PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 平價散熱板 [打印本頁]

作者: wesky    時間: 2008-4-1 01:13:59 AM     標題: 平價散熱板

a_alex_coolplate
$60 一塊
唔知有冇兔友買左呢??
想買返塊塊 但唔知好唔好用
作者: christineo_o    時間: 2008-4-1 07:46:42 AM

其實以我所知只係鋁定咩板一塊 又好薄 雖然都唔會介手 不過以兔仔咁嫩既皮膚
我都會擔心佢地會整親  我過幾日會去買雲石板or磁磚  唔駛去賣兔仔野度買都得
只要去d eg雲石鋪 裝飾公司都可以 前者可以根據你要size介 再打磨 後者較多係現成size 要自己choose 不過未必有得磨滑
不過咁買由好貴到好平都得
作者: wesky    時間: 2008-4-1 06:05:25 PM

我都有諗過買雲石
你買左之後話我知  俾我睇下咩樣 ~~:054:
作者: christineo_o    時間: 2008-4-1 10:51:14 PM

唔駛呀 其實你想要幾大 咩形都得 介架咋  至於款都好多選擇  不過基本上選最平個d就可以  愈大愈形狀怪就愈貴 收得最貴係打磨錢呀
作者: christineo_o    時間: 2008-4-1 11:19:06 PM

補充一下先  你的寶貝好似係經常係籠外的?
若果係咁 你可以買多張蓆比佢(bb size /其他size都可以)
有一種我覺得可能會最好 佢係好似一條條好幼(約2-3mm)木/竹條串埋
而且佢d線係係中間串過 所以唔會露出係蓆面 側邊亦無包籐之類既野
呢隻我細過用過 真係好涼架  不過好重 咁當然其他都ok
有另一隻同呢隻好似 只係d線會係蓆面 同有野包側邊
但我唔知jusco 之類的地方有無  係d專賣床笠 蓆 枕頭的地方應該會有
即好似傳統d鋪呢  不過宜家好似愈來愈少人賣個隻了
唔知點解呢

差d忘記呀 bubu佢比較怕凍 早排當大家的兔兔都已經開始唔凍時bubu都仲係成個波咁
有時近深夜未幫佢蓋籠 佢仲會打乞痴添 不過當然無鼻水
宜家已經暖返咁多 佢就好enjoy喇 仲好活躍添 不過最愛都係攤係度:057:
不過佢仲會攤係我比佢玩同蓋籠既抓毛被度(可能佢太喜歡喇)
寵物似主人形 都係怕凍

至於你既兔寶貝好似都係長毛...你早d買定雲石之類比佢好d呀
唔係突然好熱就麻煩喇

作者: wesky    時間: 2008-4-2 12:05:16 AM

我隻女好鐘意咬木架 尤其波波
之前買左舊粟米木俾小丸  小丸唔咬 波波就成舊咬晒 :046:
就連以前墊底的木板都咬斷埋
我怕買張竹蓆返黎 會俾佢狂咬  食左落肚就驚
依家日頭佢地會趴係一個無太陽晒到既地方訓覺
好懶 = =
我諗果度暫時都算幾涼下~~ 到夏天就唔敢包
等熱D我就同佢兩隻飛毛  剪剪剪剪~~~~
暫時未諗到可以減少兔毛成屋飛的解決方案 :050:
作者: lingyan    時間: 2008-4-2 12:53:40 AM

聽人講呢隻唔係咁好,會界傷兔兔wor,
前幾日我去問過q兔,差唔多成一百蚊,
不過個雲石size 就唔係好大,大約得個籠長度既4份一 。

我打算買呢個
作者: christineo_o    時間: 2008-4-2 10:10:51 AM

原帖由 wesky 於 2-4-2008 12:05 AM 發表
我隻女好鐘意咬木架 尤其波波
之前買左舊粟米木俾小丸  小丸唔咬 波波就成舊咬晒 :046:
就連以前墊底的木板都咬斷埋
我怕買張竹蓆返黎 會俾佢狂咬  食左落肚就驚
依家日頭佢地會趴係一個無太陽晒到既地方訓覺
...

哈哈
咁你快d買雲石喇 旺角多個d鋪 不過唔近就會好重
我住屯門 所以打算係屯門元朗睇左先
作者: hh0    時間: 2008-4-2 11:30:53 AM

試過啦
我D兔又唔like雲石,磁磚等,仲會係上面尿尿, 只好唔用。
鍾意訓番籠底,夏天唔駛冷氣, 冬天唔駛暖爐, 幾正!!!
作者: 小桃栗    時間: 2008-4-3 09:50:57 AM

但我隻兔兔用alex果隻無咩問題喎,,但都想試下另外果隻睇下會唔會涼d
作者: lingyan    時間: 2008-4-4 06:20:35 PM

今日終於去買左la,趁住r有特價。

附件: [未開盒個時] P1020020.JPG (2008-4-4 06:20:35 PM, 97.92 KB) / 下載次數 28
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=ODY0M3wwZWM5MTlhZnwxNzE3MjIzNDg2fDB8MA%3D%3D

附件: [拆左個盒,有個膠包住] P1020022.JPG (2008-4-4 06:20:35 PM, 100.64 KB) / 下載次數 24
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=ODY0NHw4NmQxYzEyZHwxNzE3MjIzNDg2fDB8MA%3D%3D

附件: [呢個就係今個summer長伴miffy既冰床la] P1020024.JPG (2008-4-4 06:20:35 PM, 95.74 KB) / 下載次數 23
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=ODY0NXxmMzJhNjRjY3wxNzE3MjIzNDg2fDB8MA%3D%3D
作者: elyse))    時間: 2008-4-5 12:41:53 AM

