噤 "花花" 個 button 既...
嗰個就係微距
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:01:27 AM

sanny0066 發表於 2011-11-29 11:54 PM
咁墨魚爸你用緊咩野傻瓜機...我而家打算轉向買Panasonic DMC-LX5 呢部我朋友介紹我買的 ...

canon s90 有影動物mode 但never use
呢部騎呢機有驚喜
買入時同級入門機我覺得係無敵
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 12:02:31 AM

Hitan 發表於 2011-11-29 11:57 PM
你影食物相咪會先係相機噤 "花花" 個 button 既...
嗰個就係微距

我影乜Q都唔set野..亂影
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:03:29 AM

lx5無玩過好似係schneider鏡
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 12:06:08 AM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 12:01 AM
canon s90 有影動物mode 但never use
呢部騎呢機有驚喜
買入時同級入門機我覺得係無敵 ...

個樣真係幾傻瓜
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:09:52 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 12:02 AM
我影乜Q都唔set野..亂影

最簡單係買部光圈有2.0以上大(數字越細越大) 有特定環境設定 嘅平價機
再學小技巧 就唔係亂影
傻瓜高手都可滿足到你
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:12:24 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 12:06 AM
個樣真係幾傻瓜

唔好睇佢個傻瓜樣 好好用 特別係暗黑環境強到嚇人
作者: Hitan    時間: 2011-11-30 12:14:53 AM

其實而家有好多所謂傻瓜機都好靚架... 當然如果你追求的係好好既相片質素 + 銳利度高的相片, 就點都不及大機既... 但當然, 大機都仲有細分高質素同普通質素... 所以呢啲野係追唔完的...
就同吸毒冇分別! 只會越踩越深, 越洗越多錢!
三思三思...
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 12:15:54 AM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 12:12 AM
唔好睇佢個傻瓜樣 好好用 特別係暗黑環境強到嚇人

我朋加宦係用緊S95...影出來D相都好靚
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:24:10 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 12:15 AM

唔錯咖…三個大洋有半支單鏡半支傻瓜

我地呢啲過下癮嘅 係唔錯啦…個樣…

再多啲啲功能就上五個大洋
但新手又用唔着…

作者: Hitan    時間: 2011-11-30 12:25:37 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 12:15 AM

S95 都係一部好機, 只係出閃光燈嗰位唔 user friendly
作者: Hitan    時間: 2011-11-30 12:28:19 AM

& then 千其唔好買 pen, 因為佢影唔到紫色! 身邊所有擁有過既 friend 都放晒...
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:29:45 AM

Hitan 發表於 2011-11-30 12:25 AM
S95 都係一部好機, 只係出閃光燈嗰位唔 user friendly

咪理個閃光啦,從來常關
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:31:44 AM

Hitan 發表於 2011-11-30 12:28 AM
& then 千其唔好買 pen, 因為佢影唔到紫色! 身邊所有擁有過既 friend 都放晒...

我都聽過!塊cmos出事
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 01:05:07 AM

Hitan 發表於 2011-11-30 12:28 AM

咁即係買S95都唔好買LX5
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 01:05:39 AM

其實我覺得N5雖然靚..但係好大舊又重..我想要D類似數碼相機既SIZE
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 01:18:18 AM

s95無得換鏡
lx5唔知好無
n5不如買大機
我只可以講晒啲缺點你知
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 01:21:57 AM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 01:18 AM
s95無得換鏡
lx5唔知好無
n5不如買大機

大機我冇用...我唔會拎咁大部野出街...換鏡對我來講都冇咩用....睇黎S95係最好選擇
作者: poorguy22    時間: 2011-11-30 02:45:25 AM

近主體要清. 背景or後景要朦. 就係咁.
點影自己樣樣set下啦. 就會領悟
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 02:54:21 AM

poorguy22 發表於 2011-11-30 02:45 AM
近主體要清. 背景or後景要朦. 就係咁.
點影自己樣樣set下啦. 就會領悟

咁都要搵岩部相機先可以樣樣SET嫁ma
作者: pillow.ma    時間: 2011-11-30 10:09:14 AM

我用AUTO....
因為我自己要禁呢樣禁果樣既話禁得離都MISS左想影既果樣野.........

