PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 鼠籠墊料一問 [打印本頁]

作者: 過路車人    時間: 2008-5-31 02:31:09 AM     標題: 鼠籠墊料一問

請問有冇使用再造紙砂的網友? 想問下使用後意見.

木槺同再造紙砂各有咩好處?

謝謝
作者: 勁呀    時間: 2008-5-31 02:43:49 AM

最大分別咪就係紙砂無咁臭同易清潔......
作者: wesky    時間: 2008-5-31 09:14:07 AM

紙沙吸水勁過木槺好多架~~
同埋有d木槺可能會令鼠鼠敏感
作者: 過路車人    時間: 2008-6-1 01:10:49 AM

我見到紙砂有貓貓用同小動物用, 係咪俾貓用個d唔啱鼠鼠用?

最少幾耐換一次?
作者: wesky    時間: 2008-6-1 01:17:15 AM

環保紙粒~ 兔仔用得既 鼠鼠都應該無問題~~
每日換走濕左果d就ok~~
作者: 過路車人    時間: 2008-6-2 12:48:09 AM

謝謝大家的意見

今日已經買左嚟用, 但佢地個樣好似唔慣咁.
作者: wesky    時間: 2008-6-2 12:58:59 AM

用用下就慣架啦~~^^
我地換床單第一日都會唔慣啦~~
作者: chrisyan    時間: 2008-6-2 02:58:00 AM

紙砂吸尿吸臭~~
木糠就無咁吸~~

倉鼠會唔慣??
可能係你唔慣姐~~哈哈
作者: lingyan    時間: 2008-6-2 02:59:09 PM

倉鼠用木槺既話就要留意木槺會唔會太碎或者太尖。
唔好用有香味既木槺,對鼠鼠呼吸唔好。
木槺太碎同太尖,倉鼠成日周圍撥木槺既時候有可能會整傷眼仔。
特別唔好買LM既木槺,又碎又尖又貴 !!
( 我以前嘟嘟就試過因為木槺而整傷眼仔,最後連獸醫都叫我唔好再俾佢用 /_\ )

買紙砂俾佢用就要小心,因為外間有D環保紙砂做分類做得唔好,
有時候會有鋁片夾係入面,整傷鼠鼠就唔好LA。
作者: 過路車人    時間: 2008-6-4 12:36:07 AM

初時佢地有d呆呆地, 但之後就好似平時咁活潑.

不過我最初都有d唔慣, 因為紙砂係灰色, 同我其中一隻鼠嘅顏色相似, 攪到好似保護色咁~.~

唔講唔知用木槺要留意咁多野, 我仲是但買添.

我用緊紙砂back-2-nature, 你地呢?

謝謝大家的分享
作者: Vicky    時間: 2008-6-4 11:27:27 AM

我會用breeder or小動物環保紙砌
我覺得幾好用呀~
作者: wesky    時間: 2008-6-4 11:42:56 AM

我用過breeder selection
不錯用~~~
作者: lingyan    時間: 2008-6-4 07:24:40 PM

冬天會用 Carefresh,夏天用Oxbow Eco-Straw Litter
作者: 吃不到的蘋果    時間: 2008-6-7 12:36:12 AM

紙紗是不是指一粒粒的那些?
店員說要是懶每天換木槺的....
可以試用這東東..尤其是夏天啊!
不過我家唯唯都愛砌木糠做窩
所以打算先兩種也用~先讓牠習慣一下@@

原用LM的~~後來有次無貨~轉用CHIPSI 不過嫌它太碎
所以後來又補買LM的兩種混著用~不過唯唯好像喜歡LM多點@@?

作者: wesky    時間: 2008-6-7 10:06:26 AM

紙粒係一粒粒架∼ 長長地∼
比木槺吸水好多∼
兩種混埋一齊係一個唔錯既選擇∼∼^^
作者: 吃不到的蘋果    時間: 2008-6-7 10:41:42 PM

剛剛從寵物店回來
今次是首次見面的女人看店
她說要是用紙粒.....說鼠鼠排尿後會對牠有害@@
她說店裡用的哈姆粒是因為這陣子木糠缺貨~而且成本低(呆了...)
而她也介紹我用一包價值四十二元的(忘了那叫什麼~用法和紙粒一樣)
不過我看它的外型參差~怕鼠鼠伏地如廁時會弄傷肚肚或者肛門附近
所以到最後叫拿了包已預先買了的木糠@@

另~那兒有隻愛站著睡的龍猫...睡相好搞笑@@
作者: chrisyan    時間: 2008-6-8 08:16:20 PM

但係D鼠鼠好鍾意咬爛D紙砂~所以夏天最好有個剷仔掃仔,日日同佢地換木糠,咁就唔使用紙砂:062:
作者: 過路車人    時間: 2008-6-9 05:19:15 PM

請問breeder / carefresh / eco-straw litter 呢幾個紙粒牌子,係咪各大寵物店都有得買架?

我諗住以後轉用紙粒,但冬天佢地會唔會整唔到窩呢?d紙粒長又粗.
作者: wesky    時間: 2008-6-9 05:30:59 PM

應該有吧~~
我買過Breeder's selection
冬天可以俾d棉花佢起巢~~
作者: 過路車人    時間: 2008-6-10 12:11:36 AM     標題: 回復 19# 的帖子

謝謝你的意見.

咁等我冬天時睇下個巢係咩樣, 哈哈
作者: 吃不到的蘋果    時間: 2008-6-14 01:40:50 AM

CLASSICO PET'S Dream←新購木糠....
因為預先付錢後攞貨.....要不...看到這包裝我肯定寧願不買= =||

對了~~冬天用的綿花大家會肯花錢嗎?
我朋友買十五元一小片一小片疊在一塊的那些
上年~我在Q..那兒買了一大包看來軟綿綿的日文包裝的保溫綿
材質:天然綿  容量:125G
牌子是GEX

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2