我想你起邊到買,同方唔方便洗阿...
我阿b好鐘意起雲石上柯屎柯尿,搞到我成日都要將塊石日日搬去廁所洗...
好唔方便~
作者: wesky    時間: 2008-4-5 12:46:01 AM

station r 有得賣啊~~
$112蚊~~~~  我都諗住買返塊~
作者: 小桃栗    時間: 2008-4-5 10:09:20 AM

4月特價 80$就有塊啦
作者: wesky    時間: 2008-4-5 10:20:50 AM

係啊~~ 減咁多~
過幾日去入貨先~~
:030:
作者: 小桃栗    時間: 2008-4-5 03:22:48 PM

今日送左貨黎啦,,但隻兔兔成日係咁咬到塊板反轉左一半,,搞到要用個食物碗壓住
塊板送果d貼紙都唔知有咩用 我怕貼左上去隻兔兔會係咁咬 之後食左都唔知咩事- -
作者: wesky    時間: 2008-4-5 03:26:18 PM

咦~ 塊板咁輕架咋
仲以為好重手下tim~~
兔兔係咁咬 會唔會係唔鐘意你放係果個位呢~
作者: 小桃栗    時間: 2008-4-5 03:55:13 PM

不過我用碗壓住之後佢就無再咬塊板啦,,應該啦-.-暫時
作者: lingyan    時間: 2008-4-5 10:02:12 PM

我都唔知D貼紙有乜用…

我當佢裝飾咋 @@
你地俾左佢用LA??
我仲未俾GA。
作者: hh0    時間: 2008-4-5 11:31:08 PM

宜家 仲未熱就用, 遲下點算呢
作者: wesky    時間: 2008-4-5 11:43:15 PM

今日日頭好熱啊~~ 26.5度!~~~
仲熱到好想訓覺 :018:
作者: aggie    時間: 2008-4-5 11:46:33 PM

兔子夏天可以DIY個冷氣系統給他!!!
之前上網看過...很簡單!!!

需要普通水瓶一個,10蚊店塑膠整理箱一個(D長方形放遙控o個類...)可以選擇橫型or插筒式

基本上...只需要把瓶子注入90%水,然後放入冰箱結冰,之後放入整理箱,把整個東西固定在籠子外面 (可以用小鐵圈or綁電線o個D貼鐵線仔綁住個箱仔! 咁就係一個DIY冷氣機喇!!! 兔兔有個咁涼快的東西掛在籠外...不必擔心他會中暑!!!

記得...冰瓶子始終會滴水...別忘了最好用毛巾墊住呀!!!

PS 個人認為,如果想個冰水瓶唔好溶得咁快...可以使用保溫袋套在整理箱外層... (沒有試過...不過可以試吓!! 哈哈...)
作者: wesky    時間: 2008-4-6 12:19:20 AM

哈~~ 加左保溫袋套又怕唔涼喎~
滴水又麻煩   天氣咁墊  d冰應該好快溶晒~~~
作者: wahaha24hour    時間: 2008-4-6 01:22:33 AM

塊鋁板係好輕架,如果兔兔百厭,就會咬起→跌番落地/籠就會"彭彭"聲,好嘈。
$80是細size,兔兔只瞓到半個身,唔夠舒服啊。
d貼紙唔好貼呀,因為第日一定會洗的,貼紙洗到半甩時仲肉酸。
雲石係白色的最涼,q兔的是雜色,涼快程度唔係好高。
作者: aggie    時間: 2008-4-6 01:25:39 AM

原帖由 wesky 於 2008-4-6 00:19 發表
哈~~ 加左保溫袋套又怕唔涼喎~
滴水又麻煩   天氣咁墊  d冰應該好快溶晒~~~

保溫袋套在外面應該ok...留返一個開口等D涼冰滲出來!
夏天成30度...一天可能要換好多次D冰!
或者可以考慮用乾冰...不過小心兔兔碰到冷傷...
要隔得好D...
作者: wesky    時間: 2008-4-6 01:38:41 AM

睇下呢塊散熱板好唔好用先~~
我諗應該都okay吧~~
再唔係整D可以反射熱能既保護罩俾佢罩住個籠
:066:
作者: lingyan    時間: 2008-4-6 09:04:34 PM

我塊散熱板俾左佢用la…
不過佢當左做飯枱,食飯就過去,
訓就唔會訓上去 ...:011:
作者: casey    時間: 2008-4-11 06:59:27 PM

原帖由 lingyan 於 2008-4-2 00:53 發表
聽人講呢隻唔係咁好,會界傷兔兔wor,
前幾日我去問過q兔,差唔多成一百蚊,
不過個雲石size 就唔係好大,大約得個籠長度既4份一 。

我打算買呢個

我昨日都0係station r到買左喇
80蚊
開頭佢只會抓同咬
之後佢自己就訓左上去喇
我隻兔仲好細,我將個墊(接)埋一半就夠佢訓,仲armarm好 tim
作者: wesky    時間: 2008-4-11 07:24:22 PM

我今日都買左兩塊呢款啊~~
襯station-r 特價先買~~
最緊要兔兔訓得舒服~~
作者: lingyan    時間: 2008-4-12 12:46:51 AM

呢個野,我隻仔唔多肯用。

而且好似太細,唔夠佢訓,成日都係得一半身訓得到 QQ

但係我發現呢塊板好易俾兔兔反轉,
我隻兔夜晚個時成日反轉又反轉,
搞到好鬼嘈 QQ
同埋呢,唔知點解佢係到要將有4個墊既貼紙個面反向上 ...

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2