附件: 290853_10150976871655080_833470079_21927524_1225667879_o.jpg (2011-11-30 10:07:50 AM, 151.89 KB) / 下載次數 52
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzUyN3xiOWU4N2UwMnwxNzE3ODYwMDU4fDB8MA%3D%3D
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 10:14:50 AM

pillow.ma 發表於 2011-11-30 10:09 AM
我用AUTO....
因為我自己要禁呢樣禁果樣既話禁得離都MISS左想影既果樣野......... ...

我呢D超級影相白痴 真係拎起手亂咁影
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 10:43:03 AM

pillow.ma 發表於 2011-11-30 10:09 AM
我用AUTO....
因為我自己要禁呢樣禁果樣既話禁得離都MISS左想影既果樣野......... ...

點解pillow分身??
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 10:44:43 AM

Twhtracy 發表於 2011-11-30 10:11 AM
其實初入門想影景深 就到個focus 都可以ga 喇
有時o個一下拎起手 邊得閒較咁多野...

白平衡用左auto呢
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 11:24:13 AM

Twhtracy 發表於 2011-11-30 10:53 AM
俾你發現左 仲要屋企所有燈都係黃燈

呢兩張係Auto白平衡同瑩光燈 分別

而呢幅係係超暗環境影f2.0 1/8 iso100 傻瓜手動對焦無閃光  sanny想買s95 就要試下咁影喇
作者: pillow.ma    時間: 2011-11-30 11:39:05 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 10:14 AM

我都係!!!!
最多禁FOCUS係邊點XD
作者: pillow.ma    時間: 2011-11-30 11:40:41 AM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 10:43 AM
點解pillow分身??

好明顯鼻頭有啡啡地既係另一隻啦
有冇人認到佢係誰家兔兔?
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 12:27:56 PM

pillow.ma 發表於 2011-11-30 11:39 AM
我都係!!!!
最多禁FOCUS係邊點XD

預先效去 重點對焦 微距 無閃
傻瓜會閃紅外線測光 要避 方法係揾定個差不多光線同距離 先定焦 (長半hold住)
最後先拍兔兔  靚啲就對佢面孔
作者: Wandywan    時間: 2011-11-30 01:30:13 PM

Hitan 發表於 2011-11-29 11:54 PM
申脷係好快同好短暫的動作, 所以相機先要對焦快 + 快門快...
不過你有心機, 半按住快門等, 傻瓜機都可以 ...

嘩!厲害!
作者: pillow.ma    時間: 2011-11-30 01:32:15 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 12:27 PM
預先效去 重點對焦 微距 無閃
傻瓜會閃紅外線測光 要避 方法係揾定個差不多光線同距離 先定焦 (長半hold ...

唔明呀墨魚爸
你要捉住我隻手教我
作者: Wandywan    時間: 2011-11-30 01:33:44 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 01:18 AM
s95無得換鏡
lx5唔知好無
n5不如買大機

我買咗Lx5,但未真正拎黎用,但我老公話正!
作者: Wandywan    時間: 2011-11-30 01:37:37 PM

sanny0066 發表於 2011-11-30 10:14 AM

所以好多時拎起電話就影,方便嗎!整得黎,佢唔知行咗去邊lu!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 02:04:59 PM

pillow.ma 發表於 2011-11-30 01:32 PM
唔明呀墨魚爸
你要捉住我隻手教我

嘩…呢下野你pm我嘛
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 05:54:45 PM

Wandywan 發表於 2011-11-30 01:33 PM
我買咗Lx5,但未真正拎黎用,但我老公話正!

