PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我既兔兔屋 [打印本頁]

作者: casey    時間: 2008-4-12 06:47:08 PM     標題: 我既兔兔屋

早幾日買左間木屋,不過佢鍾意紙皮盒多D.仲有一串蘋果木

BUNNY 去TOILET

好識歎...成日都0係散熱墊到訓

買左好多野食比為食鬼

作者: wesky    時間: 2008-4-12 07:19:56 PM

哇~~  好多野食啊~~~
不過唔好俾咁多零食佢食bor~~
間木屋唔知size 有幾大呢??
好似未見過有兔兔岩用的木屋買~~
作者: casey    時間: 2008-4-12 07:35:16 PM

8X8X12吋
0係STATION R到買0家
120蚊
作者: wesky    時間: 2008-4-12 07:44:44 PM

上次去靜係見到龍貓用的
我怕小丸同波波入左去, 走唔返出黎
到時就笑死啦~ 哈~
作者: jimmy))    時間: 2008-4-12 10:26:35 PM

:048: 點解呀 果D嘢係邊度有得買呢
作者: hh0    時間: 2008-4-13 12:04:40 AM

兔兔大得好快架
過多幾個月入唔到間屋
唔夠住
作者: ADMINISTRATOR    時間: 2008-4-13 12:25:00 AM

如果係細種兔都或者入到@@
賓尼兔就一定唔得啦~~
作者: casey    時間: 2008-4-13 12:27:34 AM

我隻兔係侏儒兔
大左入唔入到呢??
作者: wesky    時間: 2008-4-13 12:28:36 AM

叫得侏儒兔都應該唔會點大瓜@@
如果同賓尼兔一樣大  
咁點解要起個咁既名
:031:
作者: Colleen    時間: 2008-4-13 02:41:43 AM

原帖由 casey 於 2008-4-13 00:27 發表
我隻兔係侏儒兔
大左入唔入到呢??

你果隻唔似侏儒wor,個頭又唔係太圓,耳朵又唔係太短:056:

侏儒成身都係圓到成個ball咁ga~
作者: wesky    時間: 2008-4-13 06:55:38 AM

http://mini-house.coms.hk/viewth ... page%3D1&page=3

名冊度係寫侏儒兔架 @@
作者: casey    時間: 2008-4-13 01:18:58 PM

原帖由 Colleen 於 2008-4-13 02:41 發表

你果隻唔似侏儒wor,個頭又唔係太圓,耳朵又唔係太短:056:

侏儒成身都係圓到成個ball咁ga~

如果佢唔係既話就係d sales(握)我喇
作者: seefun    時間: 2008-4-13 04:50:30 PM

香港少有純種侏儒兔,混了種的身形會大d.
伸展開都有12-13吋,咁入左屋咪轉唔到身.
所以間屋對成兔黎講係細d la, 果廁所可能遲d都要換大d.
零食真係可免則免,特別是甜食要小心,容易整壞腸胃.
作者: Colleen    時間: 2008-4-13 05:06:51 PM

原帖由 casey 於 2008-4-13 13:18 發表

如果佢唔係既話就係d sales(握)我喇

你果隻分分鐘係荷蘭兔

我有90% sure 佢唔係侏儒兔,不過見到真正既兔可能又唔同,始終睇相ma~
作者: casey    時間: 2008-4-13 05:26:15 PM

原帖由 Colleen 於 2008-4-13 17:06 發表

你果隻分分鐘係荷蘭兔

我有90% sure 佢唔係侏儒兔,不過見到真正既兔可能又唔同,始終睇相ma~

但係荷蘭兔唔係黑白分明既咩
咁如果係荷蘭兔又會大到幾大呀??
作者: lingyan    時間: 2008-4-14 12:16:41 AM

你個隻應該唔係侏儒兔,耳仔因為都唔算短…

而家香港好多地方賣既兔仔都係混種兔,
兔仔細個既時候都好難睇佢係咩野兔,
都要要佢大個左先知道。
想要純種既都幾難搵。
作者: wahaha24hour    時間: 2008-4-14 02:43:18 AM

你果隻唔係侏儒兔,只見過總統商場地庫有真正的侏儒兔賣,旺角果d就係等於同Ling Ling 一樣,是迷你兔,因為Ling Ling的父母,是前主人於旺角買一對所生的,sales也說是侏儒,但其實就唔係。
比你睇睇d相,Ling Ling係4個月大接返嚟,其實size同而家都差唔多,只係肥咗、強壯咗。
你間木屋係比龍貓用,第日實入唔到,不過兔兔都唔鍾意入屋瞓,除非冬天好凍要喱吓,而家更加唔會入屋啦,你不如拎走間屋,將鋁塊放平,佢瞓得仲舒服。

附件: [呢d係前主人比我嘅相] photo 004.JPG (2008-4-14 02:43:18 AM, 109.67 KB) / 下載次數 27
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=ODcyNnxhM2FiNmRjN3wxNzE4NjczOTAxfDB8MA%3D%3D

附件: [Ling Ling有6兄弟姊妹] DSC00278.JPG (2008-4-14 02:43:18 AM, 33.75 KB) / 下載次數 26
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=ODcyN3wyNTA0MmYzOHwxNzE4NjczOTAxfDB8MA%3D%3D

