PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: Dor Dor要剪甲喇! [打印本頁]

作者: sharonlai    時間: 2011-12-28 01:52:25 PM     標題: Dor Dor要剪甲喇!

dor dor黎左就一個月喇, 佢d指甲好長...
嘩! 諗住book兔協剪甲... 點知去到3月!!!
最後book左mini zoo度剪...
唔知大家有無d影片係教幫兔兔剪甲嫁?
求救...

作者: sanny0066    時間: 2011-12-28 02:04:07 PM

二人合力..事半功倍
作者: lukyee86111    時間: 2011-12-28 03:38:46 PM

我都BOOK左MINI ZOO 3/1/2012
作者: 貓仔兔    時間: 2011-12-28 04:39:54 PM

YOUTUBE 有好多架,不過隻隻兔都乖到震....以下只可以作參考:

http://www.youtube.com/watch?v=cyyxQRoAhcw

我嗰隻都好"生猛"所以我係睇佢心情,遂隻剪架
作者: sharonlai    時間: 2011-12-28 07:36:22 PM

sanny0066 發表於 2011-12-28 02:04 PM
二人合力..事半功倍

因為驚個時唔知要剪幾多, 驚剪多左流血...
所以兩個人都唔知O唔OK..
作者: sharonlai    時間: 2011-12-28 07:40:49 PM

Twhtracy 發表於 2011-12-28 02:08 PM
姨到好多兔友 都已經練成神功 可以極速剪
我呢 先arm arm 練到反轉呀奶爺
所以之前每個月都出去剪甲 已經 ...

DOR DOR都比我反既, 不過一拎佢D手腳就會發癲...
我都想頭一兩次比人剪, 睇下睇剪知...
其實買DOR DOR個日, D店員都有幫佢剪過, 個時DOR DOR好乖...
比人夾住好快剪好... 個店員又好熟手好快....

不過我勝在住旺角, 帶佢去MINI ZOO又好, 兔協都好都超快...
作者: sharonlai    時間: 2011-12-28 07:41:12 PM

lukyee86111 發表於 2011-12-28 03:38 PM
我都BOOK左MINI ZOO 3/1/2012

我BOOK左1/1呀~
作者: sharonlai    時間: 2011-12-28 07:42:20 PM

貓仔兔 發表於 2011-12-28 04:39 PM
YOUTUBE 有好多架,不過隻隻兔都乖到震....以下只可以作參考:

http://www.youtube.com/watch?v=cyyxQRoAhcw ...

睇片真係好似好易咁...
片D兔仔咁乖... 望下DOR DOR... 唉... 難...
作者: nixie    時間: 2011-12-28 09:47:08 PM

sharonlai 發表於 2011-12-28 07:41 PM
我BOOK左1/1呀~

1月1...... 好日子xd   不過小心個美容師12月31 倒數玩夜左 冇精神  剪衰左
作者: sharonlai    時間: 2011-12-28 10:01:07 PM

我岩岩試左模擬反DOR DOR, 捉佢手仔腳仔, 逐隻甲睇, 佢竟然好乖無郁
不過唔知有指甲鉗係手係咪咁...
作者: lukyee86111    時間: 2011-12-28 10:06:16 PM

sharonlai 發表於 2011-12-28 07:41 PM
我BOOK左1/1呀~

好日
搶閘去扮靚
作者: sanny0066    時間: 2011-12-28 11:25:21 PM

sharonlai 發表於 2011-12-28 07:36 PM
因為驚個時唔知要剪幾多, 驚剪多左流血...
所以兩個人都唔知O唔OK..

我第一次都係自己親自操刀的..第一次我夾劊子手時..我都手震震..因為怕剪到血管..但只要唔好剪到紅色既地方就ok嫁啦..當然你要預返係紅色出少少先剪..唔好剪太貼啦
作者: sanny0066    時間: 2011-12-28 11:44:43 PM

sharonlai 發表於 2011-12-28 07:40 PM
DOR DOR都比我反既, 不過一拎佢D手腳就會發癲...
我都想頭一兩次比人剪, 睇下睇剪知...
其實買D ...

住旺角就方便啦...車都唔洗搭....通常係你買兔兔個日..個店員會極速教你剪一次指甲
作者: sanny0066    時間: 2011-12-28 11:45:47 PM

nixie 發表於 2011-12-28 09:47 PM
1月1...... 好日子xd   不過小心個美容師12月31 倒數玩夜左 冇精神  剪衰左 ...

睇minizoo D店員都唔似會出去倒數/玩
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-29 10:27:28 AM

只要主人駕馭到兔兔就剪得到
正確方法~有人幫~主人心理強~
再曳嘅兔兔都要高舉双手哦…
作者: sanny0066    時間: 2011-12-29 10:45:42 AM

其實第一次幫兔兔剪甲..心理壓力都幾大...如果樓主得一條友..仲驚
作者: 貓仔兔    時間: 2011-12-29 01:30:40 PM

sharonlai 發表於 2011-12-28 10:01 PM
我岩岩試左模擬反DOR DOR, 捉佢手仔腳仔, 逐隻甲睇, 佢竟然好乖無郁
不過唔知有指甲鉗係手係咪咁.. ...

咁踏出成功一步啦....我都好想反轉佢(好得意架)我個隻係佢自己伏係度,我又伏埋係地剪架,不過第2次剪佢都乖左好多!
作者: candy_ysf    時間: 2012-1-5 02:56:08 PM

我就唔敢幫墨魚丸剪ge,
但兔爸就話做主人有責任幫佢剪,唔可以成日靠人wo...
所以,呢個責任就交左俾人兔爸了,我只係負責將佢反轉

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2