我仲考慮緊買邊部呀 Coffee媽 你部LX5買了幾錢
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 05:55:11 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 02:04 PM
嘩…呢下野你pm我嘛

有D曖昧關係wo..有D野有D野
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 05:56:03 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 11:24 AM
呢兩張係Auto白平衡同瑩光燈 分別

墨魚爸 究竟呢堆字係咩黎 -------------->f2.0 1/8 iso100
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 06:28:32 PM

sanny0066 發表於 2011-11-30 05:56 PM
墨魚爸 究竟呢堆字係咩黎 -------------->f2.0 1/8 iso100

有機係手你就知咩黎咖喇
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 07:08:09 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 06:28 PM
有機係手你就知咩黎咖喇

墨魚爸 我想問你知唔知nex5 同 n5有咩分別..2部機黎?
作者: Wandywan    時間: 2011-11-30 07:12:30 PM

sanny0066 發表於 2011-11-30 05:54 PM
我仲考慮緊買邊部呀 Coffee媽 你部LX5買了幾錢

$3000幾。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 07:16:43 PM

Wandywan 發表於 2011-11-30 07:12 PM
$3000幾。

好抵呀..$3000幾...部N5要$5000幾...大出血呀
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 07:35:14 PM

sanny0066 發表於 2011-11-30 07:08 PM
墨魚爸 我想問你知唔知nex5 同 n5有咩分別..2部機黎?

1. 像素高咗, ISO 高咗, 連拍及對焦速度快咗, 一秒十張真係....
2. nex 系列少掣, setting 都係煩, 多咗 touch screen 都唔見得好好多.
3. 買機一定比新機你, 唔洗驚, 主要都係試下各function操作是否正常同個mon有冇光點死點
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 07:51:40 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 07:35 PM
1. 像素高咗, ISO 高咗, 連拍及對焦速度快咗, 一秒十張真係....
2. nex 系列少掣, setting 都係煩, 多咗  ...

即係n5 同nex5係2部機黎??而唔係同一部 但唔同叫法?
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-30 08:03:22 PM

啫係iphone3gs 同iphone4gs 嘅關係
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 08:08:09 PM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 08:03 PM
啫係iphone3gs 同iphone4gs 嘅關係

咁講即刻明N5一秒10張真係好吸引
作者: Wandywan    時間: 2011-11-30 09:20:15 PM

sanny0066 發表於 2011-11-30 07:16 PM
好抵呀..$3000幾...部N5要$5000幾...大出血呀

LX5唔可以換鏡,所以平d,但規格唔差!原本打算買GF3,老公話LX5好d,所以就買咗。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-30 09:25:12 PM

Wandywan 發表於 2011-11-30 09:20 PM
LX5唔可以換鏡,所以平d,但規格唔差!原本打算買GF3,老公話LX5好d,所以就買咗。 ...

我朋友都係介紹 GF3 LX5 同N5俾我選擇 LX5佢話識人可以$3500左右
作者: Hitan    時間: 2011-12-1 01:26:26 AM

Twhtracy 發表於 2011-11-30 10:11 AM
其實初入門想影景深 就到個focus 都可以ga 喇
有時o個一下拎起手 邊得閒較咁多野...

White balance 未 set 好啫
作者: Hitan    時間: 2011-12-1 01:32:51 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 08:08 PM
咁講即刻明N5一秒10張真係好吸引

一秒 10 張?! 都好 depends on 你張 card 既讀寫速度...
可能影完 10 張後唔知隔幾耐先可以再噤第二下影相
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 01:43:30 AM

Hitan 發表於 2011-12-1 01:32 AM
一秒 10 張?! 都好 depends on 你張 card 既讀寫速度...
可能影完 10 張後唔知隔幾耐先可以再噤第二下影 ...

實在太多野要兼顧啦
作者: pillow.ma    時間: 2011-12-1 08:41:10 AM

sanny0066 發表於 2011-11-30 07:08 PM

2部機離架? @@
我以為N5係講緊NEX5添
話說......我係用緊NEX5
作者: pillow.ma    時間: 2011-12-1 08:43:24 AM