附件: [而家10個月大] EIMG_0332.JPG (2008-4-14 02:43:18 AM, 88.38 KB) / 下載次數 26
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=ODcyOHw2NDgwMDU2N3wxNzE4NjczOTAxfDB8MA%3D%3D
作者: casey    時間: 2008-4-14 08:17:46 AM

都會幾大隻喎...
咁我個木屋咪浪費哂d錢
>.<
作者: wesky    時間: 2008-4-14 08:30:38 AM

你可以賣俾人架嘛~~
放係轉讓區都OK @@~
作者: wesky    時間: 2008-4-14 10:43:38 AM

wahaha24hou 屋企好熱閙啊~
一定唔會悶啦~~
係咪有一隻係荷蘭兔啊?
作者: wahaha24hour    時間: 2008-4-14 08:39:04 PM

我屋企都幾熱鬧架,動物多過人,兔囡囡一隻、龍貓3隻、小紫王一隻、熊仔鼠一隻。
舊年網上見有人的兔囡囡生了6隻,搵人收養,我只係要咗Ling LIng一隻啫,其他兄弟姊妹應該比其他人收養咗。
Ling Ling 的父母都是旺角買的迷你兔,我睇過d相,媽媽係白色,爸爸係野兔色,但係6隻bb就各有特色。
作者: wesky    時間: 2008-4-14 08:54:33 PM

哇~~ 真係好多喎~~
樣樣養齊~~  我本黎都有諗過養龍貓架
點知最後見到小丸就...買左返屋企啦 haha~~
作者: 波丸媽    時間: 2008-4-14 11:33:07 PM

嘩~~wahaha24hou你真係有愛心啦~~怪不得你個name咁改啦~~~真係24小時都wa ha ha啦~~哈哈
你平時養佢地既費用咪要好多囉???
作者: wahaha24hour    時間: 2008-4-15 07:31:28 PM

真係24小時唔停,有時半夜醒一醒,如果聽唔到佢哋嘅聲 -- 龍貓跑轉轉、兔仔喺個籠跳出跳入"彭彭"聲、鼠鼠撥木粒,仲有飲水食草嘅聲,都唔安樂,要起身睇吓佢哋做咩夜晚都唔玩,
其實養佢哋嘅費用都無咩點計過,好似冷氣費同睇醫生咁,都無得計,最緊要見到佢哋開開心心就得喇。
作者: wesky    時間: 2008-4-15 07:36:35 PM

係啊~~ 見到佢地開心就開心
即使佢地唔乖
:008:
作者: aggie    時間: 2008-4-15 10:10:27 PM

每天回到家裡看到兔寶寶的感覺實在很好。。。讓我很想天天準時回家!!!
作者: 波丸媽    時間: 2008-4-15 11:18:13 PM

哈哈~~冇計,自己係半工讀,自己平時就左慳右慳比佢地..........
作者: Love^v^LuNgLuNg    時間: 2008-4-16 08:28:46 AM

你剛開始養時....聽到佢地半夜活動既聲....會唔會驚架???
因為有時候未習慣有小寶貝存在.........會亂諗........haha
作者: momo56    時間: 2008-4-16 11:57:36 AM

嘩~~好多野食呀~
你隻寶貝應該好開心呢~
我隻喜寶好鍾意食蘿蔔味/藍莓味草磚,only草味佢唔食的
作者: casey    時間: 2008-4-16 12:08:24 PM

原帖由 momo56 於 2008-4-16 11:57 發表
嘩~~好多野食呀~
你隻寶貝應該好開心呢~
我隻喜寶好鍾意食蘿蔔味/藍莓味草磚,only草味佢唔食的

昨天第一日比蘿蔔味草磚佢食
佢好鍾意食呀
唔知會唔會唔食普通草磚呢:017:
作者: wesky    時間: 2008-4-16 07:43:25 PM

我仲未買過草磚俾佢地食啊~~
靜係俾佢地食草, 糧, 香蕉, 菜~~
仲有一舊蘋果木~~
下次都買舊俾佢地咬下先~~
作者: casey    時間: 2008-4-16 08:23:39 PM

佢地仲可以當草磚係玩具tim呀

我兔兔會咬住拋來拋去

不過如果買carrot味就好快食哂,一日都食哂
如果普通草磚就食左2個weeks
作者: wesky    時間: 2008-4-16 08:26:14 PM

佢地咁鐘意草磚
可以用草磚黎做獎勵  訓練下佢都得bor~~
試下叫下佢個名 等佢有反應先俾佢食~
或唔定下次識應你架~~
作者: casey    時間: 2008-4-19 11:28:16 PM

原帖由 jimmy 於 2008-4-12 22:26 發表
:048: 點解呀 果D嘢係邊度有得買呢

係 R到買0家
作者: wahaha24hour    時間: 2008-4-20 01:17:59 AM

普通草磚食2個weeks? 草磚比咗佢如果一日食唔晒我就會丟,唔應該放咁耐,唔衛生噃。
原帖由 casey 於 2008-4-16 20:23 發表
佢地仲可以當草磚係玩具tim呀

我兔兔會咬住拋來拋去

不過如果買carrot味就好快食哂,一日都食哂
如果普通草磚就食左2個weeks

作者: TINA    時間: 2008-4-23 04:45:28 PM

Wahaha24hour,,,,請問你會唔會同一時間放兔兔出來玩
個情境一定好開心,,,,
這處跑一隻,,,那處跳一隻,,,:063:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2