肥墨魚 發表於 2011-11-30 06:28 PM
有機係手你就知咩黎咖喇

其實曾經....我有研究過ISO, 快門呢D野
因為果時我玩LOMO
不過因為太....覆雜
所以都係唔理咁多就咁禁制影就算= ="
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 09:03:33 AM

pillow.ma 發表於 2011-12-1 08:43 AM
因為果時我玩LOMO
不過因為太....覆雜

我望到部相機上面D制已經暈暈地
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 10:08:33 AM

pillow.ma 發表於 2011-12-1 08:43 AM
因為果時我玩LOMO
不過因為太....覆雜

ISO意為相機的感光度設定.在以前使用底片時ISO的設定是很重要的。一般常用到的設定值約在50至800之間.日常生活照片使用ISO-100~400即可。當您使用底片機時.如使用100度底片.需將相機上ISO調至100..如果使用400度底片需將ISO調至400.以此類推。
100-適合拍攝靜物.一般場合.或豔陽天下使用.或欲表現動感之題材---中感度粒子細
200-一般場合.或豔陽天下使用.或欲表現動感之題材---中感度粒子適中
400-天氣較陰暗或光線不足或欲拍攝動態之題材---高感度-粒子適中-反差較大一點點
800-表現運動題材或舞臺或一般室內表演節目.或光線較暗之場合使用-高感度-粒子有些粗.反差大-色彩較不飽合鮮豔 
1600 - 在影Night shot時, 使用.
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 10:12:09 AM

因為果時我玩LOMO
不過因為太....覆雜

順帶一提…ISO越高~雜訊越大
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 10:18:29 AM

sanny0066 發表於 2011-12-1 09:03 AM
我望到部相機上面D制已經暈暈地

有兩個制就影到

~scene 電腦預設特定mode

~連拍 狂影^^有枉無縱
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 12:11:25 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 10:08 AM
ISO意為相機的感光度設定.在以前使用底片時ISO的設定是很重要的。一般常用到的設定值約在50至800之間.日 ...

非常非常有用既資料俾10個讚你
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 12:11:59 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 10:12 AM
順帶一提…ISO越高~雜訊越大

雜訊既意思係
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 12:40:55 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 12:11 PM
雜訊既意思係

好似電視機雪花咁~打格仔
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 12:45:35 PM

咁咪即係影夜景時..教到ISO-1600 咪好多雪花..咁會唔會用ISO-100/200影出黎效果仲靚呢...同埋我想問下 其實影相速度快慢係取決於咩因素..咩設定?
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 01:08:27 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 12:45 PM
咁咪即係影夜景時..教到ISO-1600 咪好多雪花..咁會唔會用ISO-100/200影出黎效果仲靚呢...同埋我想問下 其實 ...

光圈的認識

光圈, 就是鏡頭中讓光線穿過的一個孔。大家很容易就理解到,如果孔徑愈大,便可讓愈多光線透過,而孔徑的最大直徑便受到鏡頭的鏡片大小影響。鏡片愈大便愈難製造,愈昂貴.光圈大小除了控制光圈葉片開口大小以期達到進光量多寡外,尚有控制景深長短的作用。DSLR可以做景深效果, 卡片DC機做不到. 景深是主角清, 背景模糊的效果. 

光圈的大小,是以光圈值來表示:

光圈值(F Number) = 鏡頭焦距(mm) / 光圈口徑(mm)

以一枝 50mm 的鏡頭為例,若它的最大光圈口徑是 36mm,鏡頭的最大光圈值便等於 f/1.4 (50 / 36 = 1.4)。光圈值是以 f 值來表示,f 值愈小光圈口徑便愈大。
鏡頭上的光圈環有一組控制調節光圈葉片大小的數字.某些鏡頭光圈最大能到1.2.而有些鏡頭光圈值能小到32  光圈值除了影響曝光亦影響景深.意義深遠.這裡列一張表.詳細介紹每一組數字不同之處

光圈值:  f1.8 - 4
景深: 淺
晝質影響<焦點>: 較粗
屬性:         大光圈                        
應用範圍:  人像特寫.微暗環境、高速快門/動態作品

光圈值:  f5.6
景深:       中淺
晝質影響<焦點>:  正常        
晝質影響<焦點>: 大光圈
應用範圍:        人像特寫,一般生活照,風景照.一般場合.生態

光圈值:  f8             
景深:       略長
晝質影響<焦點>:  極佳        
晝質影響<焦點>: 小光圈
應用範圍: 風景照.一般場合.一般生活照.生態.表現慢速感的場合

光圈值: f11-32        
景深:      長          
晝質影響<焦點>:  佳        
晝質影響<焦點>:  小光圈
應用範圍:        風景照.夜景.微距作品.表現慢速感的場合

熟記, 大光圈(鏡頭上細F).....主題突出.背景模糊, 小光圈(鏡頭上大F).....強調主題的質感. 
理論上,光圈孔徑愈大,影像質素會愈好,但由於像差會隨著孔徑的增大而急劇增加,使影像質素變差。另外,光圈太小則會產生衍射現象(在數碼攝影中,小光圈更會增加曝光時間,使影像出現雜訊現象)令影像像質降低。因此,最佳光圈值便是避免以上兩種現像出現的平衡點,亦即最大光圈值低一至兩級。
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 01:09:12 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 12:45 PM
咁咪即係影夜景時..教到ISO-1600 咪好多雪花..咁會唔會用ISO-100/200影出黎效果仲靚呢...同埋我想問下 其實 ...

快門

快門最基本的定義,便是感光元件(菲林或 CCD)的曝光成像時間。在菲林單鏡反光機中,快門一般靠鏡頭與菲林之間的快門簾去控制曝光時間,通常由 60 - 1/8,000 秒不等,更可以作長期曝光,即是說快門可以維持開啟,直至放開快門掣。在數碼相機中,某些單鏡反光型號的快門更可以快至 1/16,000 秒(如 Canon EOS 1D),這已經是超出菲林相機的極限以外。曝光時間愈長,感光元件的受光量便愈多。例如 1/30 秒的快門通光量,便比 1/60 秒多一倍。在較為專業的數碼相機中,快門可以透過手動曝光或快門先決模式調較。
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 01:13:12 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:08 PM
光圈的認識

光圈, 就是鏡頭中讓光線穿過的一個孔。大家很容易就理解到,如果孔徑愈大,便可讓愈多光線透 ...

咁要較光圈係咪一定要另外配置鏡頭???先可以較到理想既光圈值如果我買N5淨機(唔包鏡頭) 或 LX5 又可唔可以教到光圈值呢??
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 01:13:56 PM

千字文好難明
iso 快門 光圈 三兄弟要互相配合
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 01:16:32 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:13 PM
千字文好難明
iso 快門 光圈 三兄弟要互相配合

即係買部相機返黎..一定要教好ISO 快門 光圈 呢3樣野...先可以用好快既速度影到兔寶微細動作
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 01:17:58 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 01:13 PM
咁要較光圈係咪一定要另外配置鏡頭???先可以較到理想既光圈值如果我買N5淨機(唔包鏡頭) 或 LX5  ...

你開始中毒喇,
如買N5 body 再分開買鏡(動輒都幾千)
要是中毒 你會掃Lx5落垃圾筒
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 01:19:01 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 01:16 PM
即係買部相機返黎..一定要教好ISO 快門 光圈 呢3樣野...先可以用好快既速度影到兔寶微細動作 ...

有慧根!!  讚
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 01:22:02 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:17 PM
你開始中毒喇,
如買N5 body 再分開買鏡(動輒都幾千)
要是中毒 你會掃Lx5落垃圾筒 ...

千萬不要中毒..我如果中埋相機毒會好慘
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 01:22:42 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:19 PM
有慧根!!  讚

為左要影多D兔寶BB時既相..等之後可以睇返...而家買相機差唔多時候了
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 01:45:16 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 01:22 PM
為左要影多D兔寶BB時既相..等之後可以睇返...而家買相機差唔多時候了 ...

咁最入門又啱你似係N5連kit set
最初先對靜態近景(一棵花)練習 低iso 大光圈 快門低於100 之後調細光圈就會知点用
再影beyond 時 快門就要高返少少 iso約1xxx 勿太高 室內未必夠光快門太快相會暗
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 01:49:11 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 01:45 PM
咁最入門又啱你似係N5連kit set
最初先對靜態近景(一棵花)練習 低iso 大光圈 快門低於100 之後調細光圈就 ...

明白.非常有用的資料...我今個禮拜去豐澤親身試下機先

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2